
Un roman despre zbaterile interioare: „Repetiţie pentru o lume mai bună“ de Mihai Radu FRAGMENT
„Adevărul“ vă oferă un fragment din romanul "Repetiţie pentru o lume mai bună“, de Mihai Radu, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.
„Adevărul“ vă oferă un fragment din romanul "Repetiţie pentru o lume mai bună“, de Mihai Radu, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.
Un ofiţer al armatei germane, care s-a dat drept solicitant de azil sirian, a fost condamnat, vineri, la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru că plănuia să atace unul sau mai mulţi politicieni germani şi să comită mai multe infracţiuni cu arme, relatează Reuters.
De la începutul războiului în Ucraina, în Republica Moldova a fost înregistrat un număr record de cereri de azil. Astfel, dacă, anterior, anual erau procesate până la o sută de cereri de azil, de la sfârşitul lunii februarie şi până în prezent au fost procesate peste opt mii de cereri, transmite IPN.
Avocatul Elenei Udrea a declarat că fostul ministru nu a încercat să fugă din ţară în ziua hotărârii sentinţei în dosarul „Gala Bute”, potrivit G4Media. Apărarea fostului ministru susţine că Elena Udrea avea programate proceduri medicale la o clinică din Grecia.
Guvernul lui Boris Johnson a eşuat să protejeze rezidenţii azilelor de Covid-19 prin faptul că a autorizat persoane spitalizate să revină în aceste instituţii fără să fie supuse depistării, a stabilit miercuri într-o hotărâre Înalta Curte de la Londra, relatează AFP.
Monalisa Maria Lohan, o asistentă medicală din România ce lucra la un centru de îngrijire din comitatul Merseyside, este căutată de poliţie după ce în urmă cu aproape doi ani şi jumătate a bătut un pacient cu demenţă. Românca a fost dată afară după incident, însă a fugit din Marea Britanie înainte să poată fi interogată şi arestată de către poliţişti.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, îi încurajează pe militarii ruşi să depună armele şi să părăsească frontul, pentru a nu fi complici la crimele de război. Preşedintele european afirmă că UE ar trebui să se gândească la posibilitatea de a acorda azil militarilor care vor să abandoneze lupta.
Jurnalista rusă Marina Ovsianikova, care a protestat în direct faţă de războiul din Ucraina, a refuzat oferta de azil a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a declarat că nu doreşte să-şi părăsească ţara.
Ministerul Afacerilor Interne a transmis sâmbătă că, de la începerea conflictului din Ucraina, 3.688 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România.
Potrivit legii marţiale în vigoare pe teritoriul ucrainean, toţi bărbaţii de sub 55 de ani trebuie să rămână în ţară şi să răspunsă ordinului de mobilizare pentru război. În acelaşi timp, conform convenţiilor internaţionale, autorităţile române trebuie să analizeze toate solicitările de azil.
Un alt tren cu 900 de refugiaţi din Ucraina a ajuns în ţară din Republica Moldova, iar o parte dintre refugiaţi circulă către Cluj, alţii către Bucureşti, a anunţat CFR Călători. De asemenea, Ministerul de Interne (MAI) a transmis că 3.572 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România de la debutul răboiului din Ucraina.
Un refugiat ucrainean şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să treacă graniţa din Ucraina în România, prin apa râului Tisa, în zona localităţii Săpânţa.
Ministerul de Interne anunţă, luni, că 3.288 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, iar în acest moment gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 66,1%.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, duminică, că de la începerea conflictului din Ucraina, 2.849 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România şi că aceştia beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională.
Ministerul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că în România au trecut graniţele peste 170.000 de cetăţeni ucraineni, fugiţi din calea războiului. Din aceştia au rămas până în prezent aproximativ 58.000 de cetăţeni ucraineni.
Refugiaţii riscă să fie victime pentru a doua oară: prima oară în ţara de origine şi a doua oară în Romania. Printre persoanele bune sunt şi infractori, escroci care să solicite bani pentru transport sau cazare, care să fure, tâlhărească. Indivizi care nu nu ţin seama de vulnerabilităţi, ci dimpotrivă le exploatează la maximum. Toate analizele internaţionale vorbesc de riscul ridicat de abuzurile sexuale şi viol şi de trafic de persoane.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, că toţi cetăţenii ucraineni care au venit în România beneficiază de prevederile unui acord, mai vechi, dar perfect valabil, care le oferă dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României. Şi solicitanţii de azil au, de asemenea, dreptul la asistenţă medicală în ţara noastră.
Un alt paragraf al proiectului de rezoluţie, care nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, a cerut facilitarea procedurilor de azil pentru avertizori.
Logodnica jurnalistului a spus că instanţa trebuie „să decidă dacă cel puţin un motiv de recurs poate fi încadrat în cazul de motiv de interes public”.
Ca orice regim dictatorial, şi cel de la Teheran recurge, fără nicio reţinere, la denaturarea adevărului, de câte ori se confruntă cu o situaţie delicată.
Fuga handbalistei Shaghayegh Bapiri (30 de ani) din Iran a lungit doar lista atleţilor din această ţară care preferă să stea în străinătate după diferite competiţii. Iar relatările lor, odată ce scapă de un regim dictatorial, sunt terifiante.
Uniunea Europeană se pregăteşte de un aflux de solicitanţi de azil afgani, indiferent dacă sunt sau nu oameni care au fugit de noul guvern taliban, a declarat şeful agenţiei pentru frontiere, Frontex, Fabrice Leggeri, transmite Reuters.
Guvernul taliban va accepta orice migranţi afgani ale căror cereri de azil au fost respinse în Europa după care aceştia vor fi deferiţi unui tribunal, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor, citat de un ziar austriac, relatează Reuters.
În timp ce mare parte dintre centrele de plasament au dispărut, fiind înlocuite de apartamente sociale sau case de tip familial, ori de asistenţi maternali, căminele de bătrâni se vor înmulţi.
Poliţia belgiană a arestat un bărbat în vârstă de „99 ori 100 de ani”, suspectat că ar fi ucis un colocatar din azilul de bătrâni în care se afla.
Legiştii au prezentat modul în care omul de afaceri rus Nikolai Gluşkov, un critic al Kremlinului care avea azil politic în Marea Britanie încă din anul 2010, a fost omorât în urmă cu trei ani, scrie BBC, citat de Reuters.
Fostul director al Unităţii Medico-Sociale din Ocna Mureş, demis din funcţie în luna mai 2020 ca urmare a unui focar de COVID-19 înregistrat în instituţie, a dat în judecată Primăria oraşului şi solicită repunerea pe post.
Judeţul Buzău are un nou focar de coronavirus. Autorităţile au raportat 25 de noi îmbolnăviri la Căminul pentru persoane vârstnice din localitatea Smeeni. Instituţiea se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău.
Vizita lui Moş Nicolae la un azil din oraşul belgian Mol a adus 121 de infecţii cu noul coronavirus şi 18 decese. Guvernul s-a implicat în acest caz.
Opt angajaţi - şapte femei şi un bărbat, cu vârste cuprinse între 38 şi 54 de ani - ai unui azil de bătrâni din Stralsund, în nord-estul Germaniei, au fost vaccinaţi din greşeală cu cinci doze de vaccin împotriva covid-19, fără consecinţe sanitare grave în acest stadiu, relatează AFP.