
Chişinău: Marţi se convoacă Parlamentul nou-ales
Parlamentul nou-ales se va convoca, marţi, 28 decembrie, în prima sa şedinţă. Sâmbătă, 24 decembrie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul de constituire a Parlamentului.
Parlamentul nou-ales se va convoca, marţi, 28 decembrie, în prima sa şedinţă. Sâmbătă, 24 decembrie, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul de constituire a Parlamentului.
După cinci ore de dezbateri, cu pauză, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a validat rezultatele alegerilor şi mandatele deputaţilor aleşi la scrutinul din 28 noiembrie. Documentele privind hotărârea de azi vor fi prezentate preşedintelui interimar Mihai Ghimpu care va emite un decret de convocare a primei şedinţe a legislativului pentru marţi, 28 decembrie
Vineri, 24 decembrie, la ora 10.00, Curtea Constituţională va examina constituţionalitatea alegerii noului Parlament şi va valida mandatelor noilor aleşi.
Partidul Comuniştilor din R. Moldova a scăzut la Bălţi cu un vot, potrivit rezultatelor renumărării buletinelor de vot, transmite Agenţia DECA-press.
Comisia Electorală Centrală a decis, astăzi, ca renumărarea buletinelor de vot de la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, să se facă la 15 decembrie, începând cu ora 8.00. Această procedură va dura doar o singură zi şi va costa 13 milioane de lei (1,05 milioane de dolari).
Curtea Constiţională a admis contestaţia Partidului Comuniştilor, care a invocat nenumărate încălcări la întocmirea proceselor-verbale şi la numărarea voturilor, şi a dispus renumărarea voturilor pe întreaga ţară.
Minorităţile etnice din Republica Moldova nu vor mai vota la scrutinul din 28 noiembrie pentru Partidul Comuniştilor într-o proporţie atât de mare ca la alegerile legislative precedente. În schimb, se atestă o uşoară creştere a popularităţii Partidului Liberal Democrat din Moldova, condus de premierul Vlad Filat, în rândurile ruşilor şi ucrainenilor. Cel puţin aşa arată un studiu al Centrului de Investigaţii Sociologice
Un comentator rus apreciază vizita lui Narâşkin la Chişinău, drert amestec abuziv al Kremlinului în procesele electorale din Republica Moldova
Moldovenii din diasporă care au votat la alegerile din 28 noiembrie pe foi A4 sunt dispuşi să dea statul în judecată, dacă voturile lor vor fi declarate nevalabile. Comisia Electorală Centrală (CEC) a exclus la numărarea voturilor buletinele improvizate, urmând ca asupra legalităţii acestora să se pronunţe Curtea Constituţională.
Sponsorul principal al Partidului Democrat (PD) milionarul Vlad Plahotniuc este mai aproape de comunişti decât de liberali, consideră expertul Centrului de Studii Orientale din Polonia (Centre for Eastern Studies (OSW) Witold Rodkiewicz.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova reclamă grave erori şi tentative de fraudă la alegerile parlamentare anticipate de duminica trecută şi anunţă că va solicita Curţii Constituţionale să dispună numărarea repetată a tuturor voturilor.
Peste 65.500 de moldoveni au votat la secțiile din străinătate, de patru ori mai mulţi decât la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009. Datorită voturilor de peste hotare, comuniștii au pierdut două mandate de deputat, ele mergând câte unul la PDLM şi PL. 74% din cei care au votat în străinătate au optat pentru partidele liberale, 48,7 procente pentru PLDM și 25,3% pentru PL.
Rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost urmărite cu sufletul la gură de către studenții basarabeni din România. Însă, acestea i-au luat prin surprindere, văzându-şi spulberate visele şi speranţele pentru un viitor mai bun în ţara lor.
Presa şi comentatorii din Federaţia Rusă continuă să analizeze pe larg rezultatele alegerilor parlamentare din 28 noiembrie din Republica Moldova, dar majoritatea se axează acum pe posibilele scenarii de formare a unei noi guvernări.
După procesarea totală a voturilor, Partidul Comuniștilor a acumulat 39,3% din voturi în timp ce partidele Alianței pentru Integrare Europeană 52,1%. Reprezentanţi CEC au finalizat astăzi lista celor 101 mandate pentru noul Legislativ al Republicii Moldova. Una dintre surprizele noii configuraţii a Parlamentului este comunistul Artur Reșetnicov, nepotul lui Voronin, fost șef al Securității, implicat în ultimele zile de campanie în
Un număr-record de moldoveni din diaspora au venit la urne duminică, peste 80% optând în favoarea partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană.
