Stiri despre adevarul despre energie

  34 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • PreţCorectLaGaz. Obligaţiile legii nu se aplică şi ANRE-ului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  PreţCorectLaGaz. Obligaţiile legii nu se aplică şi ANRE-ului

  Nefuncţionarea pieţei de gaze pleacă de la lipsa reglementărilor din piaţă, unele dintre acestea fiind obligaţii ale ANRE care derivau din Legea 123 şi care nu au fost atinse la 3 ani de la apariţia legii, dar nici nu se dau semne a fi realizate. Lipsa cadrului legal şi mai ales a unui arbitru imparţial, aşa cum ar trebui să fie ANRE-ul, lasă loc „băieţilor deştepţi”, chiar dacă duc numele unor multinaţionale.

 • Cine câştigă
cel mai mult din creşterea preţurilor la gaze?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cine câştigă cel mai mult din creşterea preţurilor la gaze?

  Adesea la această întrebare, răspunsurile se îndreaptă către companii de gaze din România sau proprietarii lor. Întreţinerea acestei ideii este una permanentă  şi realizată de către cei care ar trebui să joace un rol hotărâtor  în protejarea consumatorilor în general şi a celor vulnerabli în special, dar care profită cel mai mult de pe urma liberalizării: Guvernele.

 • Doar
obligând tranzacţionarea gazelor pe bursă, nu se vor obţine preţuri mai mici la
consumatorul final
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Doar obligând tranzacţionarea gazelor pe bursă, nu se vor obţine preţuri mai mici la consumatorul final

  România este ţara care îşi bazează tranzacţile pe relaţile dintre oameni, contractele fiind doar o formă de protecţie. Lipsa înţelegerii cauzelor care face ca în România să nu existe o piaţă liberă de gaze, determină acţiuni inutile, aşa cum este iniţiativa parlamentara de amendare si modificarea Legii gazelor, sub aspectul instituirii obligaţiei tranzacţionării gazelor pe bursă.

 • Ungaria - ţara care-şi apără
consumatorii de gaze şi dezvoltă mecanisme de reducere a preţului pentru
aceştia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria - ţara care-şi apără consumatorii de gaze şi dezvoltă mecanisme de reducere a preţului pentru aceştia

  Gazele care intră din Ungaria în România sunt tarifate de către compania maghiară de transport cu un tarif de 24 ori mai mare decât gazele care intră din România în Ungaria. Astfel, prin practicarea unui tarif de transport mai mic pentru gazele „exportate” din România, se stimulează exportul de gaze ieftine către Ungaria, care au ca rezultat preţuri mai mici ale gazelor pe piaţă.

 • Oameni care au schimbat cursul gazelor - Vintilă Brătianu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oameni care au schimbat cursul gazelor - Vintilă Brătianu

  Capacitatea vizionară este cea care schimbă sistemele, dar aceasta trebuie şi asumată în raport cu sistemele politice, geopolitice şi cercurile de afaceri şi de cele mai multe ori face nepopulară persoana în cauză, care primeşte cel mult mulţumirea istoriei.

 • România a răscumpărat toate acţiunile deţinute de firme străine
la societatea de gaze în perioada interbelică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România a răscumpărat toate acţiunile deţinute de firme străine la societatea de gaze în perioada interbelică

  Adrian Năstase lua în derâdere, zilele trecute, ideea de răscumpărare a hidrocarburilor româneşti. Dacă acţiuni de acest gen, a unor ţări precum Ungaria şi Germania, nu sunt concludente, atunci voi prezenta cum au răscumpărat OAMENII DE STAT ROMÂNI, acţiunile deţinute de firme străine la societatea de gaze în perioada interbelică.

 • Interesul străin pentru zăcămintele de gaze şi modul în care
a fost abordată exploatarea zăcămintelor de gaze în perioada interbelică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Interesul străin pentru zăcămintele de gaze şi modul în care a fost abordată exploatarea zăcămintelor de gaze în perioada interbelică

  Interferenţe în politica românească privind înstrăinarea resurselor au existat şi în perioada interbelică, politicienii conturând două concepte antagonice, dar asumate şi faţă de care au fost loiali, fără alunecarea dintr-unul în altul în functie de statutul pe care-l aveau: în opoziţie sau la putere. În domeniul gazelor a fost promulgat conceptul care a reprezentat cel mai bine interesele României: „prin noi înşine”.

