Stiri despre balcanii de vest

  35 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Putin-Erdogan, la ora negocierilor în forţă: Rusia a luat partea leului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putin-Erdogan, la ora negocierilor în forţă: Rusia a luat partea leului

  Întâlnirea Putin-Erdogan de miercuri, 8 ianuarie, s-a desfăşurat pentru a marca formal buna cooperare care a dus la inaugurarea formală a TurkStream – deşi gazul către Bulgaria, Serbia şi Balcanii de Vest a început să fie livrat pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina, încă din prima zi a anului.

 • Turcia, în ofensivă în Balcani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turcia, în ofensivă în Balcani

  Nereuşind să devină membre ale Uniunii Europene, multe ţări balcanice devastate de războaie, corupţie, lipsa democraţiei şi o economie slabă sunt forţate să caute aliaţi în altă parte. Oferta este foarte diversă: Turcia, Rusia, China, SUA, NATO şi statele islamice. Balcanii sunt interesaţi de investiţii şi susţinere diplomatică. Toate celelalte ţări par interesate în dominaţie geostrategică pe termen lung şi influenţă.

 • Extinderea UE şi sindromul
„jumătate de om pe jumătate de iepure şchiop“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extinderea UE şi sindromul „jumătate de om pe jumătate de iepure şchiop“

  Extinderea UE este un proces „mult prea birocratic“ şi care „nu mai spune nimic poporului“. Afirmaţii absolut revoluţionare în raport cu linia doctrinară proprie gândirii funcţionarilor de la Bruxelles. Numai că, de data asta, ele au fost rostite de Emmanuel Macron în conferinţa de presă ţinută imediat după încheierea lucrărilor Consiliului European.

 • Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu stânga balcanică şi a semnat un angajament pentru integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu stânga balcanică şi a semnat un angajament pentru integrarea europeană a ţărilor din Balcanii de Vest

  PSD a găzduid marţi la Palatul Parlamentului forumul „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană”, anunţă premierul Viorica Dăncilă. Aceasta adaugă că la întâlnire au participat forţe politice de centru-stânga din zece state ale regiunii balcanice şi Estul Europei şi că s-a semnat un acord pentru modernizarea naţională a statelor respective.

 • Nimic nou pe frontul european din Balcanii de Vest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nimic nou pe frontul european din Balcanii de Vest

  Odată cu venirea toamnei, se va redeschide la Bruxelles dosarul aderării statelor din Balcanii de Vest. Principala neîmplinire a preşedinţiei României la Consiliul European din prima parte a acestui an este legată de faptul că acest dosar nu a avansat aşa cum ar fi fost de aşteptat.

 • Când confunzi Podgorica cu Priştina...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când confunzi Podgorica cu Priştina...

  Viorica Dăncilă a comis recent două gafe diplomatice. Aflată la Podgorica, ea s-a arătat bucuroasă că e la Priştina. A mers, apoi, la Skopje şi n-a mai greşit locul, dar a declarat că e cel dintâi premier care vizitează Macedonia, deşi mulţi alţii fuseseră acolo înaintea ei. Dăncilă a fost, pe bună dreptate, criticată, fiindcă gafele veneau după altele, strict domestice. Ar mai fi de spus alte două-trei lucruri, despre impactul lor extern.

 • 36 de ore la Podgorica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  36 de ore la Podgorica

  Finala campionatului mondial de fotbal m-a prins la Podgorica. Am petrecut, apoi, o zi şi jumătate în întâlniri cu parlamentari, miniştri şi judecători ai Curţii Constituţionale, iar preşedintele Milo Đukanović ne-a primit preţ de două ore. Cu toţi am discutat despre posibila intrare a muntenegrenilor în UE, nu mai devreme de 2025.

