Stiri despre amintire

  49 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Odă Bucureştiului dispărut şi
post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Odă Bucureştiului dispărut şi post-apocaliptic. Nostalgia 2.0: Bucureştiul vechi şi cinematografele „de cartier“

  Public acum, în varianta iniţială şi integrală, un material despre „cinematografele dispărute“ ale Bucureştiului, scris la sugestia jurnalistei Ana-Maria Onisei. „Miezul“ acestui articol este dat de un top 15 al cinematografelor bucureştene, „de cartier“ sau centrale, dispărute în prezent, aşa cum le-am văzut şi trăit eu, în copilărie şi în prima adolescenţă.

 • Copaci. Amintiri (V)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Copaci. Amintiri (V)

  „Iubita mea a intrat în depresie. Soţul ei nu voia să plece şi s-o lase-n pace, iar, într-un moment de slăbiciune, ea n-a mai rezistat, s-a supărat pe mine şi mi-a făcut vînt. Am înţeles-o.” (Ce mult te-am iubit – Cezar Pârlog, Editura Libris Editorial, 2018)

 • Eroii-martiri anticomunişti, care au fost torturaţi şi ucişi în perioada 1944-1989, cinstiţi la Dunărea de Jos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eroii-martiri anticomunişti, care au fost torturaţi şi ucişi în perioada 1944-1989, cinstiţi la Dunărea de Jos

  Evenimentul central al zilei l-a constituit sfinţirea bisericii memorial din municipiul Galaţi. Lăcaşul de cult a fost ridicat la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti din Galaţi, condusă de pr. Alexandru Capotă, pe un teren donat de dl Radu Darie, nepotul unui fost deţinut politic, cu sprijinul generos al numeroşi donatori.

 • Colectiv -
doar o amintire?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Colectiv - doar o amintire?

  În seara de 30 octombrie, seara incendiului devastator din Clubul Colectiv mă aflam la Bucureşti, într-o sală de teatru. Printre spectatori se număra şi unul dintre medicii care, la numai câteva minute de la încheierea reprezentaţiei, avea să fie chemat de urgenţă la Spitalul de Arşi la care lucrează. Doctorul Andrei Stăncioiu, căci despre el e vorba, va avea parte de primele ore cât de cât libere doar câteva zile mai târziu.

 • O amintire cu amintirile lui Grigore Vieru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O amintire cu amintirile lui Grigore Vieru

  Îmi povestea Grigore Vieru, în 2005, în timp ce străbăteam agale Calea Victoriei, pe lângă Palatul Regal: „ - Am reuşit să ajung la Bucureşti, pentru prima dată, în 1968. De prisos să spun că am văzut totul printr-o perdea de lacrimi. Pe suflet şi, câteodată, chiar pe ochi. Vouă, azi, vi se pare ridicol, dar mie mi se părea (mi se pare şi acum!) că ajunsesem în Paradis.“

 • Uitarea, marea groază a omului modern. Medic neurolog: „Nu moartea neuronilor duce la pierderea memoriei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uitarea, marea groază a omului modern. Medic neurolog: „Nu moartea neuronilor duce la pierderea memoriei“

  Creierul are nevoie de hrană, iar o viaţa stresantă şi un stil de viaţă nesănătos pot duce la moartea neuronilor şi implicit la pierderea memoriei şi slăbirea activităţii cerebrale prin care o persoană cunoaşte şi interepretează mediul înconjurător. Medicii recomandă nu doar antrenarea creierului şi un stil de viaţă sănătos, cât şi consumarea unor alimente cu rol nutritiv.

 • Căţărarea
în cer
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Căţărarea în cer

  Nu mai trăieşte nimeni care să ştie ceva despre copilăria mea. Sunt singurul proprietar al amintirilor. Un proprietar unic al copilăriei, ca şi al morţii mele.

 • Surpriză! Îţi fac ziua praf!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Surpriză! Îţi fac ziua praf!

  Drumul spre eşecuri în materie de chefuri e pavat cu bune intenţii. Teoretic, toată lumea şi-ar dori petreceri-surpriză. Paradoxal, foarte puţină lume tolerează surprizele.

