Stiri despre cristina hermeziu

  156 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • A
murit, la Paris, regizorul Laurenţiu Azimioară. Amintiri de patrimoniu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A murit, la Paris, regizorul Laurenţiu Azimioară. Amintiri de patrimoniu

  S-a stins din viaţă, la Paris, regizorul Laurenţiu Azimioară, creatorul Teatrului de l’Orme. L-am cunoscut în 2008 când, provocând destăinuirile dure ale unui exilat din anii 1980, am dat fascinată peste personalitatea unui lord desăvârşit, înnobilat de propria erudiţie şi eleganţă.

 • Scriitoarea Veronica D.
Niculescu: „Scriu pe vârfurile unei
electrocardiograme: câtă tristeţe, atâta bucurie“.
Interviurile FILIT
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitoarea Veronica D. Niculescu: „Scriu pe vârfurile unei electrocardiograme: câtă tristeţe, atâta bucurie“. Interviurile FILIT

  „Citim pentru a regăsi o imagine care închide în ea plăcere, multă plăcere“. Statisticile din ultimii doi ani privind barometrul de consum de carte plasează România pe ultimele locuri în UE.  Doar 9% dintre români citesc o dată pe lună şi cam 7% merg măcar o dată pe an la bibliotecă să împrumute cărţi. Prin lege, 2019 a fost declarat Anul Cărţii în România, cu scopul utopic de a dubla consumul de carte la nivel naţional.

 • Efectul FILIT 2019
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Efectul FILIT 2019

  S-a încheiat a 7-a ediţie a Festivalului de Literatură şi Traducere de la Iaşi. Efectul FILIT se poate formula orgolios şi perfect legitim : marii scriitori care trec pe acolo încep să ia premiul Nobel pentru literatură. Jurnal de festival.

 • Ziua internaţională a traducătorilor. Interviu cu Cristian Fulaş: „Traducerile grele mă fac un om şi
un scriitor mai bun“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua internaţională a traducătorilor. Interviu cu Cristian Fulaş: „Traducerile grele mă fac un om şi un scriitor mai bun“

  Nenumărate edituri din România prezintă pe site-urile lor sute de titluri din literatura lumii fără să menţioneze nicăieri traducătorul. Dincolo de ineleganţa gestului, le este oare ruşine cu rezultatul muncii acestora? Au fost plătiţi la negru şi aceşti ocnaşi nu trebuie identificaţi? De ziua internaţională a traducătorilor - o incursiune în laboratorul de traducător al scriitorului Cristian Fulaş, îndrăgostit de Proust.

 • Melancolia lui
Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Melancolia lui Mircea Cărtărescu

  Suntem prinşi în imaginarul celui de-al treilea mileniu, lărgit imens, fizic şi metafizic, de vederea pe care ne-o dau dronele sau microcipurile, jocurile şi filmografia în 3D, cu accelerarea vertiginoasă a percepţiei. Din această intensitate care ne depăşeşte decurge o melancolie a timpurilor pe care Mircea Cărtărescu o captează în peisaje de cuvinte de o stranie frumuseţe.

 • Arde Notre-Dame. Ce rămâne în
picioare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Arde Notre-Dame. Ce rămâne în picioare

  Ce a luat foc o dată cu catedrala Notre-Dame e o carcasă a hipercorectitudinii politice, care a ascuns vederii publice - prin refulare - o structură primară, identitară. Franţa e laică, dar Franţa e şi catolică. Mii de parizieni au ieşit pe malurile Senei cu lumânări şi cântece de rugăciune. Du jamais vu.

 • Criminalul de război, fiica iubitoare şi etica jurnalistică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criminalul de război, fiica iubitoare şi etica jurnalistică

  Vintilă Horia a fost autorul unei serii largi de articole pronaziste, profasciste, antisemite şi antidemocratice publicate între anii 1937-1941 în revista cuzistă şi ulterior legionară „Sfarmă-Piatră“. Aceste articole au elogiat regimurile politice criminale din Italia, Germania şi România.

 • Cazul
Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean
de onoare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean de onoare“

  Caz controversat în ochii opiniei publice, scriitorul exilului Vintilă Horia (1915-1992) revine în actualitate prin câştigarea unui proces pe cât de concret, pe atât de simbolic. „Rezoluţia face dreptate şi incită la căutarea adevărului, la curajul de a-l accepta şi la bun simţ. E un precedent pentru alte cazuri similare“, spune Cristina Horia, fiica scriitorului acuzat de „crime de război“.

 • România de ciocolată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România de ciocolată

  Astăzi, o bucăţică bună de România e la Londra, Paris, Roma, sau Ottawa…De ziua naţională ni s-a servit cu generozitate o Românie ideală şi un pic prea dulce. Raporturile diasporei de azi cu ţara de origine sunt de aprofundat dincolo de glazură, unde ingrediente nu o dată tensionate dau alt gust pâinii de acasă. Jurnal de centenar.

