
Demers pentru recunoaşterea lui Maniu ca „drept între popoare”. A salvat de la moarte 38 de evrei refugiaţi
Ambasadori, consuli şi supravieţuitori ai Holocaustului vor cinsti memoria evreilor exterminaţi în lagărul de la Auschwits.
Ambasadori, consuli şi supravieţuitori ai Holocaustului vor cinsti memoria evreilor exterminaţi în lagărul de la Auschwits.
Personalul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a păstrat, miercuri, un moment de reculegere în memoria asistentei Adelina Andrei, care a murit la vârsta de 32 de ani. Tânăra era infectată cu noul coronavirus şi a decedat la scurt timp după o naştere prin cezariană.
Mii de susţinători ai paramilitarilor irakieni pro-Iran au marcat duminică, printr-o demonstraţie de forţă la Bagdad, un an de la asasinarea de către Statele Unite a generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian, relatează France Presse.
S-au împlinit 31 de ani de când România se descătuşa de comunism, plătind preţul libertăţii cu 1166 de vieţi. An de an, familiile şi apropiaţii celor care n-au supravieţuit celui mai sângeros decembrie din istoria noastră recentă merg la cimitir să-şi comemoreze eroii. Am mers şi noi la Cimiritul Eroilor pentru a asculta gândurile lor despre trecut şi despre prezent.
Cu un singur revoluţionar şi reprezentanţii câtorva instituţii s-au comemorat la Slatina evenimentele din decembrie 1989. Câteva minute mai târziu, o doamnă în vârstă se oprea în faţa monumentului şi se închina în faţa troiţei ridicate în memoria revoluţionarilor.
Câteva zeci de revoluţionari, împreună cu oficialităţile locale, au participat, marţi la ceremonialul de comemorare a martirilor Revoluţiei din 1989. Activitatea care a avut loc în centrul oraşului, la Monumentul Eroilor Revoluţiei, s-a desfăşurat în format restrâns din cauza condiţiilor impuse de pandemia de coronavirus.
Comemorarea eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 va alea loc în acest an cu respectarea unor reguli stricte, stabilite prin o hotărâre emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Noile reguli se aplică în toate spaţiile deschise unde vor avea loc asemenea evenimente.
Ucrainenii comemorează Holodomorul din anii 1932-1933, când milioane dintre ei au murit într-o foamete provocată de Moscova. Ei spun că Stalin a gândit această criză diabolică pentru a le distruge neamul - însă n-a reuşit.
A trecut un an de la pierderea unei voci a rock-ului românesc. Florian Stoica, vocalistul trupei Conexiuni a încetat din viaţă în seara zilei de 13 noiembrie 2019, la doar 58 ani. În memoria lui, colegii de trupă au făcut publice o impresionantă colecţie de imagini de arhivă.
Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman afirmă, după ce a fost la Colectiv pentru a onora memoria victimelor, că nu trebuie să uităm mesajul „Corupţia ucide” şi că le datorăm acest lucru celor care au murit, celor care au fost răniţi, familiilor şi prietenilor îndoliaţi, precum şi generaţiilor viitoare.
Victimele celui mai grav ccident rutier petrecut în ultimii 10 ani în România au fost comemorate sâmbătă în judeţul Ialomiţa. În urmă cu un an, pe 5 octombrie 2019, zece persoane au murit şi alte şapte au fost rănite într-un cumplit accident petrecut pe DN2A, în satul Sf. Gheorghe, comuna Balaciu.
În 14 septembrie se împlinesc 80 de ani de la tragicele evenimente care au avut loc Ip, acolo unde femei, copii şi bătrâni au fost ucişi fără milă de trupele horthyste.
Primarul Hiroshimei a cerut joi comunităţii internaţionale să respingă ''naţionalismul autocentrat'', în timp ce Japonia a comemorat victimele atacului nuclear american ce a avut loc în urmă cu 75 de ani,
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, cu ocazia Zilei europene de comemorare a genocidului romilor, un omagiu tuturor victimelor care au suferit şi a precizat că susţine asumarea responsabilităţii comune de a înlătura prejudecăţile şi de a lupta împotriva discriminării şi acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist.
