alimente sanatoase - ultimele știri
Unele studii recente au asociat o dietă bogată în alimente ultraprocesate cu un risc crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, depresie și demență. În timp ce discuțiile se concentrează adesea pe impactul lor negativ, pot exista unele excepții care merită explorate.
Haideți să ne întoarcem la mâncarea simplă, clasică, pe care simțurile noastre știu să o evalueze. Mâncarea care se consumă dintr-o farfurie, nu dintr-o pungă, recomandă nutriționistul Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook
Deși nu se cunoaște niciun leac pentru artrită, simplele schimbări în alimentație pot reduce simptomele acestei boli, cum ar fi durerile articulare sau umflăturile și pot reduce riscul de a dezvolta forme de artrită, potrivit Deseret News.
Există o mulțime de alimente extrem de sănătoase ai căror nitrați naturali sunt transformați în oxid nitric în organism.
Creierul trebuie educat, trebuie modelat, nu intoxicat, susține susține medicul neurochirurg Vlad Ciurea. În timp ce zahărul rafinat, cartofii prăjiți și pâinea moleșesc activitatea cerebrală, semințele, legumele, peștele, apa, usturoiul și salatele sunt benefice pentru creier.
Yahoo News a întrebat experți în siguranța alimentară și dieteticieni pentru a afla ce înseamnă cu adevărat atunci când cartofilor încep să încolțească și să se înverzească. Iată ce au avut de răspuns experții i de ce cartofii, în general, sunt o legumă sănătoasă.
Colesterolul ridicat este un factor de risc major pentru bolile de inimă, dar aplicarea unor schimbări în alimentație poate ajuta. Specialiștii au compilat o listă de 13 alimente sănătoase pentru inimă care pot reduce colesterolul și vă pot îmbunătăți sănătatea generală a inimii.
Ideea că poți mânca ce vrei fără consecințe crezând că poți arde tot ce ai mâncat în următoarea sesiune de cardio este o iluzie. În realitate, exercițiile fizice nu pot inversa complet efectele unei diete proaste, potrivit CNN.
Murăturile sunt nu numai delicioase, ci și benefice pentru sănătate. Ele furnizează o serie de substanțe nutritive importante și au efecte pozitive asupra sănătății în multe moduri.
Alimentele cu un conținut ridicat de magneziu sunt o parte importantă a unei diete echilibrate, ajutând la menținerea funcționalității musculare și nervoase a organismului, întărirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac și consolidarea oaselor.
Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă. Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială, iar un număr și mai mare de persoane nu știu că au această afecțiune, relatează Very Well Fit.
Cu toții ne-am confruntat, la un moment dat, cu oboseala. În general, există o mulțime de cauze care pot duce la apariția oboselii, precum somnul insuficient, carențele de vitamine, deshidratarea, stresul, stilul de viață sedentar, alcoolul și vremea.
Autorul și antreprenorul Dan Buettner, care a realizat timp de decenii reportaje despre comunități de pe glob în care oamenii trăiesc o viață lungă, arată că acestea au ceva în comun.
Nucile te poate ajuta să trăiești mai mult, deoarece acestea joacă un rol imens în sănătatea inimii și a creierului, precum și în îmbătrânirea sănătoasă, spun oamenii de știință din cadrul Programului CARDIA al Institutului de Sănătate Națională din Statele Unite și Universității Alabama.
În momentele de stres, mulți dintre noi simțim tentația de a recurge la alimente nesănătoase, de tip fast-food, dulciuri sau băuturi carbogazoase. În loc să ajute la reducerea stresului, consumul acestor alimente ne poate agrava starea.
Deși sunt delicioase, preparatele pentru masa de Paște devin periculoase, dacă sunt consumate în exces. Pentru a evita problemele medicale în această perioadă este indicat să mâncați legume, dar și fructe.
Într-un videoclip recent, expertul a dezvăluit alimentele pe care recomandă să le consume zilnic pentru o sănătate optimă.
Alimentația în post trebuie aleasă cu grijă, mai ales că organismul are nevoie să se regenereze după consumul preparatelor de origine animală. Sunt câteva greșeli pe care nu trebuie să le facem atunci când alegem produse de post din magazin.
Specialiștii au demonstrat de-a lungul timpului că proteinele de bună calitate ajută la susținerea imunității. Dacă pe lângă acestea, adăugăm unui ceai cald puțină miere și lămâie, obținem un „cocktail” perfect antirăceală.
Tulburarea bipolară este o afecțiune mintală caracterizată prin tulburări de dispoziție care afectează mintea și comportamentul.
Dulciurile procesate pot fi înlocuite foarte bine cu fructe bogate în polifenoli/antioxidanți, iar alternative mai sănătoase există și pentru alte mici plăceri „nesănătoase”, explică un nutriționist român.
