Stiri despre cristina hermeziu

  150 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Criminalul de război, fiica iubitoare şi etica jurnalistică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criminalul de război, fiica iubitoare şi etica jurnalistică

  Vintilă Horia a fost autorul unei serii largi de articole pronaziste, profasciste, antisemite şi antidemocratice publicate între anii 1937-1941 în revista cuzistă şi ulterior legionară „Sfarmă-Piatră“. Aceste articole au elogiat regimurile politice criminale din Italia, Germania şi România.

 • Cazul
Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean
de onoare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean de onoare“

  Caz controversat în ochii opiniei publice, scriitorul exilului Vintilă Horia (1915-1992) revine în actualitate prin câştigarea unui proces pe cât de concret, pe atât de simbolic. „Rezoluţia face dreptate şi incită la căutarea adevărului, la curajul de a-l accepta şi la bun simţ. E un precedent pentru alte cazuri similare“, spune Cristina Horia, fiica scriitorului acuzat de „crime de război“.

 • România de ciocolată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România de ciocolată

  Astăzi, o bucăţică bună de România e la Londra, Paris, Roma, sau Ottawa…De ziua naţională ni s-a servit cu generozitate o Românie ideală şi un pic prea dulce. Raporturile diasporei de azi cu ţara de origine sunt de aprofundat dincolo de glazură, unde ingrediente nu o dată tensionate dau alt gust pâinii de acasă. Jurnal de centenar.

 • Emil Brumaru, cel mai erotic dintre poeţi, lansează o
antologie „nimfomană“ la Gaudeamus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emil Brumaru, cel mai erotic dintre poeţi, lansează o antologie „nimfomană“ la Gaudeamus

  „Dacă tot împlineşte 80 de ani de Crăciun, Emil Brumaru merită măcar 80 de nimfe-ntr-un dulap“, spune criticul Bogdan Creţu despre antologia de poezie pe care a îngrijit-o la editura Junimea. Poetul va fi prezent la lansarea volumului „80 de nimfe într-un dulap“ sâmbătă, 17 noiembrie, la standul editurii Junimea de la Gaudeamus.

 • Un
român ca mine. Gala excelenţei, la Roma
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un român ca mine. Gala excelenţei, la Roma

  Românii reprezintă prima comunitate de străini din Italia. Care e graniţa României de azi, cu o diaspora mişcătoare şi în continuă hemoragie, dar şi cu românii de-acasă, cărora li se datorează întru totul posibilitatea de a ne raporta peren la un teritoriu - fizic, cultural, naţional, spiritual - indiferent din ce punct geografic am face-o, în lumea mondializată şi deteritorializată de astăzi.

 • Un IT-ist din diaspora prin satele României: Stop
rujeola!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un IT-ist din diaspora prin satele României: Stop rujeola!

  59 de copii au murit anul acesta. Toţi erau nevaccinaţi. Pe fondul unui peisaj public convulsiv al României, prin iniţiativa sa, expatriatul Cristi Corobană, IT-ist de meserie, e un fel de Don Quijote insolit, pentru care statistica tragică a victimelor de rujeolă înseamnă chipuri de copii, vieţi, nu cifre.

 • Emoţii
FILIT. Album de festival (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emoţii FILIT. Album de festival (I)

  Ambiţios, gândit pe mai multe dimensiuni, FILIT Iaşi e un eşafodaj complex, o structură vie şi caldă creată pentru a produce şi a capta dialogul din inima literaturii: ediţia din 2018 înseamnă 300 de invitaţi - scriitori străini şi români, traducători, editori, manageri culturali, jurnalişti -, 150  de evenimente, 200 de voluntari.

 • De
ziua limbii române, malul drept întreabă malul stâng
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ziua limbii române, malul drept întreabă malul stâng

  De ziua limbii române trec Prutul. „Am impresia că, la Chişinău, mai bântuie încă fantoma socialistă a cărţii gratuite oferite în dar de către şcoală, partid, organizaţii de tineret. În rest, avem maşini şi ceasuri de lux, localuri aglomerate, mall-uri prospere.“

 • 23
august şi alte coregrafii comuniste. Fixiuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  23 august şi alte coregrafii comuniste. Fixiuni

  23 august 1982. El nu era decît o voce isterică, undeva în tribune (Big Brother), noi eram o mare de copii, băieţi, fete cu fuste de-o palmă ridicate în vânt, şi-mi amintesc gândul absurd care mă culpabiliza: oare cine nu se mişcă cum trebuie, în ritm, eu sau vecinii mei, înşiraţi pe zeci de rînduri?

 • Top 10
cărţi de citit vara asta. Autori români de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Top 10 cărţi de citit vara asta. Autori români de azi

  Literatura e dovada că viaţa nu ajunge, zicea poetul lusitan. Avea pălărie, vreo douăzeci şi ceva de nume diferite şi a lăsat în urmă o valiză cu sute de manuscrise. Evident că şi Fernando Pessoa ar fi de luat în bagaje vara asta, tradus în română de poetul Dinu Flămând. Am ales însă zece cărţi din literatura română de azi, de luat pe insula pustie a vacanţelor. Zece porunci şi o vară frumoasă!

 • O
ţară ideală, „Occidentul
Românesc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară ideală, „Occidentul Românesc“

  Românii de pretutindeni: câteva milioane. Li s-a inventat o zi aniversară, li s-a creat un minister. 9 români ar pleca în fiecare zi, România fiind a doua ţară din lume care-şi pierde masiv populaţia activă, după Siria, ţară în război. La sfârşit de mai Spania a fost centrul lumii lor. Cineva i-a scos din anonimat şi i-a făcut să se simtă importanţi: „Occidentul Românesc“.

 • Volumul Cristinei Hermeziu, „Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice“, va fi  lansat, joi, la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Volumul Cristinei Hermeziu, „Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice“, va fi  lansat, joi, la Iaşi

  Volumul "Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice", semnat de Cristina Hermeziu şi publicat de Editura Junimea, va fi lansat joi, 19 aprilie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi. Alături de autoare, invitaţi  vor fi Alexandru Călinescu, Mariana Codruţ, Daniel Condurache, Bogdan Creţu. Amfitrionii evenimentului vor fi Lucian Vasiliu şi Simona Modreanu.

 • România
la Livre Paris 2018. (Psih)analiza unui proiect de ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România la Livre Paris 2018. (Psih)analiza unui proiect de ţară

  Ei, scriitorii ştiu cel mai bine de ce suntem pe lume, cum suntem pe lume şi ce e de arătat lumii din ceea ce suntem. O spun (iar) în contextul salonului de carte de la Paris „Livre Paris“, la care România participă între 16 şi 19 martie cu un stand şi evenimente organizate de Institutul Cultural Român sub genericul „România, aşa cum nu aţi mai citit-o“. Cum arată acest proiect de ţară? O (psih)analiză.

 • Aplicaţia
CELEBRO, la Paris. „Nu vrem să idealizăm imaginea României ci să provocăm o
schimbare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aplicaţia CELEBRO, la Paris. „Nu vrem să idealizăm imaginea României ci să provocăm o schimbare“

  Şapte tineri „anonimi” dezvoltă, la Paris, aplicaţia CELEBRO, destinată geolocalizării patrimoniului cultural românesc, prea puţin cunoscut din capitala Franţei. „În relaţiile franco-române s-a pus un strat de praf atât de gros, încât nu mai vedem grămada de aur pe care stăm”. Au sub 30 de ani: voluntari şi geniali, s-au pus pe treabă. Pentru România.