Stiri despre armata europeana

  30 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Josep Borrell, reflecţii în cazul Afganistan: UE trebuie să dezvolte o autonomie strategică şi să dispună de capacitatea de acţiona pe plan militar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Josep Borrell, reflecţii în cazul Afganistan: UE trebuie să dezvolte o autonomie strategică şi să dispună de capacitatea de acţiona pe plan militar

  Situaţia din Afganistan, care se îndreaptă spre o „tragedie”, trebuie să „trezească” Uniunea Europeană şi să o determine să se doteze cu capacitatea de a acţiona pe plan militar, a apreciat Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, Josep Borrell, într-un interviu acordat AFP.

 • Europa federală - o soluţie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europa federală - o soluţie?

  În căutarea stabilităţii şi echilibrului atât de necesare în tumultul vremii noastre, ar fi cazul să luăm aminte la visul lui Monnet şi Schuman privind crearea unei federaţii europene, ca treaptă finală a unificării continentale. Ar putea fi aceasta şi şansa reală a României, de ancorare definitivă în Europa Unită, în faţa pericolelor istorice ce ne pândesc?

 • Cât de realistă poate fi o armată europeană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de realistă poate fi o armată europeană?

  Anunţul preşedintelui francez, Emmanuel Macron privind intenţia de a crea o armată europeană, dar şi susţinerea  promtă a acestui proiect de către Berlin, au ridicat mai multe semne de întrebare privind  atât  relaţia UE- SUA, cât şi relaţia UE-NATO.

 • Uniunea Europeană îşi pregăteşte o şcoală de spioni şi o flotă de drone
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uniunea Europeană îşi pregăteşte o şcoală de spioni şi o flotă de drone

  Miniştrii Apărării şi de Externe din cele 25 de state membre semnatare ale pactului militar european PESCO au căzut de acord săptămâna aceasta cu privire la înfiinţarea unei şcoli comune de informaţii şi cu privire la o serie de proiecte în domeniul militar. Acestea se înscriu în planurile care s-ar putea concretiza la un moment dat într-o „armată UE“, relevă EUobserver.

 • Relaţia dintre Donald Trump şi Emmanuel Macron pare tot mai rece. Ce îl deranjează pe liderul SUA şi cum a reacţionat preşedintele Franţei VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Relaţia dintre Donald Trump şi Emmanuel Macron pare tot mai rece. Ce îl deranjează pe liderul SUA şi cum a reacţionat preşedintele Franţei VIDEO

  Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a fost primit sâmbătă dimineaţă la Palatul Elysée de către omologul său francez, Emmanuel Macron, cu care a avut, cel puţin până acum, o relaţie bună. Însă, de data aceasta, starea de bună dispoziţie afişată de cei doi la întâlnirile precedente a fost înlocuită de zâmbete mai degrabă protocolare, comentează presa internaţională.

 • Cum
va arăta „armata lui Macron“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum va arăta „armata lui Macron“

  Preşedintele Franţei a readus în discuţie ideea creării unei armate europene, văzând-o necesară în faţa unei Rusii ameninţătoare şi în contextul dezangajării militare a Statelor Unite de pe bătrânul continent.

 • UE pune umărul şi portofelul la clădirea Armatei Europene
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  UE pune umărul şi portofelul la clădirea Armatei Europene

  Eurodeputaţii dezbat propuneri de sprijinire a ţărilor UE în dezvoltarea şi achiziţionarea în comun a echipamentului militar. PE consideră că anual 26,4 miliarde de euro sunt irosiţi din cauza suprapunerii şi barierelor în cazul achiziţiilor militare. Se încearcă standardizarea, după model american, a echipamentelor militare.

 • Ministrul german de Finanţe vrea o „Uniune Europeană a Apărării“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ministrul german de Finanţe vrea o „Uniune Europeană a Apărării“

  Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, le-a cerut membrilor Uniunii Europene să coopereze mai strâns în privinţa chestiunilor de natură militară, un apel care a venit pe fondul presiunilor făcute de preşedintele SUA, Donald Trump, asupra puterilor europene de a-şi mări substanţial cheltuielile în domeniul apărării.

