Stiri despre andrei plesu

  609 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Replica lui Dinescu la atacul lui Liiceanu: O singură dată în viaţă l-am făcut să plîngă şi văd că nu m-a iertat nici pînă în ziua de astăzi pentru acel afront
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Replica lui Dinescu la atacul lui Liiceanu: O singură dată în viaţă l-am făcut să plîngă şi văd că nu m-a iertat nici pînă în ziua de astăzi pentru acel afront

  În replica sa la atacul dur al lui Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu scoate în evidenţă comportamentul „filosofului cu mînecuţe de contabil”, din perioada de dinainte şi de după Revoluţie, făcând referire inclusiv la vizita filosofului la fostul director SRI Virgil Măgureanu. Dinescu îl acuză de laşitate şi că nu ar fi fost un oponent activ al regimului Ceauşescu.

 • „Cazzavillan
21“, roman de Cristina Hoffman, „garantat de“ Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cazzavillan 21“, roman de Cristina Hoffman, „garantat de“ Andrei Pleşu

  Cunoscută până acum mai mult în lumea filmului (a fondat, alături de Dan Nuţu, Aristoteles Workshop), Cristina Hoffman debutează acum în literatură, cu o carte de amintiri deghizată în roman, despre copilăria şi adolescenţa petrecute într-un cartier pitoresc al Bucureştiului din „comunismul timpuriu“. „Cartea Cristinei Hoffman reuşeşte să ne ispitească spre o experienţă mult mai sănătoasă, mai utilă: experienţa memoriei“, spune Andrei Pleşu.

 • Corectitudinea politică de dreapta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corectitudinea politică de dreapta

  Textul meu „Zece jidani mititei“, publicat anterior pe blogul Adevărul, a stârnit câteva reacţii cărora doresc să le răspund în continuare. În primul rând reducerea textului meu – atât de către domnul Andrei Cornea, cât şi de către domnul Andrei Pleşu – la un mesaj antisemit este un proces de intenţie săvârşit cu o rea-credinţă şi o superficialitate atât de evidente, încât, vorba domnului Cornea, nici nu ar merita o replică.

 • Laure Hinckel, traducătoare, jurnalistă: Vreau să ating cărţile de pe rafturile librăriilor, respirând normal, fără mască
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Laure Hinckel, traducătoare, jurnalistă: Vreau să ating cărţile de pe rafturile librăriilor, respirând normal, fără mască

  ICR Paris desfăşoară proiectul ”Împreună cu creatorii români din Franţa în timpul şi după coronavirus”. În aşteptarea reluării activităţii culturale, ICR Paris publică interviuri despre viaţa şi proiectele a 15 artişti din Franţa care promovează cultura română. Azi: Laure Hinckel: ”Vreau să aud ce discută oamenii stând la cozi la film. Sunt şi gata să-i iert, deşi molfăie cu zgomot mâncând popcorn”.

 • Dăncilă şi-a anunţat susţinerea pentru Gabriela Firea. De cealaltă parte, Nicuşor Dan e susţinut de Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dăncilă şi-a anunţat susţinerea pentru Gabriela Firea. De cealaltă parte, Nicuşor Dan e susţinut de Andrei Pleşu

  Fostul premier şi lider PSD Viorica Dăncilă şi-a arătat susţinerea la alegerile locale din Capitală în favoarea Gabrielei Firea. De asemenea, aceasta îl critică pe Nicuşor Dan, despre care spune că îşi acoperă „lipsa de idei şi proiecte cu atacuri la PSD”. Spre deosebire de Firea însă, Nicuşor Dan e susţinut de filosoful Andrei Pleşu.

 • Vintilă Mihăilescu. O reamintire
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vintilă Mihăilescu. O reamintire

  În vara trecută, Vintilă Mihăilescu îmi scria din spital: „Să cogitezi despre descompunere, ce lux! Să o trăieşti, ce mizerie! Mama lor de intelectuali... Asta e tot ce am putut «gîndi» în această perioadă... (...). Îti dau veşti cînd ies din Tunel“ …şi semna: Vintilă intunelitul.

 • Mici lecturi de carantină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mici lecturi de carantină

  Rapidă diagnoză sociologică. Există patru categorii de oameni (apud Carlo M. Cipolla, Legile fundamentale ale imbecilităţii umane): 1) neajutoraţii („Fraierii“): cînd fac ceva, ei pierd şi alţii cîştigă;

 • Ce se poate găsi într-un birou gol – Memorialistică –
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce se poate găsi într-un birou gol – Memorialistică –

  Astăzi, cînd asistăm la vioaie şi imprevizibile schimbări de guvern, ne putem gîndi, cu un inocent amuzament, la detalii nesemnificative în aparenţă, dar care, în iureşul schimbării, îşi au pitorescul lor. De pildă, cum laşi, la plecare, un birou ministerial, respectiv ce surprize poate găsi urmaşul cînd se instalează în noul său fotoliu.

 • VIDEO „Dilema Veche“ şi-a mărit lista premianţilor dilematici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO „Dilema Veche“ şi-a mărit lista premianţilor dilematici

  Ştiţi cine are 27 de ani, recent împliniţi, e deşteaptă tare, are mai multe facultăţi, ştie o grămadă de limbi străine, a rămas în România şi în plus e şi mişto?  Nu? Hai, un pic de efort! Da, exact, „Dilema veche”.

