stiri despre coronavirus

Cea mai importantă problemă a momentului este când şi cum se va sfârşi criza generată de coronavirus. Care sunt scenariile şi cum ieşim din coşmar. Nu sunt medic, aşa încât toată documentaţia vizează analize în domeniul deciziei în criză şi a studiilor prospective, acolo unde mă pricep cu adevărat.

Poate, pentru prima dată în istoria modernă, întreaga lume, interconectată, este concentrată pe rezolvarea unei singure probleme legate de pandemia de gripă ce a izbucnit. Noul coronavirus, SARS-CoV-2 şi boala pe care o provoacă, COVID-19, a paralizat comunitatea globală. Liderii şi cetăţenii încearcă să răspundă la o ameninţare ale cărei dimensiuni nu sunt cunoscute în totalitate.

Suntem zilnic ţinta a nenumărate zvonuri. Fake-news-urile fac parte din meniul cotidian al vieţii noastre. Ele sunt cum nu se poate mai primejdioase în contextul condiţiilor excepţionale cu care se confruntă ţara. Firesc, aşadar, apelul autorităţilor nu doar să nu le dăm crezare, ci să ne informăm în exclusivitate din surse atent verificate.

acum 6 ore · comentarii (36)

Revoluţia m-a prins la puţin timp după terminarea facultăţii. Capitalist eram şi pe vremea comuniştilor, cumpărăm şi vindeam cărţi. Câştigam mult mai mult decât amândoi părinţii mei la un loc, mai ales că ajunsesem să pătrund, nu cu puţine eforturi şi fără voia lor, în filieră subterană a celor câţiva mari bibliofili ai României. Dinu Patriciu era cel mai important client al meu…

acum 23 ore · comentarii (17)

Europenii suferă de coronavirus şi sunt pândiţi de eurosceptici. Trăim vremuri dificile în care luciditatea fiecăruia este importantă. Uniunea Europeană nu poate să facă minuni cu un buget de 1% din PIB-ul european şi nici să interfereze cu atribuţiile suverane ale statelor membre. Cu instrumentele pe care le are la dispoziţie, Uniunea Europeană a luat decizii care sunt semnificative pentru a putea ameliora situaţia din România.

În situaţii de criză, când oricum finanţele statului nu fac faţă cheltuielilor legate de consecinţele economice ale crizei COVID-19, cu atât mai mult ne revoltă discrepanţele uriaşe. Statul plăteşte unor foşti torţionari comunişti, unor oameni despre care nu ştim dacă au făcut în viaţa lor ceva bun pentru  societate, zeci de mii de euro, pensii sau salarii.

COVID-19 ne ameninţă pe toţi, dar mai ales pe cei mai vulnerabili dintre noi, care se confruntă cu dificultăţi, aşa cum sunt cei care locuiesc în condiţii de sărăcie extremă, fără acces la apă potabilă sau servicii de îngrijire medicală, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi, persoanele fără adăpost, persoanele fără un loc de muncă stabil şi implicit fără posibilitatea susţinerii financiare a lor şi a familiilor lor.

acum 2 zile · comentarii (21)

Ajuns la Slătioara intenţionat ca să fiu cât mai aproape de cerul meu şi de stelele mele şi de sufletul meu şi, astfel, de pământul meu pe care am fost zămislit, am izbutit să petrec în trei zile la rând o iarnă cu o ninsoare şi cu un viscol care să acopere cu omăt  totul în jurul meu, ca în zilele Crăciunului copilăriei şi, la capătul acestor zile,

Spre deosebire de România, personalul medical din cele mai afectate state nu a dezertat, nu şi-a dat demisia, nu a fugit de la datorie şi continuă să lupte pentru viaţa semenilor aflaţi în dificultate, în special din Europă, în ciuda lipsurilor de materiale sanitare şi echipamente de protecţie, în ciuda riscurilor la care se expun şi a faptului că în unele dintre ele autorităţile sunt depăşite de gravitatea situaţiilor.

acum 2 zile · comentarii (6)

Bătălia contra Covid19 a obligat la închiderea parţială a activităţii economice, manifestându-se ce am numit „efectul shutdown”/lacătul pe uşă. Implicaţiile economice şi sociale sunt vaste. Recesiunea economică este inevitabilă, creşterea şomajului este abruptă şi pe front larg, deficite bugetare cresc puternic în Europa.

acum 2 zile · comentarii (0)