 • Gaze ieftine doar pentru unii consumatori - ajutor sau favoritism?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gaze ieftine doar pentru unii consumatori - ajutor sau favoritism?

  Gaz mai ieftin pentru o parte dintre consumatori înseamnă gaz mai scump pentru cealaltă parte. Aceasta este consecinţa aritmeticii. Lipsa unor mecanisme reale, sustenabile economic, bazate pe realităţile societăţii romaneşti imediat şi pe termen lung, nu va face decât să ne afunde în inechităţile şi ilegalităţile trecute şi prezente din această piaţă.

 • Interuptibilitatea pe piaţa gazelor naturale şi subminarea economiei naţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Interuptibilitatea pe piaţa gazelor naturale şi subminarea economiei naţionale

  Scandalul “Gaze ieftine pentru industria chimica”, a demarat  in jurul unei notiuni: “intreruptibilitatea gazelor”. Clientii stabiliti prin lege ca fiind intreruptibili, au beneficiat de discounturi importante in perioada 2007-2010 la achizitia gazelor naturale. Un instrument comercial folosit pe toate pietele de gaze a fost "deturnat" in Romania.

 • Energie inteligentă – un concept care poate revoluţiona România (1)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Energie inteligentă – un concept care poate revoluţiona România (1)

  Securitatea energetică a României poate să fie asigurată prin acţiuni îndrăzneţe, inovatoare în domeniul energetic. În acest context introducerea unui concept integrat de maximizare a utilităţii energiei numit Energie Inteligentă, este o viziune care poate avea efecte macroeconomice mult peste practicile folosite în prezent: disponibilizări, lichidări, privatizări.

 • Securitate energetică versus independenţă energetică?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Securitate energetică versus independenţă energetică?

  Obiectivele de securitate energetică ar putea fi menţinerea unui echilibru permanent între resursele societăţii şi nevoile cetăţenilor şi al firmelor, cu fructificarea ocazilor favorabile ivite pe plan naţional sau internaţional şi limitarea pericolelor care planează asupra României.

 • Oamenii din presa şi industria de gaze în  perioada înterbelică (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Oamenii din presa şi industria de gaze în  perioada înterbelică (I)

  Necesitatea culturalizării consumatorilor, este condiţia minimă evitării adâncirii sărăciei energetice în drumul de liberalizare a pieţei. În urmă cu 2 luni lansam iniţiativa „Adevărul despre energie”, ca o platformă de diseminare a informaţilor despre energie şi culturalizarea energetică, constat însă că interesul este scăzut faţă de problemele reale.

 • Soarta conducătorului din industria gazieră 

(1919-1945)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Soarta conducătorului din industria gazieră (1919-1945)

  Constantin Ioan Motaş, fostul director general al societăţii de gaze în perioada 1919 – 1945, cel care a ales Mediaşul ca sediu al companiei de gaz şi care pentru crezurile sale a suportat injurii ale ziariştilor, presiuni ale autorităţilor, înscenarea încălcării legii şi încarcerarea sa pentru o săptămână, nu au putut determina schimbarea opinilor sale.

 • Vizionarii de ieri au pus bazele industriei de gaze din 
România, cei de astăzi...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vizionarii de ieri au pus bazele industriei de gaze din România, cei de astăzi...

  O mână de geologi, forajişti şi conductaşi sub îndrumarea unor vizionari au făcut să apară în premieră europeană industria de gaze în România. În locul recunoştinţei aduse acestor oameni şi continuării lucrării lor, astăzi distrugem totul în numele unor idealuri false; uităm prea repede că lada de gunoi a istoriei este prea plină de oameni care au ţinut să se remarce cu orice preţ, dar au prăbuşit totul în jurul lor.

