Stiri despre analfabetism

  59 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • La ce e bună cartea?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La ce e bună cartea?

  Dacă ar fi căutat în zilele noastre, şi nu pe la 1800, ajutoare de viitor, doi băieţi curăţei, cuminţi şi cu ştiinţă de carte, logofătul Constantin Balş Ciuntu ar fi avut bătăi de cap.

 • România: săraca ţară bogată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România: săraca ţară bogată

  La întrebarea „care este cea mai săracă ţară din UE?”, cei mai mulţi dintre noi vor răspunde „România sau Bulgaria”. Pentru un răspuns clar, neutru axiologic, în afara abordărilor politico-ideologice, datele statistice furnizate de Banca Mondială, Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică (INS) sunt elocvente pentru a descrie comparativ situaţia sărăciei sau excluziunii sociale.

 • O societate putredă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O societate putredă

  Şcoala românească, vorba câtorva profesori amici, cu cariere începute înainte şi cu mult înainte de 90, "este o sperietoare, de aceea nimănui nu-i place la şcoală, iar majoritatea profesorilor sunt simpli funcţionari". Iată lucruri recunoscute din interior, cum se spune. În România, sunt puţini aceia care au mers la şcoală de plăcere sau au urmat o meserie din pasiune.

 • (Ne)ştiinţa voioasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  (Ne)ştiinţa voioasă

  Dinozaurul care a năvălit joia trecută în hemiciclul Adunării Generale a ONU, pentru a avertiza omenirea că îşi provoacă singură extincţia, este dovada vie – mă rog, virtuală- a faptului că cei 34% dintre românii convinşi că T-Rex şi tovarăşii lui au convieţuit cu primii hominizi de pe Terra sunt, de fapt, nişte cunoscători.

 • Două Românii: cea educată şi inovatoare şi cea analfabetă şi conservatoare. Ce spune un sociolog despre situaţia elevilor din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două Românii: cea educată şi inovatoare şi cea analfabetă şi conservatoare. Ce spune un sociolog despre situaţia elevilor din România

  Rezultatele de la testele PISA, OECD şi Evaluarea Naţională 2021 au atras atenţia asupra discrepanţei dintre România analfabetă şi România educată. Educaţia şi capitalul de competenţe intelectuale ale celor două Românii sunt foarte diferite şi generează inegalităţi sociale şi culturale, creşteri ale criminalităţii, cheltuieli din ce în ce mai mari cu sănătatea şi protecţia socială a unei părţi tot mai mari a populaţiei dependente.

 • România educată este tot mai pierdută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România educată este tot mai pierdută

  În toată această controversă s-a făcut mult zgomot pentru nimic, iar pentru ceea ce este cu adevărat foarte important, vital pentru viitorul nostru, despre care se vorbeşte continuu, se fac proiecte şi programe pe bandă rulantă-Educaţia reală-nu s-a făcut nimic. De fapt, educaţia a fost pierdută chiar de către ”influencerii” interesaţi de orice altceva, nu de educaţia şcolară, cu toate aspectele ei complexe.

 • „Cultura” în absenţa educaţiei: un pretext pentru a buzunări românul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cultura” în absenţa educaţiei: un pretext pentru a buzunări românul

  Cultura ― nu în sensul ei larg, socio-antropologic, în care chiar şi perechea de pantofi, ”fasolea cu ciolan” etc. devin ”cultură”, ci în acela restrâns, de artă, ca activitate umană creatoare şi, implicit, vehicul spiritual de comunicare ― nu este ceva de sine stătător, care-şi conţine în suficienţă lăuntrică scopul, începând cu sine şi sfârşind cu sine, trufaş şi inamovibil.

 • Învăţător de

şcoală nouă, 
într-un sat sărac. „Dacă salvezi un copil de la analfabetism, ridici comuna din sărăcie“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Învăţător de şcoală nouă, într-un sat sărac. „Dacă salvezi un copil de la analfabetism, ridici comuna din sărăcie“

  Gabriel Sîrbu este învăţător într-o şcoală rurală, unde e nevoit să lupte cu abandonul şcolar şi cu analfabetismul. A reuşit să-i ţină pe copii la şcoală, în ciuda sărăciei şi a problemelor pe care le au în familie. Spune însă că şcoala online nu este o opţiune pentru ei: nu numai că n-au tablete şi acces la Internet, unii nu au nici măcar electricitate.

 • Gafă monumentală din partea lui Mihai Chirica: „Analfabetismul să nu plece niciodată din oraşul nostru, ci să rămânem un exemplu pentru ţară” VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gafă monumentală din partea lui Mihai Chirica: „Analfabetismul să nu plece niciodată din oraşul nostru, ci să rămânem un exemplu pentru ţară” VIDEO

  Candidatul PNL pentru Primăria Iaşului, fostul social-democrat Mihai Chirica, a făcut o gafă de proporţii la lansarea propriei candidaturi pentru alegerile locale. Vorbind despre dezvoltarea sistemului educativ, Chirica a afirmat că „analfabetismul să nu plece niciodată din oraşul nostru, ci să rămânem un exemplu pentru ţară”.

