
Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecţilor
În perioada 15-31 ianuarie 2021 Asociaţia Istoria Artei a desfăşurat proiectul cultural „Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecţilor”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
În perioada 15-31 ianuarie 2021 Asociaţia Istoria Artei a desfăşurat proiectul cultural „Arhiva de arhitectură: Corpul Arhitecţilor”, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
Dacă investeşti într-un apartament de închiriat pe termen lung, o idee de a obţine o sumă lunară mai mare e să îl oferi gata amenajat. Dar... cum jonglezi cu bugetul, timpul şi diferitele contrarii? Îţi răspundem noi.
Cele mai multe locuinţe moderne includ şi un open space, lucru de la sine înţeles. O astfel de compartimentare reduce de multe ori costurile dezvoltatorului, iar proprietarii se bucură de un acasă mai aerisit şi luminos. Dar cum amenajezi şi delimitezi două spaţii care comunică între ele, fără să îngreunezi circulaţia?
Aseară, Dragoş Bucur, Cristina Joia, Laura Boghiu şi Omid Ghannadi au ajuns în Călăraşi, unde au redat speranţa unor oameni care-şi pierduseră bucuria din suflet. Familia Lefter trăia într-o casă care aparţinea ocolului silvic şi, după moartea tatălui, urma să rămână pe drumuri. Echipa le-a oferit copiilor şi mamei adăpostul pe care nu ar fi reuşit să-l aibă fără ajutor.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România a definitivat lista celor 108 de deţinuţi politic care la începutul instaurării comunismului în ţara noastră au fost trimişi pe şantierul Cazinoului, grav avariat în timpul războiului.
Fântâna Dragonului, bijuteria arhitectonică gândită şi construită de deţinuţii politic în anii '50, a fost abandonată de autorităţi, vandalizată de suporterii echipei FC Farul Constanţa şi transformată în casă de oamenii străzii.
Juriul a desemnat câştigător proiectul propus de Papina Codruţ (Ploieşti), masterand la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion ”Mincu”. Menţiuni au primit Tudorancea Adi-Florian (Galaţi) şi Atena-Ioana Gârjoabă (Bucureşti).
Dorind sa vină în întâmpinarea cerinţelor clienţilor săi, unul dintre cele mai cunoscute magazine online, care oferă la vânzare produse din aproape toate domeniile, va implementa anul acesta în România plata în rate.
Asociaţiile neguvernamentale care susţin de mai mulţi ani includerea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO invocă necesitatea ca Guvernul Orban să înainteze documentaţia către organizaţie şi resping afirmaţiile recente ale ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Primăria municipiului Galaţi a finalizat joi, 24 octombrie 2019, concursul de proiecte pentru amenajarea a două zone importante din urbe. Unele dintre ideile premiate la cele două secţiuni sunt realmente uimitoare.
Primele săpături arheologice făcute în România într-o grădină istorică s-au realizat pe vastul domneniu al palatului ”Micul Trianon” de la Floreşti, judeţul Prahova.
Începând cu 1 ianuarie 2019, cea mai veche culă (n.r. - în Oltenia, în trecut, casă fortificată a unui boier) din România, Cula Greceanu din judeţul Vâlcea, a fost închisă. În timp ce proprietarii susţin că nu s-a plătit chiria, iar autorităţile nu fac nimic pentru a o cumpăra, şeful administraţiei judeţene declară că este vorba despre o clădire în litigiu şi că se vor găsi bani pentru a redeschide cula circuitului turistic şi muzeal.
Joi, Delta Studio a lansat albumul anual „Lifestyle Design Interior 2019”, singura publicaţie de acest tip pe piaţa din România. A treia ediţie a albumului reuneşte 41 dintre cele mai reuşite amenajări de interior realizate de arhitecţi şi designeri români în 2018.
Cercetarea de arhivă, coroborată cu unele informaţii din memorialistica publicată recent sau cu documente din arhive de familie, au condus la reconstituirea, în măsura dovezilor identificate până acum, a istoriei parcelării, proprietarilor sau chiriaşilor, a creatorilor proiectelor de arhitectură şi antreprizelor de construcţie.
Este în curs de derulare procesul de impunere cu CASS şi de executare silită a persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi din profesii liberale, susţine avocatul Gheorghe Piperea, enumerând toate categoriile din clasa de mijloc care vor fi vizate de această măsură.
În satul Tecşesti din comuna Întregalde,se desfăşoară până în 15 august 2018 o nouă etapă a proiectului „La Origini” iniţiat de Asociaţia Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove On. Proiectul a început în anul 2014 şi are că scop revitalizarea zonei prin amenajarea unui Muzeu Viu, ce va cuprinde ansambluri de locuit specifice fiecărei perioade istorice principale.
