stiri despre coronavirus

39

Valul 4 se manifestă deja în România prin dublarea numărului zilnic de infectări SARS-CoV-2 comparativ cu datele din urmă cu 2 săptămâni, iar o parte dintre aceste cazuri COVID-19 sunt grave şi au nevoie de terapie intensivă. Asta în timp ce România a ajuns la o acoperire vaccinală cu 2 doze de doar 24,8%, iar imunitatea colectivă este apreciată la 44% din populaţie.

Era de aşteptat ca înfrângerea americanilor şi a forţelor Coaliţiei în Afganistan să producă un spaţiu gol pe harta puterii de care să vrea să profite marii actori geo-politici. În urmă cu câteva săptâmi, prezentând pe larg hărţile intereselor posibil de materializat prin investiţiie deja demarate sau anunţate ca parte a ansamblului Noul Drum al Mătăsii, presupuneam că următorul power broker avea să fie China.

acum 3 ore · comentarii (10)

Deşi a declarat că-l judecă pe Drulă după ce face, nu după ce spune, premierul Cîţu i-a pus gând rău ministrului Drulă, de la Transporturi. Ultimele accidente şi evenimente de la Calea Ferată, precum şi nerealizarea unor proiecte bugetate în 2021 îi dau apă la moară. Este posibil să-l demită pe Drulă în zilele următoare, chiar dacă  va sparge coaliţia de guvernare. Totuşi, ultimul cuvânt îl are Klaus Iohannis.

acum 7 ore · comentarii (22)

Băneasa Filipeasca moare într-un august de chihlimbar, anul 1788. Iar ultimele ei după-amieze se scurg sub pe divan, privind crengile unui nuc, care bat în fereastră. Departe, printre frunzele morţii, se mişcă în valuri dogoarea de vară. Alături de băneasă nu e decât Niţa, o cameristă, al cărei nume avea să rămână în istorie.

acum 8 ore · comentarii (5)

Scrima este despre a atinge oponentul cu vârful spadei, fără să fie atins, un şah în formă fizică. Pointe d'arrêt-ul manifest al Anei Maria Popescu zisă şi Brânzici a avut menirea unui semnal de alarmă care a avut presiunea optimă pentru a reverbera în societate.

acum 7 ore · comentarii (4)

Dragi români de pretutindeni, să stăm cu ochii pe marii campioni ai plângerilor penale, la DNA, ăi de se cer singuri la audieri. Lăsaţi vacanţele şi jocurile olimpice. Nu auziţi cum tropăie specialiştii de la PSD să preia guvernarea, dau în fiert pe căldura asta! Da, chiar aşa, ce or face cei de la DNA de nu-i iau în seamă plângerile Ciolacului împotriva domnilor de la putere?

Dacă factorii de decizie politici americani şi cei aliaţi înţeleg calculul strategic unic al Turciei, alianţa NATO şi parteneriatul SUA-Turcia pot găsi căile corecte de cooperare pentru a contracara influenţa rusă în teatrele de operaţiuni cheie şi pentru a limita riscul escaladării rapide a unui posibil conflict între Rusia şi Turcia.

Pe 14 iunie, dată la care s-au împlinit 35 de ani de la moartea lui Jorge Luis Borges, Daniel Mecca, jurnalist cultural specializat în opera sa, a publicat în Clarín, cel mai renumit cotidian argentinian, un amplu interviu cu Miguel de Torre Borges, fiul surorii celebrului autor. Cu permisiunea conducerii cotidianului Clarín publicăm, în două părţi, traducerea acestui interviu.

Două volume inedite, cu peste o mie de pagini de confesiuni dureroase, ale unui conaţional care nu şi-a trădat jurământul militar, mi-au readus în faţa ochilor evenimente, trăite într-o formă sau alta, de toţi românii, inclusiv personaje publice care azi nu mai sunt decât amintiri mai mult sau mai puţin luminoase, unele fiind de un machiavelism dovedit de graba etichetării unora care au trăit clipe tragice, ce le-au schimbat definitiv viaţa.

Articolul fluviu al lui Putin despre naţiunea rusă care ar conţine şi belaruşii şi mai ales pe ucraineni a făcut înconjurul lumii şi al internetului. Cu evident iz propagandistic şi nenumărate decupaje, acest articol publicat pe site-ul Kremlinului, inclusiv în limba engleză, merită însă mult mai multă atenţie prin prisma numeroaselor nivele de lectură şi a relevanţei lui care depăşeşte litera scrisă şi sensul imediat.

acum 2 zile · comentarii (138)

Despre aşa - numitul “proiect Pegasus” s-a discutat foarte puţin în media românească. 16 redacţii din întreaga lume, reunite sub această denumire, coordonate de o organizaţie cu sediul la Paris, Forbidden Stories, în parteneriat cu Amnesty International, au dezvăluit, cu ajutorul unei ample anchete, dimensiunea supravegherii operate de mai multe guverne din state nedemocratice.

acum 2 zile · comentarii (3)
Modifică Setările