Stiri despre basarabia

  925 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Noi apariţii în colecţia „Historia” a Editurii Polirom
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noi apariţii în colecţia „Historia” a Editurii Polirom

  Colecţia „Historia” a Editurii Polirom se îmbogăţeşte cu noi titluri captivante din istoria universală, istoria recentă – despre istoria pe care trebuie să o ştim pentru a putea înţelege prezentul.

 • Consilierul onorific al lui Cîţu îi răspunde lui Putin: „Bucovina şi Basarabia au fost dintotdeauna ale României”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Consilierul onorific al lui Cîţu îi răspunde lui Putin: „Bucovina şi Basarabia au fost dintotdeauna ale României”

  Reprezentantul Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, a reacţionat după afirmaţiile lui Vladimir Putin care susţine, printre altele, că Basarabia şi Bucovina de Nord „au fost ocupate" de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial.

 • INTERVIU Iosif Shats, regizor: „E foarte mult întuneric în sufletul rus“ VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Iosif Shats, regizor: „E foarte mult întuneric în sufletul rus“ VIDEO

  De curând, reputatul regizor Iosif Shats, cunoscut pentru montările sale de pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov“ din Chişinău, s-a aflat la Bucureşti, pentru deschiderea, la galeria Arbor.art.room (Transilvaniei 11), a expoziţiei „The Pursuit of Beauty“ a artistei basarabene Elena Bria, pe care-a curatoriat-o împreună cu jurnalista de la Chişinău Natalia Şmurgun.

 • Dostoievski
200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la
Arbor.art.room
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dostoievski 200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la Arbor.art.room

  Elena Bria, autoare a unei Încoronări gigantice, pictoriţă cu o tuşă de Sargent, revelaţie a artei basarabene, vine în România pentru a expune la Arbor.art.room. Cu această ocazie, va fi omagiat şi genialul scriitor rus, universul pictoriţei având evidente afinităţi cu opera acestuia.

 • INTERVIU Elena Bria: „Mă ocup
de pictură, nu de marketing. Pictura înseamnă altceva“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Elena Bria: „Mă ocup de pictură, nu de marketing. Pictura înseamnă altceva“

  În ce constă fenomenul unei personalităţi talentate, cât de efemeră este inspiraţia, cum să îţi transformi creaţia într-un instrument al conştiinţei de sine şi ce trebuie să faci ca despre Familia Regală a României să vorbească toată Academia de Arte din Sankt Petersburg. Despre toate acestea şi multe altele, în interviul acordat de talentata portretistă din Basarabia Elena Bria, a cărei expoziţie se va deschide joi, 27 mai, la galeria Arbor.

 • Elena
Bria, autoare a unei Încoronări gigantice, pictoriţă cu o tuşă de Sargent, revelaţie a artei basarabene, vine în România pentru a expune
la Arbor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elena Bria, autoare a unei Încoronări gigantice, pictoriţă cu o tuşă de Sargent, revelaţie a artei basarabene, vine în România pentru a expune la Arbor

  Vernisajul expoziţiei de pictură a Elenei Bria, intitulată „Pursuit of Beauty“ (curatori: Natalia Şmurgun, Iosif Şaţ), va avea loc joi, 27 mai 2021, începând cu ora 17.00, în spaţiul de expoziţii Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, Bucureşti), coordonat de Victoria Nagy Vajda. Expoziţia va rămâne deschisă timp de o lună, până pe 27 iunie.

 • Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deţinut politic: „Am scăpat de
comunişti, dar nu de comunism. Dacă am avea simţ moral, DNA ar şoma“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deţinut politic: „Am scăpat de comunişti, dar nu de comunism. Dacă am avea simţ moral, DNA ar şoma“

  Galina Răduleanu, fost deţinut politic (a petrecut patru ani la Jilava, Oradea şi Arad) a fost prezentă la finalul lunii aprilie la fosta închisoare Piteşti la expoziţia „Poloneze şi românce care au schimbat lumea”. La 88 de ani şi originară din Bălţi, Galina Răduleanu are o poveste de viaţă dură şi demnă de un roman.

 • Mărturii cutremurătoare de la masacrul de la Fântâna Albă: „Oamenii cădeau ca frunzele de brumă. Un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturii cutremurătoare de la masacrul de la Fântâna Albă: „Oamenii cădeau ca frunzele de brumă. Un flăcău voinic, cu tricolorul în mână, s-a prăbuşit“

  1 aprilie a fost declarată de Parlamentul României zi naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

 • Gânduri din jurnalul lui Mircea Druc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gânduri din jurnalul lui Mircea Druc

  Pe 27 martie 2021, cea mai frumoasă surpriză mi-a făcut-o  compatriotul Mircea Druc, care a condus guvernul de la Chişinău, de la  26 mai 1990 la 22 mai 1991. El m-a sunat la telefon cu bucuria că parcă anul acesta au fost mai mulţi jurnalişti din Chişinău care au evocat, cu temeritate, Ziua Revenirii Basarabiei, la Patria Mamă, la 27 martie 1918.

 • 27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. România împarte
vaccinul cu fraţii din Republica Moldova: trimite încă 50.000 doze de vaccin anti-Covid-19
la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. România împarte vaccinul cu fraţii din Republica Moldova: trimite încă 50.000 doze de vaccin anti-Covid-19 la Chişinău

  Guvernul României onorează promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la sfârşitul anului trecut la Chişinău şi trimite a doua tranşă de vaccin, în cuantum de 50.400 doze. Situaţia epidemiologică în Republica Moldova este extrem de gravă, deoarece din cauza bâlbâielilor guvernării Dodon / Chicu nu au fost contractate la timp vaccinuri de la producători. Donaţia României este mai mult decât necesară.

