Stiri despre cristina hermeziu

  141 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • De
ziua limbii române, malul drept întreabă malul stâng
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ziua limbii române, malul drept întreabă malul stâng

  De ziua limbii române trec Prutul. „Am impresia că, la Chişinău, mai bântuie încă fantoma socialistă a cărţii gratuite oferite în dar de către şcoală, partid, organizaţii de tineret. În rest, avem maşini şi ceasuri de lux, localuri aglomerate, mall-uri prospere.“

 • 23
august şi alte coregrafii comuniste. Fixiuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  23 august şi alte coregrafii comuniste. Fixiuni

  23 august 1982. El nu era decît o voce isterică, undeva în tribune (Big Brother), noi eram o mare de copii, băieţi, fete cu fuste de-o palmă ridicate în vânt, şi-mi amintesc gândul absurd care mă culpabiliza: oare cine nu se mişcă cum trebuie, în ritm, eu sau vecinii mei, înşiraţi pe zeci de rînduri?

 • Top 10
cărţi de citit vara asta. Autori români de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Top 10 cărţi de citit vara asta. Autori români de azi

  Literatura e dovada că viaţa nu ajunge, zicea poetul lusitan. Avea pălărie, vreo douăzeci şi ceva de nume diferite şi a lăsat în urmă o valiză cu sute de manuscrise. Evident că şi Fernando Pessoa ar fi de luat în bagaje vara asta, tradus în română de poetul Dinu Flămând. Am ales însă zece cărţi din literatura română de azi, de luat pe insula pustie a vacanţelor. Zece porunci şi o vară frumoasă!

 • O
ţară ideală, „Occidentul
Românesc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară ideală, „Occidentul Românesc“

  Românii de pretutindeni: câteva milioane. Li s-a inventat o zi aniversară, li s-a creat un minister. 9 români ar pleca în fiecare zi, România fiind a doua ţară din lume care-şi pierde masiv populaţia activă, după Siria, ţară în război. La sfârşit de mai Spania a fost centrul lumii lor. Cineva i-a scos din anonimat şi i-a făcut să se simtă importanţi: „Occidentul Românesc“.

 • Volumul Cristinei Hermeziu, „Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice“, va fi  lansat, joi, la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Volumul Cristinei Hermeziu, „Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice“, va fi  lansat, joi, la Iaşi

  Volumul "Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice", semnat de Cristina Hermeziu şi publicat de Editura Junimea, va fi lansat joi, 19 aprilie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi. Alături de autoare, invitaţi  vor fi Alexandru Călinescu, Mariana Codruţ, Daniel Condurache, Bogdan Creţu. Amfitrionii evenimentului vor fi Lucian Vasiliu şi Simona Modreanu.

 • România
la Livre Paris 2018. (Psih)analiza unui proiect de ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România la Livre Paris 2018. (Psih)analiza unui proiect de ţară

  Ei, scriitorii ştiu cel mai bine de ce suntem pe lume, cum suntem pe lume şi ce e de arătat lumii din ceea ce suntem. O spun (iar) în contextul salonului de carte de la Paris „Livre Paris“, la care România participă între 16 şi 19 martie cu un stand şi evenimente organizate de Institutul Cultural Român sub genericul „România, aşa cum nu aţi mai citit-o“. Cum arată acest proiect de ţară? O (psih)analiză.

 • Aplicaţia
CELEBRO, la Paris. „Nu vrem să idealizăm imaginea României ci să provocăm o
schimbare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aplicaţia CELEBRO, la Paris. „Nu vrem să idealizăm imaginea României ci să provocăm o schimbare“

  Şapte tineri „anonimi” dezvoltă, la Paris, aplicaţia CELEBRO, destinată geolocalizării patrimoniului cultural românesc, prea puţin cunoscut din capitala Franţei. „În relaţiile franco-române s-a pus un strat de praf atât de gros, încât nu mai vedem grămada de aur pe care stăm”. Au sub 30 de ani: voluntari şi geniali, s-au pus pe treabă. Pentru România.

