Stiri despre capitalism

  179 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • China şi restul lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  China şi restul lumii

  Asistăm astăzi la un război economic, politic (şi poate biologic) între China şi Occident.La trei decenii după masacrul din Piaţa Tienanmen, armatele Partidului Comunist al Republicii Populare Chineze s-au năpustit cu brutalitate asupra miilor de protestatari din Hong Kong (perla comercială a lumii asiatice). Acum ameninţă locuitorii din Taiwan…

 • Cum s-a născut ideea de supremaţie a albilor. Lunga istorie a unei invenţii periculoase
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a născut ideea de supremaţie a albilor. Lunga istorie a unei invenţii periculoase

  În 2008, când un doctorand şi comediant american lansa blogul „Stuff White People Like”, o listă cu plăcerile şi lucrurile preferate de albi de 136 de poziţii, ideea de alb nu putea fi definită şi stârnea un disconfort public. 10 ani mai târziu, semnificaţia identităţii albe a suferit o revizuire aproape totală ajungând să fie invocată la fel de des precum neoliberalismul şi populismul.

 • Ce îi datorăm lui Horia Patapievici?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce îi datorăm lui Horia Patapievici?

  Horia Patapievici a fost printre primii intelectuali români care a oferit generaţiei mele doar apologia capitalismului (altfel spus, a libertăţii pieţei), dar şi a ordinii constituţionale.

 • Conflictul din Nagorno-Karabah şi iluzia păcii capitaliste. Cum s-a destrămat mitul că ţările care deschid restaurante McDonald’s nu pornesc la război
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conflictul din Nagorno-Karabah şi iluzia păcii capitaliste. Cum s-a destrămat mitul că ţările care deschid restaurante McDonald’s nu pornesc la război

  La mijlocul anilor 90 editorialistul New York Times Thomas Friedman lansa teoria Golden Arches of conflict Prevention, o variantă a păcii capitaliste bazată pe ideea că ţările în care s-a deschis un McDonald’s nu şi-au declarat niciodată război. Or, globalizarea economică nu este un panaceu pentru război, cum o dovedesc noile valuri de conflict, scrie Paul Musgrave în Foreign Policy.

 • Chelnerul, miliardarul şi miniştrii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chelnerul, miliardarul şi miniştrii

  Revoluţia m-a prins la puţin timp după terminarea facultăţii. Capitalist eram şi pe vremea comuniştilor, cumpărăm şi vindeam cărţi. Câştigam mult mai mult decât amândoi părinţii mei la un loc, mai ales că ajunsesem să pătrund, nu cu puţine eforturi şi fără voia lor, în filieră subterană a celor câţiva mari bibliofili ai României. Dinu Patriciu era cel mai important client al meu…

 • Virus contra virus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Virus contra virus

  Nimic nu instruieşte mai adînc mintea omenească decît apariţia problemelor care promit o temeinică meditaţie postumă. Aşa, de pildă, înţelesul real şi nu recreativ al globalizării. Lecţia a plecat spre noi, purtată de virusul născut, acum 3 luni, într-o umilă piaţă chineză. Pînă la Coronavirus, globalizarea părea un cadou inevitabil, o zînă disponibilă şi infinit gonflabilă.

 • Un document senzaţional: discursul-manifest împotriva lumii capitaliste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un document senzaţional: discursul-manifest împotriva lumii capitaliste

  Se joacă acum, în Europa şi în lume, o partidă de construcţie a puterii şi zonelor de influenţă. Se joacă la altă masă şi cu alte pachete de cărţi decât poate să-şi închipuie cea mai mare parte a clasei noastre politice, din această cauză într-atât de profund defazată şi din ce în ce mai sistemic deconectată.

 • Manifest România: JOS COMUNISMUL!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Manifest România: JOS COMUNISMUL!

  Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie. 1.116 români şi-au dat viaţa atunci. Generaţia mea a auzit atunci de la părinţi şi bunici, pentru prima oară, astfel de cuvinte: „Noi am dus greul, dragi copii... dar măcar voi o să trăiţi în libertate!“ Speranţele a milioane de români s-au transformat însă într-un şir nesfârşit de deziluzii în anii care au urmat.

