aditivi - ultimele știri
Ziua de 1 Mai se apropie cu pași repezi, iar vedeta petrecerilor autentic românești vor fi, bineînțeles micii, serviți cu pâine, ketchup și muștar. Specialiștii ne atrag însă atenția să fim atenți la ce mâncăm și ne spun care sunt acei aditivi pe care ar trebui să îi evităm.
Când alegem un produs de pe raft este important să citim eticheta. În perioada postului, pate-ul vegetal și margarina sunt tot mai căutate, dar periculoase. Acestea ajung să conțină chiar și 30 de E-uri!
Bogdan s-a folosit de experienţa dobândită la marii producători de preparate din carne din România pentru a transforma producerea tehnologizată a produselor în meşteşug. Totul este verificat în cele mai mici detalii, pornind de la tranşarea şi fasona...
Aditivii alimentari sunt nelipsiţi din majoritatea alimentelor pe care le găsim în magazine. Chiar dacă nu îi putem evita pe toţi, există o categorie de aditivi extrem de periculoşi pentru sănătate. Aceştia se găsesc în iaurturi cu fructe, prăjituri,...
Asociaţia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate în structurile de tip hipermarchet....
Şase reţete simple de a conserva pe termen lung ardeii graşi pentru umplut. Soluţiile fără chimicale
Maestrul culinar Gina Bradea ne oferă detalii despre modul cum se pot păstra, până la doi ani, ardeii graşi, fără să fie nevoie de controversaţii conservanţi sau de aditivi alimentari.
Asociaţia Pro Consumatori din România a analizat conţinutul a 155 de sosuri comercializate în marile structuri comerciale. Rezultatele ar trebui să le dea de gândit celor care consumă des acest tip de alimente....
Dacă ieşiţi des la iarbă verde şi vă place grătarul în natură, trebuie să ştiţi că, dacă nu sunteţi atenţi la alimentele pe care le consumaţi, puteţi să vă îmbolnăviţi....
Tot mai mulţi români încearcă să mănânce sănătos şi de aceea aleg produse despre care cred că nu sunt procesate şi nu provocă probleme de sănătate....
Cancerul, una din cele mai temute boli ale secolului XXI, are cauze multiple. Specialiştii susţin că boala poate fi determinată de moştenirea genetică, factorii de mediu, dar şi de alimentaţie....
Mai mult de jumătate din tipurile de pâine neagră aflate pe piaţă conţine numeroase E-uri, arată un studiu realizat de Infocons.
Când vine vorba de sănătate, să previi e întotdeauna mai bine decât să tratezi. Ţine afecţiunile rinichilor la distanţă urmând câţiva paşi simpli, care necesită doar un minin de efort....
Medicul nutriţionist Lavinia Bratu ne îndeamnă să citim etichetele de pe produsele alimentare, pentru că se utilizează mii de substanţe chimice.
Parlamentul European va decide, miercuri, dacă europenii vor mânca sau nu shaorma cu fosfaţi. Oficialii europeni au dat asigurări că produsele tip shaorma, gyros sau kebap nu vor fi interzise dar că vor lua în discuţie propunerea Comisiei Europene ca...
Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă, este esenţial să decodificăm etichetele şi marcajele de pe produsele pe care le cumpărăm. Unul dintre cele mai complicate coduri pare a fi cel ştanţat pe coaja ouălor....
Alimentele de post, uşor de procurat din supermarket, sunt la îndemâna oricui, însă deosebit de periculoase. Medicii atrag atenţia că mâncarea din comerţ, cu gust bun, nu face decât să ne îmbolnăvească. Mâncarea fără carne, gătită acasă, ar trebui să...
Prezenţi în majoritatea produselor alimentare procesate, aditivii sau E-urile sunt aproape imposibil de evitat. Totuşi, este bine să îi eviţi pe cei despre care studiile au demonstrat că au efecte nocive asupra sănătăţii....