Nu este realist să încerci să urmezi o dietă „perfectă” tot timpul, dar poți înlocui o serie de alimente care prezintă riscuri cu alternative mai sănătoase, spune un cunoscut medic din SUA.
Un dietetician oncolog recomandă alimentele pe care ea însăși le cumpără și le consumă în mod constant și care pot lupta împotriva mai multor tipuri de cancer.
Cantitativ, aportul corect de alimente depinde de mai mulți factori, printre care vârsta și greutatea. Cantitatea nu este totul. Proporțiile dintre grupele de alimente sunt extrem de importante.
Persoanele care petrec mai mult de o oră la raioanele alimentare pentru a citi compoziţia etichetei fiecărui produs sau cele care în timpul mesei mestecă alimentele chiar şi de 50 de ori pentru a da impresia creierului că mănâncă mai mult, s-ar putea...
Orezul, anumite brânzeturi sau ovăzut sunt alimente care îşi păstrează valabilitatea câţiva ani. Termenul este considerat a fi valid doar în condiţiile în care produsul este depozitat în condiţii optime....
Schimbările de temperatură şi oscilaţiile presiunii atmosferice slăbesc organismul. Devenim mai vulnerabili în faţa răcelilor, gripei şi virozelor de sezon. Din fericire, putem să ţinem bolile la distanţă dacă ne alimentăm corect....
Asistăm la o înfloritoare industrie care s-a creat în jurul modalităţilor prin care ne putem detoxifica organismul, fie că vorbim despre diete, suplimente, sucuri sau alte „strategii“ mai complexe, care pot include şi proceduri invazive. Medicii spec...
Un bărbat, care a trăit 114 ani, consuma zilnic cinci alimentele, despre care a mărturisit în timpul vieţii că i-au asigurat longevitatea şi l-au ferit de probleme de sănătate.
Este sezonul roşiilor, dar puţin ştiu care sunt cu adevărat beneficiile lor. Consumate sub formă de suc sau în salate, acestea ne protejează de radicalii liberi şi luptă împotriva bolilor.
Un magazin online specializat în comercializarea de produse dietetice şi terapeutice a realizat un studiu despre ce înţeleg românii printr-un stil de viaţă sănătos.
Alegerea corectă a alimentelor este o modalitate de a ne stimula propriul sistem de apărare, putând creşte şansele la o viaţă sănătoasă, susţine Dr. William Li, cercetător al Institutului Harvard care şi-a dedicat sute de ore studierii cancerului....
Alimentele procesate au o reputaţie proastă şi, într-adevăr, multe conţin zahăr, sare şi grăsimi în exces. Alimentele proaspete ar trebui să fie prima opţiune, însă există şi alimente procesate sănătoase, organismul având nevoie de elementele lor nut...
Peste 84% din români asociază un stil de viaţă sănătos cu alimentaţia echilibrată, arată datele unui sondaj recent al Vegis.ro, magazin online de produse naturiste, bio şi vegane.
Un grup de cercetătorii care au demarat un amplu studiu privind sarea din alimente avertizează că unele produse considerate sănătoase sunt de fapt mai periculoase decât ne-am putea imagina. De pildă, specialiştii citaţi de The Telegraph susţin că sos...
Reducând colesterolul „rău“ - LDL - diminuăm şi riscurile de boli cardiovasculare. Pentru fiecare reducere de 10% a nivelului de colesterol, riscul potenţial de atac de cord scade cu 20-30%....
Unele alimente sunt delicioase, şi chiar mai nutritive, când sunt consumate împreună. Specialiştii în nutriţie au dezvăluit pentru Reader's Digest câteva dintre cele mai bune combinaţii de alimente şi condimente.
Am ajuns să cumpărăm tot mai des alimente pe a căror etichetă scrie ”bio” (sănătos), însă multe dintre ele nu ar trebui să aibă un loc în coşul nostru. A fost demonstrat că multe dintre ele nu sunt aşa de sănătoase pe cât s-ar crede, plus că pot avea...
Brânza este un produs lactat bogat în substanţe nutritive, în special proteine, calciu, vitaminele A şi C, ceea ce înseamnă că este foarte bună pentru oase şi dinţi. Pe piaţă sunt prezente foarte multe feluri de brânză, dar ele trebuie să fie de cali...
Dacă v-aţi întrebat vreodată ce mănâncă atleţii dimineaţa, trebuie să ştiţi că, de la biciclişti până la alergătorii de ultramaraton, nimeni n-are o reţetă unică. Cu toţii au propria versiune a micului dejun perfect, bazat pe o masă care oferă elemen...
