
Tatăl procuroarei Adina Florea a murit. Dumitru Florea era unul dintre cei mai longevivi membri ai PSD
Dumitru Florea, tatăl procurorului Adina Florea, fost consilier judeţean din partea PSD Constanţa, a murit joi, 14 ianuarie. Avea 79 de ani.
Dumitru Florea, tatăl procurorului Adina Florea, fost consilier judeţean din partea PSD Constanţa, a murit joi, 14 ianuarie. Avea 79 de ani.
Există încă magistraţi care ar vrea să o vadă pe Laura Codruţa Kövesi compromisă. Ei au pus la cale înfiinţarea aşa-numitei Secţii Speciale, unde primii acuzaţi au fost procurorii cei mai curajoşi, în frunte cu Kövesi.
Secţia pentru procurori a CSM a decis, marţi, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la şefa Secţiei speciale, Adina Florea, pe care o acuză de „exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă”, pentru plasarea sun control judiciar a Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Alfred Savu.
Şefa Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi solicită Înaltei Curţi să o oblige pe procuroarea Adina Florea de la Secţia specială (SIIJ) să dea mai repede o soluţie în aşa numitul dosar în care fosta şefă a DNA a rămas cu statutul de inculpată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.
La aproape doi ani de la operaţionalizare, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) mai mult a încurcat decât a rezolvat lucrurile în ceea ce priveşte fenomenul corupţiei în rândul magistraţilor, asta deoarece procurorii Secţiei speciale pe de o parte au retras căi de atac în dosare importante, iar pe de altă parte, au deschis cauze penale doar pentru a le clasa.
Preşedintele CNSAS, Constantin Buchet, explică rolul pe care îl are instituţia pe care o conduce, conform propriilor viziuni. De asemenea, discută despre polemicile care au învăluit CNSAS în ultimii ani, dar şi despre prezumtivele sale succese administrative.
Lia Savonea, membru CSM şi fostă şefă a Consiliului, a reacţionat, joi, printr-un punct de vedere publicat pe site-ul instituţiei, la afirmaţiile fosului ministru al Justiţiei, Ana Birchall, care a relatat într-un interviu că şedinţele în care urma ca Adina Florea să fie validată în fruntea Secţiei Speciale erau puse în aşa fel încât cei care nu erau de acord să nu poată ajunge să voteze. Printre aceştia, se afla şi Ana Birchall.
Proiectul de lege depus de USR pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost avizat negativ joi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit G4media, procurorul general, Gabriela Scutea, a dat vot nul.
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, devenită operaţională sub conducerea fostului ministru Tudorel Toader în ciuda criticilor dure venite din partea organismelor internaţinale, a intrat joi, de facto, în linie moartă după ce Consiliul Superior a decis cu majoritate să nu mai reia concursul pentru şefia acestui parchet
Fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu, fostul şef al DIICOT Felix Bănilă, fosta şefă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Oana Schmidt-Hăineală şi Adina Florea – procuror la Secţia Specială sunt numele care se regăsesc pe „lista scurtă” pentru câte un post la Inspecţa Judiciară, conform unui document intrat în posesia „Adevărul”.
Procurorul Adina Florea din cadrul Secţiei pentru investigare a infracţiunilor din Justiţie s-a înscris la concursul pentru ocuparea unui post în cadrul Inspecţiei Judiciare. Reamintim că Guvernul a demarat procesul de desfiinţare a Secţiei Speciale.
Procurori din CSM, printre care şi Nicolae Solomon, fost vicepreşedinte al Consiliului, au fost citaţi în calitate de martori la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) de către procuroarea Adina Florea. Solomon este aşteptat luni, de la ora 14.00. Acţiunea Secţiei Speciale vine după ce săptămâna trecută procurorii CSM au dat avize negative Gabrielei Scutea şi Giorgianei Hosu, propuse la şefia PÎCCJ şi DIICOT.
La Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) încep, luni, primele procese deschise de instanţele din România cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Magistraţii români au cerut forului european să se pronunţe cu privire la respectarea legislaţiei europene, dar şi cu privire la obligativitatea respectării recomandărilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat că susţine desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Recent, Ministerul Justiţiei a demarat o consultare a tuturor magistraţilor pe aceasta tema. Potrivit Forumului Judecătorilor, peste 80% s-au pronunţat pentru desfiinţare.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de retragerea candidaturii Adinei Florea pentru şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, urmând ca procedura să fie reluată.
Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a dispus luni, 9 decembrie, achitarea definitivă a lui Eugen Stoina, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, fost procuror DNA, trimis în judecată de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Odată cu trecerea PSD în Opoziţie, preşedintele CSM, Lia Savonea, apropiată de Florin Iordache şi de Viorica Dăncilă, a abandonat-o pe Adina Florea. De asemenea, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, încearcă să ţină partidul departe de tema Justiţie. Rămasă fără sprijin juridic şi politic, Adina Florea a renunţat la şefia Secţiei Speciale pentru magistraţi, ghiuleaua PSD împotriva procurorlor, susţin surse politice pentru Adevărul
Guvernul Orban se reuneşte, vineri, în şedinţă, având mai multe proiecte pe ordinea de zi. Printre acestea se numără un Memorandum privind Secţia specială de investigare a infracţiunilor din Justiţiei. Ministerul Justiţiei propune desfiinţarea acesteia sau regândirea modului în care funcţionează.
Procurorul Adina Florea s-a retras din procedura prin care ar fi urmat să fie numită şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţiei,
Peste 200 de instanţe şi parchete s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, că neîntemeiată cererea fostului procuror general Augustin Lazăr de a redeschide verificările în cazul Adinei Florea, candidată la funcţia de şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea Supremă.
Deputatul PNL Ioan Cupşa, membru al Comisiei juridice, a declarat joi că Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie trebuie să dispară, că se va lucra "pe repede înainte" în acest scop şi că se va interveni "de îndată" în legătură cu legea recursului compensatoriu.
Cătălin Predoiu, cel care a preluat marţi mandatul la conducerea Ministerului Justiţiei, a declarat, întrebat dacă va desfiinţa Secţia specială, că lucrurile nu pot rămâne aşa cum sunt în momentul de faţă, precizând însă că abordarea liberalulilor e către modificarea în Parlament.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor în Justiţie, mai cunoscută ca Secţia Specială, va funcţiona cu doar şapte procurori, după ce miercuri Curtea Supremă a decis pensionarea procuroarei Zarafina Puiu, iar corpul magistraţilor pare a boicota în masă funcţiile în acestă instituţie.
Procuroarea Zarafina Puiu (65 de ani) din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) trebuie să se pensioneze, după ce Curtea Supremă a respins cererea acesteia de menţinere în funcţia de magistrat. Între timp, pentru cele şapte posturi de procuror din cadrul SIIJ, s-a înscris doar un singur magistrat.
Raportul MCV publicat marţi de Comisia Europeană notează că activitatea Secţiei Speciale a dovedit temerile că poate fi folosită ca un instrument de presiune politică. Unul din exemplele folosite este chiar faptul că SIIJ a iniţiat o anchetă penală împotriva mai multor membri ai Comisiei şi ai personalului acesteia în urma unei plângeri.
Plenul CSM a validat marţi numirea a trei noi procurori în cadrul Secţiei Speciale şi organizarea unui nou concurs pentru procurori cu funcţii de execuţie în cadrul aceluiaşi parchet. Numirea Adinei Florea în fruntea SIIJ trenează în condiţiile în care nu există o majoritate în plenul CSM.
Lia Savonea a înregistrat marţi o nouă înfrîngere în încercarea de a valida numirea Adinei Florea în fruntea Secţiei Speciale. Este cea de-a şaptea încercare eşuată. Adina Florea, respinsă de trei ori de preşedintele Iohannis la şefia DNA, trebuie să aştepte acum o nouă şedinţă de plen a CSM unde să se obţină o majoritate pentru validarea numirii în fruntea SIIJ.
După o şedinţă de plen ce a durat şapte ore, nu a existat o majoritate în plenul CSM pentru numirea Adinei Florea în fruntea Secţiei Speciale. Scorul final a arătat 9 voturi pentru, 9 împotrivă şi 1 vot nul. Urmează ca plenul CSM să reia procedura până la întrunirea unei majorităţi.
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a clasat dosarul în care procurorul Adinei Florea era suspectată că i-ar fi dat lui Darius Vâlcov spre publicare o copie după protocolul secret SRI-Parchet.