Momente emoţionante, vineri, în Poiana Guţanului din Munţii Bucegi, locul unde în urmă cu zece ani şapte militari, şase israelieni şi un român, au murit într-un accident aviatic
Pe 4 mai 2020 se împlinesc 65 de ani de la moartea marelui pianist, violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, cel care a încântat o lume întreagă prin lucrări muzicale de excepţie precum "Poema română" sau "Rapsodia română".
La Brateş, în Munţii Neamţului, pe locul unde au murit, în 1944, câţiva ostaşi nemţi a fost ridicată o troiţă şi anual se fac slujbe pentru pomenirea lor. Acum, acest lucru nu a fost posibil din cauza pandemiei de coronavirus. Sătenii au găsit însă o modalitate de a-i pomeni pe aceştia.
Slujba de comemorare a partizanilor anticomunişti din Grupul Şuşman, care au luptat împotriva comuniştilor în Apuseni, a fost umbrită de un gest incalificabil al preotului Teodor Boc, din localitatea clujeană Răchiţele, văr primar cu primarul Emil Boc.
Eroii martiri ai Revoluţiei Române din 22 Decembrie 1989 au fost astăzi comemoraţi pe malul Borcei. Călărşenii au depus coroane de flori la monumentul de la Orizont, iar un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă.
Sute de buzoieni, de la revoluţionari, politicieni, până la militari sau simpli trecători, au participat, duminică la ceremonialul de comemorare a martirilor Revoluţiei din 1989. 47 de buzoieni au murit în urmă cu 30 de ani, pe raza judeţului Buzău dar şi în alte locuri din ţară. La Buzău, vărsarea de sânge a început în seara zilei de 22 decembrie.
Românii comemorează zilele acestea 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă prin care şi-au câştigat libertatea cu preţul a sute de vieţi.
Un grup de timişoreni, printre care s-au numărat şi cei patru nepoţi ai unei femei omorâte în 17 decembrie 2019 la Timişoara, au venit din nou la Slatina să aprindă o lumânare în locul în care se presupune că 27 de morţi ar fi fost arşi. Care este povestea.
Evocarea evenimentelor de acum 30 de ani a avut loc la monumentul eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, din centrul Focşaniului.
Evenimentul din Republica Udmurtia a făcut parte din Turneu cultural-comemorativ al Ansamblului "Ţara Vrancei" în regiuni ale Federaţiei Ruse.
5 decembrie va rămâne, pentru o vreme cel puţin, data din calendar la care ne-a părăsit ultimul rege. În urmă cu doi ani, Mihai I pleca pentru totdeauna dintre noi, lăsând în urma sa o istorie aproape seculară, o familie îndurerată, dar şi divizată, şi o naţiune care nu a ştiu niciodată când e momentul să facă o alegere inspirată pentru viitorul ei.
Sâmbătă, la împlinirea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat Statele Unite să fie „un partener respectuos” şi să respingă naţionalismul, ţintindu-l direct pe preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.
Ducesa Meghan (38 de ani) şi prinţul Harry (35 de ani) au participat azi, 7 noiembrie, la ceremonia anuală de comemorare a eroilor de război, de la grădina memorială Field of Remembrance din Westminster Abbey.
Marşul prin care se marchează patru ani de la tragedia din clubul Colectiv va începe în această seară la ora 18:30 din Parcul Unirii din Capitală, iar poliţiştii le recomandă şoferilor să circule cu prudenţă şi să evite deplasarea în zonă.
Mii de maghiari sunt aşteptaţi să participe, luni după-amiază, la comemorarea grănicerilor secui căzuţi în luptele cu armata sovietică pe 26 august 1944.
În comuna Isverna vor avea loc duminică, 7 iulie 2019, manifestări comemorative dedicate memoriei luptătorilor anticomunişti. Acţiunea va debuta cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată în biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae" de către Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, împreună cu un ales sobor de preoţi şi diaconi.