Stiri despre ateism

  28 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Panorama comunismului în Moldova sovietică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Panorama comunismului în Moldova sovietică

  Sub egida IICCMER, la Polirom, a apărut o monumentală lucrare de sinteză coordonată de Liliana Corobca dedicată realităţilor sociale şi crimelor dictaturii proletariatului pe celălalt mal al Prutului.

 • Daţi jos crucea!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Daţi jos crucea!

  Acesta este programul, pe scurt, al neoateismului aflat în plină acţiune: de la deciziile de marketing ale unor firme private la cele ale unor autorităţi locale sau, la vârf, a unor garanţi strâmbi ai laicităţii înţeleasă în termeni antireligioşi.

 • Dialectica
inflexibilă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dialectica inflexibilă

  Am fost profesor vreme de patru ani, între 1978 şi '82. Am predat română, franceză, latină, lucru manual, ba chiar şi muzică. Pe vremea aceea, şcoala românească avea un principiu de căpătâi: materialismul dialectic şi ateismul militant.

 • Ateii invizibili. Răspândirea ateismului în lumea arabă: „Nu el este problema, ci faptul că-l strigi în gura mare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ateii invizibili. Răspândirea ateismului în lumea arabă: „Nu el este problema, ci faptul că-l strigi în gura mare“

  O instituţie din Egipt foarte bine văzută şi care emite edicte islamice a citat un sondaj obscur potrivit căruia numărul exact al ateilor din Egipt este de 866. În total, în lumea arabă, ar exista 2.293 de necredincioşi la o populaţie de 300 de milioane. Acest număr este prea mic şi nu reprezintă magnitudinea ateismului care se propagă în lumea arabă „ca un foc de vegetaţie“, notează „New Republic“.

 • Paştele pe vremea Uniunii Sovietice, când Dumnezeu nu exista
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Paştele pe vremea Uniunii Sovietice, când Dumnezeu nu exista

  În Uniunea Sovietică nu exista o directivă de sărbătoare sau de acordare a zilelor de odihnă în apropiere de Paşte. Rămăseseră puţine biserici, iar preoţii erau transformaţi în vânzători ambulanţi de rufe vechi. În şcoli, copiilor li se spunea răspicat că Dumnezeu nu există, iar sărbătorirea Învierii Domnului era persiflată. Cu toate acestea, oamenii continuau să creadă.

 • Alina Mungiu Pippidi: Ce ne spune povestea cu religia în şcoli despre noi înşine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu Pippidi: Ce ne spune povestea cu religia în şcoli despre noi înşine

  Nu e nevoie de niciun sondaj de opinie – deşi unul pe bune e totdeauna un câştig – pentru a şti de partea cui este majoritatea în chestiunea cu religia în şcoli. Majoritatea e de partea majorităţii, de asta e foarte important să se stabilească prin lege cine o are. Cine are majoritatea, cu alte cuvinte puterea şi autoritatea, ca să ştim toţi după cine ne dăm.

 • Victoria intoleranţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Victoria intoleranţei

  Ceea ce se petrece cu statutul orei de religie în şcoala publică şi cu miile de profesori, indiferent de confesiune, este un scandal căruia nu i se spune pe numele său adevărat: victoria intoleranţei.

 • Vedete fără niciun Dumnezeu: artişti care s-au declarat atei sau agnostici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vedete fără niciun Dumnezeu: artişti care s-au declarat atei sau agnostici

  În plină campanie electorală, religia devine, pentru unii politicieni, chintesenţa discursului politic. Dacă Victor Ponta insistă pe apartenenţa sa la ortodoxie, Monica Macovei susţine înlocuirea orelor de religie în şcoli cu istoria religiilor. Departe de graniţele ţării, însă, există personalităţi de top care s-au declarat atee.

 • Poate fi bun un
părinte ateu într-o lume plină de credincioşi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poate fi bun un părinte ateu într-o lume plină de credincioşi?

  Pentru părinţii care nu îmbrăţişează religia, creşterea copiilor în acelaşi spirit este o provocare într-o lume în care sunt înconjuraţi de credincioşi. Ar trebui să urmeze ritualurile religioase de dragul celor apropiaţi sau să-şi înscrie copiii la orele de religie de la şcoală?

 • Religiozitatea.
Esenţială, complexă şi greu de echilibrat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Religiozitatea. Esenţială, complexă şi greu de echilibrat

  Pe cât de esenţial este crezul omului în anumite valori, pe atât de complicat este să găseşti drumul către cele corecte. Dovadă sunt 3 ştiri aparent nelegate între ele: Apocalipsa adusă de Eurovision, deschiderea Papei de a boteza extratereştri şi modificarea manualelor de religie din România. Numitorul comun: tendinţa spre extrem în numele unor idealuri greşite.

