
Mario Draghi a depus jurământul ca prim-ministru al Italiei
Economistul Mario Draghi, fost şef al Băncii Centrale Europene, a depus jurământul ca prim-ministru al Italiei, sâmbătă, în faţa preşedintelui Sergio Mattarella.
Economistul Mario Draghi, fost şef al Băncii Centrale Europene, a depus jurământul ca prim-ministru al Italiei, sâmbătă, în faţa preşedintelui Sergio Mattarella.
Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde se împotriveşte propunerii privind anularea datoriilor publice.
Tinerii sunt de două ori mai afectaţi decât vârstnicii de recesiunile grave şi din acest motiv guvernele ar trebui să se împrumute atât cât au nevoie pentru a salva locurile de muncă ale tinerilor, arată un studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, şi a majorat cu 500 de miliarde de euro Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (PEPP), principalul său instrument de combatere a crizei coronavirusului, transmite AFP.
Peste jumătate din plăţile din zona euro au fost efectuate cu cardul pentru prima dată în 2019, conform unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE).
Europa trebuie să distribuie rapid banii din fondul de relansare a economiei, dotat cu 750 miliarde de euro, şi de asemenea ar trebui să dezbată crearea unui instrument bugetar permanent pentru zona euro, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, preluat de Reuters şi Agerpres.
Redresarea Europei din recesiunea profundă este incompletă şi inegală astfel încât nu este momentul ca guvernele sau Banca Centrală Europeană să-şi slăbească eforturile, a avertizat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.
Banca Centrală Europeană (BCE) va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în zona euro, după ce inflaţia din regiune a intrat în teritoriu negativ, potrivit analiştilor intervievaţi marţi de CNBC.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri că a convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia Banca Centrală Europeană (BCE) va furniza BNR lichiditate în euro în valoare de până la 4,5 miliarde de euro.
Zona euro ar putea avea o scădere economică de 8,7% în 2020, din cauza restricţiilor antiepidemice, iar în 2021 creşterea economică ar putea fi de 5,2%, conform estimărilor Băncii Centrale Europene.
Economia zonei euro va înregistra probabil o scădere între 8 şi 12% în acest an, deoarece „oprirea bruscă a activităţii” cauzată de coronavirus va declanşa o recesiune de două ori mai adâncă decât după criza financiară din 2008, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, scrie Financial Times.
Germania ar putea fi sancţionată de Comisia Europeană din cauza participării Bundesbank (banca centrala a Germaniei) la o parte a programului de achiziţii de active, ceea ce a fost interpretat drept o finanţare directă a guvernului, lucru interzis de Uniunea Europeană.
Produsul Intern Brut al zonei euro ar putea înregistra o contracţie de până la 15% în acest an, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), potrivit preşedintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Banca Centrală Europeană (BCE) le-a spus creditorilor din zona euro să omită plata dividendelor şi răscumpărările de acţiuni cel puţin până în octombrie şi să-şi folosească profiturile pentru a sprijini economia afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Nivelul scăzut al venitului mediu pe cap de locuitor reprezintă cea mai mare problemă privind convergenţa reală a României în vederea aderării la Zona Euro, cu toate că acesta nu este un criteriu formal pentru aderare, consideră specialiştii Băncii Centrale Europene (BCE), citaţi de Agerpres, precizând că unul dintre motive este legat de scumpirile accentuate din ultimii 10 ani.
Jumătate din cele mai mari bănci din zona euro nu ar supravieţui unei penurii de numerar de şase luni, cele mai vulnerabile fiind firmele mai mari şi subsidiarele instituţiilor străine, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene publicat luni, transmite Reuters, citat de Agerpres.
O redresare a zonei euro nu se întrevede şi riscurile externe afectează economia regiunii, a afirmat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, justificând noile măsuri de stimulare anunţate luna aceasta, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Parlamentul European (PE) a validat-o marţi în funcţia de preşedintă a Băncii Centrale Europene (BCE) pe franceza Christine Lagarde, care devine astfel prima femeie care deţine acest post, relatează Reuters.
Banca Centrală Europeană (BCE) a înrăutăţit estimările privind evoluţia inflaţiei şi a economiei euro în perioada 2019-2020, furnizând o justificare esenţială pentru noile măsuri de stimulare anunţate la şedinţa de politică monetară de joi, transmit BBC, DPA şi Reuters.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi cel mai mare pachet de stimulente economice din ultimii trei ani, care include reduceri de dobânzi. Preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a avertizat guvernele că trebuie să acţioneze rapid pentru a stimula creşterea economică, scrie Financial Times.
Christine Lagarde va creşte vizibilitatea Băncii Centrale Europene (BCE), la care va aduce mai multă inteligenţă politică, astfel că mesajele instituţiei vor fi transmise direct oamenilor. În schimb, inovaţiile în politica monetară, marca predecesorului său Mario Draghi, ar putea fi trecute pe planul al doilea, potrivit Reuters.
Noile numiri din vârful administraţiei Uniunii Europene marchează un nou punct de cotitură pentru destinele acestei construcţii politice. Schimbarea de gardă este profundă şi ea survine la finalul unui ciclu în care UE s-a confruntat cu nenumărate crize economice şi sociale. Urmează votul din Parlamentul European, acolo unde Verzii par că se vor îndepărta de compromisul rezultat în Consiliu.
Două femei, ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen şi directoarea generală a FMI Christine Lagarde au fost nominalizate de liderii europeni, după trei zile de negocieri dramatice, la preşedinţia Comisiei Europene (CE) şi, respectiv, la conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).
Cei 28 de lideri ai Uniunii Europene se întâlnesc din nou duminică seara la Bruxelles, pentru un al doilea summit dedicat numinalizării şefilor celor mai importante instituţii ale UE.
E vremea pronosticurilor la Bruxelles, în paralel cu negocieri de ultim moment, înainte de Consiliul European de joi şi vineri, la care şefii de state şi guverne din UE sunt chemaţi să se pronunţe asupra poziţiilor de la vârful UE. Dezacordul franco-german întreţine suspansul. Între timp, preşedintele României este menţionat, azi, din nou, ca posibil succesor al lui Donald Tusk.
Noile bancnote sunt mai compacte şi mai practice de utilizat, culorile sunt mai luminoase şi sunt mai sigure, mai greu de falsificat, susţin experţii în bancnote.
Taxa bancară introdusă de Guvern a primit aviz de la Banca Centrală Europeană, însă instituţia cere autorităţilor române să fie consultată când mai adoptă legi ce au legătură cu BNR. BCE mai avertizează că măsurile Executivului ar putea avea efectul opus faţă de cel dorit, adică fie băncile reduc creditarea şi îşi aleg clienţi mai selectiv, fie vor credita persoane riscante.
Banca Centrală Europeană îl contrazice pe ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care spune că a primit aviz de la instituţie pentru a modifica Ordonanţa 114.
Proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR şi Băncii Centrale Europene, urmând să fie adoptat de Guvern în şedinţa de vineri, deşi iniţial se avansase ideea că şedinţa va avea loc joi.
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici susţine că la Bruxelles nu au existat discuţii cu privire la ordonanţa lăcomiei şi problematica băncilor din România.