Stiri despre ateneul roman

  379 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Istoria Bucureştiului: Scurt itinerariu istoric al zonelor pietonale din Capitală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoria Bucureştiului: Scurt itinerariu istoric al zonelor pietonale din Capitală

  La finalul lunii mai, Primăria Capitalei a decis să le ofere pietonilor mai mult spaţiu de recreere: şapte zone din centru devin pietonale în fiecare sfârşit de săptămână, între orele 08.00 şi 22.00. Iniţiativa e mai veche şi aparţine Asociaţiei ARCEN, însă a stat la sertar până acum. Aceste zone de promenadă sunt adevărate bijuterii culturale, aşa că „Weekend Adevărul“ vă propune o scurtă incursiune istorică pe bulevarde şi străduţe lăturalnice.

 • Christian Badea,
Alexandra Conunova şi Andrei Ioniţă, în stagiunea online transmisă pe canalele Filarmonicii şi ale Forumului Cultural Austriac
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Christian Badea, Alexandra Conunova şi Andrei Ioniţă, în stagiunea online transmisă pe canalele Filarmonicii şi ale Forumului Cultural Austriac

  Joi, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de  Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii, va avea în program, în cadrul stagiunii online, Uvertura Carnaval de Antonin Dvorak, Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră de Johannes Brahms şi Poemul extazului de Alexandr Scriabin. Solişti în Concertul de Brahms sunt violonista Alexandra Conunova şi violoncelistul Andrei Ioniţă.

 • Concertul lui Richard Clayderman de pe 15 martie de la Ateneu va fi reprogramat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Concertul lui Richard Clayderman de pe 15 martie de la Ateneu va fi reprogramat

  La Belle Epoque, concertul dedicat Zilei Femeii de celebrul Richard Clayderman, programat pe  la Ateneul Român, va fi reprogramat din cauza crizei provocate de răspândirea coronavirului. Celebrul pianist, acompaniat de Full Orchestra Camerata Regală, trebuia să interpreteze duminică, 15 martie, piese în premieră printre care se numărau o compoziţie proprie, un remake a unei capodopere Queen şi multe alte surprize.

 • Criza coronavirus.  Teatrele, Ateneul Român şi muzeele din Capitală rămân, deocamdată, deschise
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Criza coronavirus.  Teatrele, Ateneul Român şi muzeele din Capitală rămân, deocamdată, deschise

  În criza declanşată de răspândirea coronavirusului, instituţiile de cultură - muzeele, teatrele, operele naţionale, Ateneul Român - rămân deschise pentru public în următoarea perioadă. Sălile Ateneului Român şi Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) au o capacitate de sub 1000 de locuri, iar concertele şi spectacolele sunt susţinute în continuare, au confirmat conducerile instituţiilor.

 • Sibelius, de ziua Ateneului, cu Remus Azoiţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sibelius, de ziua Ateneului, cu Remus Azoiţei

  Ce-i drept, aniversarea Ateneului, inaugurat la 14 Februarie 1888, s-a potrivit foarte bine cu programarea unuia dintre cele mai frumoase concerte pentru vioară, cel al lui Sibelius. Foarte dificil din punct de vedere tehnic, de o muzicalitate subtilă şi întunecată, punând pe picior de egalitate orchestra şi instrumentul solist, care se confruntă şi se îmbrăţişează permanent.

 • Beethoven trăit periculos la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven trăit periculos la Ateneu

  O stagiune simfonică patronată de celebrarea lui Beethoven (250 de ani de la naştere) provoacă cel puţin câteva aşteptări majore: dacă ciclul simfoniilor va fi condus de un singur dirijor, dacă cele cinci concerte pentru pian vor fi prezentate de acelaşi virtuoz, dacă va exista un proiect pentru Fidelio în concert, cine va cânta Missa solemnis etc.

