Stiri despre amintiri

  323 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Gutuile din fereastră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gutuile din fereastră

  Am descoperit foarte devreme că oamenii iubesc gutuile. Mie, doar dacă mă gândesc la ele, mi se strepezesc dinţii. De timpuriu, am aflat şi că oamenii iubesc anotimpurile, unii iubesc vara, alţii toamna, mulţi iubesc primăvara, dar sunt o grămadă care se dau în vânt după iarnă. Pe când eu de abia dacă remarc că este august sau februarie sau mai sau noiembrie. Mie nu-mi pasă în ce lună suntem. Poate ploua la fel de bine în orice sezon.

 • INTERVIU cu
scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU cu scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“

  Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

 • Cinci dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei fără tabletă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinci dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei fără tabletă

  Copiii s-au jucat mereu. Singuri sau cu prietenii, în casă, pe uliţa din sat sau în faţa blocului. S-au jucat şi părinţii copiilor care astăzi sunt conectaţi la tehnologie şi ultimele gadgeturi. Baba oarba şi Lapte gros sunt doar câteva dintre bucuriile copilăriei în care tableta sau tehnologia nu îşi puneau amprenta.

 • Amintiri ţărăneşti uitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri ţărăneşti uitate

  O scurtă vacanţă la Slătioara, dictată mai ales de împrejurări domestice, ţinând de o iluzie de gospodărie, dar presantă, cum a fost nevoia de a înlocui câteva zeci de şindrile de brad din vârful foarte înalt al casei, cum se făceau pe timpuri, m-a adus cu picioarele pe pământ ca să observ că ambiţia de a-ţi acoperi casa cu pomenita şindrilă e nu numai foarte costisitoare,

 • Cine se mai roagă acum pentru noi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine se mai roagă acum pentru noi?

  Bunică-mea a trăit toată viaţa ei pregătindu-şi înmormântarea. De când o ştiu, an de an, a pus bani deoparte. O asigurare certă pentru ca ultimul ei drum să fie lipsit de orice obstacole. Pentru ea nimic nu era mai important. De parcă apăruse pe lume cu o singură grijă: cum să plece din ea cum mai mult fast.

 • Desene făcute pe
asfalt cu cretă colorată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Desene făcute pe asfalt cu cretă colorată

  Ne-am întâlnit într-o zi în faţa supermarketului şi, deşi trecuse ceva vreme de când nu ne-am văzut, am reluat conversaţia de parcă abia fusese întreruptă. Vorbeşte repede, dar într-un mod diferit faţă de cei care vorbesc mult şi care nu spun mai nimic, de fapt. Reuşeşte să te captiveze cu orice povestioară, oricât de neînsemnată ar fi.

 • Ecoul singular al unui suflet rătăcit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ecoul singular al unui suflet rătăcit

  Avea 42 de ani când în sfârşit începuse să se dezmorţească. Încă nu se dezmeticise întru totul, procesul lent de acceptare îi dezvăluia doar porţiuni din ceea ce mai putea fi reparat. Dacă mai putea fi reparat. I se păruse absurd, cum aşa, să nu fie capabil să modifice totul, deodată?

 • Iubesc iarna prin prisma amintirilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iubesc iarna prin prisma amintirilor

  Minus două grade astăzi. Toate culorile epustuflante ale toamnei sunt anulate de albul strident al chiciurei. Noaptea dinainte a fost de-o claritate rară. Puzderie de stele aruncate ca într-o mare întâmplare. Mirosea a iarnă, a lemn ars şi a vin cu scorţişoară. Ar fi trebuit să intuiesc.

 • Un fragment de scoarţă a unui copac rar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un fragment de scoarţă a unui copac rar

  Prima mea colegă de bancă a fost o turcoaică mică. Atât de mică, încât eu păream uriaşă pe langă ea, la numai cei 6 ani ai mei. N-am avut de ales. Învăţătoarea ne-a aşezat unul câte unul în bănci după legi numai de ea ştiute.

 • Marginile colţuroase ale universului meu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marginile colţuroase ale universului meu

  M-am trezit brusc în tânguirea clopotelor de duminică şi  am numărat opt bătăi prelungi. Le-am ascultat pe toate cu ochii închişi, întrebându-mă dacă nu-mi scăpase vreuna.

 • Structural, suntem diferiţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Structural, suntem diferiţi

  Copilăria mea a fost optzecistă. M-am născut în ‘77 şi cutremurul l-am simţit din burta mamei. Era noapte, s-a auzit o zguduitură, a luat-o pe sor-mea în păturică şi a fugit în curte să nu cadă casa pe noi. Cam atât îmi amintesc din perioada asta. Toate aceste informaţii au fost repovestite, numai că eu, în căutare de repere,  mi le-am însuşit.

 • Plecarea din Paradis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plecarea din Paradis

  Când v-aţi născut, domnule colonel, Al Doilea Război Mondial începuse de 29 de zile. Probabil că mi-aţi spus asta cândva, demult, dar n-am fost atent. Regret.

