cozonac - ultimele știri
Crăciunul aduce cu el nu doar magia sărbătorilor, ci și mirosul inconfundabil a cozonacilor scoși din cuptor. Pentru un plus de aromă, gospodinele experimentate apelează la un truc furat de la chefi.
În așteptarea sărbătorilor de iarnă, românii se pregătesc în acest an mai temeinic comparativ cu anul precedent, unul dintre cei mai cunoscuți retaileri online estimând o dublare a vânzărilor.
Cozonacul este, de sărbători, nelipsit de pe mesele românilor. Savurosul preparat necesită însă multă muncă, potrivit rețetelor clasice, ceea ce descurajează uneori gospodinele. Există, din fericire, varianta cozonacului fără frământare, care umple casa de miresme cu mai puțin efort.
Lista alimentelor de bază pentru care va fi plafonat adaosul comercial va fi extinsă în curând, simultan cu prelungirea termenului până la care se va aplica această facilitate, a informat MADR.
articol publicitar
Nu există sărbători fără el. Fie că preferi să-l cumperi gata făcut sau nu există altă variantă în afară de cozonacul de casă, acum că se apropie sărbătorile Paștelui, vine și momentul din an în care desertul preferat al românilor este în lumina reflectoarelor.
Babka este o coptură tradițională evreiască, dar a devenit foarte populară în ultimii ani. Iată cum o poți prepara acasă, dacă dorești un altfel de cozonac de Paște.
Desert nelipsit de pe masa de Paște, cozonacul preparat în casă este delicios, însă necesită și un efort pe măsură. Pentru a nu da greș trebuie să țineți cont de câteva sfaturi care garantează succesul unui desert senzațional.
Gospodinele din satele Moldovei păstrează cu sfinţenie obiceiurile de Paște şi reţete vechi de cozonac moştenite din moşi strămoşi. Astăzi vă prezentăm cozonacul moldovenesc, după o rețetă de 100 de ani.
Acest desert tradițional nu poate lipsi de pe masa de Crăciun, iar chef Cătălin Scărlătescu propune un cozonac plin de umplutură și îmbrăcat în ciocolată.
În timp ce multe gospodine preferă să cumpere cozonaci de la patiserie, gata făcuţi, femeile din satele din Moldova păstrează cu sfinţenie obiceiurile de Paste şi reţete vechi de cozonac, moştenite din moşi strămoşi.
Unul dintre cele mai gustoase deserturi de Paşte îl reprezintă cozonacul de casă. Regretatul gastronom Radu Anton Roman le învăţă pe gospodine cum să prepare un dulce delicios.
Preşedintele Federaţiei sindicale din industria alimentară - Sindalimenta, Dragoş Frumosu, a declarat pentru Agerpres că masa de Paşte de anul acesta va fi cu 50% mai scumpă decât anul trecut, la unele produse înregistrându-se aproape o dublare a pre...
Ouăle, cozonacii, drobul şi carnea de miel, pot provoca anumite neplăceri dacă sunt consumate în exces sau haotic. Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă, ne sfătuieşte cum să combinăm alimentele, ce trebuie evitat pentru a nu face ex...
Considerat unul dintre cele mai gustoase tipuri de cozonac, Babka - o reţetă a comunităţile evreieşti din Polonia şi Ucraina, se prepară în bucătăriile mai multe ţări ale Europei de Est.
Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atenţionează românii care vor să cumpere de sărbători cozonaci din comerţ că din analiza mai multor produse se constată "existenţa unor E-uri care ar trebui să îngrijoreze consumatorul".
Românii se pregătesc pentru sărbătorile pascale. Conform relatărilor de pe Facebook, gospodinele se întrec în competiţia cozonacilor.
Mirela Vaida, care se pregăteşte pentru sărbătorile pascale, a dezvăluit reţeta pentru cozonacul moldovenesc. ,,Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă. Aşa o ştiu de la ea, aşa o s-o fac şi eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu ump...
De multe ori, pentru mesele de Sărbători se prepară cantităţi impresionante de mâncare, iar o mulţime de preparate rămân neterminate. Iar cum un vechi proverb spune că ciorba reîncălzită nu mai are gust, o idee ar fi să retransformi resturile total ...
Irina Georgescu, autoare a unei cărţi de bucate tradiţionale româneşti care a avut succes în toată lumea, vorbeşte despre ingredientele care dau savoare meselor în familie, dar şi despre ce s-a pierdut în ultimele decenii, în special în urma industri...
Oamenii legii au reuşit prin eforturi proprii, dar şi cu sprijinul Asociaţiei Profesionale a Poliţiştilor Locali, precum şi a sindicatulului care îi reprezintă, să aducă puţină bucurie în sufletele unor familii defavorizate....
