Stiri despre crimele comunismului

  45 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un secol de prostie şi chin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un secol de prostie şi chin

  Trainică a fost lucrarea făuritorilor Marii Uniri şi pe măsură răsplata patriei: părinţii României Mari au pierit în temniţele comuniste. Dumnezeu să te ierte, Românie! Şi nouă să ne dea înţelepciunea de a ne vedea în oglinda centenară aşa cum sîntem cu adevărat!

 • Caricatura totalităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Caricatura totalităţii

  Un paradox dureros: pe cât de evidente sunt crimele comunismului – peste o sută de milioane în întreaga lume –, pe atât de lipsită de evidenţă este pentru unii, deloc puţini, natura criminală a aceluiaşi comunism.

 • IICCMER: „Andrei Muraru induce cu bună ştiinţă în eroare opinia publică şi pe preşedintele ţării“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  IICCMER: „Andrei Muraru induce cu bună ştiinţă în eroare opinia publică şi pe preşedintele ţării“

  Conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a luat la cunoştinţă recentele declaraţii ale consilierului prezidenţial Andrei Muraru, care a afirmat că, în ceea ce priveşte anchetarea torţionarilor, „IICCMER a încetinit învestigaţiile“, şi a trimis un drept la replică, în care precizează că Andrei Muraru „induce în eroare opinia publică“ şi face un apel la depolitizarea temei crimelor comunismului.

 • Refuzul
istoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Refuzul istoriei

  Da, mai sunt în România magistraţi care nu văd în comunism un regim represiv. Au dubii, se fac că nu înţeleg, resping rechizitorii. Cu alte cuvinte, reuşesc să producă ei înşişi proba că refuză istoria. Cum este posibil aşa ceva?

 • Trecutul recent în viitorul apropiat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trecutul recent în viitorul apropiat

  În a doua jumătate a acestui an, Slovacia a asigurat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Pentru şase luni, Bratislava a devenit un fel de capitală provizorie a UE, găzduind întâlniri pe măsura importanţei.

 • Crimele
comunismului: sistemice şi sistematice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crimele comunismului: sistemice şi sistematice

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) urmăreşte atent traseul în Justiţie al muncii sale pe marginea unor dosare deja înaintate autorităţilor competente.

 • Iarăşi,
despre crimele comunismului şi statul de drept
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iarăşi, despre crimele comunismului şi statul de drept

  Recent încheiata conferinţă internaţională a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a scos în evidenţă locuri comune, dar cu atât mai importante.

 • George Homoştean va fi judecat pentru crimele regimului comunist. Fostul ministru de 93 de ani a mai fost condamnat în „Operaţiunea Autobuzul”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Homoştean va fi judecat pentru crimele regimului comunist. Fostul ministru de 93 de ani a mai fost condamnat în „Operaţiunea Autobuzul”

  Procurorii militari l-au trimis în faţa instanţei pe deveanul George Homoştean (93 de ani), fost ministru de interne în regimul Ceauşescu, în dosarul  morţii dizidentului Gheorghe Emil Ursu în care, alături de alţi trei inculpaţi, a fost acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Homoştan a fost condamnat la începutul anilor 1990 şi în dosarul suprimării teroriştilor din Hunedoara.

 • O insultă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O insultă

  În urmă cu aproape un an (2013, n.m.), IICMER şi ziarul Gândul au început o campanie al cărei scop era descoperirea şi trimiterea în justiţie a foştilor torţionari din vremea regimului comunist.

 • Responsabilii pentru crimele comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Responsabilii pentru crimele comunismului

  Recentele sesizări penale formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) ating o problemă de fond: cine sunt, de fapt, responsabilii pentru crimele comunismului?

 • Cazul
Vişinescu. Câteva concluzii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Vişinescu. Câteva concluzii

  Procesul Vişinescu a ajuns la capătul unui drum presărat de curiozitate, pasiuni prost plasate, aroganţă vindicativă, interesată material, şi cam prea multă improvizaţie. Una peste alta, se  pot desprinde acum câteva concluzii.

 • Propunere legislativă: Închisoare pentru cei care neagă crimele comunismului sau constituie organizaţii cu caracter comunist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Propunere legislativă: Închisoare pentru cei care neagă crimele comunismului sau constituie organizaţii cu caracter comunist

  După ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care sancţionează promovarea cultului persoanelor vinovate de infracţiuni de genocid, Valeriu Todiraşcu, senator independent, a depus în Parlament o iniţiativă legislativă privind interzicerea însemnelor şi organizaţiilor comuniste. Potrivit proiectului de lege, cei care contestă crimele comunismului riscă închisoare de la şase luni la trei ani.

 • Declaraţia de la Tallinn şi crimele comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Declaraţia de la Tallinn şi crimele comunismului

  Acum câteva zile, pe 23 august, la Tallinn, miniştrii de justiţie din câteva ţări europene au dat curs invitaţiei omologului estonian de a se reuni pentru a marca Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Întâlnirea a permis redactarea unei Declaraţii comune care ne interesează şi pe care o redau mai jos:

 • Miniştrii Justiţiei din opt ţări europene cer condamnarea crimelor comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miniştrii Justiţiei din opt ţări europene cer condamnarea crimelor comunismului

  Miniştrii Justiţiei din opt ţări au semnat o declaraţie comună asupra necesităţii creării unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului. Iniţiativa a fost înaintată de către ministrul eston al Justiţiei în cadul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.