 • China, stat oficial ateu, pe cale să devină ţara cu cei mai mulţi creştini din lume
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  China, stat oficial ateu, pe cale să devină ţara cu cei mai mulţi creştini din lume

  Deşi China se declară în mod oficial o ţară atee, situaţia se schimbă rapid, pe măsură ce o parte tot mai mare din cele 1,3 miliarde de cetăţeni caută refugiu spiritual în bisericile creştine, iar nu în doctrina comunistă. Specialiştii apreciază că statul chinez nu numai că estre pe punctul de a deveni prima economie a lumii, ci şi ţara cu cei mai mulţi creştini.

 • Arabia Saudită: toţi ateii sunt consideraţi terorişti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Arabia Saudită: toţi ateii sunt consideraţi terorişti

  Arabia Saudită a introdus noi legi potrivit cărora ateii sunt consideraţi duşmani ai ţării şi terorişti, potrivit unui raport emis de Observatorul pentru Drepturile Omului. Noul set de legi reglementează cadrul legat de abordare a problemei terorismului şi are, totodată, scopul de a elimina orice tentativă a disidenţilor sau a grupărilor de opoziţie care ar putea „perturba ordinea publică”.

 • Fostul
mitropolit Bartolomeu Anania, în mesajul de Crăciun, de acum 13 ani: „Comuniştii n-au fost în stare
să-l alunge, dar i-au schimbat numele în Moş Gerilă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fostul mitropolit Bartolomeu Anania, în mesajul de Crăciun, de acum 13 ani: „Comuniştii n-au fost în stare să-l alunge, dar i-au schimbat numele în Moş Gerilă“

  De Crăciunul anului 2000, Mitropolitul Clujului de atunci, Bartolomeu Anania, de la a cărui moarte se împlinesc trei ani pe 31 ianuarie 2014, ţinea o pastorală deosebită la împlinirea cifrei rotunde de 2.000 de ani de la venirea pe lume a lui Hristos. Bartolomeu Anania amintea că, deşi au dorit, comuniştii nu l-au putut alunga pe Moş Crăciun, ci i-au schimbat numele în Moş Gerilă.

 • Transformarea creştinismului: cea mai nonconformistă femeie-pastor din SUA care predică despre o religie „fără reguli”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Transformarea creştinismului: cea mai nonconformistă femeie-pastor din SUA care predică despre o religie „fără reguli”

  SUA trec prin momente de răscruce. Crizele economice antrenează schimbări sociale, iar unul dintre domeniile sensibile la aceste modificări este chiar spiritualitatea oamenilor. Creştinismul, religie declarată a majorităţii americanilor, se schimbă într-un ritm galopant, iar confesiunile se adaptează în funcţie de liderii religioşi care se ridică tocmai dintre „paria”, cei dispreţuiţi de restul comunităţii cu doar câţiva ani în urmă.

 • Papa Francisc: şi ateii şi agnosticii pot fi mântuiţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Papa Francisc: şi ateii şi agnosticii pot fi mântuiţi

  Papa Francisc a surprins din nou opinia publică, adoptând un ton conciliator referitor la atei şi agnostici, despre care a spus că divinitatea îi iartă dacă trăiesc o viaţă morală şi dacă se supun conştiinţei proprii.

 • Armata SUA discriminează soldaţii atei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Armata SUA discriminează soldaţii atei

  Soldaţii din Marina Statelor Unite ale Americii care „şi-au pierdut parţial sau complet credinţa spirituală” sunt predispuşi aceloraşi împrejurări care le ameninţă viaţa precum abuzul de substanţe nocive şi tentativele suicidale, potrivit superiorilor din armata americană.

 • Răspuns
ateilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Răspuns ateilor

  Am rămas dator cu un răspuns celor care reclamă ruperea oricărei legături financiare dintre bugetul public şi Biserica majoritară. Pe fundalul crizei şi al stagnării economice, apelul pare justificat. Şi totuşi nu este. De ce?

 • VIDEO Profesorul evoluţionismului - Richard Dawkins
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Profesorul evoluţionismului - Richard Dawkins

  Profesorul Richard Dawkins predă evoluţionism la Oxford şi este unul dintre cei mai renumiţi atei din lume. El este iniţiatorul unei noi ştiinţe, metaetica, şi autorul cărţii The Selfish Gene (Gena Egoistă).

Modifică Setările