
Cel mai vechi manuscris etiopian creştin din România, în colecţia Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia
Cel mai vechi manuscris etiopian creştin din România a intrat în colecţia Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.
Cel mai vechi manuscris etiopian creştin din România a intrat în colecţia Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.
Biblioteca Judeţeană Braşov a decis să strângă jucării şi cărţi pe care să le doneze copiilor refugiaţi din Ucraina. Directorul Daniel Nazare spune că aceştia se vor lega de Braşov şi poate că uii chiar vor decide să rămână aici
O bibliotecă celebră din România, cu o vechime de trei secole, păstrează încă lanţuri cu care erau legate de rafturi cele mai valoroase manuscrise. Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia este probabil singura din ţară unde se mai găsesc astfel de invenţii ale Evului Mediu.
În şedinţa Senatului din 9 martie am depus o interpelare adresată atât Ministerului Culturii, cât şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării prin care atrăgeam atenţia asupra situaţiei site-ului Biblioteca Digitală a Bucureştilor, unul de interes public.
Muzeul de Etnografie Braşov a fost dotat cu o instalaţie specială de conservare a patrimoniului, aşa cum au marile muzee ale lumii.
Un istoric din Alba Iulia a făcut public un articol din anul 1933 care relatează povestea emoţionantă şi tristă a unui băiat judecat pentru că a furat cărţi din biblioteca şcolii.
Biblioteca Judeţeană Călăraşi dă startul înscrierilor pentru atelierele de lucru în Laboratorul Smart. SmartLab este un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Călăraşi, realizat cu sprijinul Asociaţiei INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate şi derulat de Biblioteca Judeţeană.
Senatul a adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, iniţiativa legislativă semnată de mai mulţi parlamentari USR prin care toţi studenţii vor avea acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare şi bibliotecile central-universitare, arată un comunicat de presă al partidului. Forul legislativ este Cameră decizională şi astfel legea merge la promulgare.
Patru tineri, cu vârste cuprinse între 19 şi 25 ani, au vândut droguri timp de doi ani în apropierea unei pieţe din municipiul Bârlad. Anchetatorii au găsit la locuinţele acestora cannabis, ecstasy şi amfetamină, ca şi instrumentarul folosit pentru cântărirea şi dozarea drogurilor.
Există biblioteci care trag după ele comunitatea, există biblioteci cu mentalitate europeană în satele din România. Aici se desfăşoară în mod constant programe de educaţie şi proiecte punctuale facilitate de bibiotecari, chiar şi în pandemie. Am descoperit cu bucurie şi uimire o astfel de bibliotecă şi vreau să o cunoaşteţi cu toţii pe bibliotecara care a făcut aceste lucruri posibile.
O carte împrumutată de la o bibliotecă din oraşul scoţian Dunfermline a fost returnată după 73 de ani. Volumul „Stately Timber”, de Rupert Hughes, a fost împrumutat de la Biblioteca Centrală din Dunfermline şi ar fi trebuit să fie returnat pe 6 noiembrie 1948, scrie BBC.
Un eveniment deosebit de important şi rar pentru comunitatea din Alba Iulia va avea loc pe 17 noiembrie 2021. Biblioteca Batthyaneum din Cetatea Alba Carolina va fi deschisă publicului larg, între orele 11.00 şi 17.00.
Emanuela Patrichi este o învăţătoare pasionată, ale cărei metode de învăţare se bazează pe activităţi din viaţa de zi cu zi. Experienţa adunată în 30 de ani, bunele practici, resursele şi sfaturile în educaţie le împărtăşeşte pe social media, unde are peste 23.000 de urmăritori.
Peste 230 de volume, tipărite între anii 1800 şi 1940, majoritatea în limbă străină, alcătuiesc o colecţie preţioasă şi misterioasă a Bibliotecii Judeţene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia, cunoscută sub numele de ”fondul Zadig”.
Profesorii au declanşat greva japoneză şi au transmis o petiţie Primăriei şi Consiliului Local. Ei au înaintat chiar şi soluţii la situaţia cu care se confruntă de 9 ani.
