
Croaţia ar putea adopta moneda euro la 1 ianuarie 2023. Când va fi luată decizia finală
Consiliul UE a aprobat joi recomandarea statelor membre din zona euro privind aderarea Croaţiei la data de 1 ianuarie 2023.
Consiliul UE a aprobat joi recomandarea statelor membre din zona euro privind aderarea Croaţiei la data de 1 ianuarie 2023.
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării şi Digitalizării, a transmis, la reuniunea Consiliului Competitivitate COMPET (Cercetare şi Spaţiu), că şi România se confruntă cu problema „migraţiei creierelor”, fiind nevoie de utilizarea mai multor surse de finanţare pentru sprijinirea parteneriatelor între diaspora ştiinţifică şi spaţiul de cercetare autohton.
Consiliul Uniunii Europene a convenit miercuri asupra recomandării privind conversia bancnotelor de grivne ucrainene în monedele UE în sprijinul persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina.
Uniunea Europeană a introdus miercuri noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, pe lângă eliminarea băncilor ruseşti din sistemul SWIFT, având în vedere agresiunea militară neprovocată şi nejustificată exercitată asupra Ucrainei.
Consiliul a adoptat marţi o recomandare actualizată privind restricţia temporară asupra călătoriilor neesenţiale către UE, arată un comunicat de presă al instituţiei. Modificările introduse răspund evoluţiei pandemiei, creşterii ratei de vaccinare şi administrării dozelor de rapel, precum şi recunoaşterii unui număr tot mai mare de certificate eliberate de ţări terţe ca fiind echivalente cu certificatul digital al UE privind COVID.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă alături de Bogdan Aurescu, omologul său român, că Franţa doreşte extinderea spaţiului Schengen, în contextul în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat miercuri o poziţie asupra propunerii de crearea a unui încărcător unic universal de tipul USB-C, care să poată fi utilizat pentru telefoane mobile, tablete, camere video şi console video, relatează agenţia EFE.
Premierul Nicolae Ciucă a primit-o marţi, la Palatul Victoria, pe ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer. Întrevederea a avut loc în contextul în care Franţa a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, informează Guvernul.
Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) i-a adresat o scrisoare preşedintelui Emmanuel Macron prin care solicită susţinerea aderării României la spaţiul Schengen, în contextul deţinerii de către Franţa a preşedinţiei Consiliului UE.
Începând de sâmbătă, 1 ianuarie, Franţa a preluat preşedinţia Uniunii Europene pentru o perioadă de şase luni. Ştafeta a fost predată de Slovenia şi astfel Franţa a ajuns să aibă acest rol pentru a 13-a oară, relatează AFP. În cea de-a doua parte a anului, preşedinţia UE va fi preluată de către Cehia.
PNRR-ul României a primit avizul favorabil al Consiliului UE, aprobarea PNRR în ECOFIN fiind ultimul pas de parcurs înainte ca România să poată solicita banii europeni.
Slovenia a preluat de la 1 iulie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Astfel, ministrul de interne sloven, Ales Hojs, a declarat vineri să statul va susţine categoric aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen şi doreşte să includă acest subiect pe agenda sa de îndată ce statele membre se vor pune de acord acord, informează agenţia croată Hina, citată de Agerpres.
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat incidentul aerian din Belarus, în urma căruia a fost arestat jurnalistul Roman Protasevici, avertizând că acţiunile regimului de la Minsk vor avea „consecinţe”. Declaraţia a venit în aceeaşi zi în care Consiliul Uniunii Europene a confirmat decizia de la summitul UE privind impunerea de interdicţii companiilor aeriene belaruse.
Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord asupra Mecanismului European de Rezilienţă şi Redresare, care va aduce în România peste 30 de miliarde de euro, anunţă europarlamentarii români. Europarlamentarul Siegfried Mureşan precizează că toate prevederile acordului sunt în interesul României, în timp ce europarlamentarul Dragoş Pâslaru anunţă cele şase teme principale pentru alocarea acestor fonduri.
Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns marţi la un acord privind detaliile cadrului bugetar multianual 2021-2027, care include şi pachetul de relansare de 1.800 miliarde de euro. România urmează să primească 80 de miliarde de euro.
Mizele globale ale realităţii de acum? Evident. Dar este şi mai important că aceste mize privesc redefinirea echilibrului existent în absolut toate domeniile vieţii economice şi sociale pentru că, într-un fel sau altul, redesenează posibilităţile reale de cooperare (sau rivalităţile sistemice) care vor fi regăsite în relaţiile de cooperare internaţionale în perioada post-pandemie.
Datele de plecare: decizia Consiliului UE care, pentru prima oară, impune sancţiuni împotriva atacurilor cibernetice. Sunt vizate direct Rusia, China şi Coreea de Nord.
Ca parte a pachetului său de sprijin de urgenţă conceput pentru a face faţă impactului economic al crizei provocate de COVID-19, UE a instituit un instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-şi păstreze locul de muncă pe timpul crizei.
Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, în funcţia de procuror-şef al Parchetului European (EPPO).
Întrebată de Europa Liberă cum a votat Luminiţa Odobescu în Consiliul UE, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Aşa cum am spus, împotrivă”. Surse diplomatice susţin pentru Adevărul că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi. A contat şi telefonul pe care Odobescu l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis în această dimineaţă.
Laura Codruţa Kovesi a trecut şi de votul Consiliul UE pentru şefia Parchetului European. În primăvară, Kovesi primise şi susţinerea Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi, însă Odobescu a ignorat-o, pentru că nu a primit mandat scris. Urmează un vot de validare, strict procedural, în Parlamentul European
Negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul UE privind alegerea primului procuror-şef european se vor relua joi, 19 septembrie, la Bruxelles. Francezul Jean Francois Bohnert, contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi, a declarat în exclusivitate pentru Adevărul că nu se retrage din cursă.
În iulie, s-a stârnit o ceartă între Ungaria şi Finlanda, care a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE de la România, programul statului nordic devenind rapid un nou duşman pentru Budapesta.
Ombudsmanul European a lansat o investigaţie privitoare la sponsorizările făcute de către companii private preşedinţiilor rotative ale statelor la Consiliul Uniunii Europene, potrivit unui anunţ publicat astăzi, scrie Politico.
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a urat succes Preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE în continuarea discuţiilor iniţiate de Preşedinţia română în domeniul cooperării judiciare în materie penală.
Alegerile europarlamentare şi ce a urmat în ultimele două luni au redus polarizarea politică semnificativă post-alegeri parlamentare. Ştiu, urmează trei rânduri de alegeri şi temperatura în boilerul politic va fi la cote maxime începând cu septembrie.
Finlanda urmăreşte să pună apărarea statului de drept în centrul preşedinţiei sale de şase luni la Consiliul Uniunii Europene, care începe de la 1 iulie, notează EU Observer.
Am avut o preşedinţie care a semănat cu un guvern interimar în care am fost de serviciu dar nu am fost liderii de la masă.
Preşedintele Klaus Iohannis a comentat informaţiile lansate de Financial Times cu privire la posibilitatea ca şeful statului să fie numit în funcţia de preşedinte al Consiliului European.
Condamnarea fostului lider PSD, referendumul pe justiţie şi scoaterea din scenă a mai multor personaje care ameninţau direct independenţa Justiţiei au fost factorii ce au scos România de sub pericolul activării Articolului 7 din Tratatul UE, „arma nucleară” împotriva statelor membre care încalcă valorile Uniunii.