Stiri despre alegeri anticipate grecia

  28 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Marşul spre „Tsypriza“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marşul spre „Tsypriza“

  Din oaia neagră a politicii europene, a devenit, brusc, preferatul marilor cancelarii pe imprevizibila scenă greacă. Desigur, numai după ce a acceptat cupa amară a acordului cu liderii Zonei Euro. Din care n-a sorbit, până acum, decât prima înghiţitură. Urmarea? Omul politic al anului joacă din nou în forţă, dovedind că nu se teme de urne. Poate fi, însă, Tsipras mai mult decât un bun candidat?

 • Măsurile anti-austeritate ale noului guvern grec sperie pieţele
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Măsurile anti-austeritate ale noului guvern grec sperie pieţele

  Acţiunile băncilor greceşti au scăzut puternic joi la bursa din Atena după anunţarea, de către noul premier Alexis Tsipras, a unui plan anti-austeritate. Acesta prevede, între altele, oprirea marilor privatizări, reangajarea funcţionarilor publici şi creşterea salariului minim pe economie. Este prevăzută şi renegocierea datoriei Greciei cu creditorii internaţionali.

 • Dacă ar face măcar o parte din ce a promis...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dacă ar face măcar o parte din ce a promis...

  Prima electorală a fost introdusă în Grecia la alegerile din 2012. Formula ei e simplu de înţeles: parlamentul are 300 de locuri, dar numai 250 dintre ele sunt alocate proporţional cu voturile câştigate de fiecare partid la urne. Celelalte 50 sunt atribuite formaţiunii care iese pe primul loc.

 • Europa a eşuat. Poate Tsipras să pună capăt coşmarului Greciei - New York Times
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europa a eşuat. Poate Tsipras să pună capăt coşmarului Greciei - New York Times

  Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă-stânga Syriza, care a câştigat cu o majoritate zdrobitoare alegerile legislative din Grecia, a devenit cel mai tânăr premier din istoria ţării. El este primul lider european ales datorită promisiunii explicite de a pune capăt politicilor de austeritate, notează „New York Times“ într-o analiză a crizei economice ce a atins proporţii grave în Grecia.

 • Cine-i mai radical: Syriza sau Troica?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine-i mai radical: Syriza sau Troica?

  Dacă citeşti presa „quality” şi pe jurnaliştii & intelectualii mainstream de la noi, ai impresia că în Grecia a venit la putere Stalin. Pentru unii victoria prin alegeri domocratice a Syrizei e aproape echivalentul actelor teroriste. Mă mir că GDS&22 nu au depus încă o petiţie pentru interzicerea acestui partid. Am dat doar două exemple ca să înţelegeţi „fibra democratică” a „culturnicilor” noştri.

 • „SexiAlexi“, omul de la care grecii aşteaptă salvarea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „SexiAlexi“, omul de la care grecii aşteaptă salvarea

  Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, este, la 40 de ani, noul idol al grecilor. A intrat în rândurile mişcării comuniste din adolescenţă şi şi-a numit unul dintre copii după idolul sau, Che Guevara.

 • Nu Grecia este problema, ci Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu Grecia este problema, ci Europa

  De la o Syriza condamnabilă la una stimabilă nu e decât un pas: azi UE o blamează, însă mâine aceeaşi UE o să găsească cel puţin o cale de a se înţelege cu ea. Mereu se găsesc interese comune, chestii de evacuat, de cumpărat...Într-o Uniune a compromisului şi a interesului imediat, pe scurt lipsită de viziune, vom trece şi de această stupoare şi ne vom obişnui cu ea.

 • Alegerile din Grecia şi cele 7 semne ale cataclismului din zona euro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegerile din Grecia şi cele 7 semne ale cataclismului din zona euro

  „Victoria Syriza e victoria noastră. Alexis Tsipras este un politician imens, e cel mai bun exemplu pentru Europa: acum, Spania, Italia şi Franţa trebuie să ne urmeze exemplul”, declara unul dintre zecile de mii de greci care au sărbătorit, ieri, victoria Syriza la alegerile din Grecia.

 • Schimbare radicală în Grecia, provocare pentru Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Schimbare radicală în Grecia, provocare pentru Europa

  Încă din 1974, în Grecia au dominat două partide politice, Noua Democraţie şi Mişcarea socialistă panelenă (PASOK). Ieri, în Grecia, naţionalismul şi frustrările născute dintr-o guvernare defectuoasă au învins raţiunea.

 • Grecia. Niciun dezastru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grecia. Niciun dezastru

  Mintile apocaliptice isi fac din nou datoria. Dezastru. Faliment. Haos. Ingrijorare. Colaps. Neputinta. Populism. Radicalism. Oameni buni, fiti pe pace. Nimic din toate acestea nu au o probabilitate ridicata de concretizare. Grecia nu va iesi din Zona Euro pentru ca asta nu convine nimanui. Exista solutii pentru redresarea Greciei in Zona Euro.

