aliment - ultimele știri
Un bărbat din Statele Unite a fost internat la spital, pe motivul unor migrene care se tot agravau. Medicii au descoperit că durerea era cauzată de larvele de tenie parazite din creier. Cercetătorii sunt de părere că infectarea s-ar fi produs din cauza consumului unui anumit aliment.
Lacto-fermentația, metoda de conservare a legumelor, permite păstrarea acestora proaspete și chiar le face mai ușor de digerat. O parte din nutrienți sunt mai ușor de asimilat, iar conținutul de vitamine crește, arată nutriționistul Mihaela Bilic.
Profesorul Vlad Ciurea a spus despre acest aliment că este extrem de toxic, nu doar pentru organism, dar și pentru creier. Cu toate acestea, este preferatul românilor și este nelipsit de pe mesele lor, în special de sărbători.
Începerea noului an școlar înseamnă și grijile părinților legate de alimentația celor mici. Nutriționistul Mihaela Bilic spune ce nu trebuie să lipsească niciodată din ghizodanul unui copil. Este o gustare sănătoasă, sățioasă, dar și cea mai eficientă sursă de carbohidrați.
Intoxicația cu alcool poate fi combătută cu ajutorul unui aliment, susține o echipă de cercetători din Spania. Același aliment, dulce și sănătos, are numeroase alte proprietăți și beneficii pentru organism.
Îl folosim frecvent în bucătărie, dar este și un remediu natural eficient împotriva înțepăturilor de țânțari. Cu o acțiune antiseptică și antiinflamatoare, banalul aliment ajută la reducerea umflăturii și te scapă de mâncărime cât ai clipi.
Deși unii o consideră un produs tradițional românesc, mămăliga are o istorie de sute de ani, care pornește din Italia, în perioada anilor 1700. Țăranii o consumau, în special iarna, când mâncarea era greu de procurat.
Potrivit lui Darren McGrady, chef în bucătăriile regale, Regina tinde să mănânce aceleaşi alimente în majoritatea zilelor, dar nici Kate Middleton nu se lasă dominată de tentaţii. Cu toate astea, un aliment lipseşte de la mesele de la Palat....
Una dintre cele mai apreciate plante de primăvară este ştevia, valoarea sa nutritivă fiind completată cu succes de calităţile medicale oferite de bogăţia de vitamine, săruri minerale, proteine, fibre. Însă ştevia nu este recomandată oricui.
Greierele de casă este a treia insectă care a fost aprobată pentru consum în UE, după viermele galben uscat şi lăcusta călătoare. Greierele de casă a primit autorizaţie spre a fi consumat atât în formă congelată, uscată sau pudră.
Există nenumărate modalităţi de a savura o ceaşcă de cafea, care diferă de la o ţară la alta, de pe un continent pe altul, în funcţie de tradiţia pe care fiecare popor şi-a cultivat-o de-a lungul timpului.
Tipuri de cafea tadiţională pe glob: cu whisky, brânză, lămâie, lapte sau piper, caldă sau cu gheaţă
Galerie foto adevarul.ro: Tipuri de cafea tadiţională pe glob: cu whisky, brânză, lămâie, lapte sau piper, caldă sau cu gheaţă
Ceapa este un ingredient de bază în multe tipuri de preparate, gustul ei fiind pe placul românilor. Pe lângă aroma savuroasă pe care o dă mâncărurilor, ceapa are şi beneficii nutritive, iar un anumit tip de ceapă ucide chiar şi celulele canceroase.
Are un corp splendid şi un abdomen de adolescentă. Demi Moore e top fit şi totodată un exemplu de aşa da. Cum reuşeşte?...
Mierea este cel mai vechi îndulcitor şi medicament din lume, cunoscută datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antiinflamatoare, depurative şi antiseptice, dar şi datorită diverselor întrebuinţări în numeroase reţete culinare. Structura sa chimi...
Ideale pentru gustări sănătoase sau pentru platouri cu aperitive, crocantele ridichi roşii conţin substanţe active care pot reduce considerabil riscul de cancer la colon, la sân sau ovarian. Ingredientul minune care previne cancerul este sulforafanul...
Organismul uman valorifică 90% din calităţile ciupercilor, pe când din carne nu poate lua decât aproximativ 40%. Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, ciupercile se digeră uşor şi au puţine calorii - doar 20 de calorii la 100 de grame, nu conţin c...
Lintea, una dintre cele mai sănătoase surse de proteine, aduce numeroase beneficii organismului, fiind bogată în fibre, dar şi în antioxidanţi. Cu toate acestea, consumul de linte nu se recomandă în cazul bolilor de rinichi. De asemenea, lintea nu se...
Considerate alimentul-minune datorită bogăţiei de substanţe nutritive pe care le conţin, ciupercile pot înlocui cu succes carnea. Datorită proteinelor valoroase din compoziţia sa, ciuperca întăreşte imunitatea, combate oboseala şi previne cancerul şi...
