Stiri despre andrei plesu

  514 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Prezenţa lui Horia Bernea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prezenţa lui Horia Bernea

  Săptămîna trecută, vineri, de Ziua Sfintei Cruci, Horia Bernea ar fi împlinit 80 de ani. E omul a cărui absenţă mă afectează adînc, pentru că acoperea întregul spectru al nevoilor mele sufleteşti şi intelectuale: era un mare artist, era un interlocutor temeinic şi viu pe multiple domenii, de la pictură la religie, de la etnografie la filozofie, de la cultura occidentală la unicitatea bizantină.

 • Recitiri. Pentru uzul politicienilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recitiri. Pentru uzul politicienilor

  Am spus-o şi săptămîna trecută: nu mai pot continua să comentez, amărît, exasperat sau ironic scena politică a României de azi. Nu mai vreau să mă las confiscat de împrejurări stingheritoare şi de coregrafia diletant-iresponsabilă a unor personaje de mîna a doua şi a treia, cu strategii de şmecheraşi gălăgioşi şi ambiţii napoleoniene.

 • S-a rezolvat! Vinovaţi sînt străinii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-a rezolvat! Vinovaţi sînt străinii

  Cine acceptă postura de gazetar acceptă un soi de prizonierat. Eşti condamnat la „actualitate“, adică la ghiveciul conjunctural al ştirilor de ultimă oră. M-am plîns şi mă tot plîng de această nemiloasă soartă. Să ai 70 de ani şi să fii „arestat“ în politichia de doi bani a unor personaje despre care, în condiţii normale, n-ai fi ştiut că există.

 • Andrei Pleşu împlineşte astăzi 70 de ani. Mihai Şora: Bine ai venit în Clubul Moşilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu împlineşte astăzi 70 de ani. Mihai Şora: Bine ai venit în Clubul Moşilor

  "Întreg şi limpede, nesofisticat, într-o lume haotică şi impură. Cu ochii larg deschişi spre ceilalţi, spre metehnele lor, deşi, în mod paradoxal, senin şi neconflictual. Rotund şi hâtru în vremuri tulburi, când mulţi semeni trăiesc isteric, ies în public cu jungherul la cingătoare ori fac – din condei – pumnal", a scris Mihai Şora despre filosoful Andrei Pleşu, care împlineşte astăzi 70 de ani.

 • Cariere politice pe bază de incoerenţă şi anonimat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cariere politice pe bază de incoerenţă şi anonimat

  Chiar cînd sînt radicale, criticile la adresa guvernanţilor se referă, îndeobşte, la generalităţi tehnice şi morale, mai mult sau mai puţin standar­di­zate: corupţie, incompetenţă, spirit de gaşcă, minciună, tendinţe centrifugale faţă de UE şi NATO etc.

 • O recitire din Caragiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O recitire din Caragiale

  Reamintesc, mai jos, cititorului un text al lui Caragiale („Ţara lui Hübsch“), care dovedeşte că, în materie de lehamite şi sudalmă, avem solide tradiţii. E vorba despre două cuvinte prin care Eduard Hübsch, compozitorul Imnului nostru Regal, a caracterizat ţara sa de adopţiune.

 • Simptomatologia unei guvernări eşuate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Simptomatologia unei guvernări eşuate

  A fi la putere nu e, niciodată, o garanţie de infailibilitate, de impunitate, de legitimitate. Poţi fi „la putere“, fără a fi „în putere“, adică fără a fi capabil să-ţi exerciţi puterea conform prerogativelor ei subînţelese, altfel spus, fără a fi capabil să-ţi onorezi „împuternicirea“.

 • Ce-i de făcut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-i de făcut

  Am fost invitat, de curînd, la o întîlnire „de lucru“ cu oameni admirabili, îngrijoraţi de mersul ţării şi dornici să întreprindă ceva pentru a schimba eficient ce e de schimbat. Cititorul să nu se grăbească, încercînd să identifice „dedesubturi“ subversive, manevre elitiste, planuri manipulatorii, finanţate de „sorosişti“, „agenturi“ oculte, venetici hulpavi, care şi-au făcut din „antiromânism“ un program (lacom) de viaţă… Nu.

