
Teatru online. Dabija, râzând de tot şi de toate
Două sunt modalităţile în care este îndeobşte pusă în scenă „Sânziana şi Pepelea“, celebra „feerie naţională“ a lui Vasile Alecsandri.
Două sunt modalităţile în care este îndeobşte pusă în scenă „Sânziana şi Pepelea“, celebra „feerie naţională“ a lui Vasile Alecsandri.
Dorina Lazăr îşi aminteşte de copilăria petrecută la Hunedoara, marcată de fuga mamei, iar apoi de cele două mame vitrege care i-au urmat. Totuşi, Lazăr a urmat drumul celei dintâi devenind actriţă, iar apoi directoare a Teatrului Odeon.
Pentru Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, aceasta este a doua selecţie la Festivalul Naţional de Teatru, după cea din anul 2015, cu spectacolul „Cerere în căsătorie”, regia: Felix Alexa.
Regizorul Alexandru Dabija, consecvent cu operaţiunea de cercetare antropologică la adresa obiceiurilor, credinţelor, mentalităţii româneşti pe care o face pe cont propriu de ceva vreme, mai face un pas către comunicarea concluziilor sale, importante pentru oricine de pe aici care urmăreşte să se cunoască pe sine.
Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi lansează în aprilie 2019 campania „Spectatorul lunii”, prin intermediul căreia oferă lunar două locuri la un spectacol celui mai avid cumpărător de bilete online.
„Salba Dracului” este o adaptare după „Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i Salba Dracului”, comedie în trei acte de Vasile Alecsandri. Regia artistică şi scenografia sunt semnate de Alexandru Dabija.
La o lună de la începerea repetiţiilor la spectacolul „Salba Dracului”, pe care îl montează pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, regizorul Alexandru Dabija vorbeşte despre proiect şi despre trupa de actori de la Galaţi.
Alexandru Dabija a vorbit adesea despre fascinaţia exercitată asupra sa de poveştile, basmele, fie ele populare sau culte pe care le-a ascultat ori citit în anii copilăriei petrecuţi în locurile natale de la Piatra Neamţ.
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel mai recent lungmetraj al lui Radu Jude, vorbeşte despre masacrarea populaţiei evreieşti din Odesa de către trupele române în cel de-al Doilea Război Mondial, într-o manieră care arată cât de fluidă poate fi graniţa dintre film şi realitate.
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, film ce a avut premiera mondială luni, în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary, este elogiat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel mai recent lungmetraj, scris şi regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială pe 2 iulie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary. În cinematografele din România va rula începând cu 28 septembrie.
Gala Premiilor Uniter va avea loc pe 7 mai, la Alba-Iulia, când actorului Horaţiu Mălăele îi va fi acordat premiul de excelenţă, iar actorilor Ileana Stana-Ionescu şi Anton Tauf, regizorului Alexandru Dabija, scenografului Doru Păcurar şi criticului Sorina Bălănescu, premiul pentru întreaga activitate. La categoriile cel mai bun actor, respectiv cea mai bună actriţă în rol principal, printre nominalizaţi sunt şi Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ
„N-ai tu treabă!” este o adaptare scrisă de Cătălin Ştefănescu după Dănilă Prepeleac de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul ACT, în regia lui Alexandru Dabija.
Vineri, spectacolul Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale”, „Două loturi”, realizat de regizorul Alexandru Dabija după schiţa cu acelaşi titlu a lui Caragiale, va fi prezentat în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional ”Eurokontext s.k.”, organizat de Teatrul Naţional Slovac (SND) din Bratislava în perioada 10-20 iunie.
Ediţia a XXIV-a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu cuprinde şi o bogată ofertă de spectacole româneşti. Comentez în cele ce urmează câteva dintre ele.
Până duminică, la Arad, are loc Festivalul Internaţional de Teatru Nou în cadrul căruia publicul poate urmări diverse poducţii teatrale în distribuţia cărora se află actori de seamă precum Marcel Iureş, Florin Piersic J., Dorina Chiriac sau Răzvan Vasilescu.
Pe 5 mai, spectatorii lui Tamási Áron din Sfântu Gheorghe vor putea urmări spectacolul "Aniversare", de Harold Pinter, laureat cu Premiul Nobel în 2005.
Comentez în rândurile următoare trei recente premiere. De la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, de la Teatrul Regina Maria din Oradea şi de la Teatrul de Comedie din Bucureşti.
