
Check Media INTERVIU: Cum ne ferim de conspiraţionism?
Teoriile conspiraţiei au găsit un teren fertil în pandemia creată de virusul SARS-CoV- 2 alimentând temeri sociale al căror efect nu poate fi decât unul negativ pe termen scurt, mediu sau lung.
Teoriile conspiraţiei au găsit un teren fertil în pandemia creată de virusul SARS-CoV- 2 alimentând temeri sociale al căror efect nu poate fi decât unul negativ pe termen scurt, mediu sau lung.
Portalul noi.md, citând publicaţia rusă triboona.ru, reia în iulie 2020 un vechi fake news în care se susţine că actorul american Mel Gibson a devenit marginalizat la Hollywood după ce ar fi declarat cu ocazia unei emsiuni avute la BBC că “cea mai valoroasă monedă de la Hollywood este sângele copiilor… jucătorii-cheie din industria cinematografică obţin adrenalina de la acest proces şi se bucură de faptul ce încalcă interdicţiile”.
În 2004 Romania a devenit stat membru NATO, alături de Bulgaria, Ţările Baltice, Slovenia şi Slovacia, ca urmare a unui consens naţional între societate şi clasa politică.
Din când în când, propaganda rusă poate ajunge la cititorul de limbă română şi prin intermediul unor portaluri media ale maghiarilor din România.
Cu ocazia turului II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, care se va desfăşura azi, 15 noiembrie, propaganda rusă îl favorizează evident pe candidatul încă preferat de Kremlin, Igor Dodon.
De câteva săptămâni, Republica Moldova este tot mai prezentă în discursul unor înalţi demnitari publici de la Moscova, iar în ultima paerioada ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a lansat o serie de acuzaţii la adresa diplomaţilor români.
Relaţia României cu Statele Unite ale Americii a devenit de foarte mult timp una din principalele ţinte ale propagandei ruse în ţara noastră, iar astfel de narative sunt prezente, sub o formă sau alta, în diverse publicaţii, unele dintre ele chiar din mainstreamul presei româneştei.
Propaganda anti-occidentală din România nu poate funcţiona în absenţa reluării, cu o frecvenţă cât mai mare, a unuia dintre principalele sale narative: acela că România este o colonie a Occidentului.
De la Revoluţia Culturală a lui Mao Zedong până în prezent, China nu şi-a ascuns dorinţa de a deveni o putere mondială, de neignorat pentru oricine pe mapamond. Şi iată că în 2020, după patru decenii de dezvoltare economică rapidă, acest lucru îi reuşesc.
China este tot mai prezentă în spaţiul media din România atât prin intermediul propriei propagande cât şi prin intersectarea unor teme cu interesele propagandei ruse din ţara noastră. În acest sens, propaganda chineză nu încearcă doar să promoveze Huawei şi tehnologia 5G, ci şi să prezinte o imagine care să nu responsabilizeze Beijingul pentru epidemia COVID-19 sau atrocităţile comise împotriva minorităţilor etnice.
Indiferent că vorbim de acţiuni orchestrate în mod voit de către o entitate, idioţi utili sau nevoia de click bait, spaţiul media din România rămâne ţinta unor campanii de dezinformare în care narativele anti-occidentale sunt promovate sub diferite forme.
Faptul că propaganda rusă este extrem de activă în statele occidentale este deja un truism, mii de analize realizate în ultimii ani expunând acest lucru. Neputând concura economic sau politic cu spaţiul euroatlantic, care devine din ce în ce mai atractiv pentru state aflate în imediata sa vecinătate, Moscovei îi rămâne alternativa de a încerca să destabilizeze NATO şi UE din interior.
Pandemia creată de către Covid-19 a creat o adevărată infodemie, fiecare dintre noi fiind puşi în faţa unui aflux masiv de informaţii privind efectele create de actualul virus precum şi modalităţile de răspuns în faţa acestuia.
Dezbaterea privind necesitatea şi detaliile introducerii noilor standarde 5G în reţelele de telefonie mobilă şi internet din România durează de aproape doi ani. În 2020, sub influenţa teoriilor conspiraţiei legate de pandemia Covid-19, în diferite ţări au început să fie răspândite zvonuri privind nocivitatea frecvenţelor 5G pentru organismul uman, manifestată în diverse moduri.
Pe 19 august, portalul Sputnik a publicat un editorial în care este atacat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, pentru că a publicat, pe site-ul instituţiei pe care o conduce, un material de opinie în care îndeamnă autorităţile române să nu accepte participarea companiei chineze Huawei la dotarea României cu tehnologie 5G.
Manifestaţiile care au început în Belarus imediat după alegerile prezidenţiale din 9 august au stârnit un val de dezinformare îndreptată, printre altele, spre denigrarea sau ridiculizarea activiştilor civici care coordonează sau susţin mişcarea protestatară.