Tradiţia ortodoxă asociază marii sărbători creştine a Paştelui şi mâncăruri sacralizate, printre care cozonacii. Cozonacul se prepară în Săptămâna Mare, la fel ca şi pasca. Este considerat o prăjitură tradiţională românească, dar îl regăsim, în diver...
Încearcă ceva nou de Paşte anul acesta! Cozonacul în două culori, cu nucă şi cacao, arată bine, dar este şi pufos, deliciosşi aromat.
Experienţa unui Crăciun sau Revelion, petrecut într-o mănăstire, este unică. Călugării se pregătesc pentru aceste sărbători, dar cel mai important lucru pentru ei este rugăciunea....
Nu există masă de Crăciun fără cozonac de casă. Cu o reţetă culeasă din nordul Moldovei, regretatul gastronom Radu Anton Roman le învăţa pe gospodine cum să facă un desert delicios.
Sărbătorile Pascale bat la uşă şi printre produsele nelipsite în această perioadă de pe mesele românilor sunt şi cozonacii. Iar cozonacii Boromir au devenit celebri nu doar în ţară, ci şi peste hotare, compania născută în urmă cu peste 25 de ani în R...
Povestea cozonacului Boromir, de la nucă şi rahat, la pricomigdale, portocale, ciocolată, frişcă şi... Magnum...
Anul acesta, vacanţa de Paşte şi de 1 Mai durează o săptămână, perioadă presărată cu multe provocări culinare. Asta dacă ne gândim că din meniul românilor nu lipsesc ouăle, cozonacul, friptura de miel, caşul de oaie, micii, salata de boeuf şi desertu...
Cozonacul este unul dintre preparatele tradiţionale ale românilor, nelipsit de pe mese în perioada marilor sărbători. Chiar dacă în preajma Paştelui marile magazine oferă la vânzare numeroase tipuri de cozonac, mulţi români încă păstrează tradiţia şi...
Scriitorul Constantin Bacalbaşa menţionează că ocupaţia germană din Primul Război Mondial a fost una plină de privaţiuni bizare pentru populaţia autohtonă, care a fost obligată la o sumedenie de reguli şi regulamente cu care nu era obişnuită.
Un bărbat în vârstă de 79 de ani, din comuna dâmboviţeană Produleşti, a murit, miercuri, duop ce s-ar fi înecat cu o bucată de cozonac.
Bucătăresele din Ardeal fac, în această perioadă, două feluri de cozonaci: cel tradiţional românesc şi baigli, cozonacul ungureasc, de fapt o ruladă din aluat fraged cu un strop de drojdie însă cu multă umplutură. Fiecare variantă are locul ei în car...
Cleopatra Stratan (16 ani) şi Edward Sanda lansează o piesă care se află în armonie cu sărbătorile de iarnă, în care fiica lui Pavel Stratan (48 de ani) este transformată total. Cleopatra a povestit cum au ajuns cei doi să lucreze împreună.
NUTRIŢIE De Sărbători, tentaţiile sunt mari, să recunoaştem. Şi dacă tot avem nenumărate bunătăţi în faţă vreme de mai multe ore, e clar că nu ne putem abţine şi aşa ajungem la excese alimentare, la care se adaugă şi consumul de alcool, eventual fuma...
Horia Vîrlan şi somelierul Eugen Telişcă au vorbit la Adevărul Live despre cum alegem carnea de miel pentru preparate cât mai fragede şi ce vin punem pe masa de Paşte, amintind de cele mai frecvente mituri privind preparatele specifice Sărbătorilor P...
În timp ce laboratoarele de cofetărie şi patiserie duduie, în această perioadă, scoţând pe bandă rulantă cozonaci, pască şi prăjituri cremoase, un IT-ist şi soţia lui se încăpăţânează să aducă pe piaţa clujeană dulciuri fără zahăr, lapte sau ouă, car...
Putem să ne bucurăm de masa festivă de Paşte fără probleme digestive şi, mai ales, fără să acumulăm kilograme. Aflăm cum de la medicul nutriţionist Mihaela Posea, la Adevărul Live.
Directorul general al ANPC Paul Anghel îi sfătuieşte pe oameni să cumpere produse pentru Paşte doar din locurile autorizate, iar la alegerea cozonacilor şi a checurilor trebuie să fie atenţi dacă personalul patiseriei respecte regulile de igienă: să ...
Cozonacul este deliciul Sărbătorilor de Iarnă, aşa că l-am rugat pe maestrul Horia Vîrlan să ne împărtăşească o reţetă. Ne-a făcut şi o demonstraţie.
fără imagine
Cozonacul este deliciul Sărbătorilor de Iarnă, aşa că l-am rugat pe maestrul Horia Vîrlan să ne împărtăşească o reţetă. Ne-a făcut şi o demonstraţie. Iată ce a ieşit!