În lucrarea colectivă „Ca peştele prin apă”, scoasă de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, doctorul în piscicultură Vladimir Horia Talpeş analizează rolul peştelui în alimentaţie şi dă câteva repere interesante legate de diferenţele dintre peştele pro...
Românii se află în topul primelor 10 ţări la risipa de mâncare. Există însă o serie de trucuri care ne pot ajuta să facem economii la acest capitol.
La amintitele dispozitive se pot încărca şi alte gadgeturi, precum tablete, laptopuri, camere foto, sau biciclete electrice. Tot acolo, există wi-fi gratuit, dar şi o staţie meteo profesională.
Trei profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au creat o pâine premiată cu aur la Infoinvent, o expoziţie internaţională în domeniul creativităţii şi inovării. Alimentul este total diferit de pâinea tradiţională, care...
Nutriţionistul Mihaela Bilic a vorbit despre alimentaţia în perioada postului, despre greşelile pe care le fac cei care consideră că lipsa cărnii le permite să mănânce orice altceva fără limite, dar şi despre alimentele indicate a fi consumate în ace...
Unul dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia ta este oul, însă nu consumat oricum, ci fiert. Oul fiert este o adevărătă oază de sănătate, spun nutriţioniştii care recomandă consumului lui de mai multe ori pe săptămână. Îl poţ...
Tratamentele de faţă sunt importante pentru a avea un ten luminos, însă nu întotdeauna e necesar să apelezi la produse cosmetic din comerţ. Poţi opta pentru măşti de faţă preparate în casă, precum cea pe bază de miere, alimentul care face minuni pent...
Cea mai bună mămăligă, spunea Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia), o pregătesc ciobanii la stână. Dacă se respectă întocmai reţeta, orice gospodină poate pune pe masă o mămăligă fiartă cât trebuie şi...
Se spune că avocado ar fi cel mai hrănitor fruct din lume, probabil de asta şi ţie ţi s-a întâmplat să îţi rămână o jumătate, iar până a doua zi să nu mai fie bună de nimic. Poţi profita la maxim de beneficiile sale, dacă ştii să îl depozitezi corect...
O alimentaţie care include multe vitamine şi nutrienţi menţine capacitatea şi acuitatea vizuală mai mult timp. Şi, după cum probabil ştii din copilărie, este bine să mănânci morcov, pentru că au beta-caroten, care este foarte bun pentru sănătatea och...
Inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Ialomiţa au înteţit controalele, în scopul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de Paşte, când, în mod normal consumul de alimente creşte.
Cura de ceapă verde are efect diuretic, depurativ, antialergic şi are capacitatea de a regla activitatea endocrină a organismului. În plus, reglează glicemia şi este recomandată diabeticilor în cure de lungă durată. Consumată în salate şi mâncăruri, ...
Singurul aliment care conţine vitamina B12, sursă importantă de probiotice, banala varză murată întăreşte sistemul imunitar, reglează tensiunea şi protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie.
Am intrat în 2019 şi mulţi dintre noi vrem o siluetă de invidiat. Însă ceea ce mulţi nu ştim că anumite alimente pe care le consumăm zilnic ne pun beţe în roate în procesul de slăbire.
În vremuri în care ne lovim de boli incurabile sau la care credem că au efect doar medicamentele, există leacuri străvechi care, administrate corect, pot face miracole. Printre acestea, se numără şi polenul de albine.
Dacă te confrunţi cu migrene, de vină ar putea fi un aliment pe care îl consumi în mod regulat şi despre care nu ştiai că poate avea un asemenea efect.
Peştele rămâne unul din cele mai valoroase alimente, fiind o foarte bună sursă de acizi graşi, proteine, minerale şi vitamine. Există pe piaţă o mulţime de sortimente de peşte, iar somonul este considerat peşte foate sănătos, chiar şi cel de crescăto...
Orezul este un aliment comun, însă extrem de eficient când vine vorba de nutriţie datorită varietăţii de substanţe pe care le conţine. Mai nou, pielea poate beneficia direct de calităţile orezului, cu ajutorul unor măşti care îţi vor face tenul să ra...
Înlocuirea cartofilor sau a orezului cu lintea vă poate reduce nivelul de glucoză în sânge substanţial, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii canadieni au descoperit că înlocuirea a jumătate dintr-o porţie de cartofi/orez cu linte a dus la o scădere...
Consumată crudă ori gătită în ciorbe şi tocăniţe, ceapa verde este cel mai putenic aliment pentru întărirea imunităţii. Cura de ceapă verde are efect diuretic, depurativ, antialergic şi are capacitatea de a regla activitatea endocrină a organismului.
