Stiri despre basarabia

  911 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mărturii cutremurătoare de la masacrul de la Fântâna Albă: „Oamenii cădeau ca frunzele de brumă. Un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturii cutremurătoare de la masacrul de la Fântâna Albă: „Oamenii cădeau ca frunzele de brumă. Un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit“

  1 aprilie a fost declarată de Parlamentul României zi naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

 • Gânduri din jurnalul lui Mircea Druc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gânduri din jurnalul lui Mircea Druc

  Pe 27 martie 2021, cea mai frumoasă surpriză mi-a făcut-o  compatriotul Mircea Druc, care a condus guvernul de la Chişinău, de la  26 mai 1990 la 22 mai 1991. El m-a sunat la telefon cu bucuria că parcă anul acesta au fost mai mulţi jurnalişti din Chişinău care au evocat, cu temeritate, Ziua Revenirii Basarabiei, la Patria Mamă, la 27 martie 1918.

 • 27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. România împarte
vaccinul cu fraţii din Republica Moldova: trimite încă 50.000 doze de vaccin anti-Covid-19
la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. România împarte vaccinul cu fraţii din Republica Moldova: trimite încă 50.000 doze de vaccin anti-Covid-19 la Chişinău

  Guvernul României onorează promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la sfârşitul anului trecut la Chişinău şi trimite a doua tranşă de vaccin, în cuantum de 50.400 doze. Situaţia epidemiologică în Republica Moldova este extrem de gravă, deoarece din cauza bâlbâielilor guvernării Dodon / Chicu nu au fost contractate la timp vaccinuri de la producători. Donaţia României este mai mult decât necesară.

 • Articolul care lipseşte din Constituţia României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Articolul care lipseşte din Constituţia României

  Va veni şi ziua când despre 27 martie 1918 se va vorbi, cu îndreptăţită mândrie, în oraşul românesc Chişinău, cu recunoaşterea publică a faptului că, atunci, demnitatea naţională şi decizia de a repara o nedreptate istorică a fost mai mare decât apetenţa pentru o statalitate artificială, menţinută şi azi, din obişnuinţa unora din legislativul trăitor în dreapta Nistrului, de a se închina la Est, mimând spre Vest o democraţie europeană.

 • Basarabia, 27 martie 2021: sondajele, Unirea şi criza economică (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Basarabia, 27 martie 2021: sondajele, Unirea şi criza economică (I)

  Unirea Republicii Moldova cu România este o sintagmă pe cât de plină de însemnătate, pe atât plină de himere în spaţiul public românesc şi pe ambele maluri ale Prutului, fiindcă el exprimă un deziderat istoric care priveşte soarta politică a românilor de ieri şi de azi.

 • Din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic, Unirea Basarabiei cu România este justificată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic, Unirea Basarabiei cu România este justificată

  Cu divergenţele, de ordin intern, existente în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău vom avea  parte - şi în 2021 - de o rememorare pur simbolică a celor petrecute pe 27 martie 1918, când a fost întrunit Sfatul Ţării, care a decis revenirea pământului dintre Prut şi Nistru la Patria Mamă. Acum, Kremlinul a acceptat-o pe Maia Sandu la timona judeţelor rupte din România, dar ea este evident obligată să joace un trist cazacioc geopolitic.

 • George Simion, Unirea Basarabiei nu se face cu
scandal în vama Leuşeni!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Simion, Unirea Basarabiei nu se face cu scandal în vama Leuşeni!

  Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova de la Albiţa / Leuşeni. Deşi ştie că are interdicţie în R. Moldova până în 2023, vrea să forţeze declanşarea unui scandal mediatic. Este deputat în Parlamentul României de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodată cuvântul şi nu a avut nicio iniţiativă referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la graniţă?

 • Aurul Basarabiei, accesibil
de-acum oricui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aurul Basarabiei, accesibil de-acum oricui

  Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiţi sau să redescoperiţi expoziţia „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei“, noua expoziţie virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziţii de artă în realitate virtuală din Republica Moldova şi România.

 • La despărţirea de
Mark Verlan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La despărţirea de Mark Verlan

  Artistul basarabean care ne-a părăsit subit la sfârşitul anului trecut, la vârsta de 57 de ani, a fost un campion al underground-ului şi al subversivităţii, neputând fi încadrat în nici un sistem, artistic sau politic. Soarta unor astfel de nume este însă că nu pot fi niciodată „oficializate“, continuând să rămână, pentru cei care vin după ei, cu statutul de legende sau artişti-cult.

