Stiri despre america latina

  91 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Cu corupţia nu e de glumă: Guatemala a ales preşedinte un fost actor de
comedie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu corupţia nu e de glumă: Guatemala a ales preşedinte un fost actor de comedie

  Deşi fără nicio experienţă politică, Jimmy Morales (46) a fost ales duminică 25 octombrie preşedinte al Guatemalei cu sloganul nici hoţ, nici corupt!  Într-un scenariu politic marcat de arestarea pentru acuzaţii de corupţie a fostului preşedinte Otto Perez Molina şi a fostei vice-preşedinte Roxana Baldetti, un candidat anti-sistem a ieşit căştigător cu un slogan populist.

 • 523 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  523 de ani

  Cristofor Columb este considerat în Europa şi în Statele Unite ale Americii ”cel care a descoperit” America deşi pe teritoriul acesteia ajunseseră deja europeni încă din secolul X şi popoare din Polinezia, cu mult înaintea lui Columb. În ultimele decenii, ziua Rasei, ziua Americii, sau Columbus Day (SUA) este din ce în ce mai contestată şi pe bună dreptate.

 • Transmisiuni în artă din Europa de est şi America
latină 1960-1980
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Transmisiuni în artă din Europa de est şi America latină 1960-1980

  Expoziţia cu acest nume care durează până în ianuarie 2016 prezintă la Muzeul de Artă Modernă din New York (Moma) o serie de paralele între cele două regiuni, Europa de est şi America latină, din perspectiva acelor expresii artistice care fie nu respectă canonul, fie construiesc noi reţele de expresie (mail art).

 • FPR nr 48: România – protectorat american? De ce ar fi cea mai bună veste posibilă. Şi de ce nu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FPR nr 48: România – protectorat american? De ce ar fi cea mai bună veste posibilă. Şi de ce nu

  Avem în această ediţie poate cel mai curajos eseu publicat în cei fix opt ani de existenţă ai FPR. Autorul îndrăzneşte să constate că: „România se află acum sub semnul unui un regim care poate fi cel mai bine descris ca un protectorat american de facto.” Şi recomandă adâncirea acestui tip de relaţie, ca singurul proiect de ţară realist pe termen mediu (iar faza ulterioară a devenirii naţionale ar fi şi mai interesantă).

 • Care sunt cele mai nefericite, dar şi cele mai fericite ţări din lume: America Latină este cel mai vesel loc de pe pământ, iar Africa de Nord cel mai trist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care sunt cele mai nefericite, dar şi cele mai fericite ţări din lume: America Latină este cel mai vesel loc de pe pământ, iar Africa de Nord cel mai trist

  Dacă locuieşti într-o ţară sud-americană, şansele sunt să fii unul dintre cei mai fericiţi oameni din lume. Potrivit unui studiu efectuat de Gallup, topul celor mai fericite ţări din lume este dominat de cele din America Latină. La polul opus, cei mai nefericiţi oameni locuiesc în Sudan, Turcia şi Afganistan.

 • Corespondenţă din Chile (I): Actualitatea memoriei dictaturii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Corespondenţă din Chile (I): Actualitatea memoriei dictaturii

  Sunt în Chile pentru o lună aşa că dedic 4 din articolele de pe blog ţării în care m-am specializat în timpul studiilor doctorale. Chile este ţara contrastelor, dar cea mai modernă sau dezvoltată ţară vizitată de mine până acum din America de sud.

 • Peru: 7 premieri în 4 ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Peru: 7 premieri în 4 ani

  Din cele 20 de state latino-americane, 19 sunt republici prezidenţiale (cu excepţia cubaneză) şi doar 2 dintre acestea au premieri, restul având doar vice-preşedinţi (uneori chiar mai mulţi): Haiti şi Peru. În ultimii ani, cei ai guvernului lui Ollanta Humala, Peru, a schimbat 7 prim-miniştri. Dar care este în mod veritabil rolul lor?

