Stiri despre antim ivireanul

  17 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Bustul Generalului Magheru la Troianu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bustul Generalului Magheru la Troianu

  Un ministru al Culturii tinerel, cu studii de teologie şi filosofie şi cu o practică de student într-un cabinet prezidenţial, ros care va să-zică de soarta domeniului, care s-a dovedit în fapt mai neputincios decât o fată mare la coarnele plugului, m-a ţinut trei luni de zile pentru aprobarea punerii unui bust al lui Antim Ivireanul la locul cuvenit de părinte al urbei păstorite de el.

 • Cum şi-a câştigat Râmnicu Vâlcea supranumele de „capitala tipografilor“. Istoria cărţilor rare şi scumpe editate cu sute de ani în urmă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum şi-a câştigat Râmnicu Vâlcea supranumele de „capitala tipografilor“. Istoria cărţilor rare şi scumpe editate cu sute de ani în urmă

  Prin episcopii cărturari care au trăit la Râmnicu Vâlcea, prin colaboratorii lor, traducători, meşteri tipografi, prin cărţile tipărite şi prefeţele lor originale, prin şcolile pe care le susţinea, Râmnicul a fost unul dintre primele centre culturale din tot spaţiul românesc, care îşi justifică aprecierea de „capitală a tipografilor”.

 • Elevii care salvează vieţi cu ajutorul poveştilor şi al ornamentelor de Crăciun
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Elevii care salvează vieţi cu ajutorul poveştilor şi al ornamentelor de Crăciun

  Într-o lume care pune accent pe comercial, pe ambalaj, mai mult decât pe conţinut, pe scandal mai mult decât pe valori şi modele, la Vâlcea există o şcoală unde elevii nu învaţă numai română, matematică, engleză... ci mai ales cum să devină oameni. Poate suna desuet, dar lecţia despre implicare, ajutorare, civism nu civică, are deja rădăcini adânci.

 • Oameni şi fapte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oameni şi fapte

  Vinerea trecută, la Râmnicu Vâlcea, „oraşul Domniei Mele“, cum îi spunea Mircea cel Bătrân, a avut loc o frumoasă sărbătoare, o nobilă recunoaştere a meritelor faţă de Râmnic ale unui mare cărturar al Ţării Româneşti, Episcop al Râmnicului înainte de a fi Mitropolit al Ţării Româneşti, chemat în acest jilţ înalt de către Brâncoveanu.

 • Fapte de viaţă care merită să rămână amintiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fapte de viaţă care merită să rămână amintiri

  La Râmnic, pe Olt, a fost sfinţită prima biserică şi mănăstire purtând numele şi hramul lui Antim Ivireanul, strălucitul cărturar, ocrotitorul şi episcopul oraşului şi apoi mitropolit al Ţării Româneşti.

 • Patriarhul Daniel
a canonizat patru sfinţi sihastri la Râmnicu Vâlcea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriarhul Daniel a canonizat patru sfinţi sihastri la Râmnicu Vâlcea

  Patriarhul Daniel a fost prezent miercuri, 28 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, pentru a oficia slujba de sfinţire a Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea, fostul Schit Troianu. Tot cu acest prilej a avut loc proclamarea oficială a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu.

 • Antim Ivireanul, întemeietorul limbii române bisericeşti, „dăruit cu însuşiri atât de rare încât ştia să facă orice meşteşug“. Cum şi-a atras mânia turcilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Antim Ivireanul, întemeietorul limbii române bisericeşti, „dăruit cu însuşiri atât de rare încât ştia să facă orice meşteşug“. Cum şi-a atras mânia turcilor

  Sfântul Ierarh Antin Ivireanul, georgian de origine, a fost un înţelept şi bun liturghisitor, tipograf, redactor, editor şi creator de limbaj bisericesc în limba română. A fost un aprig luptător împotriva orânduirii otomane şi tocmai acest lucru i-a adus exilul şi, ulterior, moartea. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română şi este sărbătorit în fiecare an la 27 septembrie.

 • Ajutoarele de la UE au ajuns şi la Călăraşi. Când începe distribuirea alimentelor către cei mai nevoiaşi români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ajutoarele de la UE au ajuns şi la Călăraşi. Când începe distribuirea alimentelor către cei mai nevoiaşi români

  Aproximativ 12% din populaţia judeţului Călăraşi stă cu mâna întinsă la ajutoarele europene. 38.000 de persoane care îşi duc zilele cu mai puţin de 400 de lei pe lună vor beneficia şi în acest an de alimente. După mai bine de două luni întârziere, alimentele au ajuns şi la Călăraşi, distribuirea acestora urmând să înceapă luni, 19 ianuarie.

 • Păcatele
limbii şi limba păcatelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Păcatele limbii şi limba păcatelor

  Bucureştenii, mari iubitori ai oraşului lor, cunosc prea bine Mănăstirea Antim, unul din cele mai de preţ locaşuri ale capitalei, dar tot mai puţini ştiu şi de ce îi spunem aşa.

 • Generalul Iulian Vlad deschide... fereastra serviciilor secrete?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Generalul Iulian Vlad deschide... fereastra serviciilor secrete?

  Vineri, 11 octombrie, la prânz, Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul, din Râmnicu Vâlcea va avea un oaspete neobişnuit, miraculosul supravieţuitor al loviturii de stat, din decembrie 1989, Sfinxul Securităţii de ieri - şi azi autocenzurat - generalul Iulian Vlad. El a fost invitat să deschidă o anumită Cutie a Pandorei. Ceea ce nu înseamnă că o va şi face...

 • Expoziţie de carte „Antim Ivireanul“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expoziţie de carte „Antim Ivireanul“

  Astăzi, până la ora 16.00, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu“, secţia-împrumut adulţi, se desfăşoară o expoziţie de carte „Antim Ivireanul“.

 • Râmnicu Vâlcea: Cei cinci Sfinţi au sosit la Arhiepiscopie (FOTO)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Râmnicu Vâlcea: Cei cinci Sfinţi au sosit la Arhiepiscopie (FOTO)

  Un sobor de preoţi alături de zeci de credincioşi au aşteptat raclele cu moaştele Sf. Grigorie Decapolitul şi ale Sfinţilor Martiri de la Niculiţel. Credincioşi din toate colţurile judeţului au venit în azi la Arhiepiscopia Râmnicului pentru a se închina sfinţilor aduşi aici cu prilejul Sărbătorii dedicată Sf. Antim Ivireanul.

Modifică Setările