Stiri despre adevarul despre romani si unguri

  16 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Extremiştii maghiari au acoperit tricolorul cu steagul Ungariei în Ţinutul Secuiesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremiştii maghiari au acoperit tricolorul cu steagul Ungariei în Ţinutul Secuiesc

  O grupare maghiară extremistă, care militează pentru refacerea Ungariei Mari, a publicat pe Facebook o serie de fotografii în care arată cum membrii grupării, care „şi-au petrecut vacanţa de vară în Ţinutul Secuiesc”, „au manifestat un patriotism remarcabil” şi au revopsit mai multe borne. „Tricolorul vlah a dispărut, iar roşul, albul şi verdele drapelului maghiar au revenit acolo unde le e locul!”, transmit aceştia.

 • Ce zic maghiaromânii apropo de „Adevărul despre români şi unguri”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce zic maghiaromânii apropo de „Adevărul despre români şi unguri”

  Aici Sever, adminul MaghiaRomânia. Cum nu am văzut vreo reacţie pe blogurile Adevărul la documentarul „Adevărul despre români şi unguri”, mi-am întrebat colegii ce părere au. M-am ales cu trei păreri: din Cluj, Odorheiu şi Miercurea Ciuc, atât despre partea dedicată românilor din Ungaria, cât şi despre partea despre ungurii din România. Care parte este... dar vedeţi voi mai jos ce şi cum.,

 • VIDEO Românii şi ungurii, prea săraci pentru a se iubi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Românii şi ungurii, prea săraci pentru a se iubi

  Conform sondajelor, românii îi detestă pe unguri. Politicienii ţin cald acest conflict pentru a-şi găsi raţiunea de a exista. Tensiunile vor înceta atunci când se va termina şi sărăcia din această parte a Europei.

 • Cum se măreşte Ungaria pe zi ce trece
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se măreşte Ungaria pe zi ce trece

  În ultimii trei ani, numărul cetăţenilor Ungariei a crescut cu 500.000 – vorbim doar despre persoane care locuiesc în alte ţări, dar au dovedit că au strămoşi maghiari. Mulţi dintre aceştia sunt din România – persoana care a obţinut cetăţenia cu numărul 500.000 este din Deva. O jumătate de milion de noi cetăţeni care pot apela la ajutoarele sociale din statul vecin, pot călători în SUA fără viză şi care pot vota în Ungaria.

 • De ce sunt ungurii din România altfel?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce sunt ungurii din România altfel?

  PORTRETE I-am provocat pe etnicii maghiari să vorbească despe ei înşişi. De la beţivul satului până la profesorul universitar. Despre solidaritate şi frustrări, despre recunoştinţă şi autocompătimire

 • Orbi şi surzi prin România. Calvarul tinerilor maghiari din Secuime
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orbi şi surzi prin România. Calvarul tinerilor maghiari din Secuime

  Şcoala românească nu poate să-i înveţe limba română pe elevii de etnie maghiară. A trecut aproape un sfert de secol de la Revoluţie şi problema a rămas nerezolvată. În cel mai optimist scenariu, situaţia se va reglementa peste doi ani.

 • 1 Decembrie, cea mai tristă zi a românilor din Ungaria. Istoria strâmbă care se învaţă peste Tisa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  1 Decembrie, cea mai tristă zi a românilor din Ungaria. Istoria strâmbă care se învaţă peste Tisa

  Tratatul de la Trianon înseamnă, pentru noi, momentul în care Transilvania şi estul Banatului s-au întors la România, punerea în aplicare a Marii Uniri decisă de delegaţi la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Însă, în timp ce pentru maghiari Trianonul este o traumă încă nevindecată, iar pentru noi motiv de sărbătoare, pentru românii din Ungaria este un motiv de tristeţe.