 • Triplul concert de la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Triplul concert de la Ateneu

  Triplul concert e un mic paradox: sună mai bine în înregistrările de studio decât în sala de concert, stereotipurile exasperante din jurul muzicii lui Beethoven sugerează că n-ar fi o lucrare la fel de bună precum concertele pentru instrument solo şi are nevoie de trei solişti invitaţi, o scuză perfectă pentru filarmonicile din ţară să nu-l programeze prea des, din lipsă de buget.

 • Ruinele Atenei la Ateneu, în deschiderea anului Beethoven
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ruinele Atenei la Ateneu, în deschiderea anului Beethoven

  Anul muzical 2020 a debutat ridicol. În timp ce Filarmonica repeta pentru aniversarea celor 250 de ani ai lui Beethoven, guvernul, prin ministerul Culturii, îşi comanda un concert exclusivist de ziua culturii naţionale, cu invitaţii pentru nomenclatură. Au venit şi preşedintele şi premierul (ceea ce nu se întâmpla pe vremea  PSD).

 • Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită de Academia Română, la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită de Academia Română, la Ateneu

  Academia Română organizează miercuri, 15 ianuarie, sesiunea festivă „Sincroniile europene ale culturii române“, dedicată Zilei Culturii Naţionale, aflată la a zecea ediţie. Evenimentul se va desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român, începând cu ora 11.00, şi va fi moderat de academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

 • Recviemul de Mozart şi expoziţia 30 de ani de libertate, la Ateneul Român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recviemul de Mozart şi expoziţia 30 de ani de libertate, la Ateneul Român

  Împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 a fost marcată, ieri, pentr-o expoziţie "30 de ani de libertate" şi printr-un concert, care a avut în program Recviem-ul de Mozart. Concertul a fost susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijate de Iosif Ion Prunner.

 • Mircea Cărtărescu, în deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului de conferinţe „Despre lumea în care trăim“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Cărtărescu, în deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului de conferinţe „Despre lumea în care trăim“

  Scriitorul Mircea Cărtărescu va deschide cea de-a treia ediţie a festivalului de conferinţe Despre lumea în care trăim, care se va desfăşura între 22 şi 26 februarie 2020 la Ateneul Român. Printre invitaţii celei de-a treia ediţii a festivalului se mai numără Germina Nagâţ, Cristian Mureşan, Alexandra Martin şi Yuvraj Kalra, Mihai Netea şi Horia-Roman Patapievici.

 • Elgar, un vis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elgar, un vis

  O iniţiativă fericită a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti a făcut posibilă premiera naţională a unei capodopere a muzicii engleze: Visul lui Gerontius, compusă de Edward Elgar în 1900.

 • Ateneul Român – Palatul Culturii şi al Artelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ateneul Român – Palatul Culturii şi al Artelor

  Construit în urmă cu mai bine de 120 de ani prin subscripţie publică, palatul Ateneului Român este nu numai unul dintre simbolurile Capitalei, ci ale întregii Românii. Acest palat are şi o poveste a lui, o poveste pe care vă invităm să o cunoaşteţi, pe scurt, în următoarele rânduri.

 • Maestrul si ucenicul vrăjitor, dirijorul Christian Badea şi pianistul Mihai Ritivoiu, din nou, pe scena Ateneului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maestrul si ucenicul vrăjitor, dirijorul Christian Badea şi pianistul Mihai Ritivoiu, din nou, pe scena Ateneului

  Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, va avea în pogram joi şi vineri, 10 şi 11 octombrie, Preludiul operei Hovanşcina de Modest Musorgski, Concertul nr. 1, în fa diez minor, pentru pian şi orchestră, op. 1 de Serghei Rahmaninov şi Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88 de Antonin Dvorak. Solist va fi pianistul Mihai Ritivoiu.

 • A început stagiunea simfonică de la Ateneul Român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A început stagiunea simfonică de la Ateneul Român

  Filarmonica „George Enescu” a deschis stagiunea simfonică 2019-2020 cu un concert ca o adevărată declaraţie de presă prin care afirmă că Festivalul George Enescu nu s-a încheiat, ci continuă la Ateneul Român.

