Stiri despre ateneul roman

  396 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Emoţiile lui
Valentin Şerban, emoţiile noastre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emoţiile lui Valentin Şerban, emoţiile noastre

  Sau cum se trăieşte experienţa Concursului Enescu în nişte luni, (prea) multe luni, marcate de pandemie. Ştiţi deja: a fost cea mai lungă ediţie a concursului din toată istoria sa, după cum bine a observat preşedintele juriului secţiunii Vioară, Dmitry Sitkovetsky, aseară, pe scena Ateneului Român, înainte de a anunţa câştigătorii.

 • S-au pus în vânzare biletele pentru concertele Concursului „Enescu”. Numărul de locuri este limitat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-au pus în vânzare biletele pentru concertele Concursului „Enescu”. Numărul de locuri este limitat

  Accesul publicului se face doar cu respectarea unor reguli: biletele sunt nominale; prezentare document de identitate; certificat de vaccinare sau test PCR negativ sau dovadă prezenţă anticorpi. 50 de elevi şi studenţi la muzică vor avea acces gratuit la Ateneu, pentru a urmări recitalurile din Semifinale, pe bază de înscriere pe site-ul www.festivalenescu.ro.

 • Dirijorul Christian Badea revine, în Vinerea Mare, cu un program integral Mozart. „Această muzică este cel mai bun medicament pentru suflet”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dirijorul Christian Badea revine, în Vinerea Mare, cu un program integral Mozart. „Această muzică este cel mai bun medicament pentru suflet”

  Filarmonica „George Enescu” programează pentru vineri, de la ora 19.00, transmiterea, în regim de live, a unui concert fără public, cu un program integral Mozart, condus de Christian Badea, prim-dirijor principal al FGE, care revine după un an pe scena Ateneului Român. Programul din Vinerea Mare este alcătuit din Uvertura operei Nunta lui Figaro, Simfonia nr. 38, în re major, KV 504, Praga şi Simfonia nr. 40, în sol minor, KV 550 de W. A. Mozart.

 • Corul Filarmonicii, într-un concert dedicat sărbătorilor pascale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corul Filarmonicii, într-un concert dedicat sărbătorilor pascale

  Miercuri, de la ora 19.00, Corul Filarmonicii "George Enescu" va susţine, în sala Ateneului Român, fără public, un concert dedicat sărbătorilor pascale, care va fi transmis pe canalele online. Din program fac parte Magnificat, capodoperă a barocului italian, compusă de Antonio Vivaldi; Via Crucis (cele 14 opriri de pe Drumul Crucii), o creaţie romantică terminată în 1879 de Franz Liszt şi două Concerte Corale scrise de Gavriil Musicescu.

 • Medalion Valentin Gheorghiu, la împlinirea vârstei de 93 de ani, în stagiunea online a Filarmonicii George Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Medalion Valentin Gheorghiu, la împlinirea vârstei de 93 de ani, în stagiunea online a Filarmonicii George Enescu

  Filarmonica „George Enescu” îl aniversează pe maestrul Valentin Gheorghiu, la împlinirea vârstei de 93 de ani. În conştiinţa publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar şi universal. În cadrul stagiunii online, astă-seară, artistul va fi sărbătorit prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susţinute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român.

 • Asta e muzica ce-i place ministerului culturii!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Asta e muzica ce-i place ministerului culturii!

  Am greşit când am scris că reconfirmarea dlui Bogdan Gheorghiu ca ministru este garanţia că  acest guvern nu va face nimic pentru cultură. Va face, dar nu ce trebuie.

 • Orchestra Română de Tineret - frumoşii rebeli neesenţiali
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orchestra Română de Tineret - frumoşii rebeli neesenţiali

  Urmăream privind scaunele goale ale Ateneului Român concertul dirijat de Cristian Măcelaru cu Orchestra Română de Tineret transmis live pe Facebook de Centrul National de Artă Tinerimea Română şi îmi dădeam seama brusc că era 13 decembrie, adică 9 luni de când concertele cu public au fost oprite şi în România, cu mici paranteze, lăudabile, dar lipsite de continuitate, din păcate.

