
Test de cultură generală: Mademoiselle Chanel
Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.
Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.
În anii dintre cele două războaie mondiale, timişorencele care îşi doreau să se îmbrace după ultima modă se arătau în atelierul Wilmei Traxel, o creatoare de haine pentru femei, adesea comparată cu celebra Coco Chanel datorită defilărilor pe care le găzduia.
„O femeie fără parfum e o femeie fără viitor“, spunea Mademoiselle Coco. Şi este doar una dintre maximele care au rămas de-a pururi în manualul oricărei femei care se respectă. Cine a fost, însă, cu adevărat femeia din spatele numelui care a revoluţionat industria modei?
Are 82 de ani, şi-şi trăieşte bătrâneţea într-un azil din apropierea Bucureştiului, având parte de îngrijiri specializate, dat fiind faptul că starea ei de sănătate nu este tocmai una îmbucurătoare.
Casa de modă Chanel a fost criticată pentru alegerea adolescentei Kaia Gerber, fiica în vârstă de 16 ani a modelului Cindy Crawford (52 de ani) ca imagine a noii sale campanii, în care tânăra apare într-o ipostază „provocatoare“ şi „inadecvată“.
Până la începutul secolului XX, pantalonii au reprezentat un articol vestimentar destinat exclusiv bărbaţilor şi un simbol al masculinităţii. În România, în perioada interbelică, când femeile au început să poarte pantaloni pe bulevardele din Bucureşti, bărbaţii au fost revoltaţi.
Anul 2016 se apropie de final lăsând în urmă evenimente notabile în modă. Printre cele mai importante se numără introducerea conceptului „see-now buy-now“, laitmotivul Săptămânilor Modei, dar şi instalarea unei femei în poziţia de director de creaţie a legendarului brand Dior, în persoana Mariei Grazia Chiuri, schimbare care a însemnat destrămarea cuplului pofesional format timp de 17 ani cu Pierpaolo Piccioli, la Valentino
Prima creatoare care introduce jerseul în modă şi are curajul să îmbrace pantaloni, Gabrielle „Coco“ Chanel, rămâne una dintre ele mai influente femei al secolului XX.
Celebrul designer Coco Chanel, descrisă drept „o tirană care nu accepta niciun compromis”, a colaborat cu naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ultimele descoperiri ale agenţilor francezi.
Dansatoarea nonconformistă Lizica Codreanu a fost muza lui Brâncuşi şi instructorul de yoga a lui Coco Chanel. Sculptorul a creat costume speciale pentru spectacolele inedite ale balerinei românce. Lizica a renunţat la dans după ce s-a îmbolnăvit de malarie şi a descoperit terapia prin yoga.
Coco Chanel a fost prima creatoare de modă care şi-a creat singură parfumul, Chanel No. 5, şi a revoluţionat lumea modei.
Actriţa americană Kristen Stewart, devenită celebră graţie rolului Bella Swan din franciza cinematografică „Amurg/ Twilight“, o va interpreta pe celebra creatoare de modă Coco Chanel într-un scurtmetraj ce va fi regizat de Karl Lagerfeld, informează site-ul closermag.fr, citat de Mediafax.
„CC” este astăzi o monogramă celebră. Prima care a folosit-o a fost Regina Franţei Caterina de Medici. A mai utilizat-o şi Regele Carol II al României, dar pentru majoritatea oamenilor, ea reprezintă un nume celebru al Europei secolului XX, Coco Chanel.
Coco Chanel a fost descrisă drept „o tirană, care nu accepta niciun compromis“, Picasso, prieten apropiat, spunea că este „cea mai raţională femeie din lume“, cercetătorii francezi, însă, susţin că au descoperit dovezi incontestabile potrivit cărora celebra creatoare de modă a colaborat cu naziştii, fiind spion în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Ziua Internaţională a Femeii este un bun prilej de a ne aminti de figurile feminine proeminente din industria showbiz-ului: de la Marilyn Monroe şi Audrey Hepburn, la Angelina Jolie şi Madonna.
Un fotograf american şi-a îmbrăcat fiica în cinci ţinute asemănătoare celor purtate de cele mai influente femei din istorie, pentru a-i sărbători ziua de naştere. Emma, în vârstă de 5 ani, a pozat, pe rând, în Amelia Earhart, Coco Chanel, Susan Anthony, Helen Keller şi Jane Goodall.
Directorul de creaţie Karl Lagerfeld va filma un scurtmetraj care o are drept protagonistă pe ambasadoarea parfumului Coco Mademoiselle, Keira Knightley.
Câteodată, lista internațională a celor mai bine îmbrăcate personalități nu este de ajuns. Oricât de tare s-a „democratizat” în ultimele decenii industria modei, o listă care așază în vecinătate starletele momentului și nume precum Coco Chanel, Grace Kelly și Cary Grant riscă să aibă un termen de valabilitate mai scurt decât viața musculițelor efemere. Atunci intră în scenă Hall of Fame, lista celor mai aleși dintre aleși, pe care apar designerii și nu cei care le poartă creațiile.
Coco Chanel, pe numele ei adevărat Gabrielle Bonheur, a fost unul dintre cei mai mari creatori de modă din istorie. Ea a rămas, pentru femeile din lumea întreagă, un adevarat simbol: cel al femeii libere. Însă, după Al Doilea Război Mondial viaţa ei a luat o nouă turnură şi a fost acuzată de colaborare cu naziştii.
Casa de modă Chanel şi-a făcut un nume prin dărâmarea barierelor. Însă la aproape un secol de când Coco le scotea pe femei din corset, Chanel a devenit sinonim cu eleganţa. Coco Chanel a reuşit să construiască un imperiu într-o vreme când femeile nici măcar nu aveau voie să muncească.
Nu, nu consider „Coco Chanel şi Igor Stravinski” un film bun, ci doar unul care putea fi bun, dar a fost ratat prosteşte, din lipsa de viziune a regizorului. Este, în principal, vorba despre povestea de dragoste dintre Igor Stravinsky şi Coco Chanel, în Parisul anilor '20.
„Coco Chanel“ este o producţie franceză care va rula la Cinematograful Dacia până pe 7 ianuarie 2010. Filmul urmăreşte copilăria nefericită şi prima parte a vieţii celebrei creatoare de modă franceze Gabrielle Bonheur Chanel.