 • Opriţi-vă!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Opriţi-vă!

  Acum peste şase ani, am publicat la această rubrică un text exasperat, a cărui exasperare nu pare să fi fost auzită de cine trebuie. L-am redescoperit întîmplător, pentru a constata că e încă şi mai actual azi decît era în 2012. Îl reiau, deci, cu aceeaşi exasperare, dar cu mult mai puţine iluzii decît aveam cînd l-am scris. Am adăugat doar un scurt paragraf, inspirat de dejecţii ale anului în curs.

 • Plictiseală cu strigături
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plictiseală cu strigături

  În principiu, plictiseala nu se potriveşte cu stridenţa. Cînd de jur împrejur e tapaj, agitaţie, trăncăneală răstită, chiot, îmbrînceală aprigă, conflict isteric, grimasă vajnică, băşcălie de stadion, nu prea poţi să te plictiseşti. E prea mult circ! Plictiseala e o specie a somnolenţei: orice formă de curiozitate se stinge, orice interes pentru ce se întîmplă prin preajmă se pierde.

 • Vinovăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vinovăţii

  Cînd lucrurile nu prea merg, e normal să se cerceteze cauza defecţiunii, ceea ce, în ultimă instanţă, echivalează cu identificarea vinovaţilor. Sigur că nu tot ce se întîmplă rău presupune o vinovăţie personalizată. Dacă recolta e proastă din cauza secetei nu e nimeni direct responsabil.

 • Chipuri ale presei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chipuri ale presei

  De curînd, a apărut la Editura Humanitas jurnalul german al lui Denis de Rougemont din anii 1935-1936. E un text esenţial pentru înţelegerea perioadei de consolidare a regimului hitlerist şi pentru analiza metabolismului politic şi social al totalitarismelor în general. Inevitabil, ni se prezintă şi informaţii despre presă.

 • Avem numai soluţii pe care nu le avem
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avem numai soluţii pe care nu le avem

  Asta şi pentru că avem problemele pe care le avem şi care nu seamănă cu problemele nici unei ţări bine aşezate politic, economic, financiar şi moral. Să recapitulăm. Partidul de guvernămînt se legitimează printr-un masiv sprijin popular şi se laudă cu votul unei majorităţi zdrobitoare. În realitate, e vorba de un electorat de 3,5 milioane (din 18!), adică de un număr de voturi echivalent cu cca 19% din totalul voturilor exprimabile.

 • Andrei Pleşu: „Ieşirile în piaţă au efect într-o ţară normală, în care există o democraţie statică şi reactivă. Deocamdată, sunt foarte îngrijorat”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrei Pleşu: „Ieşirile în piaţă au efect într-o ţară normală, în care există o democraţie statică şi reactivă. Deocamdată, sunt foarte îngrijorat”

  Luni, la Facultatea de Litere, a avut loc o dezbatere moderată de academicianul Mircea Dumitru, cu tema „Întrebările şi neliniştile Europei”. În vreme ce majoritatea cetăţenilor urmăreau ultimele declaraţii ale celor de la guvernare, în sala de lectură a facultăţii, Andrei Pleşu, unul dintre invitaţi, mărturisea că „dacă reprezentanţii României în forul european se numesc Grapini, Viorica Dăncilă şi alţii, nu-mi fac nicio iluzie".

 • Marx, marxismul şi comunismul (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marx, marxismul şi comunismul (II)

  Una dintre cele mai grave erori în orice interpretare este extrapolarea. Dintr-un text sau o operă reflexivă, care formează un întreg, se ia doar o parte, chiar o părticică, aceasta fiind extinsă asupra întregului, de la care s-a plecat.

 • Lucian Pintilie şi mizeria lumii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lucian Pintilie şi mizeria lumii

  Mi s-a oferit prilejul să spun cîteva cuvinte la aniversarea dedicată de Teatrul Bulandra lui Lucian Pintilie, cu ocazia împlinirii vîrstei de 80 de ani. Îmi este mult mai uşor să propun un discurs aniversar decît unul de înmormîntare.