 • Coaliţie anti-austeritate în Grecia. Syriza şi Grecii Independenţi se îndreaptă spre un acord pentru a forma Guvernul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coaliţie anti-austeritate în Grecia. Syriza şi Grecii Independenţi se îndreaptă spre un acord pentru a forma Guvernul

  Stânga radicală Syriza, câştigătoare a alegerilor legislative desfăşurate duminică în Grecia, şi partidul Grecii Independenţi care, la fel ca Syriza, se opune unui acord de asistenţă internaţională din partea UE şi a FMI, au convenit luni să guverneze împreună, transmite AFP. Anunţul a fost făcut de Panos Kammenos, preşedintele acestei mici formaţiuni Grecii Independenţi.

 • Poate Syriza să schimbe Europa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poate Syriza să schimbe Europa?

  Înainte de a intra în panică după rezultatul alegerilor din Grecia ar trebui să ştim că Syriza nu este nici UKIP, nici Frontul Naţional. Formaţiunea de stânga din Grecia, care pare să se fi desprins în câştigător absolut al alegerilor de duminică, nu-şi propune să scoată ţara nici din zona euro şi cu atât mai puţin din Uniunea Europeană.

 • Alegeri Grecia 2015. Ce alianţe ar putea încheia Syriza
pentru a-şi asigura majoritatea absolută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegeri Grecia 2015. Ce alianţe ar putea încheia Syriza pentru a-şi asigura majoritatea absolută

  După ce au cules laurii victoriei, liderii partidul grec antiausteritate Syriza se vor aşeza la masa negocierilor pentru a forma o coaliţie de guvernământ. Rezultatele parţiele ale alegerilor anticipate arată că Syriza este la limita majorităţii absolute, o situaţie care ar trebui să-l oblige pe Alexis Tsipras, liderul formaţiunii, să găsească susţinere pe viitor, relatează AFP.

 • Cum se destramă „visul european”, stat cu stat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se destramă „visul european”, stat cu stat

  Rezultatul alegerilor din Grecia, potrivit cărora partidul de extremă-stânga Syriza a ieşit învingător, arată încă o dată valul masiv de dezamăgire care a cuprins întregul continent. După ani de austeritate, încrederea cetăţenilor de rând în Uniunea Europeană pare să atingă din nou niveluri minime record.

 • Când apare populistul?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când apare populistul?

  Când priviţi la Grecia şi alegerile de acolo gândiţi-vă că şi România ar putea ajunge – mai devreme sau mai târziu – să fie sedusă de un politician tânăr, populist şi de stânga. Zic de stânga nu ca pe o vină, ci pentru că populist de dreapta am experimentat deja, chit că nu era tânăr.

 • Alegeri legislative în Grecia. Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga Syriza: profilul omului care tulbură Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegeri legislative în Grecia. Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga Syriza: profilul omului care tulbură Europa

  Ambiţios, carismatic şi capabil să unească oameni cu vederi diferite. Aşa este portretizat Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă-stânga Syriza, creditat cu mari şanse de a câştiga scrutinul legislativ de duminică din Grecia. Un scenariu care ar putea destabiliza Uniunea Europeană, având în vedere că Alexis Tsipras doreşte să renunţe la măsurile de austeritate impuse guvernului de la Atena.

 • Alegeri legislative în Grecia: care sunt mizele scrutinului pentru Uniunea Europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegeri legislative în Grecia: care sunt mizele scrutinului pentru Uniunea Europeană

  Întreaga Europă urmăreşte, duminică, alegerile legislative din Grecia, un moment deosebit de important atât pentru eleni, cât mai ales pentru viitorul Uniunii Europene, în condiţiile în care partidul de extremă-stânga Syriza, cu mari şanse de a câştiga scrutinul, se pregăteşte să renunţe la măsurile de austeritate impuse guvernului de la Atena.

 • Alegerile din Grecia, avertisment pentru o Europă post-austeritate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alegerile din Grecia, avertisment pentru o Europă post-austeritate

  După criza declanşată de aprecierea francului elveţian şi decizia Băncii Centrale Europene de suplimentare a lichidităţilor pentru evitarea deflaţiei, Europa se confruntă, la acest final de săptămână, cu o nouă încercare: alegerile anticipate din Grecia. O victorie a stângii radicale ar avea un puternic ecou internaţional, deschizând drumul spre putere în UE unei noi generaţii de partide anti-austeritate, dar şi poarta Zonei Euro.

Modifică Setările