
Activarea unuia dintre segmentele ADN poate proteja împotriva îmbătrânirii premature
După activarea forţată a genei FOXM1, şoarecii au trăit cu 20-25 de săptămâni mai mult şi au suferit mai puţine boli.
După activarea forţată a genei FOXM1, şoarecii au trăit cu 20-25 de săptămâni mai mult şi au suferit mai puţine boli.
Istoricii şi arheologii care au descoperit zeci de morminte ale foştilor deţinuţi politic în lagărele de la Periprava şi Târgu Ocna fac un apel către urmaşii acestora.
Institutul Comun pentru Cercetare Nucleară a raportat că, în viitor, această descoperire ar putea ajuta la dezvoltarea unor metode eficiente pentru protejarea organismelor vii, inclusiv a oamenilor, de radiaţiile ionizante.
Timp de patru ani, specialiştii Fundaţiei Conservation Carpathia au monitorizat prin metode ADN populaţia de lupi din Munţii Făgăraş, pe o suprafaţă de 120.000 de hectare. Specialiştii au început activitatea în iarna 2017 - 2018 şi au completat cu date în fiecare iarnă, până în prezent.
Sami El Bourkadi se află în continuare în arest preventiv, fiind principalul suspect al dublei crime petrecute la Iaşi în luna decembrie a anului 2021.
Anchetatorii au primul suspect în cazul uciderii actriţei Gabriela Dorgai, în 2014, în Satu Mare. Este vorba despre un bărbat care a ajuns în vizorul autorităţilor după ce şi-a violat fiica. Procurorii cred că ucigaşul ar fi avut şi un complice.
Geneticienii americani au descoperit că atunci când sunt infectaţi cu un nou tip de coronavirus, probabilitatea pierderii mirosului şi a capacităţii de a gusta este dependentă de mutaţiile genelor UGT2A1 şi UGT2A2 care controlează funcţionarea receptorilor olfactivi. Descrierea studiului a fost publicată în revista ştiinţifică Nature Genetics.
Ancheta dublei crime de la Iaşi devine tot mai complicată, după sosirea rezultatelor probelor ADN din casa în care a avut loc omorul.
Datorită acestui descoperiri, oamenii de ştiinţă vor putea să determine mai uşor sexul, aspectul şi alte trăsături ale locuitorilor unor astfel de peşteri.
Ancheta înaintează în cazul dublei crime de la Iaşi, de la finalul săptămânii trecute, atunci când doi tineri au fost ucişi în casa în care stăteau cu chirie.
Costin Enache îşi învaţă elevii din Sânpetru ce sunt celulele, ADN-ul şi lanţul trofic prin exemple din viaţa de zi cu zi. Cel mai important, însă, el le explică de ce este bine să ne cunoaştem corpul şi speră că prin iniţiativele sale copiii vor alege, în viitor, o meserie în legătură directă cu mediul înconjurător.
Un mistreţ i-a pus sâmbătă, 30 octombrie 2021, pe jar pe poliţiştii locali din Slatina. Depăşiţi de situaţie, aceştia i-au chemat în ajutor pe colegii de la Poliţia naţională, pe jandarmi şi pe reprezentanţii DSVSA Olt.
Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie va demara luni cel mai mare studiu clinic la nivel global al testului de sânge Galleri, produs de compania Grail Inc, care poate fi utilizat pentru detectarea a peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariţia simptomelor, informează Reuters.
Prezent la Braşov, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că ţara noastră va face numărătoare urşilor pe baza probelor ADN, în premieră pentru Europa
Un individ, care fusese condamnat pentru comiterea unui viol urmat de crimă, a comis alte fapte de natură sexuală după ieşirea din închisoare
În opt ani, nu a fost identificat niciun deţinut politic înmormântat în lagărul de la Periprava din Delta Dunării, întrucât, spun specialiştii Institutului de Medicină Legală Bucureşti, resturile de schelete sunt fragile, iar procedura este mai amplă şi mai lungă decât în cazul probelor biologice recoltate din ţesuturi moi.
