Stiri despre amintiri

  339 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Maia! VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Maia! VIDEO

  Desigur, Morgenstern. Marea actriţă şi-a publicat de curând, la Editura Litera, o carte autobiografică, intitulată în mod misterios „Nu sunt eu“. Actriţa strânge laolaltă notaţii foarte personale de jurnal, în care-şi reafirmă ataşamentul faţă de evreitate sau profunda încredere în artă. În contextul actualelor atacuri la adresa artistei, volumul ne poate ajuta să înţelegem cât de înrădăcinat este antisemitismul în societatea românească.

 • Din halatul de medic în pandemie, în universul copilăriei: ,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi.Amintiri pandemice“, cartea medicului Anca Stuparu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din halatul de medic în pandemie, în universul copilăriei: ,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi.Amintiri pandemice“, cartea medicului Anca Stuparu

  Cartea ,,Povestirile unor şcolari zvăpăiaţi. Amintiri pandemice”, scrisă de Anca Stuparu şi publicată la editura Curtea Veche Publishing, emoţionează profund, poate şi pentru că autoarea – care locuieşte în New York, acolo unde este medic de urgenţă în obstetrică şi ginecologie – a reuşit să mă determine, mai mult cu fiecare rând citit, să mă întorc în căutarea timpului pierdut, a anilor de şcoală.

 • „Cazzavillan
21“, roman de Cristina Hoffman, „garantat de“ Andrei Pleşu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Cazzavillan 21“, roman de Cristina Hoffman, „garantat de“ Andrei Pleşu

  Cunoscută până acum mai mult în lumea filmului (a fondat, alături de Dan Nuţu, Aristoteles Workshop), Cristina Hoffman debutează acum în literatură, cu o carte de amintiri deghizată în roman, despre copilăria şi adolescenţa petrecute într-un cartier pitoresc al Bucureştiului din „comunismul timpuriu“. „Cartea Cristinei Hoffman reuşeşte să ne ispitească spre o experienţă mult mai sănătoasă, mai utilă: experienţa memoriei“, spune Andrei Pleşu.

 • Amintiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri

  Astăzi voi lua pauză de la întâmplările istoriei mărunte, pentru că simt nevoia să vă împărtăşesc câte ceva despre mine.

 • Măgarul lui Ion a lu Mielu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Măgarul lui Ion a lu Mielu

  În unele locuri, pare că nici oameni nu au trăit, parcă nici case nu au fost! Timpul şi vremurile au şters de pe faţa pământului oameni şi case! Nicu pare atipic într-o vreme când viaţa la ţară nu mai este ce a fost, iar tot mai puţinii locuitori ai satelor mai pot fi numiţi ţărani. Munceşte ca un rob, pe lângă serviciul modest pe care îl are la fermă. Se mai încăpăţânează să mai ţină cal căruţă, vacă, porci, ”cât mai pot!”, zice.

 • Amintiri muzicale în vremuri de restrişte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri muzicale în vremuri de restrişte

  Nu e nimic nou, perioadele de restrişte, de orice fel, pot trezi amintiri, pot procura nostalgii celor vârstnici, pot aduce învăţăminte celor tineri; celor care doresc să înveţe!

 • Gutuile din fereastră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gutuile din fereastră

  Am descoperit foarte devreme că oamenii iubesc gutuile. Mie, doar dacă mă gândesc la ele, mi se strepezesc dinţii. De timpuriu, am aflat şi că oamenii iubesc anotimpurile, unii iubesc vara, alţii toamna, mulţi iubesc primăvara, dar sunt o grămadă care se dau în vânt după iarnă. Pe când eu de abia dacă remarc că este august sau februarie sau mai sau noiembrie. Mie nu-mi pasă în ce lună suntem. Poate ploua la fel de bine în orice sezon.

 • INTERVIU cu
scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU cu scriitorul Dan Stanca, autorul cărţii „Adio, România“: „Nu fac altceva decât să mă supun unei legităţi superioare“

  Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

 • Cinci dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei fără tabletă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cinci dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei fără tabletă

  Copiii s-au jucat mereu. Singuri sau cu prietenii, în casă, pe uliţa din sat sau în faţa blocului. S-au jucat şi părinţii copiilor care astăzi sunt conectaţi la tehnologie şi ultimele gadgeturi. Baba oarba şi Lapte gros sunt doar câteva dintre bucuriile copilăriei în care tableta sau tehnologia nu îşi puneau amprenta.

