Stiri despre arhitecturi curriculare de secol xxi

  8 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • 31 august 2021. Punctul de inflexiune. Şcoli-pilot pentru arhitecturi curriculare de secol XXI, din anul şcolar 2021-2022
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  31 august 2021. Punctul de inflexiune. Şcoli-pilot pentru arhitecturi curriculare de secol XXI, din anul şcolar 2021-2022

  Un Preşedinte. Un prim-ministru. Un consilier prezidenţial. Doi miniştri ai Educaţiei, trei secretari de stat, un secretar general şi o echipă de funcţionari de rang înalt din acelaşi minister – toţi, în clipele lor de graţie. O colecţie superbă de directori şi profesori din şcoli curajoase. Cohorte de prieteni profesionişti minunaţi, de dincoace şi de dincolo de Prut. Focus şi lobby 24/7, ani şi ani – ultimii doi, la blană. Ca la carte. Done!

 • România educată, în România feudală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România educată, în România feudală

  Adică (şi) înţesată de reţele de feude, letale până în măduva fiinţării noastre ca naţie, ca societate. Cangrena politică din Educaţie, înstăpânită cvasi-metastazic, vă e de ajuns ca exemplu de feudalizare ucigătoare? Ea consfinţeşte prezenţa elefantului uriaş în bătătura Şcolii fascinantei Românii. Miza de securitate naţională nu e de a face cam altceva, cam altfel sau la fel ca până acum. Miza noastră vitală este de a face ALTFEL, ALTCEVA.

 • Saga planurilor-cadru: gimnaziu, sezonul 2016. Raportul meu de stare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Saga planurilor-cadru: gimnaziu, sezonul 2016. Raportul meu de stare

  Fiecare e liber să scrie ce vrea. Pe cât ştie despre subiect. Şi pe câtă bună-credinţă are. Iată ce am scris şi am recomandat eu în 2016. Sine ira. Retrospectiv, cu mintea de azi, aş fi putut avea atunci altă poziţionare decât cea a delimitării clare de soluţiile establishment-ului oficial? Nu. M-aş fi disociat de grupul “dizidenţilor curriculari”? Nu. E rezolvată sănătos, acum, chestiunea curriculară la români? Nicidecum!

 • Hard fără soft, formă fără fond
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hard fără soft, formă fără fond

  Puneţi o piramidă cu susu-n jos. Stă de una singură dreaptă, sprijintă doar în vârf? Nu stă. Cade pe-o rână. Aşa şi cu Educaţia. Zile de şcoală mai multe ori mai puţine, semestre ori trimestre, directori făcuţi într-un fel ori altul, inspectorate croite ca acum ori altfel, profesori şcoliţi în fel şi chip... Fără curriculum de secol XXI, mai devreme ori mai târziu, toate se vor hâi pe-o rână, forme fără fond. Asemeni piramidei cu susu-n jos.

 • Foarfeca la români. Pildă de plan-cadru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Foarfeca la români. Pildă de plan-cadru

  “Planul-cadru […] este una din relele eternizate ale şcolii noastre, ca toaleta din curtea şcolii, ca subfinanţarea şi ca analfabetismul funcţional” Şi, încă: “Despre planul-cadru se vorbeşte în termeni de foarfecă; exclusiv şi dintotdeauna. E ca un reflex de client care de când se ştie vrea ca frizerul să-l ia din foarfecă, [...], în baza convenţiei fatale că orice se taie creşte la loc.” Florin Antonescu, “Tribuna Învăţământului”. Genial!

 • Legea IB. A treia oară poate-i cu noroc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legea IB. A treia oară poate-i cu noroc

  Spargerea monopolului curricular comunist. Subsidiaritate curriculară autentic europeană. Emancipare curriculară de secol XXI. Spuneţi-i cum vreţi. Esenţa, aceeaşi: trimiterea nefastului Tabel-Plan-Cadru-Unic în lada istoriei. Testul acid roşu încins al rezistenţei feroce la schimbare în materia curriculară: frâna pe introducerea programelor IB în şcolile noastre publice. Saga IB la români, tablou vivant legislativ-parlamentar, la zi. Act III.

 • Art. 26 LEN. Foaie de parcurs post-HG/16.07.2020
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Art. 26 LEN. Foaie de parcurs post-HG/16.07.2020

  Întrebare: Câţi miniştri, din 2011 începând, au lăsat de izbelişte art. 26 LEN, cel mai tare articol din lege? Răspuns corect: TOŢI, până la cel în funcţie. Eu am numărat vreo treişpe. Altă întrebare: cât a durat până când ministrul în funcţie a dat lumină verde (bravo!...) activării art. 26 LEN prin HG (cinci articole mari şi late)? Răspuns corect: şase luni. Asta e. Atât au putut. Aici suntem acum. Mergem mai departe. #clasapoliticăşiEducaţia

 • Pledoarie pentru Educaţie tehnologică de secol XXI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pledoarie pentru Educaţie tehnologică de secol XXI

  Denumirea completă a disciplinei este Educaţie tehnologică şi aplicaţii practice. Cu mâna pe inimă, recunosc: mie, novice în materie, sintagma nu mi-a transmis deloc frumuseţea reală şi relevanţa autentică a domeniului, până la o salvă lungă de semnale intense (foarte bine venite şi bine primite, deopotrivă), de a privi şi a vedea. Am privit, şi am văzut. Am citit, şi am înţeles. Mulţumesc, domnule profesor Ştefan Radu Kovacs!

Modifică Setările