 • „Filiera Moldova“, Macondo-ul literaturii române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Filiera Moldova“, Macondo-ul literaturii române

  Cărţile scriitorilor basarabeni apărute la editura Humanitas capătă o nouă semnificaţie în actualul context geopolitic, dat de victoria Maiei Sandu în alegerile de la Chişinău. Ele mărturisesc despre deznădejdea tărâmului dintre Prut şi Nistru, despre 200 „de ani de singurătate“ ai acestuia şi despre Basarabia ca un Macondo al României, similar expoziţiilor Valentina Rusu Ciobanu 100 deschise până de curând la Bucureşti.

 • Macondo-ul
Basarabiei, la centenar. Valentina Rusu Ciobanu şi cei 100 de ani de
singurătate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Macondo-ul Basarabiei, la centenar. Valentina Rusu Ciobanu şi cei 100 de ani de singurătate

  Mâine, joi 5 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, între orele 10.00 şi 18.00, se deschide expoziţia „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“, cuprinzând 60 de lucrări (pictură şi desen) ale marii artiste din Basarabia, care-a devenit de curând centenară. Totodată, la Arbor.art.room (Transilvaniei 11) este în continuare deschisă expoziţia-anexă „Un veac de singurătate“, structurată pe conceptul Macondo-ului márquezian.

 • Zece motive pentru care trebuie votată Maia Sandu. Victoria
Nagy Vajda, fost secretar de stat, despre „victoria“ spiritului la est de Prut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zece motive pentru care trebuie votată Maia Sandu. Victoria Nagy Vajda, fost secretar de stat, despre „victoria“ spiritului la est de Prut

  Duminică, 1 noiembrie, au loc alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, şi de data aceasta ele sunt chiar decisive, consfinţind ori reapropierea de România şi Europa, ori înfeudarea definitivă faţă de Rusia pentru o lungă perioadă de vreme. Victoria Nagy Vajda, fost secretar de stat al Republicii Moldova în guvernul Maia Sandu, explică pentru „Adevărul“ de ce o votează duminică din toată inima pe Maia Sandu.

 • Valentina Rusu Ciobanu împlineşte 100 de
ani şi „merge“ în realitatea virtuală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Valentina Rusu Ciobanu împlineşte 100 de ani şi „merge“ în realitatea virtuală

  Miercuri, 28 octombrie, de ziua de naştere a pictoriţei basarabene Valentina Rusu Ciobanu, care împlineşte 100 de ani, Asociaţia pentru cultură şi arte ARBOR lansează în premieră producţiile multimedia „#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viaţa şi opera“ şi „VRC Atelier ’85“, atelierul artistei din anul 1985 reconstituit în realitate virtuală.

 • VIDEO Igor Dodon continuă retorica Rusiei: „Jandarmii români au ars mii de cetăţeni la Chişinău”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Igor Dodon continuă retorica Rusiei: „Jandarmii români au ars mii de cetăţeni la Chişinău”

  Igor Dodon a sugerat că Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău nu a greşit atunci când a acuzat Armata Română că ar fi ucis mii de oameni în Basarabia. Preşedintele R. Moldova a accentuat că asemenea informaţii se conţin în toate cărţile de istorie. Totodată, Dodon a subliniat că nu e cazul ca soldaţii români care au luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică să fie eroizaţi, precum au făcut-o recent diplomaţii români.

 • „Un veac de singurătate“ se deschide, de ziua Valentinei Rusu Ciobanu, la
Arbor.art.room
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Un veac de singurătate“ se deschide, de ziua Valentinei Rusu Ciobanu, la Arbor.art.room

  Miercuri, 28 octombrie, între orele 12.00 şi 21.00, chiar în ziua în care împlineşte 100 de ani, pictoriţa centenară Valentina Rusu Ciobanu va fi sărbătorită la Bucureşti, prin deschiderea expoziţiei „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“, care se va desfăşura în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, conduse de managerul cultural Victoria Nagy Vajda.