Teatrul de Comedie prezintă miercuri 25 ianuarie, ora 19.00, la sala Radu Beligan premiera oficială a spectacolului Micul Prinţ de Antoine de Saint-Exupéry, regia Alexandru Dabija, scenografia şi video Mircea Cantor, muzica Ada Milea, costume Andrada Chiriac, asistent scenografie Simona Marcu, creaţie vulpe Tiberiu Toitan şi Oana Micu.
Actriţa Luminiţa Gheorghiu, regizorul Alexandru Dabija şi scriitoarea Marta Petreu se numără între personalităţile premiate de Academia Română pentru anul 2014.
Creaţiile a opt regizori vor putea fi văzute în cea de-a opta seară a Festivalului Naţional de Teatru: Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Radu Jude, Peter Kerek, Horaţiu Mălăele, Ana Mărgineanu, Dominique Serrand şi Nicolae Constantin Tănase, cu spectacole invitate din Cluj, Timişoara si Bucureşti. O carte despre Liviu Ciulei va fi lansată, azi, în festival.
Alexandru Dabija a fost cel mai bun elev din promoţia 2016 a Şcolii Gimnaziale Alunişu, comuna Spineni, judeţul Olt. Şi-ar fi dorit să facă Mate-Info şi să aibă şansa unei selecţii la un club sportiv, pentru că iubeşte fotbalul, dar familia a optat pentru o şcoală profesională pentru simplul motiv că îi oferă o bursă de 700 lei lunar, situaţia sa financiară fiind precară.
Fraţii Presniakov, Oleg şi Vladimir, reprezentanţi de mâna întâi ai noii literaturi ruse, una în care nici un personaj nu mai are vreme nici pentru prea multe lacrimi, nici pentru sorbitul unor interminabile ceşti de ceai şi nici pentru îndelungate despărţiri, se numără de mai bine de zece ani şi printre favoriţii scenei româneşti.
La câţiva ani după spectacolul cu „Aventurile lui Habarnam“ (după N. Nosov), echipa Alexandru Dabija (regizor) - Pavel Bartoş (interpret principal) - Ada Milea (cântece) se reuneşte pentru un nou spectacol: o dramatizare după „Peripeţiile bravului soldat Švejk“, a cărei premieră va avea loc, la Teatrul Odeon, în acest weekend, sâmbătă, 13 februarie, şi duminică, 14 februarie.
Pe site-ul www.cinepub.ro pot fi văzute deja un număr considerabil de filme româneşti, mai noi sau mai vechi, dar mai ales noi, din anii de glorie ai NCR-ului (Noul Cinema Românesc). În fiecare joi seară are loc „premiera“ câte unui nou film care intră în vizionare pe acest canal online. Cea mai spectaculoasă a fost cea recentă a „Moromeţilor“ lui Stere Gulea, un clasic al anilor ’80, urmată, joia aceasta, de „Vulpe vânător“ al aceluiaşi autor.
Am revăzut cu ocazia unui festival estival de teatru plin de bune intenţii culturale – cel buzoian – un spectacol longeviv al Teatrului Odeon care, după cum se observă, îşi păstrează nu numai calitatea artistică, dar şi actualitatea de fond.
Spectacole de Felix Alexa, Vlad Massaci, Alexandru Dabija şi Radu Afrim, precum şi un festival internaţional vor popula în viitorul apropiat noua clădire a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), a cărei Sală Mare a fost de curând inaugurată.
O piesă excepţională, cu Marcel Iureş şi Geroge Mihăiţă, va încânta iubitorii de teatru de la Călăraşi. Sâmbătă, 2 mai, începând cu ora 18.00, la sala Barbu Ştirbei se joacă spectacolul de teatru "Pă despre ce vorbim noi aici, domnule?, în regialui Alexandru Dabija, după romanul “Moromeţii” al lui Marin Preda.
Despre „Aferim!“, filmul distins cu Ursul de argint la ediţia din acest an a Berlinalei, s-a spus şi s-a scris aproape totul. E greu, e nespus de greu să mai produci vreo observaţie inteligentă, nouă, neemisă anterior, asupra lui.
Din interviul cu Alexandru Dabija realizat de Nόra Balász şi inserat în revista Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, aflăm că regizorul revine la prestigioasa instituţie de spectacole transilvăneană după o absenţă de aproximativ 30 de ani. Revenirea se produce cu un spectacol de comedie, mai exact cu un vodevil.