Stiri despre aurora cornu

  8 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Români de geniu. Marin Preda: Voia să trăiască mult ca să mai scrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Români de geniu. Marin Preda: Voia să trăiască mult ca să mai scrie

  Pe 5 august s-au împlinit 95 de ani de la naşterea scriitorului şi traducătorului Marin Preda. Prozatorul îşi dorea vreo 120 de ani de viaţă, căci aşa ar fi avut vreme să-şi scrie romanele, memoriile, „marea operă demult gândită“ şi să îndrepte „erorile lucrărilor din tinereţe“. Apoi, zece ani ar fi contemplat lumea, înainte să îşi ia rămas-bun.

 • 94 de ani de la naşterea lui Marin Preda. „Cel mai iubit dintre pământeni“ a avut o viaţă la fel de fascinantă ca şi opera
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  94 de ani de la naşterea lui Marin Preda. „Cel mai iubit dintre pământeni“ a avut o viaţă la fel de fascinantă ca şi opera

  Marin Preda ar fi împlinit 94 de ani pe 5 august 2016, dacă timpul ar fi avut răbdare. Autorul celebrelor romane „Moromeţii“ şi „Cel mai iubit dintre pământeni“ a avut o viaţă la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire. În copilărie, s-a îmbolnăvit de malarie şi a fost nevoit să abandoneze şcoala. A vrut să se facă învăţător, dar a fost respins la admitere din cauza miopiei. Primul loc de muncă a lui Preda a fost corector la „Timpul“.

 • Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului Marin Preda: „Până la Marin nici n-am băgat de seamă că aş fi frumoasă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aurora Cornu, prima soţie a scriitorului Marin Preda: „Până la Marin nici n-am băgat de seamă că aş fi frumoasă“

  La 84 de ani, Aurora Cornu caută în continuare să ajungă în centru: că e Paris, New York sau lumea literară. Căsătorită patru ani cu scriitorul Marin Preda, poeta povesteşte într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, acordat în inima capitalei franceze, despre iubire, rebeliune, Cioran şi Eliade, despre ce a lăsat în urmă pentru folosul lumii.

 • Marin Preda, cel mai iubit dintre amanţi. Pentru soţiile lui era „bărbatul pe care o femeie visează să-l găsească“. Singura dragoste care nu l-a trădat: literatura
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marin Preda, cel mai iubit dintre amanţi. Pentru soţiile lui era „bărbatul pe care o femeie visează să-l găsească“. Singura dragoste care nu l-a trădat: literatura

  Marin Preda a fost pentru cele trei soţii ale sale „cel mai iubit dintre pământeni“. Scriitorul a iubit pătimaş şi a suferit din amor. Despre Preda, soţiile au spus că era, înainte de toate, scriitor şi apoi amant. Marin era „omul pe care o femeie visează să-l găsească“. Aurora Cornu a fost marea iubire a lui Preda, Eta Vexler a fost soţia evreică care i-a atras antipatia regimului, iar Elena a fost cea care l-a făcut pe scriitor tată.

 • Istoriile lui Alex Ştefănescu. Sub balconul Aurorei Cornu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoriile lui Alex Ştefănescu. Sub balconul Aurorei Cornu

  Odată, la Capşa, când îşi sărbătorea apariţia romanului Cel mai iubit dintre pământeni (1980), Marin Preda i-a explicat lui Alex. Ştefănescu că prima dintre soţiile sale, Aurora Cornu,  era frumoasă şi inteligentă, următoarele având  numai câte una dintre aceste calităţi!

 • Dacă timpul ar fi avut răbdare... Marin Preda ar fi împlinit astăzi 92 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă timpul ar fi avut răbdare... Marin Preda ar fi împlinit astăzi 92 de ani

  Astăzi se împlinesc 92 de ani de la naşterea scriitorului Marin Preda, cel care a dat literaturii române capodopere precum „Moromeţii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Viaţa ca o pradă” sau „Delirul”. Prin originalitatea operelor sale şi stilul inconfundabil al scriituri, Preda este considerat de criticii literari un adevărat fenomen. Viaţa scriitorului a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire.

 • Aurora Cornu, marea iubire a lui Preda căreia îi datorăm ”Moromeţii”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aurora Cornu, marea iubire a lui Preda căreia îi datorăm ”Moromeţii”

  Aurora Cornu este femeia căreia Marin Preda i-a scris prima scrisoare de dragoste. A cerut-o de soţie a doua zi după ce s-au cunoscut-o. Apariţia romanului ” Moromeţii” i se datorează Aurorei, pentru că ea este cea care a descoperit manuscrisul într-un sertar şi l-a îndemnat pe Marin Preda să publice capodopera.

 • Soţia l-a inspirat pe Marin Preda să scrie ”Moromeţii”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Soţia l-a inspirat pe Marin Preda să scrie ”Moromeţii”

  Unul dintre cele mai cunoscute romane româneşti, ”Moromeţii” a fost scris la inspiraţia soţiei.  Deşi a fost căsătorit de 3 ori, una dintre soţii, poeta Aurora Cornu a avut  o influenţă pozitivă asupra lui Marin Preda. În timpul relaţiei cu aceasta a apărut cel mai apreciat roman din ţară, ”Moromeţii”.