
Sediul junimiştilor din Iaşi va fi refăcut cu fonduri europene. Ce firmă a obţinut contractul de peste 5 milioane de lei
Începe reabilitarea Muzeului „Vasile Pogor”, sediul societăţii literare “Junimea” şi al revistei „Convorbiri literare”.
Începe reabilitarea Muzeului „Vasile Pogor”, sediul societăţii literare “Junimea” şi al revistei „Convorbiri literare”.
Condusă din decembrie 1995 până în prezent de Cassian Maria Spiridon, revista Convorbiri literare, încă din prima serie, iniţiată de Iacob Negruzzi, a fost recunoscută, de contemporani mai mult tacit, iar de urmaşi cu admiraţie, drept o revistă de orientare şi dominaţie culturală de mare importanţă.
Puţini ştiu că Ion Creangă, genialul povestitor din Humuleşti, îşi testa creaţiile populare în nordul extrem al Moldovei. Mai precis, în comuna Pomârla din judeţul Botoşani. Preotul satului, un bun cunoscător al istoriei locale, spune că Ion Creangă a citit pentru prima dată „Capra cu trei iezi“ la Pomârla. Poveştile le erau citite copiilor din sat. Dacă plăceau, erau publicate.
Pe 15 ianuarie 1899, de ziua poetului Mihai Eminescu şi la 10 ani de la moartea acestuia, revista „Convorbiri literare“ publica, la rugămintea fostului director al revistei, Iacob Negruzzi, mai multe scrisori trimise de Eminescu jurnalistului şi bunului său prieten: de la versuri şi studii, până la propriile sale angoase, de pe vremea când studia la Viena şi la Berlin.
În plin secol XIX, un secol al pudorii, Ion Creangă scria primele poveşti pornografice păstrate în literatura română. Citite şi comandate de scriitorii ieşeni la chiolhanurile organizate de Junimişti, poveştile pline de „măscări” ale ”popii” din Humuleşti au în spate o poveste interesantă despre revoltă şi descătuşare a limbajului.
În 1988, Securitatea din Tulcea demara o anchetă pentru identificarea celui care a scris un mesaj împotriva regimului pe marginea unei pagini din Almanahul „Convorbiri Literare“. Venirea Revoluţiei, în decembrie 1989, a făcut ca autorul să nu mai fie găsit. De altfel, Securitatea din Tulcea cerceta zeci de cazuri de „înscrisuri duşmănoase“ pe buletine de vot sau pe clădiri.
Are 45 de ani de activitate. A publicat 17 cărţi şi mii de articole în presă. Astăzi împlineşte 65 de ani.