Arhitecţii chinezi uimesc din nou cu un zgârie-nori din Guiyang, China, care a devenit celebru datorită unei îndrăzneţe cascade încorporate în faţada clădirii.
Culorile pe care le alegem atunci când vrem să transformăm spaţiul pe care îl locuim ne pot determina starea de spirit.
Arhitecţi şi ingineri din toată lumea au realizat construcţii spectaculoase care, în timp, au devenit simboluri pentru locurile în care au fost ridicate.
În cadrul întâlnirii „Cum modelăm un oraş pentru oameni - Specialiştii proiectează oraşe pentru oameni, primarii le administrează” care are loc la Iaşi, sâmbătă, sunt aşteptaţi să ia parte, pe lângă arhitecţi din Bucureşti, primarul Oradei, Ilie Bolojan şi Marcel Ionescu-Heroiu, specialist în Dezvoltare Urbană la Banca Mondială.
Culele din România sunt monumente de o valoare istorică inestimabilă, dar au ajuns să se prăbuşească, iar autorităţile nu fac absolut nimic pentru a împiedica acest fenomen. Cula de la Mătăsari (Gorj) este una din cele din lemn de la noi din ţară, dar încetul cu încetul a dispărut.
Preşedintele filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor, Şerban Sturdza, i-a adresat primarului Capitalei Gabriela Firea o scrisoare deschisă în care ironizează graba acesteia de a redenumi o parte din Şoseaua Kiseleff şi Parcul Herăstrău Regele Mihai I şi o avertizează că "schimbările acestea peste noapte nu duc la nimic bun", bucureştenii întrebându-se deja "unde va fi bulevardul Ion Iliescu, piaţa Şerban Nicolae sau parcul Nicolicea".
ANTREPRENORIAT Doi tineri părinţi, care nu aveau nimic de-a face profesional cu designul de interior, au decis să aducă în România stilul hygge – care defineşte confortul, relaxarea unuia dintre cele mai fericite popoare din lume, cel danez
Doi istorici din Cluj au scris o carte despre oamenii care au proiectat multe dintre clădirile faimoase din vestul ţării, dar şi din state din centrul şi estul Europei. „Dicţionarul arhitecţilor din Transilvania în perioada dualismului austro-ungar (1867-1918)“ este inedit întrucât Varga Attila şi Gabriela Rus sunt primii care s-au încumetat să scrie, în română, despre cei care şi-au lăsat amprenta în piatră, în oraşele din fostul Imperiu.
Prima duminică de după Paşte este dedicată Sfântului Apostol Toma. Aceasta este, de altfel, singura duminică din anul bisericesc închinată unui Apostol al Mântuitorului. Duminica Tomii/Tomei sau Paştele Mic are o semnificaţie aparte. Această zi, aşezată imediat după Săptămâna Luminată, prelungeşte taina Învierii.
Trei mari arhitecţi care şi-au pus amprenta asupra Constanţei au cunoscut regimul de teroare în temniţele comuniste, lucru puţin ştiut de locuitorii oraşului. Numele lor nu apar pe clădiri deoarece comuniştii n-au dorit să se afle că au fost nevoiţi să apeleze la „duşmani ai poporului“ pentru că nu aveau specialişti care să proiecteze, să construiască şi să renoveze clădiri cu grad mare de dificultate.
Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), a declarat că instituţia pe care o conduce face calcule privind pierderile financiare cu care se confruntă România, din cauza faptului că nu este pus în valoare patrimoniul, dar şi că nu a primit încă un răspuns din partea prim-ministrului Dacian Cioloş, la scrisoarea transmisă vineri, privind luarea de măsuri pentru salvarea patrimoniului construit.
Cea de-a două ediţie a Forumului zonal de arhitectură şi urbanism „Moldova Reper 2030“ va avea loc în Bacău, în zilele de 10 şi 12 iunie 2016, fiind dedicată perspectivelor pe termen mediu ale dezvoltării pe teritoriul Moldovei, specialiştii urmând să discute despre infrastructura inteligentă, atragerea de investiţii în zona Moldovei, dar şi spaţiile publice, mediul curat şi estetica.
Building Education Bucharest International Forum 2016 va reuni, pe data de 3 martie, peste 200 de manageri din educaţie, arhitecţi cu proiecte educaţionale şi specialisti internationali. La eveniment vor participa, printre alţii, şi reprezentanţi ai Universităţii Cambridge.
Vreme de trei săptămâni, la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, Brăila a găzduit Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală „Nicăpetre”. Şapte artişti au trecut de preselecţia organizată de Consiliul Judeţean şi fiecare a realizat o sculptură în piatră pe tematica „Mitul originar al pescarului”. Operele de artă sunt gata, însă acum autorităţile locale se întreabă ce să facă cu ele...