 • ANALIZĂ Alt summit european „inutil“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ANALIZĂ Alt summit european „inutil“

  Unul dintre liderii de frunte ai UE, premierul Italie Matteo Renzi a criticat reuniunea de la Bratislava pentru că nu ar fi produs nimic altceva decât declaraţii plate.

 • Iohannis: UE nu intenţionează să îşi facă o armată, vrem coordonare cu NATO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iohannis: UE nu intenţionează să îşi facă o armată, vrem coordonare cu NATO

  Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, vineri, la Bratislava, precizări cu privire la crearea unei „armate“ a Uniunii Europene, afirmând că acesta nu este un plan avut în vedere de către conducerea Uniunii, ci există doar o dorinţă de creştere a coordonării între statele membre pe zona de apărare, precum şi crearea unui „cartier general“ al UE.

 • Germania vrea o armată europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Germania vrea o armată europeană

  Guvernul de la Berlin îşi doreşte o armată a blocului comunitar, care să aibă un cartier general comun, precum şi planuri militare comune. Cel puţin aşa arată un raport al guvernului german, la care au avut acces jurnalişti ai publicaţiei „Financial Times“.

 • Generalul Mihaiu Mărgărit sugerează temperarea tendinţelor Germaniei de a deveni lider informal al UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Generalul Mihaiu Mărgărit sugerează temperarea tendinţelor Germaniei de a deveni lider informal al UE

  Într-o vreme când ambasadori occidentali, la Bucureşti, confundă România cu casa lor de vacanţă - unde cheamă pe administratorul locaţiei la noi ordine, când vor muşchii lor, uitând că europenii din fostele ţări socialiste, azi state membre ale NATO şi UE sunt egalii, în drepturi, ai europenilor din Vest -, iar diplomaţi răsăriteni cred că românii se mai sperie de afirmaţii desuete, un general român pune la punct un oficial european.

 • Hopa, hopa, Penelopa, se schimbă ceva în Europa!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hopa, hopa, Penelopa, se schimbă ceva în Europa!

  Titlul nu este decât o primă constatare, firească, una generată de solicitarea publică a onorabilului preşedinte al Comisiei UE, nimeni altul decât pragmaticul Jean-Claude Juncker, care, după cum probabil aţi aflat a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât formarea unei armate comune a Uniunii Europene, cauza fiind tensiunea tot mai mare, uşor vizibilă, dintre Federaţia Rusă şi comunitatea statelor democrate europene.

 • Armata europeană comună, iluzie
sau realitate?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Armata europeană comună, iluzie sau realitate?

  Politic vorbind, iată, foarte pe scurt, etapele evoluţiei acestui proiect. După încheierea celui de-al doilea război mondial, pe 4 martie 1947, Franţa şi Marea Britanie semnează Tratatul de la Dunkuerque ca formulă de alianţă şi asistenţă mutuală împotriva unui eventual atac german ca reacţie la înfrângerea din război (având în amintire reacţia germană după Tratatul de la Versailles la încheierea primului război mondial).

 • Marea afacere (marea şansă) a secolului XXI: armata europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea afacere (marea şansă) a secolului XXI: armata europeană

  Vă mai amintiţi cum şi când au început marile averi ale timpurilor moderne în Europa? Cu furniturile de arme în perioada napoleoniană, atunci când, din senin, a apărut o comanda uriaşă care se baza pe nevoile unei armate enorme pentru timpul său, mereu în deplasare spre un alt teatru de luptă şi cuprinzând unităţi mobile a căror avansare rapidă trebuia susţinută de o logistică performantă în diferitele zone ale imperiului.

 • Armata europeană este în impas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Armata europeană este în impas

  Londra se opune creării unui Cartier general european, blocând astfel un proiect susţinut de celelalte 26 de state membre. Liderii europeni caută acum o soluţie de compromis după ce, la ultima reuniune a miniştrilor de Externe ai UE, iniţiativa s-a lovit, din nou, de vetoul britanic. Teoretic, soluţii există.

Modifică Setările