Scrutinul legislativ din Republica Moldova a avut şi 35 de perdanţi. Este vorba de partidele şi candidaţii independenţi care deşi au investit milioane de lei în campania electorală, n-au reuşit să treacă pragul electoral de 4%pentru partide şi 2% pentru candidaţi independenţi, rămânând astfel în afara Parlamentului.
În aşteptarea rezultatelor oficiale, premierul Vlad Filat a dat câteva declaraţii reţinute, cu privire la viitoarele alianţe. În acelaşi timp, miliardarul moldovean Vlad Plahotniuc, candidat pe lista Partidului Democrat (PD), nu exclude că de el depinde viitoarea configuraţie politică din legislativul de la Chişinău. Pe de altă parte, Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, nu exclude o eventuală alianţă cu PLDM.
Ploaia l-a încurcat pe Valeri Klimenko, liderul mișcării proruseşti "Ravnopravie" din Chișinău, să organizeze acțiuni de protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chişinău, luni 29 noiembrie, a doua zi după scrutinul elctoral. Klimenko însă a promis că imediat cum se va face timp frumos, își va chema oamenii în centrul orașului.
Rezultatele scrutinului legislativ din Republica Moldova şi-au găsit reflectare pe site-urile principalelor agenţii de ştiri din lume ca Reuters, Associated Press, Euronews şi CNN. În timp ce presa din occident anunţă drept învingătoare partidele proeuropene, publicaţiile de limbă rusă atribuie victoria Partidului Comuniştilor.
Milionarul Vlad Plahotniuc, numărul doi pe lista electorală a Partidului Democrat, va tranşa asupra viitoarei coaliţii de guvernământ din Republica Moldova. Actuala Alianță pentru Integrarea Europeană are foarte mari șanse să rămână la guvernare, în cazul în care, după alegeri, actualele componente ale coaliţiei de guvernământ – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Mol
După ce au fost procesate 97,5% din voturile basarabenilor, PCRM a pierdut procente în favoarea PLDM. Astfel, comuniştii au obţinut un procent de 39,9%, în timp ce liberal-democraţii au crescut la 29%.
Aproape 7.000 de cetățeni moldoveni au votat până la această oră la secţiile de votare din România. Potrivit oficialilor moldoveni în România, aceasta este o prezenţă record, cu mai puţin de trei ore până la închiderea secţiilor de votare. În România au fost deschise opt secţii de votare.
Gheorghe Cojocaru, observator din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova la secţia de votare din localitatea Iargara, raionul Leova, a fost accidentat de o maşină în care se aflau membri ai Partidului Comuniştilor. Acesta s-a ales cu o gravă fractură la picior.
Agitaţie electorală, distribuire de băuturi alcoolice şi bani pentru a cumpăra voturi, apeluri sms, vot cu paşaport românesc, votare cu două fişe de însoţire a buletinului de identitate - acestea ar fi principalele încălcări ale procesului electoral reclamate de Partidul Comuniştilor.
Basarabenii au mers azi la secţiile de votare fiind decişi să pună punct haosului şi instabilităţii politice. Trei scrutine legislative într-un an şi jumătate este prea mult, spun oamenii.
Prima contestaţie a fost depusă la CEC în după-amiaza zilei de astăzi, de către Vadim Moţarschi, reprezentant al PCRM, împotriva lui Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal.
Sute de cetăţeni moldoveni au luat cu asalt dis-de-dimineaţă singura secţie de votare deschisă la Roma, în incinta Ambasadei Republicii Moldova. Mulţi au venit de la ora şase, pentru a prinde rând, dar tot au fost nevoiţi să stea la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot. Acum a început să plouă şi unii oamenii, care nu au umbrele, pleacă.
"A treia oară ar putea fi cu noroc, dar nu e foarte sigur că trei încercări vor fi de-ajuns ca moldovenii să aleagă un parlament capabil la rândul său să numească un preşedinte", scrie agenţia de presă germană DPA.
Ora 16.00 Printre ultimele încălcări sesizate de Promo-LEX ţin, de asemenea, de activitatea birourilor electorale.