 • Cutremurul din 1940: ziua în care a dispărut un întreg oraş. Numeroase clădiri emblematice din Bucureşti au avut de suferit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cutremurul din 1940: ziua în care a dispărut un întreg oraş. Numeroase clădiri emblematice din Bucureşti au avut de suferit

  La 10 noiembrie 1940, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a zguduit România pentru 45 de secunde, având epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de aproximativ 133 de kilometri. Atunci s-a prăbuşit complexul Carlton, un simbol al Bucureştiului interbelic, şi au fost afectate Ateneul Român, Teatrul Naţional, Opera, Banca Naţională, Casa de Depuneri şi Palatul Justiţiei.

 • Gabriel Bebeşelea invitat pentru trei concerte la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gabriel Bebeşelea invitat pentru trei concerte la Ateneu

  Chiar în ziua în care România intră din nou în carantină, Filarmonica „George Enescu“, orchestra rezidentă în clădirea istorică a Ateneului Român, organiza o conferinţă de presă, motivată de numirea dlui Gabriel Bebeşelea în funcţia de dirijor principal.

 • Centenarul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, sărbătorit de Filarmonica „George Enescu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Centenarul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, sărbătorit de Filarmonica „George Enescu“

  Pentru a marca sărbătorirea centenarului societăţii, devenită Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Filarmonica „George Enescu“ prezintă joi, 29 octombrie 2020, de la ora 19.00, un concert cu înregistrări de muzică românească, care au fost interpretate la Ateneul Român. Concertul online este prezentat de muzicologul Valentina Sandu-Dediu.

 • O nouă vară magică şi ecoul unor seri cu muzică clasică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O nouă vară magică şi ecoul unor seri cu muzică clasică

  Serile din mijlocul săptămânii par acum goale pentru cei care au obişnuit să vină în Parcul Ateneului şapte săptămâni la rând, de la mijlocul lunii iulie, ca să asculte muzică clasică pe viu, aşa cum nu au putut să o facă începând din luna martie.

 • Vara Magică înfruntă pandemia!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vara Magică înfruntă pandemia!

  În mod cert, actuala ediţie festivalieră a concertelor de vară de la Ateneul Român nu putea ocoli impactul teribil al acestui flagel mondial; ...care, în această perioadă, bântuie lumea; ...care marchează existenţa noastră a tuturor.

 • Istoria Bucureştiului: Scurt itinerariu istoric al zonelor pietonale din Capitală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoria Bucureştiului: Scurt itinerariu istoric al zonelor pietonale din Capitală

  La finalul lunii mai, Primăria Capitalei a decis să le ofere pietonilor mai mult spaţiu de recreere: şapte zone din centru devin pietonale în fiecare sfârşit de săptămână, între orele 08.00 şi 22.00. Iniţiativa e mai veche şi aparţine Asociaţiei ARCEN, însă a stat la sertar până acum. Aceste zone de promenadă sunt adevărate bijuterii culturale, aşa că „Weekend Adevărul“ vă propune o scurtă incursiune istorică pe bulevarde şi străduţe lăturalnice.

 • Christian Badea,
Alexandra Conunova şi Andrei Ioniţă, în stagiunea online transmisă pe canalele Filarmonicii şi ale Forumului Cultural Austriac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Christian Badea, Alexandra Conunova şi Andrei Ioniţă, în stagiunea online transmisă pe canalele Filarmonicii şi ale Forumului Cultural Austriac

  Joi, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de  Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii, va avea în program, în cadrul stagiunii online, Uvertura Carnaval de Antonin Dvorak, Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră de Johannes Brahms şi Poemul extazului de Alexandr Scriabin. Solişti în Concertul de Brahms sunt violonista Alexandra Conunova şi violoncelistul Andrei Ioniţă.

 • Concertul lui Richard Clayderman de pe 15 martie de la Ateneu va fi reprogramat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Concertul lui Richard Clayderman de pe 15 martie de la Ateneu va fi reprogramat

  La Belle Epoque, concertul dedicat Zilei Femeii de celebrul Richard Clayderman, programat pe  la Ateneul Român, va fi reprogramat din cauza crizei provocate de răspândirea coronavirului. Celebrul pianist, acompaniat de Full Orchestra Camerata Regală, trebuia să interpreteze duminică, 15 martie, piese în premieră printre care se numărau o compoziţie proprie, un remake a unei capodopere Queen şi multe alte surprize.