 • VIDEO Fiul lui Ion Băieşu, despre celebrul cuplu „Tanţa şi Costel“: „S-au născut din anunţurile de matrimoniale“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Fiul lui Ion Băieşu, despre celebrul cuplu „Tanţa şi Costel“: „S-au născut din anunţurile de matrimoniale“

  Ion Băieşu, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi români, a fost omagiat la Teatrul „George Ciprian”, în cadrul festivalului de comedie Comic 7B. Fiul dramaturgului a mărturisit şi cum a apărut celebrul cuplu „Tanţa şi Costel”, interpretat de Octavian Cotescu şi Coca Andronescu în serialul cu 10 episoade difuzat de Televiziunea Română la sfârsitul anilor '60.

 • INTERVIU Catrinel
Menghia, fotomodel:

„După divorţ, îmi doream doar să stau toată ziua în casă
să mă uit pe pereţi“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Catrinel Menghia, fotomodel: „După divorţ, îmi doream doar să stau toată ziua în casă să mă uit pe pereţi“

  Fotomodelul internaţional Catrinel Menghia vorbeşte, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, despre copilăria, petrecută la Iaşi, într-o familie „cu principii sănătoase“, şi despre parcursul său de la o adolescenţă în care nu conta decât atletismul până când a devenit imaginea unor branduri precum Armani, Lise Charmel sau Teilor, pozând şi pentru reviste de renume ca „Vogue“ Italia, „GQ“ sau „Sports Illustrated“ .

 • Când ai trimis ultima oară o scrisoare?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când ai trimis ultima oară o scrisoare?

  Săptămâna trecută, un bun prieten polonez, jurnalistul independent Jakub Maciejewski, mi-a arătat o scurtă secvenţă filmată cu un bătrân din Cracovia recitând o strofă dintr-o poezie în româneşte şi m-a întrebat dacă omul vorbeşte bine în limba română.

 • VIDEO Ce le reproşează conducătorilor un veteran de război de 97 de ani: „Ruşine lor, am făcut mai mult pentru ţară decât ei!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ce le reproşează conducătorilor un veteran de război de 97 de ani: „Ruşine lor, am făcut mai mult pentru ţară decât ei!”

  Fost profesor de matematică la şcoli de prestigiu din Râmnicu Vâlcea, Cicerone Păunescu, în vârstă de 97 de ani, a predat până acum trei decenii şi jumătate matematică şi fizică. S-a născut în Şuşani, judeţul Vâlcea, şi a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe mai multe fronturi din ţară şi din străinătate, fiind decorat.

 • INTERVIU Dan
Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Dan Stanca, scriitor: „Romanele mele sunt spovedanii deghizate“

  Editura Vremea îi dedică o serie de autor scriitorului Dan Stanca (63 de ani), care spune, într-un interviu în exclusivitate, că „inima este marea vie, carnea vie în care instrumentarul tăios sfârtecă“. Tot el avertizează că actualul carnaval politic „poate ascunde atrocităţi teribile“, dar şi că „Europa e ca un viteaz căruia i-a căzut armura“.

 • Cocoaşa amintirilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cocoaşa amintirilor

  Mustaţa asta maronie am mai văzut-o undeva. Într-un film? Şi ochii speriaţi. Ochi de rozătoare. Un surâs îi mijeşte sub mustaţă, încreţindu-i faţa de pergament.

 • Bazarul cu amintiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bazarul cu amintiri

  Nu cu mult timp în urmă am ajuns pe la un tîrg de vechituri, adică de antichităţi, sună mai puţin insalubru, pe undeva pe la Romexpo. Am plecat de acolo cu mai multe chestii printre care şi o grămadă de înscrisuri olografe ale unor literaţi. Aşa, de amorul artei, o plăcere proprie şi „personală”. Bani aruncaţi pe fereastră ar zice oricine şi nu neg că ar avea dreptate.

 • De ce nu
vrei să te întorci?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu vrei să te întorci?

  De cât timp n-ai mai fost pe-aici?... (Nu-mi amintesc.) Vezi, trebuie să vii... (Nu vreau.) De ce? Chiar aşa de ocupat eşti încât nu poţi să-ţi rupi două zile şi să treci pe la noi?... (Nu).

 • INTERVIU Sandra Melone Popovici, nepoata lui Neagu Djuvara: „L-am înmormântat cu pălăria lui preferată şi cu un mic iepuraş de pluş la care ţinea mult“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Sandra Melone Popovici, nepoata lui Neagu Djuvara: „L-am înmormântat cu pălăria lui preferată şi cu un mic iepuraş de pluş la care ţinea mult“

  Nepoata lui Neagu Djuvara, care a venit în România la începutul anului pentru a lansa o asociaţie culturală în onoarea istoricului, îşi aminteşte câteva episoade legate de bunicul ei, cum ar fi cel în care au plecat, cu o Dacie veche, într-o excursie prin Moldova, sau cum a ajuns „Moş Neagu” să fie cel datorită căruia şi-a găsit jumătatea, pe Andrei Popovici.

 • Întâmplări cu Gheorghe Dinică. Actorul ar fi împlinit 85 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Întâmplări cu Gheorghe Dinică. Actorul ar fi împlinit 85 de ani

  Marţi, regretatul actor Gheorghe Dinică ar fi împlinit 85 de ani. S-a scris şi s-a vorbit mult despre marele Dinică, şi o să se mai scrie şi o să se mai vorbească. „Adevărul” prezintă trei întâmplări cu actorul, povestite de cei care l-au cunoscut îndeaproape.