bucate - ultimele știri
Masa de Paşte fără un pahar de vin care să antreneze simţurile este de neconceput pentru cei mai mulţi dintre noi. Atunci când alegem sortimentele, e bine să ştim că fiecare dintre bucatele pregătite pentru sărbători se asociază cu un anumit vin. Ide...
Încă mai sunt gospodine în Dobrogea care pregătesc delicioasele cherdele după reţeta bătrânelor din satele cuprinse între Dunăre şi Marea Neagră.
Modul de preparare a străvechilor bucate este scos la lumină de cercetătorii de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, într-o monografie privind tradiţiile culinare (şi nu numai) din zona luncii joase a Prutului.
„Zilele Recoltei” de la Râmnicu Vâlcea au ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Unul dintre producători a găsit o modalitate extraordinară de a promova evenimentul, tradiţia şi gustul de odinioară.
Caisele sunt fructele apreciate de foarte multă lume, bine tolerate şi care pot fi ingredientul principal pentru o seamă de preparate. Iată câteva reţete încercate de generaţii întregi, din cartea de bucate a Sandei Marin.
În ajunul sărbatorii de Pogorâre a Sfântului Duh, credincioşii îşi comemorează morţii. În acest an, 3 iunie este ziua în care se împart sarmale şi fructe de sezon, iar oamenii se feresc să circule noaptea pentru că atunci bântuie sufletele răposaţilo...
Reţeta este în varianta presbiterei Garoafa Coman şi este cuprinsă într-o carte de reţete de mâncăruri de post publicată în urmă cu mai bine de două decenii sub binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu de la mănăstirea Antim din Bucureşti.
După mai multe cazuri de intoxicaţii, CNSP atenţionează populaţia cu privire la consumul de ciuperci
Centrul Naţional de Sănătate Publică face un apel către populaţie să fie mai atentă la consumul de ciuperci. Asta, după ce doar în ultimele trei luni au fost înregistrate nu mai puţin de 50 de cazuri de intoxicaţii.
Un obicei mai puţin cunoscut din Maramureş, care are loc în ziua de Paşte, se referă la plecarea în fugă de la biserică, după ce bucatele au fost sfinţite de către preot. Potrivit istoricilor, acest obicei are legătură cu manifestarea bucuriei învier...
Pentru realizarea deliciosului desert din cremă de nuci aveţi nevoie de aproximativ 20 lei şi câteva zeci de minute pentru prepararea blatului.
Cei mai iscusiţi meşteşugari, bunătăţi afumate după reţete tradiţionale, delicioasa brânză de Moeciu şi faimoasa palincă din Maramureş. Aceasta este oferta cu care sunt îmbiaţi călărăşenii la „Târgul gospodarilor” ce se va desfăşura până pe 14 februa...
Colaci, nuci, mere şi un pahar de vin. Cu asta se întâmpinau colindătorii cu ani în urmă. După ce intrau în casă, pe masă erau aşezate bucate alese, în general din porcul ce a fost tăiat de Ignat. Şi nu rămânea casă necolindată....
Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după cel al Paştilor, începe în 15 noiembrie şi se încheie în 24 decembrie. Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este ajunul Naşterii Domnului. Credincioşii lasă sec sâmbătă, 14 noiemb...
Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini....
Românii din Valea Timocului, dar şi cei din Voivodina sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul. Aceştia sărbătoresc după calendarul iulian, la fel ca şi ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii şi sârbii din Banat.
Se spune că dacă mănânci peşte în noaptea dintre ani îţi va merge bine în noul an. Aşa o fi, n-o fi aşa, cert este că, după mesele îmbelşugate de Crăciun, se potriveşte un meniu uşor, fără prea multe grăsimi şi fără a face rabat la gust....
Cât de strânsă este legătura dintre mâncare şi vin? Foarte strânsă şi oricât de dificile ar părea lucrurile ele sunt de fapt foarte simple. Şi aceste lucruri le demonstrează în cartea ei, „50 vinuri româneşti întâlnesc 50 preparate culinare italiene“...
Prepararea bucatelor în unităţile de alimentaţie publică este calificată de autorităţi drept un proces de producţie, dar nu ca activitate de comerţ, fiind impozitată corespunzător. Specialiştii susţin, însă, că este vorba de o interpretare eronată a ...
Clujeanca Corina Şandor are de mai bine de jumătate de an un blog culinar cu tot felul de reţete care-ţi lasă gura apă, de la mereu gustoasa turtă dulce, reţete tradiţionale făcute de bunici până la îngheţată cu rodie şi ciocolată neagră, ori prăjitu...
Pe meleagul unde mocanii şi aromânii şi-au adus mioarele la păscut, gospodinele au creat reţete delicioase pentru carnea de miel....
Puţini români îşi pot imagina masă de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii nutriţionişti atrag atenţia cu privire la cantitatea de carne consumată. Pe de altă parte, specialiştii îi avertizează pe români cu privire la felul în care t...
Românii prea ocupaţi să gătească pentru Sărbătorile de Iarnă aleg să comande bucate tradiţionale direct de la firmele de catering. Acestea au o gamă variată de preparate, ajungând să aducă pe mesele oamenilor chiar şi mâncăruri exotice.
