Stiri despre andrei plesu

  527 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Anonimi, personalităţi, vedete
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anonimi, personalităţi, vedete

  Îmi ajung adesea la ureche zvonuri despre unele dezbateri din interiorul partidelor, cu privire la raportul optim dintre profilul colectiv al unei organizaţii politice şi profilul individual al membrilor lor. Tema devine importantă mai ales în preajma alegerilor (locale sau naţionale, autohtone sau europene).

 • A murit marele poet Cristian Simionescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A murit marele poet Cristian Simionescu

  Astăzi, la Bârlad, s-a stins din viaţă Cristian Simionescu, unul dintre cei mai mari poeţi ai literaturii române din toate timpurile.

 • Mihai Şora. Amiaza prezenţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mihai Şora. Amiaza prezenţei

  Ieri, 7 noiembrie, dl Mihai Şora a împlinit 102 ani. E unul dintre cei mai misterioşi oameni pe care i-am întînit. Simplu, dar indescifrabil. Cordial, dar singuratic. Echilibrat între dinamica interogativităţii şi buna aşezare a surîsului. Îi doresc mulţi ani şi mă bucur să-i reamintesc, omagial, textul pe care i l-am dedicat la aniversarea centenarului.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  Viena, octombrie 2018 ● Sînt, pentru două luni, la Viena, ca cercetător invitat la un institut de studii avansate, fondat la începutul anilor ’80. Mă grăbesc să precizez, pentru simpatizanţii mei din ţară, că stagiul meu aici nu e finanţat de Soros (şi, apropo, că nu sînt nici moştenitorul „pe viaţă“ al fundaţiei sale din Bucureşti, care, în fapt, nu mai există).

 • Creştinism necreştinesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Creştinism necreştinesc

  Acum peste patru ani am publicat textul de mai jos, fără să-mi închipui că „actualitatea“ lui va spori. În contextul dezbaterilor din ultima vreme, îl reiau, melancolic, în speranţa că, poate, va da şi altora de gîndit şi ne va ajuta pe toţi să privim în jur mai puţin încruntaţi.

 • După referendum
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După referendum

  Săptămîna trecută, cînd încă nu ştiam rezultatul referendumului, am scris că, oricum ar fi, PSD va ieşi, ca imagine, în cîştig. M-am înşelat. În realitate, nimeni n-a ieşit bine după această vijelioasă „consultare populară“.

 • Sofismele dlui
Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sofismele dlui Andrei Pleşu

  După ce ne-a spus, într-un context extrem de sensibil şi cu o miză morală şi socială foarte ridicată, că întrebarea de la Referendum ascunde o intenţie ascunsă a lui Dragnea, acum dl Andrei Pleşu recidivează cu următoarele:

 • Lege, religie şi politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lege, religie şi politică

  Cel care a spus „Să nu preacurveşti!“ a spus şi „Să nu judeci!“ („Pateric“, Avva Theodotos). La ora cînd scriu acest text, nu ştiu cum se va încheia referendumul. Cred însă că, prin organizarea lui, partidul de guvernămînt a obţinut o mare victorie strategică.

 • Rîsu’-plînsu’ profesorului Zaica
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rîsu’-plînsu’ profesorului Zaica

  M-am săturat de tot ce văd pe scena publică românească, m-am săturat de derbedei, de proşti şi de ţoape, mi-am pierdut buna-dispoziţie, cheful de lucru şi bucuria de viaţă. Încerc să recuperez o porţie rezonabilă de umor, dar nu prea găsesc „medicaţia“ necesară. Mă mai tratez, uneori, cu I.L. Caragiale, dar veselia lui e şi ea amară.

 • Un referendum folosit politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un referendum folosit politic

  Mi se spune că circulă pe net o frază dintr-un text al meu de-acum doi ani, folosită manipulatoriu pentru a mă face părtaş „convenabil“ la campania pentru referendum.

 • Riscurile „deşteptăciunii”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Riscurile „deşteptăciunii”

  Domnul Andrei Pleşu era de părere că una dintre cele mai răspândite forme de prostie ar fi aceea de "a face pe deşteptul".

 • Mitologia de partid
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mitologia de partid

  Lucrurile par simple: „partid“ vine de la cuvîntul latinesc „pars“, care înseamnă „parte“. Carevasăzică nu e vorba de un „întreg“, ci de un fragment. Cînd un partid vrea să se suprapună cu întregul, adică să fie unic, să-şi extindă legitimitatea şi autoritatea asupra întregii comunităţi, asistăm la primul pas, decisiv, spre dictatură.

 • Pleşu: „Românii au avut inteligenţa de a valorifica expertiza oricui venea să se manifeste aici, fără prejudecăţi. Nu ne dăm seama cât datorăm minorităţilor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pleşu: „Românii au avut inteligenţa de a valorifica expertiza oricui venea să se manifeste aici, fără prejudecăţi. Nu ne dăm seama cât datorăm minorităţilor“

  Luni a avut loc dezbaterea „100 de ani – România modernă şi rolul minorităţilor” unde au vorbit şi filosoful Andrei Pleşu, şi istoricii Lucian Boia şi Konrad Gündisch. Pleşu a vorbit despre rolul minorităţilor în formarea României moderne, despre „invazia” germană în viaţa sa, respectiv despre pericolul reprezentat de „disponibilitatea de înregimentare ideologică la modă”.

 • Prezenţa lui Horia Bernea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prezenţa lui Horia Bernea

  Săptămîna trecută, vineri, de Ziua Sfintei Cruci, Horia Bernea ar fi împlinit 80 de ani. E omul a cărui absenţă mă afectează adînc, pentru că acoperea întregul spectru al nevoilor mele sufleteşti şi intelectuale: era un mare artist, era un interlocutor temeinic şi viu pe multiple domenii, de la pictură la religie, de la etnografie la filozofie, de la cultura occidentală la unicitatea bizantină.

 • Recitiri. Pentru uzul politicienilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Recitiri. Pentru uzul politicienilor

  Am spus-o şi săptămîna trecută: nu mai pot continua să comentez, amărît, exasperat sau ironic scena politică a României de azi. Nu mai vreau să mă las confiscat de împrejurări stingheritoare şi de coregrafia diletant-iresponsabilă a unor personaje de mîna a doua şi a treia, cu strategii de şmecheraşi gălăgioşi şi ambiţii napoleoniene.

 • S-a rezolvat! Vinovaţi sînt străinii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  S-a rezolvat! Vinovaţi sînt străinii

  Cine acceptă postura de gazetar acceptă un soi de prizonierat. Eşti condamnat la „actualitate“, adică la ghiveciul conjunctural al ştirilor de ultimă oră. M-am plîns şi mă tot plîng de această nemiloasă soartă. Să ai 70 de ani şi să fii „arestat“ în politichia de doi bani a unor personaje despre care, în condiţii normale, n-ai fi ştiut că există.