 • Adevărul.ro transmite „Agrippina“ de Händel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul.ro transmite „Agrippina“ de Händel

  Opera în concert „Agrippina” de Händel va fi interpretată de ansamblul Les Talens Lyriques, sub conducerea dirijorului Christophe Rousset, pe scena Ateneului Român. Adevărul.ro va transmite acest concert, de la ora 22.30.

 • VIDEO Marion Cotillard, despre spectacolul „Ioana d’Arc pe rug“: „Mama mea a jucat acest rol în 1990“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Marion Cotillard, despre spectacolul „Ioana d’Arc pe rug“: „Mama mea a jucat acest rol în 1990“

  Actriţa Marion Cotillard, premiată cu Oscar pentru rolul Edith Piaf din „La môme” (2007), a vorbit, miercuri, alături de dirijorul Alexandre Bloch, despre spectacolul „Ioana d’Arc pe rug“, după Honegger, care va fi prezentat de Orchestra Naţională din Lille şi Corul Filarmonicii „George Enescu“, joi, de la 16.30,  la Ateneul Român.

 • Concertul Orchestrei Naţionale din Lille
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Concertul Orchestrei Naţionale din Lille

  Miercuri, în seria Recitaluri şi Concerte Camerale de la Ateneul Român, Orchestra Naţională din Lille, dirijată de Vlad Vizireanu, a avut în program lucrări de George Enescu, Johannes Brahms şi Hector Berlioz.  Solişti au fost violonistul Sergey Khachatryan şi violistul Timothy Ridout. Adevărul.ro a transmis acest concert.

 • Emoţia zilei: Leonore
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emoţia zilei: Leonore

  Uitaţi de Otto Klemperer şi de monumentala sa înregistrare cu Fidelio din anii ’60. Demersul lui René Jacobs e antiteza acelui disc.

 • Orhestra Filarmonicii din Liège, la Ateneul român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orhestra Filarmonicii din Liège, la Ateneul român

  Orhestra Filarmonicii din Liège va susţine de la 16.30, la Ateneu, un concert, având în program lucrări de Witold Lutosławski, Serghei Rahmaninov şi Francis Poulenc.

 • Kremerata Baltica, la Ateneul Român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kremerata Baltica, la Ateneul Român

  Vineri, de la ora 16.30, în seria Recitaluri şi concerte camerale de la Ateneul Român, evoluează Kremerata Baltică.

 • Rule, Bryntannia!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rule, Bryntannia!

  La Enescu 2017, am refuzat cu obstinaţie să merg la orice recital. Anul acesta însă, atâta Wagner cu Bryn Terfel a fost un cântec de sirenă căruia nu i-am putut rezista.

 • Corazón. Rolando Villazón
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corazón. Rolando Villazón

  Acum douăzeci de ani — când au trecut? —, Rolando Villazón rata de puţin primul loc la Operalia, pentru ca un an mai târziu să ia pe sus lumea operei ca o furtună.

 • Exemplara muzică de cameră de la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Exemplara muzică de cameră de la Ateneu

  După nereuşitul Brahms de ieri, am ales să-l evit pe Myung-Whun Chung cu Simfonia nr. 4 de astăzi. Sper sincer să fi fost mai bine, dar am decis să merg la un concert cameral de la Ateneu, prea puţin promovat de PR-ul Festivalului.

 • Kissin şi Antonacci încheie senzaţional prima săptămână de Enescu 2019
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Kissin şi Antonacci încheie senzaţional prima săptămână de Enescu 2019

  După o adevărată defilare a orchestrelor Berlineze (Philharmoniker şi Rundfunk) comandate de doi dirijori de origine rusă (Kirill Petrenko şi Vladimir Jurowski), a venit rândul Orchestrei Naţionale a Franţei să cucerească inimile spectatorilor de la Sala Palatului. Iar pentru a atinge acest scop, Emmanuel Krevin a pregătit o adevărată strategie.