 • Neliniştile care ne unesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neliniştile care ne unesc

  Am fost invitat să vorbesc despre neliniştile europenilor de azi*. E prima dată, de la alegerea mea în Parlamentul European, când sunt chemat să discut despre Europa în Universitatea al cărei membru sunt din 1986 încoace. Voi schiţa o listă a întrebărilor politice la ordinea zilei în UE, ca şi a răspunsurilor formulate sau în curs de a fi formulate. Mă voi opri la cinci probleme, toate la fel de urgente.

 • Austria preia preşedinţia UE. Care sunt priorităţile sale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Austria preia preşedinţia UE. Care sunt priorităţile sale

  Austria preia astăzi, pentru a treia oară, preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, sub deviza „O Europă care protejează“. Gestionarea problemei migraţiei va fi dosarul prioritar al preşedinţiei austriece, care va dura şase luni. Viena va trebui, de asemenea, să avanseze în negocierile privind viitorul buget al UE, altă problemă spinoasă pe care a moştenit-o, şi să meargă mai departe în extinderea UE cu ţările din Balcanii de Vest.

 • Promisiuni vagi pentru Balcanii de Vest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Promisiuni vagi pentru Balcanii de Vest

  Pentru prima dată de la intrarea sa în Uniunea Europeană, Bulgaria deţine preşedinţia Consiliului UE. Una dintre priorităţile stabilite de către vecinii noştri de la Sud a fost susţinerea pentru Balcanii de Vest. Ca să o concretizeze, bulgarii au organizat săptămâna trecută o reuniune specială referitoare la ţările din respectiva regiune.

 • Aderarea ţărilor din Balcanii de Vest la UE ar putea fi finalizată, fiind susţinută de importanţa strategică a regiunii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aderarea ţărilor din Balcanii de Vest la UE ar putea fi finalizată, fiind susţinută de importanţa strategică a regiunii

  Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest a avut loc la Sofia, Bulgaria, pe data de 17 Mai 2018. Această reuniune a vizat reafirmarea angajamentului Uniunii Europene faţă de aderarea ţărilor din Balcanii de Vest. Economiştii Coface văd ca posibilă aderarea la UE, mai ales că ar contrabalansa prezenţa rusă şi chineză în regiune.

 • Imperiul Otoman se întoarce în Balcani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imperiul Otoman se întoarce în Balcani

  În timp ce Uniunea Europeană este îngrijorată din cauză că Moscova încearcă să-şi sporească influenţa în zona balcanică, Ankara îşi construieşte din ce în ce mai multe pârghii în acest spaţiu.

 • Centenarul
Dezunirii noastre, în lumea de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Centenarul Dezunirii noastre, în lumea de azi

  Îşi dau mâna până şi cele două Corei, în vreme ce dialogul devine imposibil între instituţiile puterii executive din România. În Anul Centenar şi cu opt luni înainte de examenul de maturitate al României europene – preluarea preşedinţiei Consiliului UE – războiul politic intern oglindeşte limitele unei Românii decuplate de la ritmul şi tendinţele politicii internaţionale. Şi totul pentru că nu se respectă o decizie a Curţii Constituţionale.

 • Kosovo scindează Europa INFOGRAFIE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kosovo scindează Europa INFOGRAFIE

  Patru ţări, printre care şi România, intenţionează să boicoteze summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest din 17 mai de la Sofia, pentru a nu legitima guvernul de la Priştina.

 • Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Reunind familia europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Reunind familia europeană

  În oceanul zilnic de ştiri, a trecut relativ neobservată declaraţia recentă conform căreia Comisia Europeană va publica în cursul lunii februarie 2018 un document referitor la extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest care stabileşte ca termen pentru aderare anul 2025.

 • Ce europeni vor merge la urne în 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce europeni vor merge la urne în 2018

  Anul electoral european începe cu trei scrutine prezidenţiale, organizate în ianuarie-februarie, în care deţinătorii portofoliilor vor încerca să fie realeşi în funcţie.