Alimentaţia joacă un rol extrem de important pentru sănătate, fiind una dintre principalele cauze răspunzătoare de apariţia bolilor. De exemplu, dacă dieta ta este bogată în grăsimi, atunci riscul de a dezvolta cancer la colon este crescut. La fel se...
Cu siguranţă faci des curat în frigider şi arunci alimentele care au depăşit termenul de valabilitate. Însă cât de frecvent verifici termenul de valabilitate al alimentelor din dulap? Unele dintre ele, deşi încă nu au depăşit termenul de valabilitate...
Aditivii din produsele alimentare sunt periculoşi pentru sănătatea copiilor. Medicii susţin că aceste substanţe pot provoca numeroase probleme de sănătate.
Constantin Apetrei (41 ani) este profesor universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, departamentul Fizică, Chimie şi Mediu, dar şi cercetător ştiinţific la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Dascălul a creat un aparat cu...
Fructele de mare sunt bogate în minerale, în special în zinc şi seleniu, şi sunt la mare căutare pentru că au foarte puţine calorii. Însă, semipreparatele cu fructe de mare, deşi sunt o alternativă ieftină şi la-ndemână, sunt mai nocive decât credem....
Starea rinichilor depinde, în mare măsură, de câtă apă bem şi de alimentele pe care le consumăm. În cazul în care eşti diagnosticat cu boli renale, este foarte important să respecţi recomandările nutriţionale ale medicului....
Un studiu comandat de Asociaţia Pro Consumatori (APC) relevă că doar 10 la sută din 35 de produse de post testate de specialişti nu au aditivi alimentari, în timp ce unul din două conţine acid citric, unul din patru conţine metabisulfit de sodiu, iar...
Alimentele procesate şi dulciurile din comerţ sunt alegeri convenabile pentru părinţii presaţi de timp. Pe termen lung însă le creează un imens deserviciu, din cauza afecţiunilor la care îi predispun pe copii din cauza E-urilor conţinute....
Beneficiile mâncărurilor sănătoase se văd asupra organismului nostru mai ales în perioada de primăvară. Şi asta pentru că, datorită unei alimentaţii predominant vegetariene, organismul reuşeşte să reziste mai bine la tot felul de infecţii. Medicii ne...
Organismul uman este bombardat zilnic de un inamic pe cât de viclean, pe atât de greu de identificat. Este vorba despre aditivii alimentari, cunoscuţi sub denumirea generică de „E“-uri, conţinuţi, aproape fără excepţie, de alimentele din comerţ.
Monoglutamatul de sodiu sau E 621, cum poate apărea pe unele ambalaje, este cel mai periculos dintre cele peste 300 de E-uri declarate legale de Uniunea Europeană. Această substanţă ne păcăleşte creierul şi ne poate cauza boli grave....
Un TIR cu aditivi alimentari s-a răsturnat, marţi dimineaţa, e Drumul Naţional 7 în dreptul localităţii arădene Vladimirescu. În accident au mai fost implicate două microbuze, iar doi şoferi au ajuns în stare gravă la spital.
Durerea de cap are legătură şi cu alimentaţia. În vreme ce unele substanţe din alimente pot favoriza apariţia migrenelor, altele le pot preveni....
Feliile de brânză topită sunt consumate frecvent în sandvişuri, însă ştii ce se ascunde cu adevărat în acest produs alimentar?
Toată lumea s-a confruntat la un moment dat cu dureri de cap cauzate de oboseală, însă există numeroase alte cauze care pot declanşa această problemă. Şeful stresant, schimbările de temperatură, parfumurile şi anumite alimente pot, de asemenea, să du...
Salam, parizer, şuncă, toate sunt roz sau roşii şi sunt gustoase. Dacă preţul lor este scăzut, ai grijă: mănânci prelucrată carne de proastă calitate, grăsimi, amidon, coloranţi şi conservanţi din plin! Printre aceştia şi carminul, care provine fie d...