Descoperirea unor rămăşiţe osoase feminine care aparţin unui vânător-culegător de vârstă tânără, mort acum mai bine de 7.000 de ani pe insula indoneziană Sulawesi, dezvăluie povestea unui grup de oameni necunoscut anterior.
Rămăşiţele pământeşti ale deţinuţilor morţi în lagărul de la Periprava şi deshumaţi în ultimii şapte ani sunt tot în sertarele Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici, deşi urmaşii lor aşteaptă ca pe baza testelor ADN să li se stabilească identitatea, pentru a-i putea înmormânta creştineşte
Autorităţile din Tel Aviv au solicitat proprietarilor de câini să le furnizeze mostre din ADN-ul animalelor lor de companie, în încercarea de a elimina problema excrementelor de câini de pe străzile oraşului, a declarat marţi un purtător de cuvânt, potrivit DPA.
„Lacul scheletelor” din munţii Himalaya rămâne un mister, chiar şi după 80 de ani de studii, în ciuda progreselor revoluţionare făcute în ultimii ani în înţelegerea istoriei omenirii.
Anchetatorii asasinatului din urmă cu o săptămână de la Arad, când Ioan Crişan a fost ucis în explozia maşinii sale, au descoperit două tipuri de ADN pe explozibilul din autovehiculul omului de afaceri
Prestigioasa revistă Vanity Fair publică în ediţia sa din aprilie un amplu articol dedicat modului în care a fost soluţionat jaful cărţilor rare de 2,4 milioane euro din Londra, autorii jafului fiind români. Jurnaliştii americani scriu despre rolul esenţial al anchetatorilor români în soluţionarea cazului.
O anchetă desfăşurată în România şi Italia a dus la condamnarea unui tată incestuos care şi-a violat în mod repetat fiica pe atunci în vârstă de 13 ani şi jumătate, aceasta rămânând însărcinată.
Continuă ancheta în cazul fostei profesoare din Râmnicu Vâlcea care a născut în maşină, de frica soţului, apoi şi-a abandonat nou-născutul într-o scară de bloc.
Instanţa a dispus ca profiul ADN al unchiului care şi-a supus nepoata la perversiuni sexuale să fie introdus în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Pandemia de COVID-19 continuă să facă ravagii peste tot în lume, dar vaccinurile aprobate şi care au început deja să ajungă la oameni sunt o şansă să închidem acest capitol pentru totdeauna.
După numai un an de la izbucnirea pandemiei, avem deja două vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în Uniunea Europeană şi un altul la un pas de aprobare, dar cât de sigure sunt ele? Cât de bine au fost testate într-un timp atât de scurt? Aceste vaccinuri noi, cu tehnica ARN-ului mesager, ne pot modifica ADN-ul? Clarificăm aceste dileme cu un specialist implicat în campania de vaccinare anti-COVID-19 din România.
Autorităţile române vin cu clarificări în urma controverselor apărut în spaţiul public cu privire la presupusele efecte ale vaccinurilor anti-Covid-19 asupra ADN-ului uman. Sursele oficiale concluzionează că vaccinurile sunt sigure şi eficace şi nu pot influenţa ADN-ul celular propriu.
Fostul mare fotbalist s-a stins la 25 noiembrie, la vârsta de 60 de ani. După ce a trăit o viaţă controversată, acum şi decesul său a creat un scandal.
Un studiu realizat de experţii Royal Infirmary-Edinburgh explică de ce unele persoane infectate cu noul coronavirus pot fi asimptomatice, iar altele pot face şi forme severe ale bolii, care necesită internarea la terapie intensivă. Concret, au fost avute în vedere cazurile a 2.200 de pacienţi îngrijiţi la ATI la care au fost descoperite gene specifice care duc la forme severe ale COVID-19.