 • Câteva surprize din 2017
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Câteva surprize din 2017

  La începutul anului, mai toată lumea era sigură că Angela Merkel va triumfa în alegerile pentru Bundestag şi se temea că prezidenţialele din Franţa vor fi câştigate de către Marine Le Pen. N-a fost aşa.

 • Noul Drum al Mătăsii se împiedică de Uniunea Europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noul Drum al Mătăsii se împiedică de Uniunea Europeană

  Strategia Chinei de a-şi mări influenţa în Europa Centrală prin intermediul investiţiilor în special în infrastructură a început să se lovească de obstacole financiare, politice şi normative.

 • Estici în Balcanii vestici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Estici în Balcanii vestici

  Geografia politică are paradoxurile ei. Pentru jumătate de veac, „Est” a însemnat, în Europa, „comunism”. După căderea Zidului Berlinului, lucrurile s-au schimbat. Categoria geopolitică a rămas, dar a ajuns să aibă mai multe înţelesuri.

 • Balcanii de Vest, poligonul de teste al propagandei ruse
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Balcanii de Vest, poligonul de teste al propagandei ruse

  Statele din Balcanii de Vest sunt importante pentru politica externă a  preşedintelui rus Vladimir  Putin. Campania de propagandă a Rusiei este foarte concentrată şi vizează comunităţile vorbitoare de limbă slavă şi ortodoxe, în general, pe sârbii din Balcani. Principalele instrumente ale politicii de intoxicare ale Rusiei sunt postul de televiziune RT şi agenţia de ştiri în limba sârbă  Sputnik Srbija, scrie „Washington Post“.

 • Ediţia despre puterea corporaţiilor. Şi despre problemele Occidentului care facilitează războiul purtat de ruşi în Est şi de islamişti în Vest
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ediţia despre puterea corporaţiilor. Şi despre problemele Occidentului care facilitează războiul purtat de ruşi în Est şi de islamişti în Vest

  Ce probleme similare din Europa exploatează ruşii în Est şi islamiştii în Vest. Ce şanse are UE de a ieşi din actualele crize suprapuse. Şi de ce ajutor au nevoie ţările balcanice de pe ruta migranţilor. Plus ceva chiar mai mare şi decât #PanamaPapers: strategiile multinaţionalelor de evitare a fiscalităţilor naţionale – unele devin apatride, altele vor deveni de-a dreptul virtuale.

 • Migranţii îngroapă Balcanii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Migranţii îngroapă Balcanii

  Cu o zi înainte de reuniunea oficială, lucrurile păreau să meargă în direcţia cea bună. Politicienii şi diplomaţii au jucat chiar un meci de fotbal. De o parte s-a aflat echipa botezată Fotbal Club UE, în care s-a remarcat ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, iar de cealaltă - o selecţionată care şi-a luat numele Viitorul UE, în care cei mai activi au fost premierul macedonean Gruevski şi ministrul de Externe kosovar.

 • Kosovo — mezinul ambiţios al Europei. Îi va recunoaşte România independenţa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kosovo — mezinul ambiţios al Europei. Îi va recunoaşte România independenţa?

  La 16 ani de la încheierea războiului, „Adevărul“ a mers în Kosovo şi vă prezintă situaţia actuală din micuţul stat ex-iugoslav, dramele unor oameni captivi între ţări vecine cu interese politice meschine şi zbuciumul pentru o viaţă normală, liberă şi recunoscută. Cel mai tânăr stat din Europa, cu jumătate de populaţie sub 27 de ani, încă are nevoie de părinţii adoptivi internaţionali care să-i ghideze alegerile.

 • Mai mult decât un Parteneriat Balcanic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai mult decât un Parteneriat Balcanic

  După rezultatele amestecate ale Parteneriatului Estic, UE are nevoie să demonstreze în Balcanii de Vest credibilitatea procesului de extindere. O potenţială ocazie strategică pentru România.

Modifică Setările