Stiri despre cehov

  83 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Audienţele morţilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Audienţele morţilor

  Cu puţin timp înainte să moară, A.P. Cehov i-a spus unui prieten: „Te duc la cimitir, se întorc acasă, se pun pe băut şi încep să spună lucruri ipocrite despre tine. Este înfiorător să te gândeşti la asta“.

 • Trei surori,
asemenea Pescăruşului...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trei surori, asemenea Pescăruşului...

  Nu este chiar foarte clar în ce an anume a plasat tânărul şi talentatul regizor Albu István, în spectacolul montat la Teatrul „Figura” din Gheorgheni, acţiunea din minunata piesă „Trei surori” a lui Cehov. Pesemne, câţiva ani mai târziu decât a făcut-o marele Anton Pavlovici.

 • Frumuseţea şi riscurile eseului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Frumuseţea şi riscurile eseului

  În vara anului 2018, atunci când am fost invitat, cu o amabilitate ce mă îndatorează, de teatrologul George Banu să scriu prefaţa la o carte, între timp apărută la editura „Nemira”, carte între copertele căreia figurează fragmente esenţiale din numeroasele eseuri pe care domnia-sa le-a scris şi publicat de-a lungul timpului, am simţit nevoia de a cita câteva definiţii ale genului în cauză.

 • Livada mea cu vişini
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Livada mea cu vişini

  Ultima zi a anului este la fel de apăsătoare ca Actul al IV-lea al piesei „Livada cu vişini“ de Cehov*. M-am obişnuit să citesc această piesă în ultima zi. Ştiu că n-am să înţeleg totul, dar încerc să învăţ cum să mă despart de anii mei.

 • Scena autorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scena autorului

  O locuinţă modestă. Autorul vorbeşte la mobil, mişcându-se dintr-o cameră în alta. Închide şi deschide uşile, nu e în stare să-şi găsească un loc în casă.

 • Succes total al unei trupe de teatru româneşti pe plan internaţional. ” Unchiul Vanea” a ridicat sala în picioare, în Ucraina
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Succes total al unei trupe de teatru româneşti pe plan internaţional. ” Unchiul Vanea” a ridicat sala în picioare, în Ucraina

  Unul dintre cele mai bune teatre de provincie din România a impresionat la un important festival din lumea slavă. Mai precis, Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani a ridicat sala în picioare, la Cernăuţi, cu spectacolul ”Unchiul Vanea”, după Anton Cehov, în cadrul unei manifestări la care au participat cele mai bune trupe de teatru din Ucraina.

 • Zarecinaia: „Eu sunt un pescăruş“. Dar ce este un „pescăruş“?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zarecinaia: „Eu sunt un pescăruş“. Dar ce este un „pescăruş“?

  Cea mai mare greşeală pe care-am putea-o face despre spectacolul „Pescăruşul“, montat recent de Andrei Şerban la unteatru, ar fi să căutam în acesta realismul cehovian (nici măcar cel stanislavskian, şi cu atât mai puţin cel atât de dorit şi clamat de marxiştii timpurii). Dar, dacă acesta nu este un spectacol „realist“, atunci ce este? Mai degrabă unul conceptual, cum rar se vede cu succes în teatrul românesc.

 • Atelier Cehov la Sinaia, condus de regizorul 

Silviu Purcărete în cadrul FNT
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Atelier Cehov la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete în cadrul FNT

  Astăzi debutează la Sinaia primul eveniment major al celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru: Atelierul Cehov, condus de regizorul Silviu Purcărete.18 actori din România vor participa la Atelierul Cehov–Purcărete, care se va desfăşura între 5 şi 13 iulie în spaţiile Centrului Cultural Carmen Silva şi ale Cazinoului din Sinaia.