 • Cristina în vizită la Vladimir
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristina în vizită la Vladimir

  Spre sfârşitul celui de-al doilea mandat prezidenţial, şi după o vizită în China la începutul acestui an, preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner (CFK) s-a aflat într-o vizită oficială în Rusia săptămâna trecută, ocazie cu care a semnat o serie de acorduri importante cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

 • Uniunea civilă/Căsătoria persoanelor de acelaşi gen în America latină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uniunea civilă/Căsătoria persoanelor de acelaşi gen în America latină

  Având în vedere recenta discuţie care a ocupat ştirile săptămânilor trecute în România privind comunitatea gay sau mai degrabă LGBTI din ţara noastră, poate ar fi interesant de reamintit care este statutul acestei comunităţi în America latină şi care sunt ţările care recunosc căsătoria sau uniunea civilă între persoane de acelaşi gen.

 • Lupta pentru pământ din Paraguay
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupta pentru pământ din Paraguay

  Paraguay este o ţară din America de sud cu o populaţie de 6.8 milioane de cetăţeni. Pe lângă spaniolă, Guaraní este limba vorbită de mare parte din populaţia de orgine indigenă, fiind recunoscută ca limbă oficială în 1992. Ţara are o suprafaţă de 406.752 km2 şi mare parte din teritoriul său aparţine unui număr foarte restrăns de cetăţeni, în ciuda unei reforme agrare instituită începând cu 2001.

 • Condiţia umană după Wim Wenders
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Condiţia umană după Wim Wenders

  ESENŢIAL Nimeni nu ar trebui să piardă filmul documentar „Sarea pământului“, realizat de marele regizor german Wim Wenders, un film despre fotografie şi cinema, dar mai ales despre umanitate şi planeta Pământ.

 • 2 soluţii pentru protejarea mediului în America latină: Costa Rica & Brazilia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2 soluţii pentru protejarea mediului în America latină: Costa Rica & Brazilia

  Costa Rica a început anul 2015 având un consum de 100% din surse de energie regenerabilă timp de 75 de zile consecutive. Exemplul Costa Rica este demn de urmat şi de alte ţări, nu doar din regiune. Instituto Terra din Brazilia a replantat începând cu 1998 o parte din jungla braziliană, mai exact 17.000 de acri de teren au fost reîmpăduriţi.

 • Brazilia: între „Petrolão“ şi Pixadores
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Brazilia: între „Petrolão“ şi Pixadores

  La 50 de ani de la lovitura de stat care instituia dictatura militară (1964-1985) şi când se celebrau 30 de ani de la tranziţia la democraţie, cetăţeni ieşiţi să protesteze pe 15 martie pe străzile oraşelor braziliene,  pentru demiterea preşedintei Dilmei Roussef au strigat şi au expus pancarte pe care scria: vrem intervenţia militarilor! O imagine greu de înţeles în absenţa contextului... şi chiar şi aşa.

 • #43: droguri şi violenţă în Mexicul actual
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  #43: droguri şi violenţă în Mexicul actual

  Mexicul se află într-un război contra drogurilor declarat de fostul preşedinte Felipe Calderon care a dus la exacerbarea numărului victimelor şi al dispăruţilor, precum şi la escaladarea tipurilor de violenţă folosite care includ decapitări. Actualul preşedinte, Enrique Pena Nieto, a dorit o nouă abordare, dar a fost spectatorul unui dramatic abuz împotriva drepturilor omului, cel al celor 43 de tineri ucişi în septembrie trecut.

 • Artă şi politică în America
de sud sau lupta populiştilor cu desenele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Artă şi politică în America de sud sau lupta populiştilor cu desenele

  Nu doar în Europa tema libertăţii de expresie şi a tabu-urilor pe care desenele nu le pot atinge este de actualitate, aşa cum o arată cele întâmplate în redacţia Charlie Hebdo, în ianuarie 2015. Şi în America de sud desenele sunt considerate periculoase de liderii populişti precum Rafael Correa (Ecuador) sau Nicolas Maduro (Venezuela)

 • Uruguay: 5 ani cu „cel mai sărac preşedinte”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uruguay: 5 ani cu „cel mai sărac preşedinte”

  José Mujica (79) a fost până duminică şi timp de 5 ani preşedintele Uruguay-ului. El şi-a căpătat o popularitate planetară sub eticheta deloc apreciată de acesta de „cel mai sărac preşedinte”. Cu toate acestea, Pepe cum este el alintat de uruguayeni este un personaj politic atipic.