 • „Conservatorismul nostru este o sinteză între creştinismul tradiţional, dar trăit într-o societate modernă, şi piaţa liberă a capitalismului“. Interviu cu Adela Mîrza, co-preşedinta Alternativa Dreaptă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Conservatorismul nostru este o sinteză între creştinismul tradiţional, dar trăit într-o societate modernă, şi piaţa liberă a capitalismului“. Interviu cu Adela Mîrza, co-preşedinta Alternativa Dreaptă

  Nu ştiu dacă aţi remarcat, în România există un singur partid politic condus de o doamnă. Şi nu este un partid care impune cote de gen. Adela Mîrza, specialist în comunicare, este preşedinta M10 şi co-preşedinta alianţei electorale Alternativa Dreaptă. O noutate în politica românească recentă.

 • Iubitele
noastre branduri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iubitele noastre branduri

  Vreau şi eu un Tuborg!... N-ai Tuborg? Atunci, dă-mi un Ursus!... Noroc, la mulţi ani, să-ţi fie barul plin de clienţi tot anul!... Uite, dom’le, că şi „norocul“ ăsta este un brand: berea Noroc!

 • Stângăciile stângii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stângăciile stângii

  A fi ambidextru înseamnă a avea aceeaşi îndemânare la ambele mâini, a le putea folosi cu aceeaşi uşurinţă, iscusinţă ― stângacii sunt, de regulă, ambidextri. …Şi stângiştii sunt „ambidextri”, numai că destoinicia, agerimea lor „ambidextrică” intră sfioasă în ambianţe sinonimice cu ipocrizia, demagogia, nerozia etc.

 • Un
coşmar scenic cu reîntoarcerea la dictatura proletariatului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un coşmar scenic cu reîntoarcerea la dictatura proletariatului

  Orice critic de teatru, înţelegând prin aceasta omul care, prin natura profesiei, trebuie, înainte de toate, să calce cât mai des posibil pragul instituţiilor de spectacole, ştie că de-a lungul carierei sale îi va fi dat să vadă extrem de puţine spectacole cu adevărat foarte bune. Încă şi mai puţine capodopere.

 • Gabriel Liiceanu: „Dacă ideea socialistă s-ar transforma în realitate, specia umană ar dispărea cam într-un an de zile“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gabriel Liiceanu: „Dacă ideea socialistă s-ar transforma în realitate, specia umană ar dispărea cam într-un an de zile“

  Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici au deschis, sâmbătă, conferinţele „Despre lumea în care trăim”, organizate de Fundaţia Humanitas Aqua Forte. Cei doi au vorbit despre „splendoarea Europei”, făcând o incursiune în izvoarele culturii europene, şi vorbind despre valorile universale care s-au format în Europa. Aceştia au atins subiecte precum primul moment european, ideea de comunitate, capitalismul sau corectitudinea politică.

 • Pulbere de comunism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pulbere de comunism

  Au trecut o sută de ani de la prima crimă comunistă şi ultima e, încă, departe. După zeci de milioane de cadavre, Marx, Lenin şi Stalin, Mao şi Pol Pot au pierdut reputaţie cam cît un ucigaş bătrîn căruia nu-i mai cedează nimeni locul în tramvai.

 • „Omul cel bun“
se află printre noi VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Omul cel bun“ se află printre noi VIDEO

  La a treia vizionare în ce mă priveşte şi la trei ani de la premiera oficială, spectacolul Teatrului Bulandra cu „Omul cel bun din Seciuan“, în memorabila regie a lui Andrei Şerban, se dovedeşte la fel de proaspăt şi de puternic, nedând absolut deloc aşa-zisele „semne de oboseală“. Categoric, spectacolul acesta, pe care nu mă sfiesc să-l numesc o capodoperă, s-a instalat decis dacă nu în top 5, cu siguranţă în top 10-ul celor văzute de mine.