 • Andrei Şerban montează „Pescăruşul“ de A. P. Cehov la unteatru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Şerban montează „Pescăruşul“ de A. P. Cehov la unteatru

  Premierele spectacolului "Pescăruşul" vor avea loc pe 16 şi pe 17 iunie la unteatru, de la ora 15.00, iar avanpremierele sunt programate pe 12, 13, 14 şi 15 iunie 2018, de la ora 19:00. Andrei Şerban va participa la câte o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul după fiecare premieră. Spectacolul face parte şi din "Zilele unteatru", festivalul consacrat pentru perioada verii în capitală şi aflat în 2018 la ediţia a opta.

 • Ivanov - un
Hamlet de tranziţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ivanov - un Hamlet de tranziţie

  Atunci când „noua critică“ şi-a propus ca temă recitirea/revizitarea scrierilor lăsate de veacul al XVII-lea, scrieri până prin anii ’60 ai secolului al XX-lea drastic şi aparent „definitiv“ interpretate, clasificate, ordonate (dar ce înseamnă definitivul în literatură?) de critica universitară sub semnul clasicismului parcă pe vecie în floare, totul a fost pus sub semnul întrebării.

 • Cehov – o
lume scoasă din ţâţâni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cehov – o lume scoasă din ţâţâni

  Devenită un familiar al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani (a realizat deja aici încă vreo două sau trei spectacole), regizoarea Antonella Cornici îşi încearcă acum puterile, dar şi norocul cu un text de Cehov.

 • INTERVIU Regizorul rus Karen Şahnazarov: „Cinematografia românescă are profesionişti. Sergiu Nicolaescu a fost un regizor foarte talentat”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Regizorul rus Karen Şahnazarov: „Cinematografia românescă are profesionişti. Sergiu Nicolaescu a fost un regizor foarte talentat”

  Între 26 şi 29 octombrie, au avut loc Zilele Filmului Rus. Ediţia din acest an i-a fost dedicată regizorului Karen Şahnazarov, cel mai recent film al său, „Anna Karenina- Povestea lui Vronski” fiind proiectat, în premieră, în prima zi de festival, la Cinemateca Eforie. Într-un scurt interviu acordat ziarului „Adevărul”, Şahnazarov a povestit despre film, despre cum vede acesta cinematografia rusă, dar şi despre sursele sale de inspiraţie.

 • Spectacolul „Livada de vişini” de la Teatrul Naţional Bucureşti, invitat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Tbilisi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Spectacolul „Livada de vişini” de la Teatrul Naţional Bucureşti, invitat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Tbilisi

  „Livada de vişini", ultima piesă a marelui dramaturg Anton Pavlovici Cehov, radiografie a unei societăţi ce nu-şi poate regândi nici măcar prezentul şi cu atât mai puţin viitorul, spectacol pus în scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti de regizorul georgian David Doiashvili, va participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Tbilisi.

 • Gala Hop la a XX-a ediţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gala Hop la a XX-a ediţie

  Nu voi recurge iarăşi la lungi citate - de data aceasta ele ar fi trebuit să fie împrumutate dintr-o celebră carte a lui Dumitru Drăghicescu - spre a mai aduce încă o dată aminte despre vocaţia nedesăvârşirii - „săvârşire fără desăvârşire“ - pe care o au românii. Nu voi readuce în discuţie nici „vocaţia reîntemeierii“, excelent diagnosticată în urmă cu câteva decenii de profesorul Nicolae Manolescu, într-o carte dedicată lui Titu Maiorescu.

 • Un regizor care scrie din poziţia de „spectator angajat“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un regizor care scrie din poziţia de „spectator angajat“

  Refac, la două sau trei luni distanţă, extraordinara, superba experienţă a recitirii unei mari cărţi. Am revenit la vreo 14 ani de la prima întâlnire la volumul lui Lucian Pintilie „Bricabrac - De la coşmarul real la realismul magic“, reeditat cu o seamă de adăugiri care, la lectură, se dovedesc a fi de indubitabilă substanţă, de editura bucureşteană „Nemira“, în colecţia „Yorick“.