 • Modelul bolivian: indigenism, coca, gaz şi politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Modelul bolivian: indigenism, coca, gaz şi politică

  Evo Morales, actualul preşedinte al Boliviei, de origine Aymara se află la cel de-al treilea mandat şi este apreciat de peste 70% dintre cetăţeni. Reformele impuse de acesta au vizat în special creşterea drepturilor şi beneficiilor populaţiei care aparţine comunităţilor indigene.

 • America latină în numere: 20, 600, 34 şi 43
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  America latină în numere: 20, 600, 34 şi 43

  Majoritatea statelor latino-americane există de peste 200 de ani. Astăzi vorbim de 20 de republici care au aproximativ 600 de milioane de cetăţeni.

 • Venezuela: goana după hârtie igienică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Venezuela: goana după hârtie igienică

  La aproape doi ani de la moartea lui Hugo Chavez (1998-2013), Venezuela sub preşedenţia lui Nicolas Maduro se află într-o situaţie economică problematică. Deşi are cele mai importante resurse de petrol evaluate, Venezuela are cetăţeni care trăiesc din ce în ce mai prost şi care îşi petrec (ca în Cuba) mare parte din zi stând la cozi.

 • Argentina: Yo soy Nisman!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Argentina: Yo soy Nisman!

  Zilele acestea o telenovelă cu scenariu de thriller ocupă toate conversaţiile argentinienilor. Este vorba despre moartea suspectă a procurorului Alberto Nisman care se pregătea să o acuze pe preşedinta ţării Cristina Fernández de Kirchner (CFK) de implicarea sa într-un atentat terorist împotriva unui centru evreiesc din Buenos Aires care a avut loc în 1994.

 • Uruguayul are un nou preşedinte, Tabaré Vazquez
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uruguayul are un nou preşedinte, Tabaré Vazquez

  Tabaré Vasquez este noul preşedinte al Uruguayului potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor prezidenţiale de duminică, socialistul primind aproximativ 55,5% din voturile exprimate, informează „Le Monde”.

 • Ce caută Vladimir Putin în America Latină. Preşedintele rus, pe urmele foştilor lideri ai URSS
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce caută Vladimir Putin în America Latină. Preşedintele rus, pe urmele foştilor lideri ai URSS

  Izolat de ţările europene şi Statele Unite, Vladimir Putin se află în căutarea unor noi sfere de influenţă, pentru a creşte susţinerea Federaţiei Ruse pe scena internaţională. De aceea, liderul de la Kremlin s-a reorientat către aliaţii tradiţionali ai Moscovei, din America Latină, pornind într-un turneu de o săptămână în statele sud-americane, unde a fost primit cu mult fast.

 • Nouă ordine mondială à la russe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nouă ordine mondială à la russe

  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, efectuează o vizită în America Latină, pentru a asista la finala CM de Fotbal şi a participa la summitul BRICS. Un semnal limpede privind importanţa strategică a acestui continent şi un avertisment totodată la adresa Europei, apreciază Uta Thofern.

 • Vladimir Putin, gata să-i protejeze pe liderii lumii de spionajul american
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Putin, gata să-i protejeze pe liderii lumii de spionajul american

  Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat supravegherea electronică efectuată de către americani pe plan mondial drept „ipocrizie manifestă“ la adresa partenerilor, precum şi atingere adusă suveranităţii statului şi, de asemenea, încălcare a drepturilor omului, într-un interviu acordat, în exclusivitate, agenţiei ruse  ITAR-TASS, înaintea începerii turneului său în ţări din America Latină.

 • Ce salarii au liderii
de stat din America Latină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce salarii au liderii de stat din America Latină

  Indemnizaţiile liderilor de stat din America Latină diferă foarte mult, în aceste ţări întâlnind de la preşedinţi care câştigă sumă lunară de 2.167 de dolari până la 20.409, potrivit publicaţiei chiliene „El Ciudadano”.

 • Cum este văzută
criza din Venezuela de liderii de stat din America Latină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum este văzută criza din Venezuela de liderii de stat din America Latină

  În ultima săptămână opoziţia din Venezuela este în stradă, iar conducerea de la Caracas alege varianta reprimării celor care contestă puterea. Preşedintele Nicolas Maduro a invocat legitimitatea sa electorală refuzând orice posibil dialog cu protestatarii. Acesta denunţă încercarea unei lovituri de stat şi acuză Statele Unite că aprind spiritele.

Modifică Setările