
VIDEO Misteriosul drum pavat de daci în cetatea Piatra Roşie, care rezistă de două milenii
Cel mai spectaculos monument din cetatea dacică Piatra Roşie este „drumul pavat”, care a rezistat de două milenii, în condiţii dificile.
Cel mai spectaculos monument din cetatea dacică Piatra Roşie este „drumul pavat”, care a rezistat de două milenii, în condiţii dificile.
Turiştii care ajung în Munţii Orăştiei şi se îndreaptă cu maşinile spre Cetatea dacică Piatra Roşie au parte de o surpriză plăcută, după ce traversează sectorul de drum judeţean de pământ, extrem de degradat.
Cetatea dacică Piatra Roşie oferă oaspeţilor ei ocazia de a vedea una dintre cele mai spectaculoase privelişti de munte. Locul de belvedere este un colţ de stâncă ascuns în pădure, din vecinătatea zidurilor sale.
Furia naturii a lăsat urme adânci peste cele mai vizitate locuri istorice din Hunedoara. Monumentele-emblemă s-au degradat continuu în ultimii ani, fără ca autorităţile să ia măsuri pentru conservarea sau reabilitarea lor. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au avut cel mai mult de suferit.
Localnicii şi turiştii au cerut ajutorul autorităţilor, după ce viiturile din ultimele zile au provocat mari distrugeri, atât pe drumul judeţean de pe Valea Alunului spre cetatea dacică Piatra Roşie, cât şi pe drumul comunal spre aşezarea antică.
Veche de două milenii, cetatea dacică Piatra Roşie din Munţii Şureanu se dezvăluie călătorilor ca un loc misterios, aproape inaccesibil. Ruinele aşezării înfiinţată pe o stâncă, deasupra văilor Luncanilor şi Streiului, sunt ascunse sub covorul de vegetaţie şi de pământ, iar peste zidurile ei şi peste rămăşiţele drumului pavat antic al cetăţii au crescut fagi.