Stiri despre anii 90

  35 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • La
20 de ani de la 9/11: Manhattan-Kabul şi retur, un drum care nu lasă nicio
speranţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La 20 de ani de la 9/11: Manhattan-Kabul şi retur, un drum care nu lasă nicio speranţă

  Nimic despre 11 septembrie, pentru că în 20 de ani nu s-a înţeles nimic din el, ba chiar dimpotrivă, lucrurile au mers din rău în mai rău. Dacă deceniul 10 al secolului trecut a durat din 1989 până în 2001, perioada dublu decenală de după 11 septembrie s-a încheiat odată cu retragerea americană eşuată din Afganistan din august 2021. Şi de-acum încolo?

 • Privatizarea postcomunistă: devalizare şi eşec. Cum s-a transformat procesul într-un jaf nesfârşit şi sistematic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Privatizarea postcomunistă: devalizare şi eşec. Cum s-a transformat procesul într-un jaf nesfârşit şi sistematic

  Marele proces al privatizării, demarat emfatic după Revoluţie, s-a încheiat în butaforie: ceea ce trebuia să fie motorul economiei româneşti libere s-a transformat într-o devalizare generalizată, cu concursul politicienilor, oamenilor din administraţie şi al aşa-zişilor investitori. Companiile privatizate, au ajuns rapid în faliment şi au sfârşit prin a fi vândute, bucată cu bucată, la preţuri mult mai mari decât la achiziţie

 • PORTRET Anda Călugăreanu, un Gavroche feminin care i-a sfidat pe comunişti: „Şi-a tăiat craca de sub picioare, iar compozitorii au boicotat-o“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PORTRET Anda Călugăreanu, un Gavroche feminin care i-a sfidat pe comunişti: „Şi-a tăiat craca de sub picioare, iar compozitorii au boicotat-o“

  Anda Călugăreanu a fost o artistă curajoasă, care a renunţat la succesul asigurat de muzica uşoară pentru a face folk. Statura minionă, personalitatea fâşneaţă, tunsoarea à la française şi încrâncenarea i-au adus porecla de Gavroche. Un Gavroche feminin care a strâns din dinţi şi le-a dovedit comuniştilor că vocea ei contează.

 • INTERVIU Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor: „Toţi cei care am avut parte de o familie destrămată ştim că eşti împărţit în două, dar nu ne-am dat seama pe loc“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor: „Toţi cei care am avut parte de o familie destrămată ştim că eşti împărţit în două, dar nu ne-am dat seama pe loc“

  Bogdan-Alexandru Stănescu (38 de ani), coordonator al colecţiei de literatură universală „Biblioteca Polirom“ şi scriitor, îşi aminteşte cum, în clasa a IV-a, când a privit la televizor execuţia soţilor Ceauşescu, a simţit că au murit doi oameni pe care-i cunoştea, căci, într-un fel, făcuseră parte din viaţa lui. Pentru cea mai recentă carte a lui, „Copilăria lui Kaspar Hauser“, a obţinut Premiul pentru Literatură, la Gala Radio România Cultural.

 • VIDEO Singura carte din România care s-a vândut împreună cu o bucată de ceafă de porc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Singura carte din România care s-a vândut împreună cu o bucată de ceafă de porc

  Tumultul tranziţiei şi foamea ancestrală a românilor se comprimă într-o lansare de carte care a avut loc în 1992, în măcelăria Mirad, din Piaţa Amzei. Mari oameni de cultură au fost prezenţi la eveniment, în frunte cu Părintele Galeriu şi Laurenţiu Ulici, cel care avea să devină preşedintele Uniunii Scriitorilor. „Lumea se împarte între carte şi carne”, spuneau autorii cărţii. Sloganul e, în parte, valabil şi azi, cred ei acum, după 24 de ani.

 • Miron Cozma şi Marian Munteanu, la judecata de apoi a Pieţei Universităţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miron Cozma şi Marian Munteanu, la judecata de apoi a Pieţei Universităţii

  La 26 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, „Adevărul” a dezvăluit că atât Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului, cât şi Marian Munteanu, liderul fenomenului Piaţa Universităţii, au fost colaboratori ai Securităţii. Aceste informaţii au stârnit reacţii diferite printre cei care au fost în mijlocul evenimentelor de atunci: unii se declară dezamăgiţi, alţii spun că aceste dezvăluiri le confirmă bănuielile.

 • FOTO VIDEO Republica interlopă România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO VIDEO Republica interlopă România

  Cimitirul Bellu. E o după-amiază frumoasă de sâmbătă. De la mormântul lui Ion Luca Caragiale se aud versurile „Nici într-o sută de ani/ Aşa om nu se mai naşte”. Cincizeci de metri mai încolo, o mie de oameni participă la înmormântarea lui Fane Spoitoru. Din boxe continuă muzica: „Aşa om cum a fost Fane/ Să moară în post de Paşte”. Copiii de florărese aleargă printre cruci: „Uite mormântul lui George Coşbuc. După el s-a numit piaţa de flori”.

 • Cele mai mari
dosare de corupţie din anii ‘90
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai mari dosare de corupţie din anii ‘90

  Cele mai mari dosare de corupţie din anii 90. Perioada anilor 1990 a fost zguduită de puternice scandaluri de corupţie, care au afectat serios România. Printre cele mai răsunătoare se numără Ţigareta, Caritas, Flota şi Bancorex. Din păcate, în cele mai multe din dosarele deschise în aceste cazuri, vinovaţii nu au fost pedepsiţi, de multe ori din cauza tărăgănării proceselor, care a dus la prescrierea faptelor.