 • Amintiri ţărăneşti uitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintiri ţărăneşti uitate

  O scurtă vacanţă la Slătioara, dictată mai ales de împrejurări domestice, ţinând de o iluzie de gospodărie, dar presantă, cum a fost nevoia de a înlocui câteva zeci de şindrile de brad din vârful foarte înalt al casei, cum se făceau pe timpuri, m-a adus cu picioarele pe pământ ca să observ că ambiţia de a-ţi acoperi casa cu pomenita şindrilă e nu numai foarte costisitoare,

 • Cine se mai roagă acum pentru noi?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine se mai roagă acum pentru noi?

  Bunică-mea a trăit toată viaţa ei pregătindu-şi înmormântarea. De când o ştiu, an de an, a pus bani deoparte. O asigurare certă pentru ca ultimul ei drum să fie lipsit de orice obstacole. Pentru ea nimic nu era mai important. De parcă apăruse pe lume cu o singură grijă: cum să plece din ea cum mai mult fast.

 • Desene făcute pe
asfalt cu cretă colorată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Desene făcute pe asfalt cu cretă colorată

  Ne-am întâlnit într-o zi în faţa supermarketului şi, deşi trecuse ceva vreme de când nu ne-am văzut, am reluat conversaţia de parcă abia fusese întreruptă. Vorbeşte repede, dar într-un mod diferit faţă de cei care vorbesc mult şi care nu spun mai nimic, de fapt. Reuşeşte să te captiveze cu orice povestioară, oricât de neînsemnată ar fi.

 • Ecoul singular al unui suflet rătăcit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ecoul singular al unui suflet rătăcit

  Avea 42 de ani când în sfârşit începuse să se dezmorţească. Încă nu se dezmeticise întru totul, procesul lent de acceptare îi dezvăluia doar porţiuni din ceea ce mai putea fi reparat. Dacă mai putea fi reparat. I se păruse absurd, cum aşa, să nu fie capabil să modifice totul, deodată?

 • Iubesc iarna prin prisma amintirilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iubesc iarna prin prisma amintirilor

  Minus două grade astăzi. Toate culorile epustuflante ale toamnei sunt anulate de albul strident al chiciurei. Noaptea dinainte a fost de-o claritate rară. Puzderie de stele aruncate ca într-o mare întâmplare. Mirosea a iarnă, a lemn ars şi a vin cu scorţişoară. Ar fi trebuit să intuiesc.

 • Un fragment de scoarţă a unui copac rar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un fragment de scoarţă a unui copac rar

  Prima mea colegă de bancă a fost o turcoaică mică. Atât de mică, încât eu păream uriaşă pe langă ea, la numai cei 6 ani ai mei. N-am avut de ales. Învăţătoarea ne-a aşezat unul câte unul în bănci după legi numai de ea ştiute.

 • Marginile colţuroase ale universului meu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marginile colţuroase ale universului meu

  M-am trezit brusc în tânguirea clopotelor de duminică şi  am numărat opt bătăi prelungi. Le-am ascultat pe toate cu ochii închişi, întrebându-mă dacă nu-mi scăpase vreuna.

 • Structural, suntem diferiţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Structural, suntem diferiţi

  Copilăria mea a fost optzecistă. M-am născut în ‘77 şi cutremurul l-am simţit din burta mamei. Era noapte, s-a auzit o zguduitură, a luat-o pe sor-mea în păturică şi a fugit în curte să nu cadă casa pe noi. Cam atât îmi amintesc din perioada asta. Toate aceste informaţii au fost repovestite, numai că eu, în căutare de repere,  mi le-am însuşit.

 • Plecarea din Paradis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plecarea din Paradis

  Când v-aţi născut, domnule colonel, Al Doilea Război Mondial începuse de 29 de zile. Probabil că mi-aţi spus asta cândva, demult, dar n-am fost atent. Regret.

Modifică Setările