 • Cei patru fantastici din spatele „Adevărului despre români şi unguri”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cei patru fantastici din spatele „Adevărului despre români şi unguri”

  Dacă n-aţi văzut încă filmul de 48 de minute, vă invit s-o faceţi negreşit. Documentarul „Adevărul despre români şi unguri”, pe care îl găsiţi pe site-ul adevarul.ro, este unul dintre cele mai îndrăzneţe şi mai izbutite proiecte din mediul online. Filmul le pune oglinda în faţă minorităţilor române şi maghiare, iar ce văd ele acolo puteţi descoperi singuri.

 • Etnobişniţarii, băieţii deştepţi care fac bani de pe urma românilor din Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Etnobişniţarii, băieţii deştepţi care fac bani de pe urma românilor din Ungaria

  Budapesta alocă anual fonduri destinate exclusiv fiecărei minorităţi naţionale declarate şi organizate de pe teritoriul său. În cazul românilor, o bună parte din sumă este deturnată de câţiva de băieţi deştepţi care au sesizat că declarându-se români pot câştiga bani frumoşi. Fenomenul este posibil din cauza legislaţiei bizare a Ungariei, care a permis cetăţenilor să-şi declare câte naţionalităţi au vrut la recensământul din 2011.

 • Adevărul despre români şi unguri: „Maghiarii? Ca fraţii noştri!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul despre români şi unguri: „Maghiarii? Ca fraţii noştri!”

  N-am găsit familie de români din Ungaria care să ne spună că nu s-a adaptat. Toate trăiesc în armonie alături de unguri. Chiar şi o familie care, din cauza discriminării de la şcoală, a fost nevoită să-şi trimită fiica înapoi în România. Familia Bunea s-a mutat aici în august. Cu doi copii şi fără nimic care să-l mai lege de România, Florin, fost angajat al CFR, spune că mai degrabă are încredere în unguri, „cu care te legi la suflet”.

 • Românii din Ungaria, oameni fără nicio ţară: „De ce aţi pus steagul rămânesc la noi în biserică? Astă biserică e pe pământ unguresc, nu rămânesc!”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Românii din Ungaria, oameni fără nicio ţară: „De ce aţi pus steagul rămânesc la noi în biserică? Astă biserică e pe pământ unguresc, nu rămânesc!”

  ASIMILARE Românii din Ungaria nu vor să vorbească despre politică, nici despre Garda Maghiară, nici despre Andrei Şaguna, căruia au vrut, cândva, să-i facă o statuie neridicată nici azi. Nu. Ei vor doar să trăiască în linişte, iar dacă pentru asta trebuie să mai renunţe la câte-un sfânt sau la limbă, fie.

 • VIDEO Adevărul Live: asimilarea românilor din Ungaria, pas cu pas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Adevărul Live: asimilarea românilor din Ungaria, pas cu pas

  Jurnaliştii „Adevărul” au discutat despre viaţa comunităţii de români din Ungaria, de ce ezită ei să mai vorbească limba părinţilor, de ce le e teamă să-i ridice o statuie Sfântului Andrei Şaguna în faţa Catedralei Ortodoxe Române din Jula, despre cum procedează Budapesta ca să maghiarizeze comunitatea românească din Ungaria şi de ce, pentru comunitatea românească de dincolo de Tisa, 1 Decembrie este cea mai tristă zi din an.

 • „Păsările călătoare zbor în ţări mai calde”. Cum se pierde limba română în şcolile din Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Păsările călătoare zbor în ţări mai calde”. Cum se pierde limba română în şcolile din Ungaria

  Stăm sprijiniţi de pereţii Liceului Nicolae Bălcescu din Jula, „capitala românilor din Ungaria”, instituţie de învăţământ cu clasele I-XII cu predare în exclusiv în română. Am intrat, însoţiţi de doamna director şi de un alt profesor, la clasa a III-a, la o oră de limba română. „Păsările călătoare zbor în ţări mai calde”, citeşte de pe tablă o elevă cu strungăreaţă. „Foarte bine!”, îi spune doamna învăţătoare şi o trimite la loc.

 • VIDEO Adevărul despre români şi unguri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Adevărul despre români şi unguri

  „Adevărul” demarează, începând de duminică, 1 decembrie (luni, 2 decembrie în ediţia tipărită), un serial despre relaţiile dintre români şi unguri.