Stiri despre Campionatul Mondial de handbal

Ambele ştiri sunt reale şi imediat verificabile. Vorbim despre amândouă în acelaşi text doar pentru că ajută la explicarea conceputului de „jocuri geostrategice suprapuse“ care au loc de mai mult timp în regiunea în care ne aflăm şi sunt aduse acum în atenţia marelui public odată cu succesul experimentului din Republica Moldva, salutat în mod egal de americani, europeni şi de ruşi.

acum 2 ore · comentarii (11)

România din ultimele trei decenii a fost constant şi deliberat dezinformată de oficialii de la Bucureşti şi Chişinău, în egală măsură dornici să nu supere Berlinul, Moscova şi Washingtonul, prin reamintirea necesităţii anulării de facto a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov. Ceea ce se întâmplă acum între Prut şi Nistru ţine de determinarea SUA de a evita inflamarea situaţiei în teritoriul aflat lângă graniţa de est a NATO.

acum 15 ore · comentarii (10)

Rusia şi-a dublat campanile de dezinformare în UE, în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare: s-au înregistrat 1000 de atacuri în perioada ianuarie-mai 2019. Acţiunile nu şi-au atins obiectivul datorită măsurilor luate de Comisia Europeană şi unele state. Jumătate din ţările UE nu posedă, însă, niciun instrument de apărare contra dezinformării şi numai o treime din membrele Uniunii vizează adaptarea legislaţiei la noile ameninţări.

Anexarea ilegală a Crimeei reprezintă cea mai periculoasă criză de după încheierea Războiului Rece. Poziţionarea militară a Rusiei în Marea Neagră deschide o nouă Cortinei de Fier în Estul Europei. Din mulţimea conflictelor îngheţate din zona Mării Negre întotdeauna unul poate fi reîncălzit, de la Abhazia în Georgia, până la Donbas în Ucraina.

acum 2 zile · comentarii (44)

Păuna Greceanu a fost o femeie greu de ucis. Se poate spune că Epoca Fanariotă începe cu ea. A trăit în vremea lui Brâncoveanu şi-a fost măritată cu Ştefan Cantacuzino, fiul stolnicului, acel Constantin Cantacuzino, stolnicul, considerat cea mai luminată minte a epocii, dar şi cel care l-ar fi „vândut“ pe Brâncoveanu.

acum 2 zile · comentarii (1)

Din păcate, puţini ştiu cine a fost Alexandru Dragomir. Absolvent de drept şi filozofie al Universităţii din Bucureşti (1933-1939), apoi doctorand al lui Martin Heidegger la Freiburg im Breisgau, iar după 1948 (pînă la moarte, 2002) supravieţuitor, în anonimat, al unui regim sub care n-a socotit de cuviinţă să profeseze intelectualmente.

acum 3 zile · comentarii (0)

Aproape nimeni nu-şi mai face iluzii că ar putea trece moţiunea de cenzură. Şi eu şi alţi comentatori ne-am iluzionat că vor fugi mulţi parlamentari din barca puterii, simţind că aceasta ia apă şi e în pericol să se scufunde. Interesele imediate sunt însă mult mai mari. Rude şi cunoştinţe înfipte în funcţii publice cu salarii grase, în Consilii de Administraţie.

acum 3 zile · comentarii (54)

Am 11 ani şi nu am descoperit încă internetul. Vacanţa mea de vară înseamnă elastic, volei, mers la ştrand. Am învăţat să mă dau cu patinele (cu bicicleta ştiu deja de acum două veri). Am genunchii plini de bube, pentru că e destul de primejdios să te joci „Pituluşu“ după ce se lasă întunericul. Am o pisică albă şi o dată pe săptămână văd „Dosarele X“ împreună cu copiii din cartier, la un magazin de peste drum.

acum 3 zile · comentarii (16)

Despre guvernarea dezastruoasa a PSD-ALDE din ultimii aproape 3 ani s-au scris mii de randuri. Sunt atatea de spus si de scris, incat mi-ar fi imposibil sa rezum in cateva propozitii, dar stim cu totii unde suntem: Romania se face tandari in fiecare zi, in fiecare seconda. Si economia, si investitiile, si sanatatea, si educatia, si cultura, si societatea.

acum 3 zile · comentarii (2)