Stiri despre alexandru ioan cuza

  179 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Despre Unire, atunci şi acum
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre Unire, atunci şi acum

  Doi factori au fost esenţiali pentru crearea unui stat românesc, acum mai bine de 150 de ani.  Ei sunt valabili şi astăzi, când vorbim tot mai des, din nou, despre Unire.

 • Republica Moldova şi lecţiile Unirii de la 1859
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Republica Moldova şi lecţiile Unirii de la 1859

  În ultimul timp, se vorbeşte foarte mult, dar nu şi inspirat despre unirea cu Republica Moldova. Pentru că vom sărbători Unirea de la 1859, n-ar fi rău, cred, să ne întrebăm ce ne învaţă istoria în legătură cu unirea şi ce-ar trebui să facem noi, românii, pentru ea, în prezent.

 • Alexandru Ioan Cuza a înnoptat la Buzău, la scurt timp după Unire
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alexandru Ioan Cuza a înnoptat la Buzău, la scurt timp după Unire

  La mai puţin de două săptămâni de la înfăptuirea unirii dintre Ţara Românească şi Moldova, Alexandru Ioan Cuza avea să îşi petreacă o noapte printre buzoieni. Episodul popasului pe care domnitorul Cuza l-a făcut la Episcopia Buzăului a fost relatat în presa vremii şi tot de acest moment este legat şi botezul principalei străzi comerciale care din Strada Târgului a devenit Strada Cuza Vodă.

 • 155 de ani de la Mica Unire: Al. I. Cuza şi tentaţiile unei domnii autoritare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  155 de ani de la Mica Unire: Al. I. Cuza şi tentaţiile unei domnii autoritare

  Format în mediile politice occidentale de la jumătatea secolului al-XIX-lea, Al.I.Cuza avea să devină la puţină vreme după sfârşitul revoluţiei de la 1848, una din figurile centrale ale elitei politice româneşti pentru care, realizarea Unirii Principatelor Române era cel mai important obiectiv politic.

 • Mica Unire: Cuza nu a cerşit Unirea, ci a impus-o (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mica Unire: Cuza nu a cerşit Unirea, ci a impus-o (I)

  Dubla alegere a lui A.I. Cuza nu a fost un moment accidental ci unul premeditat. Revoluţiile de la 1848 au constituit doar momente de pregătire a ceea ce avea să se înfăptuiască în 1859. O generaţie unionistă care a trecut peste divergenţele personale şi care s-a aliat în îndeplinirea dezideratului principal al poporului român: Unitatea acestuia.

 • Imaginea României şi a Republicii Moldova - la 24 ianuarie 2014
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imaginea României şi a Republicii Moldova - la 24 ianuarie 2014

  Am dorit să ilustrez gândurile mele cu ceea ce ar putea fi, din punct de vedere imagologic, fotografia anului 2014, tocmai pentru că simbolizează imaginea celor două state româneşti, la 155 de ani distanţă de la Unirea Principatelor Române.

 • Restricţii
de trafic pe strada Domnească, de Ziua Principatelor Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Restricţii de trafic pe strada Domnească, de Ziua Principatelor Române

  Pentru buna desfăşurare a festivităţilor organizate de Instituţia Prefectului cu ocazia acestei sărbători naţionale, vineri, 24 ianuarie 2014, se închide circulaţia pe strada Domnească, pe segmentul cuprins între străzile Cezar şi Melchisedec Ştefănescu.

 • INTERVIU Generalul Mircea Chelaru:
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Generalul Mircea Chelaru:"Bună ziua Românie! Sărut mâna Patrie!"

  La 155 de ani distanţă de la Unirea Principatelor Române - moment marcat de chipul emblematic al colonelului Alexandru Ioan Cuza, devenit întâiul domn al Principatelor Unite, iar din 1866 al statului naţional România - am invitat la un dialog pe generalul care cutreieră plaiurile Românei Mari, de la Balcic, la Târgu Mureş, din Bucureşti, unde a instituit cel mai înalt catarg pentru Tricolorul României, la Iaşi, unde se va afla pe 24.01.2014.

