Stiri despre balcani

  175 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dezbatere Historia Live, ora 11.00: Care sunt cele mai mari ameninţări la Marea Neagră?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere Historia Live, ora 11.00: Care sunt cele mai mari ameninţări la Marea Neagră?

  Marea Neagră şi Balcanii sunt zone adiacente cu valoare geopolitică unde se întâlnesc plăcile tectonice ale intereselor puterilor globale şi regionale. Zeci de experţi şi sute de invitaţi iau parte în aceste zile la „Black Sea and The Balkans Security Forum” pentru a identifica şi a găsi cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte ameninţările mai vechi sau mai noi cu care se confruntă ţările de la Marea Neagră şi din Balcani.

 • Aderarea ţărilor din Balcanii de Vest la UE ar putea fi finalizată, fiind susţinută de importanţa strategică a regiunii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aderarea ţărilor din Balcanii de Vest la UE ar putea fi finalizată, fiind susţinută de importanţa strategică a regiunii

  Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest a avut loc la Sofia, Bulgaria, pe data de 17 Mai 2018. Această reuniune a vizat reafirmarea angajamentului Uniunii Europene faţă de aderarea ţărilor din Balcanii de Vest. Economiştii Coface văd ca posibilă aderarea la UE, mai ales că ar contrabalansa prezenţa rusă şi chineză în regiune.

 • Imperiul Otoman se întoarce în Balcani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imperiul Otoman se întoarce în Balcani

  În timp ce Uniunea Europeană este îngrijorată din cauză că Moscova încearcă să-şi sporească influenţa în zona balcanică, Ankara îşi construieşte din ce în ce mai multe pârghii în acest spaţiu.

 • Mizele Balcanilor de Vest în 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mizele Balcanilor de Vest în 2018

  Pornind de la proaspăta strategie de extindere a Comisiei Europene, continuând cu summit-ul UE-Balcanii de Vest din mai de la Sofia, primul în 15 ani, precum şi cu posibila soluţionare a disputei numelui vechi dintre Macedonia şi Grecia - 2018 promite să aducă schimbări semnificative în Balcani.

 • Albania vrea bază americană pe teritoriul său
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Albania vrea bază americană pe teritoriul său

  Albania propune Statelor Unite să înfiinţeze o bază militară pe teritoriul său, inclusiv pentru a contracara influenţa Rusiei în Balcani, a declarat ministrul albanez al apărării, Olta Xhacka.

 • Ofensiva economică a
Turciei în Serbia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ofensiva economică a Turciei în Serbia

  La finalul lunii martie a.c., presa de la Ankara anunţa că Turcia negociază cu Belgradul acordarea unui împrumut de 400 milioane USD, bani ce ar urma să fie investiţi în dezvoltarea mai multor proiecte de infrastructură ale Serbiei.

 • Motocicliştii lui Putin, în
turneu balcanic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Motocicliştii lui Putin, în turneu balcanic

  Motocicliştii din clubul „Lupii Nopţii“, „îngerii păzitori“ ai lui Vladimir Putin, au stârnit mai degrabă amuzament şi chicote decât admiraţie în ultima lor călătorie, care a avut loc în Balcani.

 • Iniţiativa de la
Bucureşti, între Intermarium şi Incirlik
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iniţiativa de la Bucureşti, între Intermarium şi Incirlik

  NATO trebuie să se adapteze situaţiei geopolitice actuale, marcată de amplificarea tendinţelor imperialiste ale Rusiei. Reuniunea Bucureşti 9 este un moment pentru armonizarea poziţiilor aliaţilor de pe flancul estic, în cooperare cu SUA, în vederea asigurării unei abordări unitare a situaţie de securitate, în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie.

 • ANALIZĂ Rusia, China şi UE se luptă pentru Balcani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ANALIZĂ Rusia, China şi UE se luptă pentru Balcani

  Comisia Europeană a relansat procesul de extindere a Uniunii cu şase ţări din Balcanii de Vest: Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia. Dar pentru această regiune se bat şi alţi actori precum Rusia şi China.

 • Angela Merkel avertizează împotriva influenţei politice a Chinei în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Angela Merkel avertizează împotriva influenţei politice a Chinei în Europa

  Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri China să nu lege investiţiile în Balcani de chestiunile politice, în contextul în care regimul comunist de la Beijing este acuzat că încearcă să facă din această regiune o bază de extindere a influenţei sale în Europa.