Autoritatea pentru Digitalizarea României a extins numărul instituţiilor înrolate în plaforma de plăţi Ghişeul.ro. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (B.C.U.) este prima bibliotecă din ţară care acceptă plăţi online.
Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” din Constanţa organizează expoziţia cu titlul „Deportarea în Bărăgan (1951-1956)”, rodul colaborării instituţiei cu Asociaţia Foştilor Deportaţi în Bărăgan, din Timişoara şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Filiala Constanţa.
Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, săptămâna trecută, cererea de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum şi a colecţiilor inestimabile din interiorul acestuia.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins definitiv cererea Arheipiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia privind retrocedarea clădirii în care funcţionează Biblioteca Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile cu valoare inestimabilă din interiorul acesteia.
A trecut mai bine de o lună de când am depus la Senat o întrebare parlamentară, instrument prin care Legislativul exercită dreptul legal de control asupra Executivului, cu privire la situaţia patrimonială a Bibliotecii Române din Freiburg, simbol al exilului românesc. Un răspuns din partea ministrului de resort, Bogdan Gheorghiu, a întârziat să apară.
Primăria comunei Prigoria, din judeţul Gorj, funcţionează de aproximativ patru ani în sediul bibliotecii din localitate, în condiţii improprii. Cei aproximativ 20 de funcţionari stau înghesuiţi câte trei într-o singură încăpere.
Având în vedere contextul epidemiologic actual, scăderea ratei de infectări la nivelul judeţului Călăraşi, 2/1.000 de locuitori, conducerea bibliotecii a decis redeschiderea accesului pentru public în sălile de împrumut şi lectură.
Biblioteca Judeţeană Alexandru Odobescu suspendă accesul pentru public în sălile de împrumut şi lectură, începând din data de martie 2021, având în vedere creşterea numărului de infectări cu COVID-19 la nivelul municipiului Călăraşi.
Mai multe persoane au fost înjunghiate sâmbătă într-un atac armat într-o bibliotecă publică dintr-o suburbie a oraşului canadian Vancouver, iar un suspect, care se pare că a acţionat singur, a fost deja arestat.
Cea mai mare bibliotecă dintr-o comună de la poalele Muntelui Semenic se va deschide, sâmbătă, la Văliug. Aceasta va fi pusă la dispoziţia oaspeţilor Casei 3 Compas, o cabană deschisă pentru persoane cu nevoie speciale.
Proiect inedit la cea mai mare bibliotecă din Galaţi. Cititorii vor putea să împrumute cărţi sau să le returneze fără a mai interacţiona cu bibliotecarii. Mai mult, cu noul sistem restituirea cărţilor se va putea face chiar şi noaptea.
Roman al refuzurilor şi neîmplinirii, al însingurării în mijlocul mulţimii şi al luminoasei frumuseţi romane, „Ultima vară în oraş”, de Gianfranco Calligarich, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducerea din limba italiană şi cu note de Cerasela Barbone. „Adevărul” prezintă, în premieră, un fragment din romanul publicat la Editura Polirom.
„Poveşti uitate ale copilăriei printre blocuri” este titlul unui proiect iniţiat de Secţia pentru Copii a Bibliotecii „V. Voiculescu”. Este vorba despre o invitaţie pentru copiii de astăzi şi părinţii lor la o călătorie în timp, pentru a (re)descoperi poveştile „generaţiei cu cheia de gât”.
Noi titluri semnate de nume de prim rang ale literaturii universale – clasici, laureaţi Nobel, voci actuale ale literaturii de pretutindeni – sunt aduse şi cititorilor români, în traduceri de excepţie, apărute sau în curs de apariţie în colecţia „Biblioteca Polirom”. „Adevărul” prezintă cele mai recente titluri apărute la Polirom.
Cunoscută pentru numeroasele sale acţiuni de promovare a costumului popular şi de revitalizare a tradiţiilor din satul natal, o sălăjeancă a pornit, recent, un nou proiect, prin care vrea să îi apropie de carte, de lectură, pe membrii micii comunităţi rurale în care trăieşte.