Dacă vă interesează ce mâncaţi, probabil că vă număraţi printre cei care nu pun niciun produs în coşul de cumpărături până nu citesc cu atenţie prospectul. Însă, trebuie să aveţi mare grijă, pentru că „alimentele sănătoase“ nu sunt mereu sănătoase. D...
Calciul e cheia pentru prevenţia osteoporozei, mai ales dacă ai 20 de ani. Iaurtul şi laptele nedegresat sunt cei mai buni prieteni ai oaselor tale, dar cine ar putea să consume trei porţii pe zi?
Bernardo Lapallo, un bărbat în vârstă de 116 ani, spune că a găsit secretul longevităţii. Brazilianul a făcut o listă a alimentelor pe care le-a inclus frecvent în alimentaţie, considerând că acestea au jucat un rol cheie în ceea ce priveşte longevit...
Dieta joacă un rol important în determinarea sănătăţii ochilor. Specialiştii recomandă şase superalimente esenţiale pentru păstrarea unei vederi optime o perioadă cât mai lungă....
Afinele, ceaiul verde şi ciocolata sunt doar câteva dintre alimentele care îmbunătăţesc funcţiile cognitive, stimulând concentrarea şi memoria. Multe dintre acestea sunt extrem de benefice organismului, protejându-l chiar împotriva cancerului, a boli...
Un prânz sănătos înseamnă alegerea alimentelor potrivite. Pentru a-ţi asigura necesarul de energie întreraga zi, specialiştii recomandă evitarea câtorva produse....
Hrana este unul din factorii cu rol important în combaterea demenţelor. Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea explică cum alimentaţia influenţează memoria, capacitatea de a gândi, de a ne concentra sau de a da randament....
Nutriţioniştii sunt de acord că mierea deţine supremaţia faţă de alte alimente. Ea poate fi inclusă în alimentaţia zilnic, dar poate fi folosită pe piele şi păr. Dar ştiai că îţi poţi prepara o băutură pe bază de miere?...
Există alimente care îţi pot schimba starea de spirit. Dacă treci printr-o perioadă mai dificilă, nu îţi îndrepta atenţia spre dulciuri şi încearcă unul dintre alimentele benefice atât pentru minte, cât şi pentru corp....
Cel mai potrivit moment pentru curăţarea organismului de toxine este dimineaţa. Pe stomacul gol, anumite băuturi sau alimente au puterea de a elimina substanţele dăunătoare, proces care ajută la resetarea nivelului de energie....
Cercetările au arătat că micuţii care mănâncă dimineaţa au rezultate mult mai bune la învăţătură şi mai puţine probleme de comportament. Nu orice aliment este însă benefic, specialiştii realizând lista opţiunilor pe care părinţii le au pentru a prepa...
Multe persoane nu obişnuiesc să ia micul dejun, însă medicii avertizează că acest obicei nu este tocmai sănătos. Alimentele sunt combustibilul organismului şi, dacă alimentăm la timp, „maşinăria” funcţionează perfect.
În fiecare an, anumite alimente şi ingrediente sunt catalogate de către nutriţionişti ca fiind absolut esenţiale pentru bucătăria unui gurmand. Acum ceva timp nimeni nu auzise de exemplu de quinoa, deşi aceasta există de mai bine de 5000 de ani, acum...
Se spune că sănătatea se poate citi pe chip. Dincolo de creme scumpe şi cosmetice pentru acoperirea micilor imperfecţiuni, alimentele pot contribui semnificativ la îmbunătăţirea aspectului pielii....
Cuptorul cu microunde îşi dovedeşte utilitatea ori de câte ori suntem pe fugă şi vrem să încălzim ceva în grabă. Însă cu toate acestea, există anumite lucruri sau alimente pe care nu ar trebui să le punem la încălzit în acest obiect electrocasnic, du...
Unele fructe şi legume au capacitatea de a-i face mai fericiţi pe oameni. Vă prezentăm o listă cu super alimente care au rolul de stimulare a stării de spirit, păstrând organismul sănătos şi echilibrat....
Nutriţionistul britanic Keri Glassman a făcut o listă cu cele mai sănătoase alimente care nu-i lipsesc din frigider. Acestea sunt recomandate celor care vor să adopte un stil de viaţă sănătos şi echilibrat sau celor care vor să mai scape de câteva ki...
Toţi ştim că trebuie să mâncăm cât mai mulţi morcovi pentru a ne bucura de ochi sănătoşi şi o vedere bună. Nutriţionistul arădean Alexandra Olteanu explică ce alte alimente putem folosi în acest scop.
Tentaţia alimentelor nesănătoase din comerţ poate fi extrem de mare, mai ales că, probabil, nu întotdeuna avem la dispoziţie cele mai sănătoase alegeri. Cu toate acestea, este necasar să ne educăm din punct de vedere alimentar, pentru o viaţă mai săn...