 • Ţara care îşi bate joc de propriul viitor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ţara care îşi bate joc de propriul viitor

  Unii fac cele mai umile şi degradante munci fizice, alţii golănesc pe străzi, cerşesc, fură, tâlhăresc, dau în cap semenilor, devin alcoolici, drogaţi. Sunt un permanent pericol pentru societate, dar şi pentru familiile proprii, cei care mai au familii. Sigur, mulţi dintre ei nu ar fi ajuns sau vor ajunge în astfel de situaţii dacă ar fi fost ajutaţi de sistem şi de familii, de societatea civilă, de noi toţi.

 • Petre Daea,
ministrul Agriculturii, despre grâu: „Ăsta a apucat să iese. E bine“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Petre Daea, ministrul Agriculturii, despre grâu: „Ăsta a apucat să iese. E bine“

  Petre Daea este cunoscut pentru felul cel puţin bizar în care se exprimă, dar şi pentru gafele – unele grave care au stârnit reacţii diplomatice la Bucureşti. Ministrul Agriculturii a mers la acest sfârşit de săptămână pe câmp şi a inspectat culturile de grâu. Iată cum s-a finalizat „vizita de lucru“.

 • Scrisoare pentru educaţie, la ceas de Centenar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scrisoare pentru educaţie, la ceas de Centenar

  Andrei: Doamna învăţătoare, pot să merg la toaletă?; Învăţătoarea: Da, Andrei, bineînţeles!; Andrei: Doamna, dar tot în curte este?; Învăţătoarea (tristă): Da, Andrei...

 • Harababura land
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Harababura land

  De la ţara lui Papură Vodă am devenit la ţara lui Harababură Vodă, într-o democraţie originală, cu o harababură oarecum indusă, controlată, cu scopuri precise. O ţară care ne vrea proşti, în care nu mai înţelegem nimic. Cineva ne forţează să nu mai ştim ce facem, cine suntem şi ce vrem, ci doar să acceptăm ce ni se induce şi să facem ce spun unii că trebuie să facem, conform legilor harababurii.

 • Nimicurile care ne distrug viitorul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nimicurile care ne distrug viitorul

  Este îngrijorător de-a dreptul că acest fenomen se află în creştere, iar când vom conştientiza gravitatea situaţiei, cât de mult ne afectează atenţia sporită pentru nimicuri, va fi cam târziu. Va fi  greu şi ne vor trebui mulţi ani să revenim la normalitate, să aşezăm lucrurile în matca lor firească, să acordăm atenţia cuvenită lucrurilor cu adevărat importante şi să punem la locul cuvenit valorile după care trebuie să ne ghidăm.

 • Personalul din învăţământ, scrisoare deschisă către guvernanţi: „Da, educaţia costă! Dar ţara şi generaţiile viitoare vor resimţi cât costă lipsa ei!“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Personalul din învăţământ, scrisoare deschisă către guvernanţi: „Da, educaţia costă! Dar ţara şi generaţiile viitoare vor resimţi cât costă lipsa ei!“

  Măsurile impuse pentru scăderea cheltuielilor din învăţământ astfel încât şcolile să se încadreze în bugetele alocate au generat reacţii diverse în ţară. Unul dintre sindicatele mari din învăţământ, FSE „Spiru Haret“, a înaintat o scrisoare deschisă în care desfiinţează politica ministerului.

 • Tehnologia:
soluţia salvatoare pentru educaţia a milioane de copii din Africa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tehnologia: soluţia salvatoare pentru educaţia a milioane de copii din Africa

  În statele dezvoltate, oamenii nu realizează că educaţie este de fapt un privilegiu. Potrivit Institutului de Statistică UNESCO, 15 milioane de fete din toată lumea n-o să aibă niciodată şansa să înveţe să citească sau să scrie, iar rata mortalităţii la mamele fără educaţie e de două ori mai mare decât a celor cu studii gimnaziale. Însă, o fundaţie a găsit o soluţie pentru aceştia: acces gratuit la materiale de învăţare.

 • Vedetele
susţin reforma educaţiei.

Înoată
la Swimathon pentru Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vedetele susţin reforma educaţiei. Înoată la Swimathon pentru Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale

  Prezentatorul tv Radu Andrei Tudor, campionii K1 fraţii Andrei şi Bogdan Stoica, cântăreaţa Raluka (Raluca Nistor) şi actriţa Elena Voineag vor înota, în data de 8 iulie, la cea de-a cincea ediţie a evenimentului Swimathon Bucureşti. Cunoscutele vedete s-au înscris în competiţie pentru a strânge fondurile necesare finanţării programelor educaţionale ale Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale (CEAE).

 • Vis de copil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vis de copil

  În ultimii 3 ani, sprijiniţi de una dintre cele mai cunoscute organizaţii interguvernamentale din lume, lucrăm în sute de şcoli din România. Prin activitatea noastră încercăm să sprijinim copiii din comunităţile dezavantajate să se bată cu limitele pe care le au, cu greutăţile vieţii şi cu ei înşişi în încercarea de a depăşi bariere care, de multe ori, le sunt impuse de societate.

Modifică Setările