 • ANII ’90. Cum a schimbat America faţa României. Milioane de dolari pentru ONG-uri, televiziuni, sindicate şi mişcări politice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ANII ’90. Cum a schimbat America faţa României. Milioane de dolari pentru ONG-uri, televiziuni, sindicate şi mişcări politice

  Perioada cuprinsă între sfârşitul anului 1989 şi începutul lui 1990 rămâne, şi după un sfert de secol, un timp al misterelor. Cine a declanşat Revoluţia? Cine a avut interesul ca în această parte a Europei să se producă o schimbare? Cum şi când a intrat România în sfera de influenţă a Statelor Unite ale Americii?

 • „Intelligence”-ul românesc în anii '90 (1)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Intelligence”-ul românesc în anii '90 (1)

  În contextul redeschiderii dosarului privind evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, una dintre cele mai negre perioade din istoria postdecembristă a României, cu efecte devastatoare asupra acelui prezent şi al viitorului României, numeroşi analişti politici, istorici, publicişti, formatori de opinie fac referire la aceste evenimente ca fiind născute dintr-o posibilă confruntare a noilor structuri de informaţii româneşti,

 • De ce Monarhia n-a salvat România. Momentele care ne-ar fi putut schimba istoria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce Monarhia n-a salvat România. Momentele care ne-ar fi putut schimba istoria

  „Adevărul“ publică începând de astăzi o serie de articole despre parcursul sinuos al relaţiei dintre Casa Regală a României, politicienii români şi societate, în ultimii 25 de ani. De ce nu a fost Monarhia soluţia salvatoare pentru ţară? Cine şi când a greşit? Ce viitor poate avea regalitatea în România?

 • Pentru o ideologie a Statului Român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pentru o ideologie a Statului Român

  Am ajuns în secolul 21, în care România, ca stat membru al UE şi NATO, este în faţa unei şanse istorice – aceea de a-şi consolida instituţiile la un nivel comparabil cu statele puternice din UE şi, implicit, să ofere servicii la un nivel calitativ comparabil cu cele din Vest.

 • VIDEO EXCLUSIV Sorin Ovidiu Vîntu: „Dacă statul român m-ar fi prins cu tot ce am făcut, făceam puşcărie pe viaţă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO EXCLUSIV Sorin Ovidiu Vîntu: „Dacă statul român m-ar fi prins cu tot ce am făcut, făceam puşcărie pe viaţă“

  „Adevărul“ va prezenta, pe parcursul acestei luni, o serie de interviuri şi portrete ale oamenilor de afaceri care au construit capitalismul în România. Avem capitalişti de cumetrie, capitalişti de manual sau capitalişti cu stele pe umeri. După un sfert de secol de libertate, aflăm împreună ce e în mintea acestor oameni care au făcut bani în vreme ce românii au dormit liniştiţi.

 • Leul fără frontiere (11)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leul fără frontiere (11)

  În istoria sistemului bancar din România, a reformării acestui sistem, 1997 a rămas înscris drept „Anul pieţei valutare”. Doi factori au contribuit cu deosebire la dobândirea acestei titulaturi: 1) reforma care i-a asigurat pieţei valutare un dinamism viguros; 2) a fost primul an în care România n-a mai resimţit obişnuitele crize valutare.

 • Leul fără frontiere (9)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leul fără frontiere (9)

  Dezbaterea de miercuri, de la BNR, referitoare la crearea unei pieţe internaţionale de capital în România, a ocazionat un schimb fructuos de idei. Nu intenţionez să fac radiografia dezbaterilor. Mă voi opri, însă, la o subliniere a guvernatorului Băncii Naţionale, fiindcă are legătură cu tema acestui serial.

 • Leul fără frontiere (8)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leul fără frontiere (8)

  Să recapitulăm. Legea prevedea că patrimoniul societăţilor comerciale avea să se împartă între stat şi cetăţeni. Desigur, în ecuaţie fiind incluşi numai acei cetăţeni care urmau să împlinească 18 ani până la 31 decembrie 1992. Statului îi reveneau 70 de procente, supuşilor săi – 30. Un fel de împroprietărire.

 • Leul fără frontiere (7)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leul fără frontiere (7)

  Atunci, la începutul anilor ’90, devenise certă nevoia de a grăbi privatizarea. Dar transferul de proprietate de la stat în sectorul privat nu avea cum să devină un motor al prosperităţii fără o bună organizare şi, totodată, fără întărirea încrederii în acest proces.

 • Leul fără frontiere (6)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Leul fără frontiere (6)

  În anii ’90, la începutul lor, când purtam povara unei economii slăbite, convertibilitatea totală a leului era un vis încă prea îndepărtat. Ca şi visul românesc de bunăstare, de după 22 decembrie 1989, ce se născuse din modelele occidentale cunoscute la noi, mai bine sau mai puţin bine.

 • FOTO Cum arătau
vedetele hollywoodiene din prezent în anii ’90
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Cum arătau vedetele hollywoodiene din prezent în anii ’90

  Vedetele din zilele noastre nu fost întotdeauna adeptele unor stiluri vestimentare care să ducă spre zona formală, perioada în care aceştia au fost copii sau adolescenţi din anii 90 fiind una în care tendinţele acelor ani au avut efect şi asupra lor.

Modifică Setările