 • Criza coronavirus.  Teatrele, Ateneul Român şi muzeele din Capitală rămân, deocamdată, deschise
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criza coronavirus.  Teatrele, Ateneul Român şi muzeele din Capitală rămân, deocamdată, deschise

  În criza declanşată de răspândirea coronavirusului, instituţiile de cultură - muzeele, teatrele, operele naţionale, Ateneul Român - rămân deschise pentru public în următoarea perioadă. Sălile Ateneului Român şi Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) au o capacitate de sub 1000 de locuri, iar concertele şi spectacolele sunt susţinute în continuare, au confirmat conducerile instituţiilor.

 • Sibelius, de ziua Ateneului, cu Remus Azoiţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sibelius, de ziua Ateneului, cu Remus Azoiţei

  Ce-i drept, aniversarea Ateneului, inaugurat la 14 Februarie 1888, s-a potrivit foarte bine cu programarea unuia dintre cele mai frumoase concerte pentru vioară, cel al lui Sibelius. Foarte dificil din punct de vedere tehnic, de o muzicalitate subtilă şi întunecată, punând pe picior de egalitate orchestra şi instrumentul solist, care se confruntă şi se îmbrăţişează permanent.

 • Beethoven trăit periculos la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven trăit periculos la Ateneu

  O stagiune simfonică patronată de celebrarea lui Beethoven (250 de ani de la naştere) provoacă cel puţin câteva aşteptări majore: dacă ciclul simfoniilor va fi condus de un singur dirijor, dacă cele cinci concerte pentru pian vor fi prezentate de acelaşi virtuoz, dacă va exista un proiect pentru Fidelio în concert, cine va cânta Missa solemnis etc.

 • Triplul concert de la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Triplul concert de la Ateneu

  Triplul concert e un mic paradox: sună mai bine în înregistrările de studio decât în sala de concert, stereotipurile exasperante din jurul muzicii lui Beethoven sugerează că n-ar fi o lucrare la fel de bună precum concertele pentru instrument solo şi are nevoie de trei solişti invitaţi, o scuză perfectă pentru filarmonicile din ţară să nu-l programeze prea des, din lipsă de buget.

 • Ruinele Atenei la Ateneu, în deschiderea anului Beethoven
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ruinele Atenei la Ateneu, în deschiderea anului Beethoven

  Anul muzical 2020 a debutat ridicol. În timp ce Filarmonica repeta pentru aniversarea celor 250 de ani ai lui Beethoven, guvernul, prin ministerul Culturii, îşi comanda un concert exclusivist de ziua culturii naţionale, cu invitaţii pentru nomenclatură. Au venit şi preşedintele şi premierul (ceea ce nu se întâmpla pe vremea  PSD).

 • Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită de Academia Română, la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită de Academia Română, la Ateneu

  Academia Română organizează miercuri, 15 ianuarie, sesiunea festivă „Sincroniile europene ale culturii române“, dedicată Zilei Culturii Naţionale, aflată la a zecea ediţie. Evenimentul se va desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 11.00, şi va fi moderat de academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

 • Recviemul de Mozart şi expoziţia 30 de ani de libertate, la Ateneul Român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recviemul de Mozart şi expoziţia 30 de ani de libertate, la Ateneul Român

  Împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 a fost marcată, ieri, pentr-o expoziţie "30 de ani de libertate" şi printr-un concert, care a avut în program Recviem-ul de Mozart. Concertul a fost susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijate de Iosif Ion Prunner.

 • Mircea Cărtărescu, în deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului de conferinţe „Despre lumea în care trăim“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Cărtărescu, în deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului de conferinţe „Despre lumea în care trăim“

  Scriitorul Mircea Cărtărescu va deschide cea de-a treia ediţie a festivalului de conferinţe Despre lumea în care trăim, care se va desfăşura între 22 şi 26 februarie 2020 la Ateneul Român. Printre invitaţii celei de-a treia ediţii a festivalului se mai numără Germina Nagâţ, Cristian Mureşan, Alexandra Martin şi Yuvraj Kalra, Mihai Netea şi Horia-Roman Patapievici.

Modifică Setările