Te-ai întrebat vreodată de unde a apărut cozonacul şi cum era preparat în trecut? Data viitoare când te vei bucura de gustul lui, îl vei privi cu ochi şi mai plini de încântare.
Cum Crăciunul se apropie, iar tradiţionalul cozonac nu poate lipsi de pe masa de sărbători, vă propunem reţeta specială a bucătarului-şef Cătălin Scărlătescu.
Potrivit scriitorului Constantin Bacalbaşa, ocupaţia germană din Primul Război Mondial a fost una dintre cele mai aspre ocupaţii din istoria României, populaţia autohtonă fiind constrânsă să se supună la o sumedenie de reguli şi regulamente, unele co...
Arădeanca Claudia Romana Rista, cunoscută drept „fata care găteşte cu flori“, ne dezvăluie o reţetă pe care o ştie de la bunica ei. Este vorba despre baigli cu mac.
În această perioadă toate gospodinele caută reţete de pască, iar oferta este exterm de variată. O reţetă tradiţională din Ardeal presupune folosirea unui aluat de cozonac, făcut cu gălbeuşuri de ou, maia, frământat cel puţin o oră şi ”făină opărită”....
Anca Alungulesei, expert în nutriţie şi specialist în deserturi raw vegan, ne-a arătat cum se prepară cozonacul fără făină sau zahăr, excelent pentru cei care au ales un stil de viaţă sănătos....
Românii nu vor aloca nici în acest an o sumă foarte mare pentru Sărbătorile Pascale. De pe masă nu vor lipsi însă ouăle, cozonacul, pasca şi drobul. Diferenţa faţă de anii trecuţi e faptul că preţurile practicate în pieţe sunt net mai mari decât cele...
Proba cozonacilor poate să le pună la grea încercare chiar şi pe cele mai experimentate gospodine. În decursul anilor, acestea au învăţat însă mici secrete care să le asigure reuşita. Şi ne-au împărtăţit şi nouă câteva din trucurile lor....
Carnea proaspătă de miel are suprafaţa de culoare roz şi este acoperită cu o peliculă uscată, iar ouăle sunt bune de consumat dacă au coaja cu aspect mat, rugos, atrag atenţia specialiştii.
Cozonacii de Paşti au apărut deja pe rafturile magazinelor specializate „Franzeluţa”. Solicitată de IPN, specialista în marketing a Combinatul de panificaţie, Aliona Cucu, a declarat că în acest an gama de produse pentru Paşti a rămas aceeaşi. Schimb...
Cozonacul românesc este unul dintre deserturile tradiţionale care cunoaşte o imensă varietate de reţete. Fiecare regiune istorică are o reţetă, la fel cum şi fiecare familie îşi transmite propria reţetă din generaţie în generaţie.
Pentru că se apropie Paştele, iar un desert traditional românesc cum este cozonacul nu poate lipsi de pe masa de sărbători, bucătarul-şef Cătălin Scărlătescu împărtăşeşte câteva dintre trucurile ce te vor ajuta să pregăteşti cel mai bun cozonac.
Reţeta celebrului cozonac secuiesc poate fi preparată şi acasă. Aşa nu vei mai fi nevoită să stai la coadă la târguri să cumperi Kürtős kalács....
Cu toţi cunoaştem gustul cozonacului tradiţional, pe care îl avem mereu pe mese de sărbători. Puţini ştim însă cât de gustos este cozonacul sărat cu şuncă şi caşcaval, o reţetă uşoară, rapidă şi foarte gustoasă....
Mucenicii moldoveneşti sau cei copţi la cuptor sunt mai migălos de preparat, dar gustul lor te va cuceri de-ndată. Îi poţi servi stropiţi cu sirop sau simpli, unşi cu miere şi cu nucă măcinată presărată....
Abia au trecut zilele de Crăciun, când aromele de vanilie, scorţişoară şi esenţă de rom au năpădit locuinţele, şi deja a sosit vremea pregătirilor de Anul Nou, o altă sărbătoare pe care lumea o aşteaptă, ca să aşeze pe masă dulciuri felurite. Cu aces...
Mămăliga, sarmalele, micii sau cozonacul sunt produse nelipsite de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare. Deşi sunt considerate produse 100% româneşti, nu toate alimentele cu care suntem obişnuiţi să umplem mesele de sărbătoare îşi au originile...
Chiar dacă este o reţetă cu o dificultate mai mare, acest cozonac delicios cu miere nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Cei mici îl vor adora, cu siguranţă....
Când te gândeşti la Crăciun parcă simţi automat mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor. Acest desert poate fi umplut cu stafide, ciocolată sau rahat, dar niciunul nu este la fel de bun precum tradiţionalul cozonac cu nucă....
Îţi doreşti să prepari un cozonac acasă, dar nu ai mult timp la dispoziţie? Ce ai spune dacă ai încerca reţeta noastră de cozonac fără dospire?...