
Importul de alimente a devenit o vulnerabilitate majoră pentru România
România importă prea multe alimente, mult mai mult decât exportă, ceea ce a devenit un risc pentru securitatea alimentară a ţării.
România importă prea multe alimente, mult mai mult decât exportă, ceea ce a devenit un risc pentru securitatea alimentară a ţării.
Tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar şi deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente sunt cele mai mari riscuri care planează asupra stabilităţii financiare a României.
Oficialii BNR şi ai Ministerului Finanţelor nu au ajuns la o concluzie clară cu privire la modificarea ordonanţei lăcomiei, astfel încât taxa bancară să fie ruptă de ROBOR, Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială anunţând doar că „a identificat soluţii de posibile scenarii de adaptare”.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) se întruneşte, luni, într-o nouă şedinţă, în care urmează să fie discutate taxa pe lăcomie şi schimbarea modului de calcul al ROBOR, pentru ca taxa bancară să nu mai fie legată de acesta.
Întâlnirea dintre guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu şi ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, pe tema ordonanţei lăcomiei, s-a încheiat.
Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) recomandă autorităţilor să recalibreze programul „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condiţiilor de accesare.
Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată de îndatorarea românilor şi a decis să pună băncile să facă teste de stres pentru a vedea ce efect ar avea o limitare a gradului de îndatorare la 55% din venituri, urmând ca în primăvară să decidă dacă implementează această măsură.
Evoluţia pieţei imobiliare a atras atenţia comitetului care supraveghează stabilitatea financiară a ţării, după ce Banca Naţională a României a avertizat asupra riscului dat de accelerarea preţurilor la imobile.
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSM) anunţă că Bugetul Public Naţional pierde anual 5,6 miliarde de lei din cauza că nu se achită impozite pentru salariile oferite „în plic”.
Statisticile arată că numărul oamenilor încadraţi în câmpul muncii în Republica Moldova s-a redus cu o pătrime în ultimii 15 ani. În schimb, creşte numărul zilelor de odihnă cu prilejul sărbătorii de 1 Mai
Astăzi se împlinesc 115 ani de la decretarea de către Congresul Internaţionalei Socialiste a zilei de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, eveniment fiind comemorat prin manifestaţii muncitoreşti. La Chişinău vor avea loc două marşuri
Conducerea Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, organism care urmează să fie înfiinţat pentru rezolvarea eventualelor crize din sistemul financiar, va fi scutită de plasarea sub reglementările privind incompatibilităţile şi conflictul de interese, şi, în acelaşi timp, membrii săi nu vor răspunde civil sau penal în exercitarea atribuţiilor, cu excepţia cazurilor de rea-credinţă şi neglijenţă gravă.
De la începutul anului şi până în prezent, peste 300 de salariaţi disponibilizaţi au fost restabiliţi în funcţii, după intervenţia sindicatelor.
Salariaţii, membri de sindicat, de la SA “Floare Soarelui" din Bălţi, cel mai mare producător de ulei din ţară, anunţă pentru astăzi proteste stradale pentru a-şi apăra drepturile şi interesele.
La marşul de solidaritate consacrat Zilei Sindicalistului, marcată astăzi în Republica Moldova, vor participa circa 5000 de persoane – membri de sindicate
Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au motivat că marşul programat iniţial pentru data de 1 mai s-ar fi suprapus cu mişcările de stradă ale partidelor politice, din aceeaşi zi.
Azi, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi organizează proiectul educaţional „Educaţie ecologică în Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior", manifestare care marchează Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale - 24 mai.