Stiri despre anarhie

  20 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Conceptualizarea anarhiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conceptualizarea anarhiei

  La începutul secolului XX, Constantin Rădulescu-Motru a definit pentru cazul românesc, sensul cuvântului anarhie, el înseamnând lipsa de ordine şi de autoritate. Lipsa ordinii şi a autorităţii este determinată de o situaţie paradoxală: “sub masca unui constituţionalism de paradă, am continuat să trăim zilele unui popor oriental”.

 • În lipsă de scopuri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În lipsă de scopuri

  Lipsa scopurilor prefigurează anarhia. De prea mult bine oamenii au atitudini bizare. De pildă huliganilor englezi nu le lipseşte nimic. Însă ei se duc pe stadioane pentru partidele de bătaie. Nu pentru spectacolul fotbalului, ci pentru propriul lor meci de forţă.

 • Rusia post-Putin: naţionalism, continuitate, anarhie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rusia post-Putin: naţionalism, continuitate, anarhie

  În ciuda faptului că e un supravieţuitor, care numai şi cu actualul mandat va ajunge în 2024 cel mai longeviv lider rus după Stalin, Vladimir Putin a început să nu mai livreze, în primul rând anturajului său, iar susţinerea sa publică să intre în declin concomitent cu economia Rusiei.

 • Harababura land
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Harababura land

  De la ţara lui Papură Vodă am devenit la ţara lui Harababură Vodă, într-o democraţie originală, cu o harababură oarecum indusă, controlată, cu scopuri precise. O ţară care ne vrea proşti, în care nu mai înţelegem nimic. Cineva ne forţează să nu mai ştim ce facem, cine suntem şi ce vrem, ci doar să acceptăm ce ni se induce şi să facem ce spun unii că trebuie să facem, conform legilor harababurii.

 • Reviriment anti-sistem: Ciclicitate şi
liniaritate (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reviriment anti-sistem: Ciclicitate şi liniaritate (II)

  Istoria umanităţii poate fi imaginată, abstract, atât ca o linie dreaptă, eventual cu vector, adică direcţie de dezvoltare socială, politică, economică, instituţională, care să reprezinte dintr-o perspectivă pozitivistă şi deterministă  traseul de evoluţie al unui grup (comunitate, naţiune), plecând dintr-un punct iniţial numit, convenţional, A (sau X, de exemplu) şi ajungând într-un punct final B (sau Y).

 • Reviriment
anti-sistem: Anarhia cu explozie întârziată (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reviriment anti-sistem: Anarhia cu explozie întârziată (I)

  Tentativele de anihilare a autorităţii statului în estul Ucrainei ridică probleme mai importante decât simpla trecere a unor teritorii şi persoane sub o autoritate neclară, autodeclarată drept „populară”.

 • DOCUMENT Cum acţionează propaganda Kremlinului în presa rusă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  DOCUMENT Cum acţionează propaganda Kremlinului în presa rusă

  O listă cu instrucţiuni de propagandă trimisă de Kremlin posturilor de ştiri din Rusia a fost dezvăluită de un grup de internauţi ruşi, denumit „Anonymous International”, relatează publicaţia Business Insider.

 • Ar putea conflictele etnice să domine acest secol?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ar putea conflictele etnice să domine acest secol?

  Războaiele civile din Siria, conflictele etnice din Sudanul de Sud şi numărul mare de alte grupări din diverse state care luptă pentru drepturile lor au lăsat în urmă sute de mii de victime. Pe fondul acestor probleme, Damian Thomson, editorialist al publicaţiei „The Telegraph“, ridică ipoteza cum că aceste conflicte etnice, din ce în ce mai periculoase, sunt pe cale să se extindă.

 • Atenţie
la Black Bloc: Nu veţi putea opri haosul!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Atenţie la Black Bloc: Nu veţi putea opri haosul!

  Am vorbit despre diversele extremisme ale lumii contemporane, de dreapta sau de stânga. Dar există ceva care aprinde automat semnalele de alarmă pe radarele forţelor de ordine şi serviciilor de informaţii din întreaga lume: apariţia celor de la Black Bloc, cei a căror deviză este „Nu veţi putea opri haosul!”

 • Renaşterea extremei stângi. Cum luptă astăzi foştii comunişti?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Renaşterea extremei stângi. Cum luptă astăzi foştii comunişti?

  „Orice criză de sistem are nevoie de răspunsuri sistemice” spunea Yves Dimicoli. E adevărat, iar acum fiecare formaţiune politică încearcă să-şi reactualizeze imaginea de reprezentare publică, asta într-un moment în care criza economică şi socială mondială a dus şi la o erodare puternică a credibilităţii tuturor partidelor din întregul spectru politic.

 • Este proasta educaţie a tinerilor unul dintre motivele evenimentelor anarhice din Anglia, sau doar slaba natură umană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Este proasta educaţie a tinerilor unul dintre motivele evenimentelor anarhice din Anglia, sau doar slaba natură umană?

  Evenimentele din ultimele zile din Anglia ne pun in fata unor întrebări importante: Este proasta educaţie a tinerilor unul dintre motivele evenimentelor anarhice din Anglia, sau doar slaba natură umană? Cât de dificil, sau facil, este să măsori frustrările unei generaţii de tineri, frustrări adunate în timp, peste care s-au aşezat şi alte probleme sociale?