 • Se dă o bătălie zilele astea în România şi între două mari tipuri de familii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Se dă o bătălie zilele astea în România şi între două mari tipuri de familii

  Se dă o bătălie zilele astea în România şi între două mari tipuri de familii. Nu e vorba de framilia tradiţională şi familia non-tradiţională, ci de familia nucleară egalitară şi familia comună exogamă. Mai precis, între individualişti şi comunitarieni, sau mai clişeic între capitalişti şi comunişti.

 • Acţiunea prin jale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acţiunea prin jale

  Revin la o temă care mă preocupă de ceva vreme: cum poţi să schimbi o naţiune pornind de la datele ei proprii, de la tipul ei de sensibilitate, de la mentalitatea şi tradiţiile ei. Este uşor să îndemni un popor să se schimbe urmând idealurile altora.

 • PSD vs. Capitalism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PSD vs. Capitalism

  Dacă vizitezi parcarea unei firme mari şi te interesezi ale cui sunt autoturismele cele mai scumpe, vei afla că acestea aparţin celor din vânzări şi nu de celor care lucrează în producţie.

 • Străzile cu nume de comunişti, apărate de aleşii din capitalism. De ce nu vrea primăria să schimbe denumirile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Străzile cu nume de comunişti, apărate de aleşii din capitalism. De ce nu vrea primăria să schimbe denumirile

  În oraşul Galaţi, relicvele urbane comuniste bat, pe motive de calcule financiare capitaliste, personalităţile de anvergură internaţională ale neamului şi eroii moderni. Autorităţile locale au fost atenţionate încă de acum şase ani că oraşul de la Dunăre este una dintre puţinele localităţi româneşti în care Petru Groza şi alţi lideri bolşevici mai dau nume unor străzi.

 • Biblie şi capitalism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Biblie şi capitalism

  „Era odată în ţinutul Uz un om pe care îl chema Iov şi acest om era fără prihană şi drept, se temea de Dumnezeu şi se ferea de ce este rău. Şi i s-au născut şapte feciori şi trei fete.

 • Multinaţionala
tricoloră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Multinaţionala tricoloră

  A venit momentul ca poporul român, sub conducerea PSD, să rezolve şi problema străinilor. Să afle strănii care este locul lor în România. Să afle de la români!

 • Lectură obligatorie pentru candidaţii la alegerile parlamentare. Studiu de caz: dispariţia unei clase sociale, după 1990
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lectură obligatorie pentru candidaţii la alegerile parlamentare. Studiu de caz: dispariţia unei clase sociale, după 1990

  În anul 2010 era lansată la Polirom cartea antropologului american David Kideckel, rezultat al unor cercetări sociologice ce s-au derulat timp de mai bine de un deceniu. Autorul a trăit în mijlocul comunităţilor de muncitori de pe Valea Jiului şi din zona Făgăraşului, în scopul de a portretiza pe hârtie o imagine cât mai obiectivă a României postsocialiste.

 • Băncile la români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Băncile la români

  Preşedinţii şi directorii băncilor comerciale ar trebuie să-şi mişte fundurile din birourile lor şi să coboare la ghişee (front-desk) ca să vadă în ce hal deplorabil sunt serviciile bancare şi modul cum sunt trataţi clienţii.

 • Căderea comunismului a dus la
pierderea unui centimetru din înălţimea locuitorilor din Europa de Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Căderea comunismului a dus la pierderea unui centimetru din înălţimea locuitorilor din Europa de Est

  E weekend. Să ne amuzăm un pic cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care investeşte bani în studii cel puţin insolite menite să măsoare efectele socio-economice provocate de trecerea fostelor ţări comuniste la capitalism. Să râdem de la înălţimea hilară a ştirii sau să plângem că suntem mai pitici decât vesticii şi din ce în ce mai săraci?

 • Născut
în Complex
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Născut în Complex

  Îmi vine să mă întind pe banca asta de lemn, în formă de frunză. Dar se clatină. Nu e strânsă bine în şuruburi. Ce neglijenţă a celor care au făcut mall-ul! Mi se clatină capul.

Modifică Setările