 • Emil Brumaru, cel mai erotic dintre poeţi, lansează o
antologie „nimfomană“ la Gaudeamus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emil Brumaru, cel mai erotic dintre poeţi, lansează o antologie „nimfomană“ la Gaudeamus

  „Dacă tot împlineşte 80 de ani de Crăciun, Emil Brumaru merită măcar 80 de nimfe-ntr-un dulap“, spune criticul Bogdan Creţu despre antologia de poezie pe care a îngrijit-o la editura Junimea. Poetul va fi prezent la lansarea volumului „80 de nimfe într-un dulap“ sâmbătă, 17 noiembrie, la standul editurii Junimea de la Gaudeamus.

 • Un
român ca mine. Gala excelenţei, la Roma
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un român ca mine. Gala excelenţei, la Roma

  Românii reprezintă prima comunitate de străini din Italia. Care e graniţa României de azi, cu o diaspora mişcătoare şi în continuă hemoragie, dar şi cu românii de-acasă, cărora li se datorează întru totul posibilitatea de a ne raporta peren la un teritoriu - fizic, cultural, naţional, spiritual - indiferent din ce punct geografic am face-o, în lumea mondializată şi deteritorializată de astăzi.

 • Un IT-ist din diaspora prin satele României: Stop
rujeola!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un IT-ist din diaspora prin satele României: Stop rujeola!

  59 de copii au murit anul acesta. Toţi erau nevaccinaţi. Pe fondul unui peisaj public convulsiv al României, prin iniţiativa sa, expatriatul Cristi Corobană, IT-ist de meserie, e un fel de Don Quijote insolit, pentru care statistica tragică a victimelor de rujeolă înseamnă chipuri de copii, vieţi, nu cifre.

 • Emoţii
FILIT. Album de festival (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emoţii FILIT. Album de festival (I)

  Ambiţios, gândit pe mai multe dimensiuni, FILIT Iaşi e un eşafodaj complex, o structură vie şi caldă creată pentru a produce şi a capta dialogul din inima literaturii: ediţia din 2018 înseamnă 300 de invitaţi - scriitori străini şi români, traducători, editori, manageri culturali, jurnalişti -, 150  de evenimente, 200 de voluntari.

 • De
ziua limbii române, malul drept întreabă malul stâng
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ziua limbii române, malul drept întreabă malul stâng

  De ziua limbii române trec Prutul. „Am impresia că, la Chişinău, mai bântuie încă fantoma socialistă a cărţii gratuite oferite în dar de către şcoală, partid, organizaţii de tineret. În rest, avem maşini şi ceasuri de lux, localuri aglomerate, mall-uri prospere.“

 • 23
august şi alte coregrafii comuniste. Fixiuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  23 august şi alte coregrafii comuniste. Fixiuni

  23 august 1982. El nu era decît o voce isterică, undeva în tribune (Big Brother), noi eram o mare de copii, băieţi, fete cu fuste de-o palmă ridicate în vânt, şi-mi amintesc gândul absurd care mă culpabiliza: oare cine nu se mişcă cum trebuie, în ritm, eu sau vecinii mei, înşiraţi pe zeci de rînduri?

 • Top 10
cărţi de citit vara asta. Autori români de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Top 10 cărţi de citit vara asta. Autori români de azi

  Literatura e dovada că viaţa nu ajunge, zicea poetul lusitan. Avea pălărie, vreo douăzeci şi ceva de nume diferite şi a lăsat în urmă o valiză cu sute de manuscrise. Evident că şi Fernando Pessoa ar fi de luat în bagaje vara asta, tradus în română de poetul Dinu Flămând. Am ales însă zece cărţi din literatura română de azi, de luat pe insula pustie a vacanţelor. Zece porunci şi o vară frumoasă!

 • O
ţară ideală, „Occidentul
Românesc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară ideală, „Occidentul Românesc“

  Românii de pretutindeni: câteva milioane. Li s-a inventat o zi aniversară, li s-a creat un minister. 9 români ar pleca în fiecare zi, România fiind a doua ţară din lume care-şi pierde masiv populaţia activă, după Siria, ţară în război. La sfârşit de mai Spania a fost centrul lumii lor. Cineva i-a scos din anonimat şi i-a făcut să se simtă importanţi: „Occidentul Românesc“.

 • Volumul Cristinei Hermeziu, „Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice“, va fi  lansat, joi, la Iaşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Volumul Cristinei Hermeziu, „Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice“, va fi  lansat, joi, la Iaşi

  Volumul "Vedere din Turnul Eiffel. Portrete civile, crochiuri politice", semnat de Cristina Hermeziu şi publicat de Editura Junimea, va fi lansat joi, 19 aprilie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi. Alături de autoare, invitaţi  vor fi Alexandru Călinescu, Mariana Codruţ, Daniel Condurache, Bogdan Creţu. Amfitrionii evenimentului vor fi Lucian Vasiliu şi Simona Modreanu.