Persoanele care nu au timp de sărbători să gătească sau care pur şi simplu detestă munca în bucătărie se pot bucura de bucate alese prin intermediul firmelor care livrează mâncare la domiciliu.
Cei care sunt prea ocupaţi să gătească pentru sărbătorile de iarnă au soluţia să comande mâncare de la firmele de catering. Acestea au o agmă varată de preparate. De la cele tradţionale până la mâncăruri exotice. Dacă o comdandă depăşeşte 200 de lei,...
Chris Martin, solistul trupei Coldplay, l-a rugat pe maestrul bucătar Jamie Oliver să îi predea soţiei sale, actriţa Gwyneth Paltrow, un curs de gastronomie cu ocazia zilei de naştere a artistei americane, iar cele două vedete au preparat împreună ra...
Ce plăcintă izbutită gospodina iscusită săvârşeşte absorbită de iubirea-i împlinită! Brânză moale-n umplutură, ce întinde pe figură zâmbet de plăcere pură, înc-o tură şi-nc-o tură! Gustul este o robie, soţul ia înc-o felie şi strigă de bucurie: „Să t...
Ministrul Culturii, Boris Focşa, îşi mărită azi fiica. Tinerii însurăţei vor fi cununaţi de fata procurorului oraşului, Ion Diacov - cumnatul şi naşul socrului mic.
Atât de gustoasele bucate tradiţionale ne pun la încercare autocontrolul în aceste zile. Pentru că mâncăm mai multe preparate pe bază de carne şi de grăsime, riscăm să avem probleme digestive. Iată câteva metode prin care poţi ţine la distanţă discon...
Clujenii îşi pot cumpăra, de ieri, la preţuri de producător, produse din carne, lactate, produse de panificaţie şi chiar brazi....
Gulaş arăbesc, şerbet din fidea cu fistic şi sirop de trandafiri, supă de pui cu ginseng, toate vor fi servite în costume tradiţionale la „The International School of Bucharest“.
Patronii localurilor din Capitală şi-au adaptat lista de bucate şi pentru cei cu venituri modeste. Potrivit restaurantebucuresti.ro, ofertele includ două feluri de mâncare şi desert sau bufet suedez alcătuit din 50 de preparate.
Bucate tradiţionale aromâneşti, muzică şi poezie, de asta vor avea parte bucureştenii care vor trece poimâine pragul muzeului din strada Monetăriei.
Târgul de preparate tradiţionale „Piaţa Ţărănească“ s-a deschis astăzi pe platoul din faţa Casei de Cultură Constanţa. Expoziţia cu vânzare poate fi vizitată timp de două zile....
Etniile din Dobrogea se întrec astăzi în măiestrie culinară, la festivalul ce are loc la Cumpăna. Participă reprezentanţii mai multor etnii ce convieţuiesc de sute de ani în Dobrogea....
Bătrânii rezidenţi de la Centrul social de urgenţă Phoenix au avut o masă îmbelşugată de Crăciun cu bucate specifice sărbătorilor. În această perioadă au beneficiat şi de vizite pastorale
Reşiţenii întâlnesc sărbătorile cu bucate alese şi miros de brad, printre colinde. Încă de la primele ore ale dimineţii gospodinele reşiţene se pregătesc pentru primirea musafirilor şi noaptea de Ajun înconjurate de cei dragi....
Timp de trei zile, cele mai bune prăjituri pentru sărbători aşteaptă să fie degustate şi cumpărate. Organizatorii spun că preţurile mici ale produselor gastronomice din târg îi vor ajuta pe timişoreni la pregătirea mesei de Crăciun....
Plimbări în pădure cu cai de munte, lecţii de gătit şi partide de vânătoare, toate se pot organiza la solicitarea doritorilor. Iubitorii de tradiţii şi obiceiuri pot opta pentru un weekend petrecut într-una din pensiunile din localitatea suceveană Va...
A doua ediţie a concursului internaţional de gătit “Poftă Bună! – Jó étvágyat!” va avea loc la Platoul Corneşti. Înscrierile se mai pot face până în data de 21 mai, iar concurenţii vor primi lemne de foc, masă şi bănci din partea organizatorilor.
Gospodinele din Oltenia pregătesc în cele mai mici detalii preparatele pentru marea sărbătoare. Scot din sertare reţetele tradiţionale şi timp de trei zile dau zor în bucătărie să facă totul ca la carte, cum făceau la rândul lor bătrânele de la care ...
„Ruloul brâncovenesc“, „Mâncarea boierului“ şi şampania ecologică sunt doar câteva produse eco recomandate. Preparatele servite la „Curtea Brâncovenească“ sunt luate din manuscrisele brâncoveneşti, păstrate la Biblioteca Academiei Române din Bucureşt...
Tot românul se pregăteşte azi pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului iar în aer pluteşte miros de bucate alese.Focşănenii au rămas conservatori în privinţa bucatelor pe care le vor pune pe masă în ziua de Crăciun, având cea mai mare încredere în...
Mărfurile vândute în Piaţa Centrală, în condiţii improprii, nu au termen de valabilitate. Cu toate acestea, persoanele cu venituri mici le cumpără datorită preţului mic.