Stiri despre basarab nicolescu

  12 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Timp suspendat. Basarab Nicolescu (Invitaţii ZFR)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timp suspendat. Basarab Nicolescu (Invitaţii ZFR)

  „Bombardementul mediatic ne aruncă într-un climat anxiogen în care, în mod paradoxal, până şi moartea capătă o dimensiune abstractă: un mort este doar un număr într-o statistică. Nimic din suferinţa celui care moare, singur, sufocat de coronavirus, nu ajunge până la noi. Aceasta este o dovadă copleşitoare a subdezvoltării noastre spirituale. Însă există o altă soluţie.”

 • Cazul
Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean
de onoare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean de onoare“

  Caz controversat în ochii opiniei publice, scriitorul exilului Vintilă Horia (1915-1992) revine în actualitate prin câştigarea unui proces pe cât de concret, pe atât de simbolic. „Rezoluţia face dreptate şi incită la căutarea adevărului, la curajul de a-l accepta şi la bun simţ. E un precedent pentru alte cazuri similare“, spune Cristina Horia, fiica scriitorului acuzat de „crime de război“.

 • Basarab Nicolescu: „Sunt fericit că 50 de scrisori inedite dintre Mircea Eliade şi Vintilă Horia ajung la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Basarab Nicolescu: „Sunt fericit că 50 de scrisori inedite dintre Mircea Eliade şi Vintilă Horia ajung la Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc“

  Un monument istoric fabulos din Craiova, consolidat şi restaurat cu bani europeni, se transformă într-o instituţie culturală de o importanţă covârşitoare pentru toţi cei care, după 1989, au văzut mai mult decît un slogan diplomatic în sintagma „reîntregirea culturii române“. Casa de patrimoniu Dianu va deservi Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc.

 • Miraj poetic cu filosoful Basarab Nicolescu pe scena Palatului Béhague de la Paris
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miraj poetic cu filosoful Basarab Nicolescu pe scena Palatului Béhague de la Paris

  "Cunoaşterea poetică este mai riguroasă decât cunoaşterea ştiinţifică" a demonstrat Basarb Nicolescu, personalitate ştiinţifică, filozof, scriitor, invitatul celei de-a doua ediţii a seratei « Platoul cu poezie -On vous sert un vers », care a avut loc luni seara la Ambasada României de la Paris.

 • Despre „cazurile” uluitoare ale unor franco-români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre „cazurile” uluitoare ale unor franco-români

  Românii ajunşi în Franţa sunt, deopotrivă, un capitol de Istorie şi, pe de altă parte, este limpede că fiecare dintre ei are propria sa istorie – una care nu poate fi cuprinsă într-o grilă nivelatoare. Este imposibil să trasezi un „portret robot” al românului ajuns în Franţa – după cum nu poţi face acest lucru cu portughezii din Franţa, cu grecii, albanezii, tunisienii ş.a.m.d.

 • 14 iulie, cer variabil. Vive la France!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  14 iulie, cer variabil. Vive la France!

  Astăzi, de ziua ei, tragem Franţa de urechi, o certăm şi o iubim tare de tot. Care sunt slăbiciunile Franţei, în acest moment, şi care este forţa de seducţie a acestei ţări de adopţie? Răspund, pe 14 iulie, intelectuali, artişti, scriitori români care trăiesc în Franţa şi, care prin opera lor, s-au integrat (şi) culturii franceze.

 • Duşmani pe viaţă şi pe moarte.
Soluţia transdisciplinară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Duşmani pe viaţă şi pe moarte. Soluţia transdisciplinară

  Zilele trecute, un islamist algerian a emis o fatwa, sentinţă de moarte, contra scriitorului francez de origine algeriană Kamel Daoud, finalist al premiului Goncourt. Suntem, fără scăpare, duşmani. Europenii şi non-europenii. Creştinii, evreii, musulmanii. Gîndirea binară pare o fatalitate. O soluţie?

 • Paris, Salon du livre 2014:
o presimţire
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Paris, Salon du livre 2014: o presimţire

  Te dor picioarele îngrozitor, că nu te poţi sprijini pe cuvinte.Ţi-e sete şi-ţi crapă capul de atîta zgomot. Tîrgurile de carte sunt instalaţii monstruoase, create anume ca să te simţi, la sfîrşitul zilei, sfîrtecat. Unde e sensul acestui dulce ritual masochist? O zi la Salon du livre, Paris, 2014.

 • Cristian Ungureanu, pelerin printre semne şi minuni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristian Ungureanu, pelerin printre semne şi minuni

  Când l-am cunoscut, în anii 90, pe Cristian Ungureanu, puţini erau artiştii care îndrăzneau să facă, în România, intervenţie în peisaj. 20 de ani mai tîrziu, înarmat cu uneltele matematicii şi filozofiei, intervine direct pe obrazul lui Dumnezeu din cele mai desăvîrşite opere de artă ale umanităţii.

Modifică Setările