 • Unirea în anul dezbinării
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unirea în anul dezbinării

  În urmă cu câteva zile un vechi prieten, reputat istoric şi profesor universitar, m-a rugat să citesc o piesă de teatru cu subiect istoric scrisă de unul dintre foştii lui dascăli din anii liceului.

 • FOTO Primul fotojurnalist
de război din lume a fost un clujean: 202 ani de la naşterea lui Carol Popp de
Szathmáry
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FOTO Primul fotojurnalist de război din lume a fost un clujean: 202 ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmáry

  Carol Popp de Szathmáry (1812-1887) a fost primul fotoreporter de război, a imortalizat scene din Războiul din Crimeea şi din Războiul de Independenţă al României, unde l-a însoţit pe Regele Carol I, al cărui fotograf oficial a fost. Sâmbătă, 11 ianuarie, s-au împlinit 202 ani de la naşterea sa. Data de 11 ianuarie a fost declarată în 2010 Ziua Artei Fotografice în România.

 • Ce paţachină şi Istoria asta!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce paţachină şi Istoria asta!

  Marţi, 24 august 1862, Monitorul, Jurnal Oficial al Principatelor Unite, publică pe prima pagină următorul Document:

 • Scriitor şi revoluţionar paşoptist, fost ministru în timpul domniei lui Cuza, a murit sărac lipit pământului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitor şi revoluţionar paşoptist, fost ministru în timpul domniei lui Cuza, a murit sărac lipit pământului

  Dimitrie Bolintineanu (1825-1872) face parte din categoria oamenilor extraordinari cu care soarta a fost una crudă. Scriitor, turist, revoluţionar şi chiar ministru, Bolintineanu este una dintre personalităţile culturii giurgiuvene însă a murit în mizerie, singur şi cu inima plină de amărăciune, uitat de un popor pentru care a luptat toată viaţa.

 • Cum s-a născut, acum 149 de ani, Primăria Bucureşti şi ce a făcut primul primar al oraşului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum s-a născut, acum 149 de ani, Primăria Bucureşti şi ce a făcut primul primar al oraşului

  Prima dată când oraşul este administrat de un primar este în anul 1864. Este momentul când Bucureştiul intră pe un făgaş al modernizării rapide, drum care se va termina în 1877, odată cu proclamarea Independenţei, când oraşul devine capitala ţării. Primul primar al oraşului, generalul Barbu Vlădoianu, mâna dreaptă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, avea să schimbe oraşul pentru totdeauna.

 • VIDEO Ion Cristoiu şi Dan Falcan, la Adevărul Live. Cristoiu, despre Transnistria: „Să nu uităm că soarele strălucitor rămâne la Moscova”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Ion Cristoiu şi Dan Falcan, la Adevărul Live. Cristoiu, despre Transnistria: „Să nu uităm că soarele strălucitor rămâne la Moscova”

  Jurnalistul Ion Cristoiu a discutat, la Adevărul Live, cu istoricul Dan Falcan şi cu moderatorul Ion M. Ioniţă despre tensiunile din Transnistria, despre căile prin care a fost cedată Basarabia, despre mizele protestelor din Turcia, despre întoarcerea la otomanism. Totodată, Cristoiu a făcut dezvăluiri în premieră despre vizita lui Alexandru Ioan Cuza la Istanbul.

 • Negoiţă, despre parcurile din sector: ”Lacurile au fost 
decolmatate. Vom avea vaporaşe”. Ce se întâmplă cu 
cele 12 hectare din parcul IOR retrocedate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Negoiţă, despre parcurile din sector: ”Lacurile au fost decolmatate. Vom avea vaporaşe”. Ce se întâmplă cu cele 12 hectare din parcul IOR retrocedate

  Primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiţă, a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi la Casa Artelor din zona Bulevardul Basarabia, bilanţul de activitate pe ultimul an. Printre altele, edilul a vorbit despre cele două mari parcuri din sector, Titan şi fostul IOR, Alexandru Ioan Cuza.

 • Când turcii resping, jigniţi, bacşişul!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când turcii resping, jigniţi, bacşişul!