 • Vintilă
Horia, lumini şi umbre. Cum regândim literatura exilului? Colocviul Exipora
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vintilă Horia, lumini şi umbre. Cum regândim literatura exilului? Colocviul Exipora

  Istoria premiilor Goncourt reţine pentru anul 1960: „premiu atribuit lui Vintilă Horia şi nedecernat, din cauza trecutului politic al autorului, revelat în mod neaşteptat“. În ce măsură criteriile extraliterare aplicate marilor exilaţi – Eliade, Cioran, Vintilă Horia – sunt pertinente în judecarea operelor lor? Recentul scandal Céline, în Franţa, şi receptarea lui Vintilă Horia, în România, arată că întrebarea pune degetul pe răni deschise

 • Cadre
de memorie. Obiecte care ne vorbesc. La Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cadre de memorie. Obiecte care ne vorbesc. La Paris

  Am încheiat anul 2017 cu un proiect despre obiectele pe care le salvăm când ne schimbăm viaţa. De la diploma confiscată de vameşi la oglinda de buzunar găsită miraculos într-o geantă, de la stiloul „Pelikan” la râvnita pereche de blugi, peste 20 de autori români şi-au povestit obiectul pe care l-au luat cu ei păşind într-un nou, definitiv sau temporar, orizont al vieţii. Un filozof francez explică demersul din perspectiva lumii de azi.

 • O
moarte bună. Clipa de reculegere de la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O moarte bună. Clipa de reculegere de la Paris

  „Parcă avem unde să ne întoarcem.“ În lumea de azi, când emoţiile sunt „catodice“ sau nu sunt deloc, Televiziunea română a făcut o transmisie impecabilă,  gravând în direct emoţiile acestei poveşti colective despre un monarh în exil, al cărui ultim drum e o întoarcere primitoare în pământul care l-a respins.

 • Fabule
europene. Bocetele Franţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fabule europene. Bocetele Franţei

  Zilele acestea Franţa şi-a plâns, republican şi popular, doi oameni, două personalităţi şi până la urmă două simboluri. Scriitorul Jean d’Ormesson şi rockerul Johnny Hallyday au murit la o zi diferenţă, amestecând halucinant elitele şi masele: academicianul literat a fost omagiat ca un erou al republicii la Invalides, starul trubadur a fost prohodit pe Champs-Élysées de sute de mii de fani. „Un récit national“.

 • Efectul FILIT
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Efectul FILIT

  Festivalul Internaţional de literatură şi traducere de la Iaşi (FILIT), ediţia a 5-a, a reuşit să înroşească sinapsele reţelelor sociale: înaintea, în timpul şi după evenimentul desfăşurat între 4 şi 8 octombrie, participanţii - peste 300 -  au arătat o surescitare entuziastă şi o efervescenţă vecină cu euforia. Nu-i aşa că nu avem nevoie decît de un pumn de cuvinte pentru a fi fericiţi? E ceea ce face literatura din noi.

 • Ceaiul lui Proust. Norman Manea la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceaiul lui Proust. Norman Manea la Paris

  L-am întrebat la Paris pe Norman Manea ce anume l-a ajutat să traverseze exil după exil şi ostilitate după ostilitate. În povestirea „Ceaiul lui Proust“, în clipa când copilul întors din lagăr primeşte o cană cu ceai, naratorul are o viziune: ce anume i-a făcut pe cei alungaţi brutal de acasă să creadă că apa fierbinte a pribegiei e o licoare rafinată?

 • Copilăria lui Kaspar Hauser, în 3D
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copilăria lui Kaspar Hauser, în 3D

  În „Copilăria lui Kaspar Hauser” te murdăreşti de noroi pe picioare, înjuri gros, îţi dă borşul pe nas, cu o fascinaţie barocă pentru viaţa instinctuală şi mecanismele de supravieţuire, dar totul scăldat în soare, un soare dogoritor, de care nici măcar nu eşti sigur că e cel de pe cerurile copilăriei, e poate doar dogoarea melancoliei transformată în combustibil eficient literar.

 • Macron
în Europa. Vântul schimbării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Macron în Europa. Vântul schimbării

  Pe fond european de Brexit şi de început de mandat prezidenţial francez, Emmanuel Macron şi-a suflecat mânecile şi a plecat în turneu pentru a face un pic de curăţenie prin Europa (de Est). Încotro bate vântul?