Crenvurştii au preţ relativ mic şi sunt şi gustoşi. Ne păcăleşte şi plăcuţa din galantar: crenvurşti din carne de porc sau din piept de pui. Dacă citiţi atent ce scrie pe etichetă, o să descoperiţi un conţinut de carne de maximum 40 la sută. Restul e...
Care e cea mai mare preocupare a cetăţeanului european? Agresiunea rusă în estul Ucrainei? Nu prea. Brutalitatea barbarilor din Statul Islamic? Ăştia-s numai la tv. Locurile de muncă? Desigur, dar merge şi aşa. Schimbările climatice? Aiurea, mofturi ...
Micii româneşti, proaspăt intraţi în legalitate, asigură 30% din vânzările la intern şi la export ale procesatorilor. Pentru reducerea TVA la carne, producătorii vor declanşa o campanie de informare....
Profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, şi Daniela Niculescu, director general CEF România vorbesc despre cei mai întâlniţi aditivi nocivi din mâncarea noastră de zi cu zi.
Patrimoniul nostru „tradiţional” se va îmbogăţi, pare-se, la somaţia procesatorilor de carne, cu unul dintre cele mai discutabile simboluri ale vremurilor pe care le trăim: mititelul electoral, îndopat până la refuz cu aditivi consideraţi nocivi de U...
Pe măsură ce oamenii sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la riscul pe care consumul de băuturi energizante îl presupune, un studiu recent analizează impactul asupra organismului al acestor băuturi populare printre adolescenţi ....
Pâinea pe care o mâncăm este făcută, la fel ca toate celelalte alimente procesate industrial, din puţină materie primă adevărată şi „amelioratori" cât cuprinde. Ca să semene cu ce scrie pe etichetă şi să umple burta românului şi portofelul industriaş...
Îngheţata conţine şi grăsimi, şi zahăr. Combinaţia fatală pentru silueta şi pentru inima noastră. Dacă am mânca-o zilnic! Nutriţioniştii spun însă că ne putem desfăta cu 100 de grame săptămânal....
Ne amăgim crezând că mâncăm sănătos dacă adăugăm peste legume şi peste zarzavaturi sosuri din comerţ, care conţin adesea aditivi alimentari şi care sunt bogate în calorii.
Fără aditivii alimentari, 75% din fabricile de mezeluri ar da faliment, pentru că produsele ar expira înainte să ajungă la consumatori, spun procesatorii.
Ar trebui să scoţi din alimentaţie telemeaua, unii aditivi alimentari şi unii îndulcitori artificiali dacă te confrunţi cu dureri de cap....
Fast-foodul, dulciurile cu zahăr rafinat şi mezelurile de proastă calitate scad inteligenţa, spun specialiştii. Iar pe fondul crizei financiare, tot mai mulţi români pun aceste produse pe masă....
O simplă pungă cu chipsuri poate fi o adevărată „bombă" de „E-uri" pentru cei care o consumă. Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat un studiu prin care se prezintă cât de sănătoase sunt chipsurile comercializate în ţara ...
Îndulcitorii, coloranţii şi conservanţii artificiali se folosesc în concentraţii mici în pastile, dar cumulaţi cu cei proveniţi din alimente pot fi nocivi....
Un român mănâncă, anual, în medie 97 de kilograme de pâine, ţara noastră fiind fruntaşă în topul consumului de pâine din Uniunea Europeană. Dincolo de cantitate, specialiştii atrag atenţia şi asupra calităţii „pâinii noastre cea de toate zilele".
O singură ţigară aduce în corpul fumătorului, dar şi în organismul persoanelor din jur aproximativ 4.000 de chimicale. De-a lungul timpului s-au descoperit în ţigări peste 50 de chimicale care modifică ADN-ul celular şi care duc la apariţia cancerulu...
O singură ţigară aduce în corpul fumătorului, dar şi în organismul persoanelor din jur aproximativ 4.000 de chimicale. De-a lungul timpului s-au descoperit în ţigări peste 50 de chimicale care modifică ADN-ul celular şi care duc la apariţia cancerulu...