  Pentru numărul din iulie al revistei „Historia” lucrez de zor la un amplu Dosar dedicat vizitei  lui Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol, în septembrie 1860, prima întâlnire dintre un demnitar român şi un Sultan al Otomanilor în care Domnitorul român n-a trebuit să se prăbuşească pe podele şi să sărute papucul Sultanului.

 • Don Juanii României. Poveştile de amor ale celor mai frumoşi bărbaţi: cum le-au sedus şi le-au frânt inimile domniţelor  Vlad Ţepeş, Cuza şi controversatul Terente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Don Juanii României. Poveştile de amor ale celor mai frumoşi bărbaţi: cum le-au sedus şi le-au frânt inimile domniţelor  Vlad Ţepeş, Cuza şi controversatul Terente

  Nae Ionescu, Lucian Blaga, Duiliu Zamfirescu sau domnitorul Alexandru Ioan Cuza sunt doar câţiva dintre Don Juanii care au frânt inimile domniţelor în secolul trecut. Adevarul.ro vă prezintă poveştile seducătoare de amor ale domnilor după care suspinau domnişoarele altădată, dar şi ale unor Don Juani contemporani.

 • „Tristă animozitate între oameni”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Tristă animozitate între oameni”

  Acum mai bine de 150 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea, într-o şedinţă de deschidere a lucrărilor Adunării din Ţara Românească: „Cu părere de rău [...] declar că presa nu a răspuns la toate aşteptările mele.

 • Celelalte
Românii: proiectele de ţară care n-au mai apucat să fie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Celelalte Românii: proiectele de ţară care n-au mai apucat să fie

  Monarhia a rezistat vreme de 82 de ani la cârma României, dar existenţa ei – în forma cunoscută şi sub dinastia de Hohenzollern – a fost mereu ameninţată de alte proiecte politice. Cum ar fi arătat ţara dacă ele deveneau realitate? Adevărul şi Dela0.ro vă oferă câteva tablouri.

 • Cum sărbătoresc românii Unirea Principatelor Române, judeţ cu judeţ
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum sărbătoresc românii Unirea Principatelor Române, judeţ cu judeţ

  Astăzi se împlinesc 154 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a fost ales conducătorul Ţării Româneşti şi al Moldovei, reunind cele două teritorii sub cupola Principatelor Unite. Evenimentul este considerat unul dintre cele mai importante momente din istoria României moderne, deoarece visul unei Românii Mari, unite, începuse să se coaguleze.

 • Clujul sărbătoreşte
Unirea Principatelor cu flori, folclor şi artificii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Clujul sărbătoreşte Unirea Principatelor cu flori, folclor şi artificii

  Împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată la Cluj-Napoca prin obişnuitele depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situată vis-a-vis de clădirea Prefecturii, printr-un spectacol folcloric în Piaţa Unirii şi, seara, prin focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu.

 • Cuza ca simbol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cuza ca simbol

  Cuza continuă să rămână un simbol, în pofida faptului că s-au găsit, în aproape fiecare generaţie de istorici care a urmat, contestatari ai mitului său. Succesul dublei alegeri din 1859 se poate măsura, dealtfel, şi în această forţă de a genera un mit care continuă să fie şi astăzi unul extrem de popular şi îndrăgit.

 • Dezbatere „Adevărul Live“. Ce însemnătate mai are 24 Ianuarie 1859, Ziua Unirii Principatelor Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dezbatere „Adevărul Live“. Ce însemnătate mai are 24 Ianuarie 1859, Ziua Unirii Principatelor Române

  Ziua de 24 Ianuarie readuce, an de an, în memoria colectivă a românilor imaginea lui Alexandru Ioan Cuza ca simbol al Unirii Principatelor Române de la 1859. Însă, cum privesc astăzi românii Unirea Principatelor şi rolul pe care l-a avut Alexandru Ioan Cuza? De ce în ultimii ani s-a diminuat mediatizarea sărbătoriri Unirii Principatelor? Unde sunt organizate mâine principalele evenimente dedicate Unirii Principatelor Române?

Modifică Setările