Stiri despre cercetare stiintifica

  22 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • UBB, cea mai reprezentativă universitate din ţară în cercetarea ştiinţifică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UBB, cea mai reprezentativă universitate din ţară în cercetarea ştiinţifică

  Universitatea Babeş- Bolyai (UBB) este cea mai reprezentativă universitate din ţară în cercetarea ştiinţifică, atât global, cât şi pe domenii, pe baza indicatorilor esenţiali de ştiinţă din ultimul deceniu. UBB este prima universitate din ţară, aflându-se între primele 1% instituţii ale lumii care au contribuţii esenţiale la ştiinţă.

 • Ping-pong cu Institutul Cantacuzino, în timp ce vaccinurile se cumpără din import
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ping-pong cu Institutul Cantacuzino, în timp ce vaccinurile se cumpără din import

  Demilitarizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino aflat sub tutela MApN ar fi o decizie greşită, cu posibile consecinţe dezastruoase, consideră angajaţii instituţiei. Reacţia vine după ce premierul Ludovic Orban a declarat, săptămâna trecută, că se ia în calcul această posibilitate.

 • Studenţi de la Facultatea de Inginerie, premiaţi la
Zilele Cercetării Ştiinţifice Studenţeşti pentru o lucrare în domeniul
nanomaterialelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Studenţi de la Facultatea de Inginerie, premiaţi la Zilele Cercetării Ştiinţifice Studenţeşti pentru o lucrare în domeniul nanomaterialelor

  Doi tineri de la Facultatea de Inginerie din Galaţi au impresionat cu o lucrare ce vizează deformarea plastică a aliajelor la cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Naţionale- Zilele Cercetării Ştiinţifice Studenţeşti din Universitatea „Constantin Brâncuşi” (Târgu Jiu), derulată în perioada 19-20 aprilie 2018.

 • Scenariu de război. Reacţia Armatei în cazul unui atac
cu arme chimice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scenariu de război. Reacţia Armatei în cazul unui atac cu arme chimice

  Posibilă contaminare cu agenţi chimici de război, în apropiere de Capitală. Echipele mobile ale Armatei, specializate în arme chimice, biologice, radiologice şi nucleare, au intervenit şi au izolat zona. Din fericire, nu a fost decât un exerciţiu al Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN care şi-a testat capacitatea de reacţie în cazul unor astfel de incidente.

 • Ministrul Educaţiei Naţionale le-a promis deputaţilor că începe debirocratizarea: Până la sfârşitul lunii aprilie vom veni cu întreagă listă de documente tăiate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ministrul Educaţiei Naţionale le-a promis deputaţilor că începe debirocratizarea: Până la sfârşitul lunii aprilie vom veni cu întreagă listă de documente tăiate

  Ministrul Educaţiei Naţionale, Adrian Curaj, a declarat, luni, în faţa deputaţilor, că în mandatul său se va începe procesul de debirocratizare a sistemului de învăţământ, o parte din documentele care sunt cerute atât cadrelor didactice, dar şi elevilor sau părinţilor celor care au copii în şcoli, urmând a fi abrogate.

 • Ceilalţi intelectuali
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceilalţi intelectuali

  Am citit, de curînd, un articol scris de un băiat destul de simpatic, dar uşor monomaniac, în care – fără să fie numiţi – intelectualii „de dreapta”, „obsesiv anticomunişti”, reacţionari şi monopolişti sunt „demascaţi” cu toate „racilele” lor „elitiste” şi puşi în contrast, printr-o foarte subtilă şi originală figură de stil, cu oamenii simpli, dar minunaţi din gara Tecuciului.

 • Universităţile româneşti
în clasamentul mondial. Lista ruşinii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Universităţile româneşti în clasamentul mondial. Lista ruşinii

  Ne plângeam în anii trecuţi că nicio universitate românească nu se află în primele 500 din clasamentul Shanghai. Ei bine, se poate şi mai rău. Nicio universitate românească nu se află în clasamentul University Ranking by Academic Performance (URAP) în primele 600. Am cazut cu 100 de locuri!

 • Cele mai trăsnite premii din lume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai trăsnite premii din lume

  Începând din 1991, în fiecare toamnă, se acordă Premiile Ig Nobel, un fel de parodie a Premiilor Nobel, dedicate celor mai neobişnuite cercetări ştiinţifice.

 • Premiile Ad Astra 2014: À la recherche du temps perdu cu Alida Timar-Gabor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premiile Ad Astra 2014: À la recherche du temps perdu cu Alida Timar-Gabor

  Problema timpului este fundamentală pentru ştiintele istorice precum geologia sau arheologia. Trecutul de dinaintea apariţiei scrisului nu are voce. Chiar şi după ce strămoşii noştri au învăţat să documenteze istoria, informaţiile care ajung la noi sunt disparate şi fragmentare.

 • Schimbările climatice şi scepticii de serviciu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schimbările climatice şi scepticii de serviciu

  Mijlocul secolului trecut ne-a făcut martorii cretinismului de stat comunist cu Lîsenko în Uniunea Sovietică a anilor '40-'50. Precum lîsenkismul în URSS, care modifica rezultatele cercetării ştiinţifice în funcţie de ideologia stalinistă, marea critică a schimbărilor climatice vine, la rându-i, dinspre ideologie (neoliberală, într-un procent covârşitor),

 • Cel mai mare laser şi cele mai mici fonduri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cel mai mare laser şi cele mai mici fonduri

  Nu citiţi acest articol. Nu e despre Băsescu, Ponta, Antonescu şi ceilalţi vajnici politicieni care ne duc spre viitor. E despre fondurile alocate cercetării ştiinţifice (subiect plicticos). Şi despre faptul că şi în viitor tot cârpiţi în coate vom fi.

 • Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău organizează Conferinţa
Internaţională de Energetică Industrială, Ediţia a 9-a
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău organizează Conferinţa Internaţională de Energetică Industrială, Ediţia a 9-a

  În perioada 22-24 mai, la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău va avea loc cea de-a 9-a ediţie a Conferinţei Internaţionale de Energetică Industrială. Evenimentul, dedicat cercetării ştiinţifice, va aduna laolaltă specialişti, profesori universitari din România, Republica Moldova, SUA, Liban şi Franţa. Bugetul este de 32 de mii de lei, din care aproape jumătate va fi asigurat din fonduri de la Consiliul Judeţean.

 • Spiru Haret, omul
care a adus primul cartea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spiru Haret, omul care a adus primul cartea

  La sfârşitul anilor 1800, un român care bulversase comunitatea ştiinţifică europeană prin cercetările sale decidea să renunţe la tot şi să se întorcă acasă. Omul acesta avea un plan: definirea unui sistem de învăţământ ce ar fi scos România dintr-un pericol care astăzi poate stârni, cel mult, ilaritate: analfabetismul

 • Balanţa
delicată a finanţării cercetării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Balanţa delicată a finanţării cercetării

  Evoluţia economiei, sănătatea noastră şi calitatea mediului înconjurător depind în mod esenţial de cercetare şi inovare. Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) joacă un rol cheie în stimularea şi dezvoltarea cercetării ştiinţifice din România. Acesta are misiunea de a stimula excelenţa şi de a asista Ministerul Educaţiei Naţionale în coordonarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea activităţilor de cercetare ştiinţifică.

Modifică Setările