Stiri despre crimele comunismului

  46 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Crimele
comunismului: o ipotecă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crimele comunismului: o ipotecă

  Salut scrisoarea deschisă a câtorva voci publice prin care se cere înfiinţarea în cadrul Ministerului Public a unei secţii speciale dedicată crimelor comunismului. Nu este prea târziu. Important să se şi dorească acest lucru.

 • Un secol de prostie şi chin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un secol de prostie şi chin

  Trainică a fost lucrarea făuritorilor Marii Uniri şi pe măsură răsplata patriei: părinţii României Mari au pierit în temniţele comuniste. Dumnezeu să te ierte, Românie! Şi nouă să ne dea înţelepciunea de a ne vedea în oglinda centenară aşa cum sîntem cu adevărat!

 • Caricatura totalităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caricatura totalităţii

  Un paradox dureros: pe cât de evidente sunt crimele comunismului – peste o sută de milioane în întreaga lume –, pe atât de lipsită de evidenţă este pentru unii, deloc puţini, natura criminală a aceluiaşi comunism.

 • IICCMER: „Andrei Muraru induce cu bună ştiinţă în eroare opinia publică şi pe preşedintele ţării“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  IICCMER: „Andrei Muraru induce cu bună ştiinţă în eroare opinia publică şi pe preşedintele ţării“

  Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a luat la cunoştinţă recentele declaraţii ale consilierului prezidenţial Andrei Muraru, care a afirmat că, în ceea ce priveşte anchetarea torţionarilor, „IICCMER a încetinit învestigaţiile“, şi a trimis un drept la replică, în care precizează că Andrei Muraru „induce în eroare opinia publică“ şi face un apel la depolitizarea temei crimelor comunismului.

 • Refuzul
istoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Refuzul istoriei

  Da, mai sunt în România magistraţi care nu văd în comunism un regim represiv. Au dubii, se fac că nu înţeleg, resping rechizitorii. Cu alte cuvinte, reuşesc să producă ei înşişi proba că refuză istoria. Cum este posibil aşa ceva?

 • Trecutul recent în viitorul apropiat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trecutul recent în viitorul apropiat

  În a doua jumătate a acestui an, Slovacia a asigurat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pentru şase luni, Bratislava a devenit un fel de capitală provizorie a UE, găzduind întâlniri pe măsura importanţei.

 • Crimele
comunismului: sistemice şi sistematice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crimele comunismului: sistemice şi sistematice

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) urmăreşte atent traseul în Justiţie al muncii sale pe marginea unor dosare deja înaintate autorităţilor competente.

 • Iarăşi,
despre crimele comunismului şi statul de drept
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iarăşi, despre crimele comunismului şi statul de drept

  Recent încheiata conferinţă internaţională a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a scos în evidenţă locuri comune, dar cu atât mai importante.

 • George Homoştean va fi judecat pentru crimele regimului comunist. Fostul ministru de 93 de ani a mai fost condamnat în „Operaţiunea Autobuzul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Homoştean va fi judecat pentru crimele regimului comunist. Fostul ministru de 93 de ani a mai fost condamnat în „Operaţiunea Autobuzul”

  Procurorii militari l-au trimis în faţa instanţei pe deveanul George Homoştean (93 de ani), fost ministru de interne în regimul Ceauşescu, în dosarul  morţii dizidentului Gheorghe Emil Ursu în care, alături de alţi trei inculpaţi, a fost acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Homoştan a fost condamnat la începutul anilor 1990 şi în dosarul suprimării teroriştilor din Hunedoara.

 • O insultă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O insultă

  În urmă cu aproape un an (2013, n.m.), IICMER şi ziarul Gândul au început o campanie al cărei scop era descoperirea şi trimiterea în justiţie a foştilor torţionari din vremea regimului comunist.

 • Responsabilii pentru crimele comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Responsabilii pentru crimele comunismului

  Recentele sesizări penale formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) ating o problemă de fond: cine sunt, de fapt, responsabilii pentru crimele comunismului?

 • Cazul
Vişinescu. Câteva concluzii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Vişinescu. Câteva concluzii

  Procesul Vişinescu a ajuns la capătul unui drum presărat de curiozitate, pasiuni prost plasate, aroganţă vindicativă, interesată material, şi cam prea multă improvizaţie. Una peste alta, se  pot desprinde acum câteva concluzii.

 • Propunere legislativă: Închisoare pentru cei care neagă crimele comunismului sau constituie organizaţii cu caracter comunist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Propunere legislativă: Închisoare pentru cei care neagă crimele comunismului sau constituie organizaţii cu caracter comunist

  După ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care sancţionează promovarea cultului persoanelor vinovate de infracţiuni de genocid, Valeriu Todiraşcu, senator independent, a depus în Parlament o iniţiativă legislativă privind interzicerea însemnelor şi organizaţiilor comuniste. Potrivit proiectului de lege, cei care contestă crimele comunismului riscă închisoare de la şase luni la trei ani.

