Stiri despre alexandru paleologu

  18 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Trend minor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trend minor

  Când mai arunc un ochi în jur pe Facebook, pe wall-urile unor amici pasionaţi de literatură, sau când mi se mai întâmplă să-i mai întreb ce citesc, sunt întâmpinat cu răspunsul – pe cutărescu, să nu-mi spui că n-ai auzit de el?

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  Septembrie 2005, la moartea lui Alexandru Paleologu. Domnului Alexandru Paleologu i-au reuşit în viaţă chiar şi lucrurile care, pentru alţii, se numără la eşecuri şi catastrofe. Avea talentul de a preschimba derizoriul şi indigenţa în înţelepciune afabilă.

 • Iordane politice, patinări la vrăjeală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iordane politice, patinări la vrăjeală

  „Sunt şi eu om …Şi oamenii are nevoie să trăiască”, suna replica unui personaj (într-un film regizat de Sergiu Nicolaescu) ce încerca să-şi justifice, oarecum, în acorduri fatale, „dinamica dialectică” a vieţii.

 • Sărmanii noştri clasici!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sărmanii noştri clasici!

  Mă îngrozeşte când văd că pentru mulţi un clasic înseamnă „un artist care e plictisitor şi, prin urmare, mort”. Nu vreau să cred că mai există aşa oameni şi rămân perplex când văd că există totuşi.

 • Legăturile marilor scriitori cu divinitatea. Cum au experimentat Ţuţea, Noica, Steinhardt şi Eliade relaţia cu Dumnezeu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Legăturile marilor scriitori cu divinitatea. Cum au experimentat Ţuţea, Noica, Steinhardt şi Eliade relaţia cu Dumnezeu

  Generaţii întregi i-au citit şi apreciat pentru autenticitatea lor pe gânditorii de seamă ai României. Recunoaşterea lor a venit însă cu sacrificii greu de îndurat. Nume mari din literatură, precum Constantin Noica sau Nicu Steinhardt au ajuns chiar şi în spatele gratiilor sub acuzaţii de „crimă de uneltire contra ordinii sociale"

 • VIDEO Alice Voinescu a scris, în jurnalul ei, pagini inedite despre marile personalităţi interbelice: „Iorga o avea păcatele lui, dar e un om rar“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Alice Voinescu a scris, în jurnalul ei, pagini inedite despre marile personalităţi interbelice: „Iorga o avea păcatele lui, dar e un om rar“

  „Jurnalul“ scriitoarei şi traducătoarei Alice Voinescu (1885-1961), publicat pentru prima dată, în 1997, la Editura Albatros, a fost reeditat şi a apărut în două volume, în 2013, la Editura Polirom. Cele două volume de memorialistică fac parte din colecţia „Biblioteca Memoria“ a Editurii Polirom. Nicolae Iorga, George Enescu, Regina Maria şi André Gide se numără printre cei care sunt portretizaţi în paginile jurnalului.

 • Convorbiri cu un istoric de neam mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Convorbiri cu un istoric de neam mare

  Filip-Lucian Iorga este un istoric încă foarte tânăr- de abia are 32 de ani- cu un solid doctorat susţinut la Universitatea din Bucureşti şi cu importante stagii de formare profesională la prestigioase universităţi occidentale. E binecunoscut drept un necondiţionat admirator al vechilor familii boiereşti, ca pasionat de genealogie şi de heraldică.

 • Industria minciunii la Antena 3. Adevărata viaţă a lui Andrei Pleşu (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Industria minciunii la Antena 3. Adevărata viaţă a lui Andrei Pleşu (I)

  „Specialist al tonurilor şi esenţelor intermediare...“ (cum l-a definit sociologul german Wolf Lepenies), Andrei Pleşu a marcat într-un mod unic şi spectaculos forumul cetăţii. El este ambasadorul inteligenţei est-europene, avocatul decenţei morale şi soldatul civilităţii.

 • Alecu Paleologu, mason de seamă al Marii Loje Regulare a României. Cum s-a ascuns de Securitate în Câmpulung
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alecu Paleologu, mason de seamă al Marii Loje Regulare a României. Cum s-a ascuns de Securitate în Câmpulung

  Oameni liberi care se adună sub cupola unei societăţi secrete la care numai ei au acces. Au ritualuri pe care nu le împărtăşesc cu ceilalţi şi nu de puţine ori s-a speculat faptul că masonii sunt oameni influenţi, care ar avea un rol important în mersul lucrurilor. Pe lângă realitatea zilelor noastre, în istoria Capitalei au existat numeroase personalităţi care au decis să facă parte din această societate.

 • Alexandru Paleologu, un boem bedefil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alexandru Paleologu, un boem bedefil

  A fost odată ca niciodată, la Paris, un Ambasador al Golanilor. Alexandru Paleologu (1919-2005, descendent al ultimului împărat bizantin) a ajuns în această funcţie pe 31 decembrie 1989 şi a părăsit-o în iunie 1990, din cauza simpatiei sale pentru „golanii” din Piaţa Universităţii.

 • INTERVIU Partea a III-a. Alexandru Paleologu: „Uniunea Europeană este anti-Europa însăşi!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Partea a III-a. Alexandru Paleologu: „Uniunea Europeană este anti-Europa însăşi!”

  24 decembrie 2004. Cu câteva zile înainte, publicasem în revista “Eurolider” forma ciuntită a interviului cu Domnia Sa. Îl intitulasem “Un mare boier al culturii române nu crede în integrare: Alexandru Paleologu: ”. Fusese socotit reacţionar şi periculos. Nu se încadra în linia editorială a publicaţiei. Mi se ceruse să căsăpesc cea de-a doua parte.

 • INTERVIU Partea I. Alexandru
Paleologu: „Uniunea Europeană este anti-Europa însăşi!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Partea I. Alexandru Paleologu: „Uniunea Europeană este anti-Europa însăşi!”

  Cu sănătatea şubrezită, dar bucuros, elegant, amuzat, sclipitor ca de obicei şi radiind dezinvoltură, Maestrul Alexandru Paleologu a acceptat să purtăm prima parte a acestei discuţii, în prezenţa discipolului său Aurelian Titu Dumitrescu şi a fotoreporterului Constantin Ciocan, în toamna anului 2004. Fragmentul de interviu a apărut imediat, dar parţial, în revista „Eurolider”.