 • Chirtoacă: Condamn atacul furibund al Ambasadei Federaţiei Ruse la adresa României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chirtoacă: Condamn atacul furibund al Ambasadei Federaţiei Ruse la adresa României

  Candidatul Blocului electoral Unirea la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, Dorin Chirtoacă, condamnă „cu vehemenţă atacul furibund si declaraţiile nesăbuite ale Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, la adresa ambasadei României si ale ambasadorului Daniel Ioniţă”, transmite IPN.

 • Socialiştii lui Dodon continuă atacurile la adresa României: Soldaţii români au participat la nenumărate crime pe teritoriul Moldovei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Socialiştii lui Dodon continuă atacurile la adresa României: Soldaţii români au participat la nenumărate crime pe teritoriul Moldovei

  Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, condus de facto de către Igor Dodon, a condamnat declaraţiile diplomaţilor români de la Chişinău, făcute cu prilejul Zilei Armatei Române la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei. Socialiştii susţin că „eroizarea invadatorilor nazişti este categoric inacceptabilă”.

 • Ambasada Rusiei la Chişinău acuză Armata Română că a ucis mii de oameni în Basarabia: „Execuţiile în masă nu pot fi considerate o luptă pentru unire“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ambasada Rusiei la Chişinău acuză Armata Română că a ucis mii de oameni în Basarabia: „Execuţiile în masă nu pot fi considerate o luptă pentru unire“

  Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a acuzat Armata Română, prin intermediul unui comunicat de presă, că ar fi ucis zeci de mii de oameni în Basarabia. Diplomaţii ruşi l-au numit pe mareşalul Ion Antonescu „criminal de război” şi s-au arătat nedumeriţi că diplomaţia română l-ar ridica în slăvi pe acesta.

 • VRC 100. „Geniul necunoscut“ al României
împlineşte 100 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VRC 100. „Geniul necunoscut“ al României împlineşte 100 de ani

  Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriţă care se bucură de un profund respect şi o mare iubire în Republica Moldova. Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut în România. Aceasta s-ar putea schimba în luna octombrie a anului 2020, când, în ziua de 28, artista, care trăieşte la Chişinău, va împlini vârsta de 100 de ani.

 • „O sută de
ani de singurătate“, cu Valentina Rusu Ciobanu. „Geniul Basarabiei“, la centenar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „O sută de ani de singurătate“, cu Valentina Rusu Ciobanu. „Geniul Basarabiei“, la centenar

  Se pregătesc, în aceste zile, două manifestări care cred că vor schimba perspectiva asupra picturii româneşti postbelice, constituind o revelaţie pentru iubitorii de artă. Cea mai importantă reprezentantă a Şcolii de la Chişinău, pictoriţa Valentina Rusu Ciobanu, născută pe 28 octombrie 1920, împlineşte 100 de ani, ocazie cu care vor fi organizate două expoziţii la Bucureşti, sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“.

 • „Cina
cea de taină“ cu femei a Irinei
Greciuhina se „mută“ în virtual, în prima galerie VR din România şi
Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cina cea de taină“ cu femei a Irinei Greciuhina se „mută“ în virtual, în prima galerie VR din România şi Republica Moldova

  Expoziţia-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o şansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei şi alte lucrări care i-au încântat pe bucureşteni în această perioadă.

 • Iisus
va fi femeie, odată cu „Woman
Unchained“ la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iisus va fi femeie, odată cu „Woman Unchained“ la Bucureşti

  Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11). Printre lucrările ei, se află o „Cina cea de taină“ cu personaje exclusiv feminine, lucrare masivă şi scandaloasă, care va face senzaţie la Bucureşti.

 • „Femeile
se află la conducerea lumii mele“. „Woman Unchained“, cu Irina Greciuhina la Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Femeile se află la conducerea lumii mele“. „Woman Unchained“, cu Irina Greciuhina la Bucureşti

  Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. Este preocupată de „studiul arhetipurilor feminine“, de femeie ca „fenomen unic, divin şi natural în egală măsură“. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, Bucureşti).

 • 71 de ani de la al doilea val de deportări staliniste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  71 de ani de la al doilea val de deportări staliniste

  71 de ani de la al doilea val de deportări staliniste se fac astăzi, 6 iulie. În iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcaţi în vagoane şi duşi în lagăre de muncă forţată. Au fost deportaţi femei, copii, bătrâni şi cei mai buni gospodari. Mulţi dintre ei eu revenit peste ani, alţii nu au mai apucat.

Modifică Setările