 • Declaraţia de la Tallinn şi crimele comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Declaraţia de la Tallinn şi crimele comunismului

  Acum câteva zile, pe 23 august, la Tallinn, miniştrii de justiţie din câteva ţări europene au dat curs invitaţiei omologului estonian de a se reuni pentru a marca Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Întâlnirea a permis redactarea unei Declaraţii comune care ne interesează şi pe care o redau mai jos:

 • Miniştrii Justiţiei din opt ţări europene cer condamnarea crimelor comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miniştrii Justiţiei din opt ţări europene cer condamnarea crimelor comunismului

  Miniştrii Justiţiei din opt ţări au semnat o declaraţie comună asupra necesităţii creării unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului. Iniţiativa a fost înaintată de către ministrul eston al Justiţiei în cadul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.

 • Obişnuirea cu răul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Obişnuirea cu răul

  Am primit câteva întrebări din partea presei în legătură cu viziunea şi modelul unui viitor Muzeu al Crimelor Comunismului în România (MCCR). Este un semn de încurajatoare curiozitate.

 • Crima de stat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crima de stat

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a publicat azi numele a trei posibili torţionari. Mai precis: doi foşti şefi de penitenciare şi un subofiţer de Securitate.

 • Radu Ciobotea : „Dosarul de presă” al României comuniste a rămas deocamdată gol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Radu Ciobotea : „Dosarul de presă” al României comuniste a rămas deocamdată gol

  Coordonator al volumului Journalistes français dans la Roumanie communiste 1974-1989, Radu Ciobotea, director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris, trece dincolo de cortina de tăcere care a însoţit o bună parte a istoriei acestei perioade dureroase. Jurnalistul, diplomatul, scriitorul, profesorul Ciobotea, într-un interviu acordat revistei „Prăvălia culturală”, care devansează cu puţin apariţia volumului în limba română.

 • Declaraţia de la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Declaraţia de la Bucureşti

  Săptămâna trecută a avut loc în Capitală o conferinţă internaţională la care au participat lideri ai Europei de Est din primii ani de democraţie. Conferinţa s-a încheiat prin adoptarea a ceea ce putem numi Declaraţia de la Bucureşti. Textul acesteia sună astfel:

 • O decizie istorică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O decizie istorică

  În tumultul campaniei electorale a fost trecută cu vederea o decizie pe cât de neaşteptată, dată fiind durata de timp, pe atât de importantă: reluarea proceselor privind crimele comunismului.

 • Dosarele crimelor comunismului vor fi redeschise de Parchetul Militar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dosarele crimelor comunismului vor fi redeschise de Parchetul Militar

  Procurorii militari ar putea redeschide dosarele crimelor comunismului. Infracţiunile contra umanităţii comise de unii dintre foştii şefi de penitenciare au început să iasă la iveală în ultimii ani, în urma cercetărilor făcute de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

 • O insultă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O insultă

  În urmă cu aproape un an, IICMER şi ziarul „Gândul“ au început o campanie al cărei scop era descoperirea şi trimiterea în justiţie a foştilor torţionari din vremea regimului comunist. Numele cele mai sonore scoase la iveală în acel moment au fost cele ale lui Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior.

 • „Vânătorii“
de securişti reiau săpăturile. Caută cu cei de la Parchetul Militar din Cluj două victime ale
comuniştilor din Bistriţa-Năsăud
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Vânătorii“ de securişti reiau săpăturile. Caută cu cei de la Parchetul Militar din Cluj două victime ale comuniştilor din Bistriţa-Năsăud

  O echipă alcătuită din arheologi şi istorici, coordonată de Gheorghe Petrov de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, va începe mâine, 28 aprilie, în cimitirul central din Năsăud, căutarea trupurilor a doi bărbaţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, victime ale Securităţii. La săpături vor participa şi Marius Oprea, Paul Scrobotă, Horaţiu Groza, dar şi reprezentanţi ai Parchetului Militar din Cluj.

 • Scriitorul Liviu Antonesei, demisie cu bilet de adio din IICCMER: „Am crezut că numirea lui Daniel Barbu e o glumă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul Liviu Antonesei, demisie cu bilet de adio din IICCMER: „Am crezut că numirea lui Daniel Barbu e o glumă“

  Scriitorul ieşean Liviu Antonesei şi-a anunţat demisia din cadrul consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în semn de dezacord cu încercarea de politizare a instituţiei de către actuala putere. Gestul său vine la scurt timp după ce fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a devenit membru al consiliului, fiind numit de premierul Victor Ponta.

 • Torţionarul Ion Ficior a fost pus sub acuzare pentru genocid. Procurori: deţinuţii care se răzvrăteau erau fugăriţi cu calul, bătuţi crunt şi înfometaţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Torţionarul Ion Ficior a fost pus sub acuzare pentru genocid. Procurori: deţinuţii care se răzvrăteau erau fugăriţi cu calul, bătuţi crunt şi înfometaţi

  Torţionarul Ion Ficior (85 de ani) a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului General sub acuzaţia de genocid în dosarul privind moartea unor deţinuţi la Colonia de muncă Periprava, unitate pe care Ficior a condus-o în perioada 1958-1963. Potrivit procurorilor, în perioada în care Fecior a fost comandant au murit peste 100 de persoane. Acesta este al doilea torţionar acuzat de genocid, primul fiind Alexandru Vişinescu.

Modifică Setările