Sărace în calorii, bamele, care la aspect seamănă cu fasolea păstăi, dar bogate în nutrienţi, pot fi folosită în curele de slăbire, precum şi pentru menţinerea sănătăţii tractului gastrointestinal şi reglarea nivelului de zahăr în sânge.
Peste 16.500 de persoane cu situaţie material precară au primit ajutoare de la Biserică în perioada iulie-septembrie 2017, valoarea bunurilor oferite fiind de 505.228 de lei.
Prima pe lista celor mai benefice legume gătite este roşia. Spre deosebire de alte fructe şi legume al căror conţinut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termic, roşiile îşi păstrează proprietăţile antioxidante....
Câteodată suntem atât de concentrate la ceea ce facem încât uităm să bem apă pe parcursul zilei. Atunci apare deshidratarea, iar cei mai afectaţi sunt rinichii, care nu mai reuşesc să îşi îndeplinească funcţiile. Dar realizăm acest lucru doar după ce...
Mămăliga a fost întotdeauna un aliment de bază, în special în alimentaţia ţăranului român. În Maramureş, cu atât mai mult, cu cât cultura de grâu nu a fost niciodată favorizată de relief. Pentru orice gospodină, însă, pregătirea ei poate fi o provoca...
Humusul se prepară din boabe fierte de năut, amestecate cu pastă de susan, ulei de măsline, usturoi şi suc de lămâie....
Dacă nu ai consumat niciodată până acum rubarbă, ar fi bine să dai fuga la piaţă şi să o cauţi. Asta pentru că această plantă conţine numeroase proprietăţi terapeutice, care îţi vor salva organismul de boli....
Aliment cu multiple beneficii pentru sănătate, lintea asigură nutrienţii de care organismul are nevoie pentru a funcţiona corespunzător. Specialiştii spun că este una dintre cele mai sănătoase surse de proteine....
Pentru că are foarte puţină grăsime şi colesterol deloc, fasolea este foarte indicată în regimul diabeticilor. O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce ris...
Berea şi băuturile pe bază de bere se propune a fi trecute pe lista băuturilor alcoolice. O iniţiativă legislativă în acest sens este propusă de către Ministerul Sănătăţii. Dacă proiectul va fi susţinut, publicitatea pentru bere va fi interzisă, tran...
Specialiştii spun că ar trebui să ne hrănim în funcţie de anotimpuri, să dăm organismului hrana naturală: astfel, primăvara să facem cură de urzici sau de leurdă, pe vreme caldă să consumăm crudităţi şi sucuri de fructe, iar toamna şi iarna să consum...
Mierea de albine, şi aliment şi medicament, este astăzi la îndemâna tuturor. Apicultorii îşi laudă marfa şi ne îmbie să cumpărăm, însă nu de puţine ori rămânem pe gânduri, oscilând între mierea polifloră şi cea de salcâm, de rapiţă, de mană etc.
Cercetătoarea Virginia Faur, cunoscută în Banat pentru medicametele şi reţele naturale pe care le-a brevetat, spune că există un aliment cu mare aport nutritiv, care poate oricând să înlocuiască carnea cu succes, fiind mult mai sănătos.
Un vrâncean a reclamat autorităţilor de la Direcţia Sanitar Vererinară şi pentru Siguranţa Alimentelor faptul că a cumpărat macrou infectat de la un magazin alimentar.
De ce nu-i bine să mănânci mămăliga direct din ceaun şi de ce se lasă făcăleţul nespălat după utilizare. Ce semnifică crăpătura de pe mijlocul mămăligii şi cum poate ajunge să fie leac pentru dragostea cu năbădăi.
Laptele şi produsele lactate se regăsesc în piramida alimentaţiei sănătoase la cel de-al treilea etaj, alături de carne şi produse bogate în proteine. Nutriţioniştii recomandă să mâncăm 2-3 porţii de lapte şi produse lactate pe zi....
Aliment nelipsit de pe masa oltenilor, prazul, un înlocuitor cu succes al cepei, dar mult mai dulce şi aromat, este o adevărată fabrică de substanţe nutritive. Utilizat atât în stare crudă în salate, cât şi la gătit, prazul este indicat în numeroase ...
Cercetătorii companiei Romvac spun că au reuşit să creeze un aliment care întăreşte imunitatea organismului. Este vorba despre „oul hiperimun“, obţinut prin transferarea unor informaţii genetice în gălbenuşul de ou....
Considerată alimentul-medicament, datorită conţinutului bogat în vitamine şi fibre, ceapa face minuni în organism. Datorită valorilor nutritive, tratează răcelile, bronşitele şi calmează tusea, este un relaxant pentru sistemul nervos, un bun antianem...
Nu te omoară pe loc, însă consumate chiar şi ocazional, dar în cantităţi mari, te aduc în cabinetul medicului. Sunt alimente banale, însă efectul lor devastator se traduce astăzi în statisticile groazei: ocupăm primele locuri în Europa la diabet şi b...