 • În apărarea celor fără apărare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În apărarea celor fără apărare

  Cu mai multe zile în urmă am primit un text din partea doamnei avocat Sandra Grădinaru, din Iaşi, conferenţiar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. Am avut prilejul să o văd vorbind în cîteva emisiuni de televiziune şi am fost plăcut impresionat de discursul dînsei: ferm, profesionist, convingător şi, mai ales, foarte angajat civic, dincolo de „tehnicalităţile“ propriu-zise ale meseriei (dar fără neglijarea lor).

 • Multiculturalism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Multiculturalism

  De o bună bucată de vreme, orice (re)întîlnire cu Vestul european este o întîlnire cu policromia multiculturală. Nu în aceeaşi măsură peste tot şi nu cu aceleaşi efecte. Dacă, de pildă, la Paris, strada şi trecătorii ei şi-au schimbat masiv chipul în ultimii ani, astfel încît simpatizantul tradiţional al locului are dificultăţi să se regăsească în „actualitatea“ lui, la Viena lucrurile arată mult mai cordial, mai încurajator.

 • Vremuri tulburi, oameni de mîna a doua
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vremuri tulburi, oameni de mîna a doua

  Criza lumii de azi (şi a României) e boală veche. Iată cum o descrie Alexis de Tocqueville în 1835 (Despre democraţie în America, trad. românească, Humanitas, 1995):

 • De citit, de recitit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De citit, de recitit

  Cu mai mulţi ani în urmă, am dat, într-o antologie, peste o mulţime de texte ale lui Nae Ionescu de o actualitate aproape neverosimilă.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  Doamna judecător Niţă rescrie istoria. Nu numai că s-a făcut dreptate, dar s-a aflat şi cum era cu disidenţa sub comunism. Cei implicaţi în anchetarea (fatală) a lui Gheorghe Ursu nu i-au făcut, de fapt, nimic. Întîi că nu era un disident suficient de zgomotos şi doi, că nici nu era disident. Făcea doar afaceri cu valută (dovada: cei 16 dolari care s-au găsit printre economiile lui).

 • GDS şi marea conspiraţie sovieto-maghiaro-criptocomunistă – Memorialistică (5)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  GDS şi marea conspiraţie sovieto-maghiaro-criptocomunistă – Memorialistică (5)

  O experienţă caracteristică a memorialisticii este ruptura comică, dar şi potenţial traumatizantă, între ceea ce ştii că ai trăit şi ceea ce se speculează ulterior, cu motivaţii diverse, în legătură cu „bagajul“ tău existenţial. Ai, pe de o parte, faptele biografiei tale şi, pe de alta, ambalajul „hermeneutic“, jurnalistic, „demascator“ al imaginii lor în posteritate.

 • Sus inima!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sus inima!

  La început de an, nu găsesc altceva mai bun de făcut decît să reiau, terapeutic, un text mai vechi, din 2009, în care regăsesc un îndemn şi o melancolie încă neostoite în sufletul meu. Sper ca, peste încă zece ani, îndemnul să fie subînţeles, iar melancolia – vetustă...

 • Cum am ajuns (iar) ministru – Memorialistică (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum am ajuns (iar) ministru – Memorialistică (2)

  După experienţa de la Ministerul Culturii, eram decis să nu mai particip la nici o formulă guvernamentală. Doi ani de „administraţie“ mi se păreau suficienţi. Avem încă proiecte personale, pe care nu voiam să le sacrific.

 • Aproapele ca judecător
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aproapele ca judecător

  Este evident că nu există politică democratică fără adversitate ideologică, fără competiţie de idei, fără multipartitism şi conflict între partidele angajate în lupta pentru putere. Ba chiar şi înăuntrul fiecărui partid, tensiunile, facţiunile, spiritul critic şi autocritic sînt de neevitat. Cu atît mai mult în timpul campaniilor electorale.

 • Maşa. Maşenka. Maşa Dinescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maşa. Maşenka. Maşa Dinescu

  Cînd în preajma ta se întîmplă o nenorocire, primejdia curentă este ori „să n-ai cuvinte“, ori să te îneci în platitudini (legitime…). Ştiam că Maşa Dinescu suferă de o boală grea, pentru care nu există tratament şi care, zi de zi, o împuţina pînă la desfigurare.

 • Lupta politică la noi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupta politică la noi

  Sîntem în plină campanie electorală. Ne-am fi aşteptat ca, după 30 de ani de exerciţiu democratic, „turnirul“ politic să se reformeze stilistic, să capete substanţa şi manierele unei dezbateri care implică, desigur, concurenţă, dar fără să băltească în istericalele unei răfuieli de periferie.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  Septembrie 2019. Ion Vianu, în trecere prin Bucureşti, mi-a făcut plăcerea să-mi dăruiască ultima lui carte apărută, anul trecut, la Editura Polirom (Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru). Am citit-o cu lăcomie şi, de-atunci, mă simt zilnic vinovat că amîn să scriu despre ea.

 • „Depresiile“ divine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Depresiile“ divine

  Ca toate întîlnirile proaste, întîlnirea cu depresia poate avea surprinzătoare beneficii. A înţelege asta e, deja, un început de „depresurizare“...

 • „Binele“ răului totalitar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Binele“ răului totalitar

  Auzim mereu, mai des decît ar fi cazul, că „era mai bine înainte“. Ba că aveam siderurgie, petrochimie şi fabrică de camioane româneşti, ba că Ceauşescu a făcut metrou, blocuri şi o autostradă, ba că nu exista şomaj, că toţi aveau casă, concedii „sindicale“ şi învăţămînt gratuit etc.

Modifică Setările