 • Cartea care te face şi ne desface
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cartea care te face şi ne desface

  Din lunga mea relaţie cu cartea am să desprind doar un episod recent – căci altminteri ce urare mai bună să-i aduci domniei-sale Cartea, dacă nu un prinos de amintire curată al impactului ei asupra ta ca om?

 • Aureliu Manea, stingerea definitivă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Aureliu Manea, stingerea definitivă

  Aureliu Manea nu era ca steaua eminesciană, ce străluceşte fiind deja moartă de sute de ani, nu, din păcate, el era o stea de mult stinsă, a cărei lumină, noi, cei din generaţia lui, o păstram însă în noi. Noi i-am asigurat supravieţuirea, căci, el intrase în noaptea spiritului de ani de zile.

 • De ce unii oameni ţin minte visele, iar alţii
nu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce unii oameni ţin minte visele, iar alţii nu

  Toţi visăm noaptea, dar numai unii dintre noi îşi amintesc, uneori cu mare precizie, a doua zi dimineaţa ce anume au visat. De vină este activitatea din două zone cerebrale, arată un studiu.

 • Tradiţia, un dinozaur muribund
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tradiţia, un dinozaur muribund

  Iarna este anotimpul în care tradiţia, acest dinozaur pe moarte, încă mai străluceşte în toată splendoarea sa. Ne amintim de bunici, de străbunici, de copilărie. Trecutul cu farmecul lui ne îmbogăţeşte sărbătorile cu un parfum special şi unic. Atunci când spui copiilor – „îmi amintesc când…" sau „pe vremea străbunicii…" ştii sigur că le trezeşti imaginaţia. Asa ceva nu se găseşte în jocurile pe computer. Nu poţi să „google” aşa ceva.

 • Vânătorul/d.c, despre amintirea primului şi ultimului Crăciun magic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vânătorul/d.c, despre amintirea primului şi ultimului Crăciun magic

  În memoria C.M., dar şi a tinerei studente la jurnalistică Francesca Belea, care, în prima zi de studenţie, în prima zi din octombrie şi la doar trei zile după ce împlinise 19 ani, a fost ucisă şi ea de inconstienţa unui beţiv urcat la volan. Uneori, tragediile ale căror circumstanţe şi drame sunt aproape identice cu cele trăite de câţiva dintre noi, cu mulţi ani în urmă sau mai recent, ne şochează pur şi simplu, iar amintirile ne copleşesc.

 • Fals jurnal de ieri şi de azi: Cioburile Amintirii unei Lansări de carte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fals jurnal de ieri şi de azi: Cioburile Amintirii unei Lansări de carte

  ....altfel Lansarea, neorganizată anume, cu drag, de cineva dintre cei aşa zişi interesaţi, dar susuţinută de dragostea de carte a librăriei şi, în sine, (ca să nu mă laud singur) a cititorilor, a fost o clipă emoţionantă de la un capăt la altul al ei, meritând să fie ţinută minte, în ce mă priveşte, multă vreme, dacă timpul dinaintea mea, n-ar fi cumva grăbit, şi m-ar ajuta.

 • Amintirea evenimentelor traumatice se transmite genetic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amintirea evenimentelor traumatice se transmite genetic

  Comportamentul poate fi afectat de evenimentele trăite de generaţiile anterioare. Studiile pe animale au demonstrat că frica se transmite de la generaţie la generaţie printr-un fel de memorie genetică.

 • Animalul cu cea
mai bună memorie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Animalul cu cea mai bună memorie

  Delfinii sunt capabili să recunoască un animal din propria specie după 20 de ani de separare, potrivit unui studiu publicat miercuri care susţine că acest mamifer marin are cea mai bună memorie socială înregistrată la un animal.

 • FOTO Amintirile teatrului, amintirile mele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Amintirile teatrului, amintirile mele

  Într-o mai veche, dar foarte frumoasă carte a sa, aşa cum îi sunt de altfel toate scrierile, carte intitulată „Mémoires du théâtre”, apărută în traducere românească în 1993 la Editura Univers sub titlul „Teatrul memoriei”, George Banu scria: „Memoria teatrului este o sumă a muzeelor imaginare, care - cu unele excepţii - se dezintegrează cu fiecare moarte.”