Stiri despre andrei plesu

  547 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Mineriada de hîrtie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mineriada de hîrtie

  Ziarele şi o sumedenie de forumişti par să fi descifrat, în sfîrşit, misterul răului care strică ţara. S-au identificat vinovaţii! E vorba de elitişti trădători, de intelectuali plătiţi de Soros şi de oculta mondială, de ONG-uri subversive şi de securiştii acoperiţi ai „statului paralel“. Guvernanţii vor să facă ceva salvator, dar nu prea au putere.

 • Hazul trece, necazurile rămîn
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Hazul trece, necazurile rămîn

  Se dedică actorilor care s-au alăturat magistraţilor pentru a amenda derapajul impus Justiţiei de actuala guvernare. E frumos să vezi mari actori preluînd rolul demnităţii civice, în timp ce „elita“ politică practică teatrul ieftin...

 • VIDEO Cine este vinovat pentru situaţia în care a ajuns România? Parlamentarii sau poporul? Răspund Andrei
Pleşu şi Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Cine este vinovat pentru situaţia în care a ajuns România? Parlamentarii sau poporul? Răspund Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu

  Din anul 2017, situaţia politică a României este una din ce în ce mai instabilă. Adevărul i-a întrebat pe Andrei Pleşu şi pe Mircea Cărtărescu, în cadrul evenimentului care a marcat împlinirea a 26 de ani de la înfiinţare a revistei „Dilema veche“, cine se face vinovat de acest fapt: parlamentarii care ne conduc sau poporul.

 • 1871-2019. Tradiţii româneşti nemuritoare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1871-2019. Tradiţii româneşti nemuritoare

  Cine spune că România nu îşi respectă tradiţiile păcătuieşte prin exces de spirit critic. Avem tradiţii! Ştim ce înseamnă „continuitatea“! E drept, continuităţile discutabile sînt mai la vedere şi mai stabile decît cele semeţ fondatoare...

 • Bazarul naţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bazarul naţional

  Reiau, mai jos, un articol de-acum vreo trei ani, plictisit să constat că pare scris azi. Evident, poate fi „îmbogăţit“ cu mîrlănii de ultima oră, dar vacarmul produs de feluriţi derbedei rămîne acelaşi.

 • Conferinţele „Despre lumea în care trăim”. Cine sunt invitaţii care vor vorbi pe scena Ateneului Român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conferinţele „Despre lumea în care trăim”. Cine sunt invitaţii care vor vorbi pe scena Ateneului Român

  Seria de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, aflată la cea de-a doua ediţie, îşi propune să acorde experţilor locul central pe scena Ateneului. Cinci dintre cele şapte conferinţe care se vor desfăşura între 23 şi 27 februarie la Ateneul Român transformă subiectele cel mai intens dezbătute în spaţiul public din ultimii ani în prelegeri sprijinite pe cercetări de lungă durată care sunt urmate de dialoguri în profunzime.

 • Epidemia de impostură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Epidemia de impostură

  Cînd derapajul devine experienţă cotidiană şi acoperă teritorii tot mai largi ale spaţiului public şi instituţional, conştiinţa gravităţii lui se adumbreşte. „Da, ştim, asta-i situaţia!“ – se aude din toate direcţiile. „Banalitatea“ răului îl face, încet-încet, să pară „firesc“ şi să alunece în inobservabil.

 • Vivere pericolosamente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vivere pericolosamente

  Avem numai probleme mari: bugetul, preşedinţia Consiliului UE, „taxa pe lăcomie“, subversiunile pesediste împotriva lui Dragnea, şcolile fără closete, spitalele cu gîndaci, „statul paralel“ şi cîte şi mai cîte… Dar viaţa zilnică, subzistenţa măruntă a cetăţeanului implică şi probleme care, fără să fie mici, par secundare în raport cu „politica mare“.

 • O boală letală: vanitatea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O boală letală: vanitatea

  Uneori, îmi vine să public acelaşi text în fiecare săptămînă. Nu din lene, din oboseală gazetărească sau din plictiseala de a mă lăsa confiscat, zi de zi, de aceeaşi telenovelă mediocră. Dar „încremenirea în proiect“ a realităţii autohtone nu lasă prea mult loc imaginaţiei.

 • Cazul
Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean
de onoare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cazul Vintilă Horia. Fiica scriitorului obţine în justiţie menţinerea titlului de „cetăţean de onoare“

  Caz controversat în ochii opiniei publice, scriitorul exilului Vintilă Horia (1915-1992) revine în actualitate prin câştigarea unui proces pe cât de concret, pe atât de simbolic. „Rezoluţia face dreptate şi incită la căutarea adevărului, la curajul de a-l accepta şi la bun simţ. E un precedent pentru alte cazuri similare“, spune Cristina Horia, fiica scriitorului acuzat de „crime de război“.

 • Citiri şi recitiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Citiri şi recitiri

  ● Nicolae Iorga (O călătorie în Ţara Haţegului, 1906): „În numele zeilor păgîni, cărora v-aţi închinat fără izbîndă, pace vouă, strămoşi biruiţi, cari aţi lăsat ca o moştenire de nenoroc asupra neamului ce a pornit de la voi, asupra neamului care în preajma lui Decebal nesupusul a iobăgit cu trupul pînă ieri, ca să nu fie slobod cu sufletul nici pînă în această zi, cînd vă pomenesc numele în taina cruntă a pădurii voastre.“

 • Un succes al politicii noastre: deruta civică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un succes al politicii noastre: deruta civică

  Dincolo de nefericitele efecte economice, financiare, sociale ale unei politici deficitare, trebuie să luăm notă şi de o serie de efecte tot atît de evidente, dar care, raportate la eşecul cotidian, nemijlocit, al proastei guvernări, par „secundare“, „colaterale“, „estetizant“ elitiste...

 • Omul fără dileme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omul fără dileme

  La început de an şi după 25 de ani de apariţie a Dilemei, ne putem întreba, în mod legitim, în ce măsură contextul de azi justifică, la fel cu cel din 1993, existenţa acestui tip de publicaţie şi a titlului ei. Pentru a-l însoţi pe cititor în eventuala căutare a unui răspuns, reproduc mai jos un text „programatic“ de-acum peste 25 de ani. Senzaţia mea este că sîntem, în continuare, „actuali“.

 • Retorica sărbătorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Retorica sărbătorilor

  Cu trei-patru ani în urmă, comentam, exasperat, unele noi „tehnici“ de a elabora mesaje vesele sau „nobile“ de Crăciun. Între timp, lucrurile au evoluat în aceeaşi direcţie. Prin urmare, şi exasperarea (creştinească totuşi...) rămîne valabilă. Reiau, deci, textul, fără să-mi fac cine ştie ce iluzii...

 • „România educată“ şi spiritul critic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „România educată“ şi spiritul critic

  Cu mai mult de doi ani în urmă (mai exact, pe 15 februarie 2016), preşedintele României a lansat un proiect pe tema educaţiei, din dorinţa de a provoca o amplă dezbatere naţională de natură să conducă la stimularea politicilor publice orientate spre o reformă consistentă (şi urgent necesară) a domeniului.