 • Articolul care lipseşte din Constituţia României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Articolul care lipseşte din Constituţia României

  Va veni şi ziua când despre 27 martie 1918 se va vorbi, cu îndreptăţită mândrie, în oraşul românesc Chişinău, cu recunoaşterea publică a faptului că, atunci, demnitatea naţională şi decizia de a repara o nedreptate istorică a fost mai mare decât apetenţa pentru o statalitate artificială, menţinută şi azi, din obişnuinţa unora din legislativul trăitor în dreapta Nistrului, de a se închina la Est, mimând spre Vest o democraţie europeană.

 • Basarabia, 27 martie 2021: sondajele, Unirea şi criza economică (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Basarabia, 27 martie 2021: sondajele, Unirea şi criza economică (I)

  Unirea Republicii Moldova cu România este o sintagmă pe cât de plină de însemnătate, pe atât plină de himere în spaţiul public românesc şi pe ambele maluri ale Prutului, fiindcă el exprimă un deziderat istoric care priveşte soarta politică a românilor de ieri şi de azi.

 • Din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic, Unirea Basarabiei cu România este justificată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic, Unirea Basarabiei cu România este justificată

  Cu divergenţele, de ordin intern, existente în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău vom avea  parte - şi în 2021 - de o rememorare pur simbolică a celor petrecute pe 27 martie 1918, când a fost întrunit Sfatul Ţării, care a decis revenirea pământului dintre Prut şi Nistru la Patria Mamă. Acum, Kremlinul a acceptat-o pe Maia Sandu la timona judeţelor rupte din România, dar ea este evident obligată să joace un trist cazacioc geopolitic.

 • George Simion, Unirea Basarabiei nu se face cu
scandal în vama Leuşeni!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Simion, Unirea Basarabiei nu se face cu scandal în vama Leuşeni!

  Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova de la Albiţa / Leuşeni. Deşi ştie că are interdicţie în R. Moldova până în 2023, vrea să forţeze declanşarea unui scandal mediatic. Este deputat în Parlamentul României de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodată cuvântul şi nu a avut nicio iniţiativă referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la graniţă?

 • Aurul Basarabiei, accesibil
de-acum oricui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aurul Basarabiei, accesibil de-acum oricui

  Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Arbor Institute for Culture, vă invită să descoperiţi sau să redescoperiţi expoziţia „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei“, noua expoziţie virtuală găzduită pe Theopen-art.com, prima platformă de expoziţii de artă în realitate virtuală din Republica Moldova şi România.

 • La despărţirea de
Mark Verlan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La despărţirea de Mark Verlan

  Artistul basarabean care ne-a părăsit subit la sfârşitul anului trecut, la vârsta de 57 de ani, a fost un campion al underground-ului şi al subversivităţii, neputând fi încadrat în nici un sistem, artistic sau politic. Soarta unor astfel de nume este însă că nu pot fi niciodată „oficializate“, continuând să rămână, pentru cei care vin după ei, cu statutul de legende sau artişti-cult.

 • „Filiera Moldova“, Macondo-ul literaturii române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Filiera Moldova“, Macondo-ul literaturii române

  Cărţile scriitorilor basarabeni apărute la editura Humanitas capătă o nouă semnificaţie în actualul context geopolitic, dat de victoria Maiei Sandu în alegerile de la Chişinău. Ele mărturisesc despre deznădejdea tărâmului dintre Prut şi Nistru, despre 200 „de ani de singurătate“ ai acestuia şi despre Basarabia ca un Macondo al României, similar expoziţiilor Valentina Rusu Ciobanu 100 deschise până de curând la Bucureşti.

 • Macondo-ul
Basarabiei, la centenar. Valentina Rusu Ciobanu şi cei 100 de ani de
singurătate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Macondo-ul Basarabiei, la centenar. Valentina Rusu Ciobanu şi cei 100 de ani de singurătate

  Mâine, joi 5 noiembrie, la Muzeul Municipiului Bucureşti, între orele 10.00 şi 18.00, se deschide expoziţia „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naştere“, cuprinzând 60 de lucrări (pictură şi desen) ale marii artiste din Basarabia, care-a devenit de curând centenară. Totodată, la Arbor.art.room (Transilvaniei 11) este în continuare deschisă expoziţia-anexă „Un veac de singurătate“, structurată pe conceptul Macondo-ului márquezian.

 • Zece motive pentru care trebuie votată Maia Sandu. Victoria
Nagy Vajda, fost secretar de stat, despre „victoria“ spiritului la est de Prut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Zece motive pentru care trebuie votată Maia Sandu. Victoria Nagy Vajda, fost secretar de stat, despre „victoria“ spiritului la est de Prut

  Duminică, 1 noiembrie, au loc alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, şi de data aceasta ele sunt chiar decisive, consfinţind ori reapropierea de România şi Europa, ori înfeudarea definitivă faţă de Rusia pentru o lungă perioadă de vreme. Victoria Nagy Vajda, fost secretar de stat al Republicii Moldova în guvernul Maia Sandu, explică pentru „Adevărul“ de ce o votează duminică din toată inima pe Maia Sandu.

 • Valentina Rusu Ciobanu împlineşte 100 de
ani şi „merge“ în realitatea virtuală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Valentina Rusu Ciobanu împlineşte 100 de ani şi „merge“ în realitatea virtuală

  Miercuri, 28 octombrie, de ziua de naştere a pictoriţei basarabene Valentina Rusu Ciobanu, care împlineşte 100 de ani, Asociaţia pentru cultură şi arte ARBOR lansează în premieră producţiile multimedia „#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viaţa şi opera“ şi „VRC Atelier ’85“, atelierul artistei din anul 1985 reconstituit în realitate virtuală.

Modifică Setările