Stiri despre andrei plesu

  581 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • „Depresiile“ divine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Depresiile“ divine

  Ca toate întîlnirile proaste, întîlnirea cu depresia poate avea surprinzătoare beneficii. A înţelege asta e, deja, un început de „depresurizare“...

 • „Binele“ răului totalitar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Binele“ răului totalitar

  Auzim mereu, mai des decît ar fi cazul, că „era mai bine înainte“. Ba că aveam siderurgie, petrochimie şi fabrică de camioane româneşti, ba că Ceauşescu a făcut metrou, blocuri şi o autostradă, ba că nu exista şomaj, că toţi aveau casă, concedii „sindicale“ şi învăţămînt gratuit etc.

 • Buna guvernare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Buna guvernare

  Recitesc articolul de mai jos, apărut în octombrie 2008, şi sînt oarecum mirat de calmul expozitiv (nu lipsit, totuşi, de un subton critic) al textului. S-ar zice că nu era clar încă ce înseamnă, concret, „buna guvernare“, dar că situaţia avea şanse de ameliorare, iar dezbaterea în sine era încă posibilă şi utilă.

 • Extrase răzleţe din caiete vechi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extrase răzleţe din caiete vechi

  ● Esenţială pentru eficacitatea oricărui gest pedagogic este renunţarea inteligentă la predică, la decalogul lipit pe tăblia patului, la cicăleala insuportabilă a „sfătuitorilor“ de profesie.

 • O ţară de preşedinţi (continuare)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară de preşedinţi (continuare)

  După articolul publicat – cu titlul de mai sus – săptămîna trecută, au apărut, previzibil, o sumedenie de comentarii nervoase: „Păi, ce faci, bă?! N-ai zis că te retragi?!“; „Aaa! Te-a plătit sistemul ca să-i ataci pe adversarii lui Iohannis!“. Una peste alta, nu ce-am scris era tema, ci, ca de obicei, ce se-ascunde în spatele rîndurilor mele, ce „sarcină“ mi s-a trasat şi cu cît am fost „ispitit“… OK, îmi cer scuze!

 • O ţară de preşedinţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O ţară de preşedinţi

  Cu această perplexitate îmi „încununez“, de la o vreme, ziua (închizînd televizorul). Cînd, deodată, descopăr că am publicat un articol cu exact acest titlu şi acum cinci ani, tot într-o campanie electorală. Rezultă că nu trăim un episod politic acut, accidental. Ci o boală cronică: cu simptomele ei ne vom întîlni ritmic, ori de cîte ori vom avea alegeri.

 • Extrase răzleţe din caiete vechi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extrase răzleţe din caiete vechi

  De fiecare dată cînd ofer cititorilor fragmente pe care le găsesc în arhiva mea privată ori de cîte ori încerc să o pun în ordine, mă întreb dacă nu păcătuiesc prin absenteism jurnalistic.

 • Extrase răzleţe din caiete vechi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extrase răzleţe din caiete vechi

  ● Titlu de proiect „jucăuş“ din prima tinereţe: „Povestea prieteniei mele cu o grădină, cuprinzînd, între altele, o virtuală psihologie a ideii fixe şi cîteva contribuţii (aproape) decisive la o fenomenologie a pajiştii“.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  12 august 2019 ● M-a emoţionat să văd că peste 20.000 de oameni, din ţară şi din diaspora, au înţeles să vină la Bucureşti, pe caniculă, cu mijloace proprii („Aş! Finanţaţi de „reacţiune“!), în amintirea demonstraţiei pe care, cu un an în urmă, „instituţiile“ statului înţeleseseră să o „rezolve“ golăneşte, cu pumni, gaze lacrimogene, pompe de apă, minciuni manipulatorii, pe scurt cu furie mitocănească ambalată „legislativ“.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  ● După o lectură din Ortega y Gasset (Spania neverebrată, Humanitas, 1997) - Ortega (p. 12): „…nu-mi este prea limpede de ce pesimismul ar fi neapărat blamabil“. Sînt vremuri, într-adevăr, în care „pesimismul“ e raţiunea însăşi, o sănătoasă cale de mijloc între euforie şi disperare.

 • Politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politică

  În vara lui 2006, lîngă Mînăstirea Rîmeţi, un sătean de prin partea locului m-a întrebat, foarte cuviincios, dacă aş fi de acord să discutăm „puţină politică“. Am crezut că urmează întrebări candide despre partide, parlamentari şi miniştri. În realitate, omul avea o problemă foarte concretă, legată de nişte terenuri pe care nu le putuse recupera. Spera că îl pot ajuta şi voia să se repeadă pînă în sat, ca să-mi aducă actele litigiului.

 • Mîndrie cu cearcăne
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mîndrie cu cearcăne

  Ce ţară! Ne livrează, clipă de clipă, de toate: mîndrie locală, disperare, haz, stupoare, valori, bîlbîieli, cuminţenii perdante şi temperament fudul, glorii de nişă şi rateuri istorice, „tristeţe plină de umor“, daci mistici subjugaţi de romani păgîni, romani furînd latina de la daci, patriotul moldovean Ştefan cel Mare în

 • Patriotismul altfel
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Patriotismul altfel

  Pentru foarte mulţi, de pretutindeni, patriotismul e un exerciţiu de retorică. Despre ţară se vorbeşte „frumos“, „înaripat“, „înlăcrimat“, „eroic“, şi cu dor, şi cu jale, gata şi de sacrificiu, şi de festivităţi, şi de suficienţă făloasă, şi de victimizare „istorică“.

 • Ţara toată e un şantier
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ţara toată e un şantier

  Stau pe strada Paris, spre Piaţa Victoriei. Cartierul – „Parcul Bonaparte“ pe vremuri – are încă farmec şi oarece „fason“ rezidenţial. E drept, apropierea Pieţei Victoriei dăunează niţeluş ambianţei. Vrei, nu vrei, încasezi toată zarva manifestaţiilor de protest sau de adeziune, cu megafoane, blocaje de circulaţie, discursuri, lozinci, muzici ş.a.m.d.

 • Jumătatea plină a paharului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jumătatea plină a paharului?

  Anul acesta avem, se pare, oarecare noroc în materie electorală. Partidul de guvernămînt a ieşit prost din competiţia cu Opoziţia (aşa pestriţă şi confuză cum este...), iar alegerile Congresului Naţional PSD au creat neaşteptate fisuri interne şi „opţiuni“ tactice, de natură să transforme stricăciunea în nebuloasă.

 • Neantul şi şampania
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Neantul şi şampania

  Acum mai mult timp, vechiul nostru colaborator Vintilă Mihăilescu a trebuit să se interneze, cu un diagnostic ameninţător, într-o mare clinică, pentru un tratament de lungă durată (aflat încă în curs). Nu mi-a venit să cred cînd am auzit una dintre primele reacţii ale „pacientului“: „Ca antropolog, mi-am dat seama că mi se oferă o ocazie unică să fac «muncă de teren» în spaţiul unui spital.“