
Risc uriaş de avalanşă în Ceahlău. Gradul de pericol anunţat este maxim, la cota 5 din 5
Salvamontiştii din Neamţ au emis miercuri dimineaţă o atenţionare privind posibila producere a unor avalanşe în masivul Ceahlău.
Salvamontiştii din Neamţ au emis miercuri dimineaţă o atenţionare privind posibila producere a unor avalanşe în masivul Ceahlău.
Două persoane au fost rănite în urma unei avalanşe ce s-a produs în Alpii elveţieni, relatează srf.ch, citând poliţia elveţiană.
400 de salvamontişti sunt pregătiţi să intervină în acest weekend în zonele montane din ţară, aceştia sfătuind turiştii să schieze responsabil, cu echipament corespunzător, şi să aibă o conduită preventivă. În multe dintre masive riscul producerii de avalanşe este însemnat, aşa că turiştii sunt rugaţi să se informeze cu privire la zonele pe care vor să le abordeze şi să fie echipaţi corespunzător.
Riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul patru din cinci posibile, însemnând ”risc mare”. Din cauza vremii închise, cu ninsori local însemnate cantitiv şi vânt intens care va atinge si rafale de peste 90 km/h, se vor forma troiene fără stabilitate.
Prognoza meteo pentru următoarele anunţă precipitaţii solide abundente, ceea ce va duce la ridicarea riscului de avalanşă în Munţii Făgăraş de la gradul trei (însemnat), la gradul patru (ridicat). Nu trebuie neglijat faptul că, până în acest moment, în ţară, patru persoane au murit după ce au fost surprinse de avalanşe.
La mai bine de o lună de la tragedia din Călimani, salvamontiştii au reluat căutările pentru recuperarea trupului victimei prinse în avalanşă sub vârful Pietrosu, pe 1 decembrie 2017.
Daniel Rusu (30 de ani), alpinistul din Bucureşti surprins sâmbătă de o avalanşă în Bucegi, era un sportiv experimentat, participase la mai multe expediţii în munţi mai înalţi de 7.000 de metri, printre care şi vârful Khan Tengri din Asia.
Un alpinist (30 de ani) din Bucureşti este căutat, duminică, de zeci de salvamontişi şi voluntari, după ce sâmbătă a fost surprins de o avalanşă în munţii Bucegi. Tânărul era experimentat în escaladă pe creastă, era ghid montan şi era bine echipat la momentul accidentului.
Un alpinist care făcea parte dintr-un grup de mai multe persoane care se aflau pe un traseu montan din aporpiere de Valea Coştilei a fost luat de avalanşă. Nu se ştie deocamdată dacă tânărul a supravieţuit, iar căutările au fost oprite pe timpul nopţii şi vor fi reluate duminică.
Turiştii sunt avertizaţi de către Jandarmeria Montană şi Salvamont că există ric ridicat de avalanşă în partea centrală a Masivului Parâng, precum şi în Masivul Vâlcan.
Salvamontiştii sibieni intervin sâmbătă, 6 decembrie, pentru recuperarea a şapte turişti blocaţi în zona de sud a tunelului Bâlea. Aceştia nu pot înainta din cauza avalanşelor repetate care se produc pe zona de evacuare. În Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul producerii de avalanşe este de 3 pe o scară de la unu la cinci.
Doi turişti au fost răniţi după ce au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Făgăraş. Cei doi făceau parte dintr-un grup de 15 persoane care plecase de la Bâlea Lac cu intenţia de a urca pe vârful Negoiu, când au fost surprinşi de avalanşa care i-a aruncat câteva sute de metri în afara drumului.
Salvamontiştii care acţionează în masivul Ceahlău vor avea din această iarnă un echipaj specializat în recuperarea victimelor surprinse de avalanşă.
A nins şi tot continuă să ningă la munte. Zăpada de săptămîna trecută a afost acoperită cu un nou strat de peste 20 de cm. Pentru că vremea se va încălzi accentuat în aceste zile, riscul declanşării de avalanşe este mare, de gradul patru, la altitudini de peste 1800 metri.
Cei de la Salvamont Suceava au explicat greşelile făcute de cei trei salvamontişti prinşi de o avalanşă în Munţii Călimani, precum şi condiţiile în care s-a produs nefericitul eveniment. În cele ce urmează vă vom reda integral comunicatul transmis de către cei de la Salvamont Suceava:
Trei salvamontişti au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Călimani, în zona Gura Haitii. Se aflau acolo ca să amplaseze tricolorul de Ziua Naţională.