 • România
la Livre Paris 2018. (Psih)analiza unui proiect de ţară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România la Livre Paris 2018. (Psih)analiza unui proiect de ţară

  Ei, scriitorii ştiu cel mai bine de ce suntem pe lume, cum suntem pe lume şi ce e de arătat lumii din ceea ce suntem. O spun (iar) în contextul salonului de carte de la Paris „Livre Paris“, la care România participă între 16 şi 19 martie cu un stand şi evenimente organizate de Institutul Cultural Român sub genericul „România, aşa cum nu aţi mai citit-o“. Cum arată acest proiect de ţară? O (psih)analiză.

 • Aplicaţia
CELEBRO, la Paris. „Nu vrem să idealizăm imaginea României ci să provocăm o
schimbare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aplicaţia CELEBRO, la Paris. „Nu vrem să idealizăm imaginea României ci să provocăm o schimbare“

  Şapte tineri „anonimi” dezvoltă, la Paris, aplicaţia CELEBRO, destinată geolocalizării patrimoniului cultural românesc, prea puţin cunoscut din capitala Franţei. „În relaţiile franco-române s-a pus un strat de praf atât de gros, încât nu mai vedem grămada de aur pe care stăm”. Au sub 30 de ani: voluntari şi geniali, s-au pus pe treabă. Pentru România.

 • Vintilă
Horia, lumini şi umbre. Cum regândim literatura exilului? Colocviul Exipora
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vintilă Horia, lumini şi umbre. Cum regândim literatura exilului? Colocviul Exipora

  Istoria premiilor Goncourt reţine pentru anul 1960: „premiu atribuit lui Vintilă Horia şi nedecernat, din cauza trecutului politic al autorului, revelat în mod neaşteptat“. În ce măsură criteriile extraliterare aplicate marilor exilaţi – Eliade, Cioran, Vintilă Horia – sunt pertinente în judecarea operelor lor? Recentul scandal Céline, în Franţa, şi receptarea lui Vintilă Horia, în România, arată că întrebarea pune degetul pe răni deschise

 • Cadre
de memorie. Obiecte care ne vorbesc. La Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cadre de memorie. Obiecte care ne vorbesc. La Paris

  Am încheiat anul 2017 cu un proiect despre obiectele pe care le salvăm când ne schimbăm viaţa. De la diploma confiscată de vameşi la oglinda de buzunar găsită miraculos într-o geantă, de la stiloul „Pelikan” la râvnita pereche de blugi, peste 20 de autori români şi-au povestit obiectul pe care l-au luat cu ei păşind într-un nou, definitiv sau temporar, orizont al vieţii. Un filozof francez explică demersul din perspectiva lumii de azi.

 • O
moarte bună. Clipa de reculegere de la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O moarte bună. Clipa de reculegere de la Paris

  „Parcă avem unde să ne întoarcem.“ În lumea de azi, când emoţiile sunt „catodice“ sau nu sunt deloc, Televiziunea română a făcut o transmisie impecabilă,  gravând în direct emoţiile acestei poveşti colective despre un monarh în exil, al cărui ultim drum e o întoarcere primitoare în pământul care l-a respins.

 • Fabule
europene. Bocetele Franţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fabule europene. Bocetele Franţei

  Zilele acestea Franţa şi-a plâns, republican şi popular, doi oameni, două personalităţi şi până la urmă două simboluri. Scriitorul Jean d’Ormesson şi rockerul Johnny Hallyday au murit la o zi diferenţă, amestecând halucinant elitele şi masele: academicianul literat a fost omagiat ca un erou al republicii la Invalides, starul trubadur a fost prohodit pe Champs-Élysées de sute de mii de fani. „Un récit national“.

 • Efectul FILIT
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Efectul FILIT

  Festivalul Internaţional de literatură şi traducere de la Iaşi (FILIT), ediţia a 5-a, a reuşit să înroşească sinapsele reţelelor sociale: înaintea, în timpul şi după evenimentul desfăşurat între 4 şi 8 octombrie, participanţii - peste 300 -  au arătat o surescitare entuziastă şi o efervescenţă vecină cu euforia. Nu-i aşa că nu avem nevoie decît de un pumn de cuvinte pentru a fi fericiţi? E ceea ce face literatura din noi.

 • Ceaiul lui Proust. Norman Manea la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceaiul lui Proust. Norman Manea la Paris

  L-am întrebat la Paris pe Norman Manea ce anume l-a ajutat să traverseze exil după exil şi ostilitate după ostilitate. În povestirea „Ceaiul lui Proust“, în clipa când copilul întors din lagăr primeşte o cană cu ceai, naratorul are o viziune: ce anume i-a făcut pe cei alungaţi brutal de acasă să creadă că apa fierbinte a pribegiei e o licoare rafinată?

 • Copilăria lui Kaspar Hauser, în 3D
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copilăria lui Kaspar Hauser, în 3D

  În „Copilăria lui Kaspar Hauser” te murdăreşti de noroi pe picioare, înjuri gros, îţi dă borşul pe nas, cu o fascinaţie barocă pentru viaţa instinctuală şi mecanismele de supravieţuire, dar totul scăldat în soare, un soare dogoritor, de care nici măcar nu eşti sigur că e cel de pe cerurile copilăriei, e poate doar dogoarea melancoliei transformată în combustibil eficient literar.