 • Strategia energetică trebuie să înceapă cu strategia de securitate
energetică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Strategia energetică trebuie să înceapă cu strategia de securitate energetică

  Strategia trebuie să fie un document cu o structură formală, care are rolul în primul rând de disciplinare a celui care îl concepe, îl ajută să îşi aranjeze gândurile, cifrele şi concluziile într-o ordine logică, ce poate fi urmărită şi de către alţii, superiori sau subordonaţi deopotrivă. Elaborarea unei Strategii de Securitate Energetică necesită o nouă abordare, radical diferenţiată de cele care au existat în anii anteriori.

 • Coordonarea resurselor, surselor, rutelor, pieţelor
şi preţurilor fac diferenţa între securitatea şi insecuritatea unei ţări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coordonarea resurselor, surselor, rutelor, pieţelor şi preţurilor fac diferenţa între securitatea şi insecuritatea unei ţări

  Autorităţile anunţă din nou realizarea unei strategii energetice a României pe termen lung. Din păcate conducătorii nu înţeleg câteva noţiuni elementare care trebuie să stea la o astfel de reuşită. În România dorinţa politicienilor, putinţa acestora (sub aspectul impunerilor legale) şi lipsa abordării procedurale care să facă ca aceasta să nu fie doar o "FIŢUICĂ "care să fie repede schimbată sau ignorată de oricare viitoare putere politică.

 • Acţiuni pe vorbe. Lipsa de fundamentare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acţiuni pe vorbe. Lipsa de fundamentare

  Secolul XXI a adus utilizarea tehnicilor specifice în vederea înlocuirii intuiţiei ca mijloc primordial în luarea deciziilor şi fundamentarea acestora pe o cercetare amănunţită a dependenţelor dintre diferite variabile, ce intră în corelaţie în cadrul fiecărui fenomen studiat. Nu şi în România!

 • De ce a fost ales Mediaşul reşedinţa companiei de gaz?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce a fost ales Mediaşul reşedinţa companiei de gaz?

  Multe voci critică amplasarea sediului societăţilor de exploatare şi de transport gaze naturale în oraşul Mediaş. Se cunoaşte foarte puţin cauza care a determinat această alegere şi cu atât mai puţin miza dorinţei de mutare. “Valoarea” unei comunităţi nu constă numai în mărimea numărului populaţiei şi numărul de edificii socio-culturale, ci mai ales în sinergia istoriei, culturii, comportamentului, atitudinii şi puterii economice.

 • Istoria mutării gazului la
Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoria mutării gazului la Bucureşti

  Pe măsura trecerii timpului responsabilitatea pentru activitatea desfăşurată în sectorul gazelor este tot mai mică şi se bagă tot mai multă putere în claxon şi tot mai puţin în motorul acestei industrii. Ideea mutării gazului la Bucureşti este una veche şi ea apare periodic, în special în mintea unor oameni apăruţi de nicăieri şi care vor să se evidenţieze. Câteva din aceste intenţii le prezentăm aici.

 • De ce un abonament pentru gaze naturale?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce un abonament pentru gaze naturale?

  Liberalizarea pieţei gazelor naturale, care a adus beneficii în multe ţări din lume, a demonstrat necesitatea de a asigura sprijin social pentru consumatorii cu venituri scăzute, dar a demonstrat şi necesitatea identificării unor mecanisme de reducere a nivelului consumului de energie, indirect de reducere a costurilor cu energia pentru consumatori.

 • Swapping sau export de gaze fără gaze
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Swapping sau export de gaze fără gaze

  Dezvoltarea pieţei de gaze naturale a determinat apariţia unor noi tehnici comerciale ca răspuns la cererea unor clienţi pentru anumite situaţii date, care au fost speculate licit, de participanţii la piaţă şi transformate iniţial în oferte de răspuns pentru situaţia dată, iar ulterior constatându-se avantajele conferite în tehnici comerciale.

 • Exportul
de gaze intercomunitar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Exportul de gaze intercomunitar

  Liberalizarea pieţei gazelor naturale începută în anul 1986 în UK, continuată în Europa dupa anul 1998 a determinat necesitatea introducerii pe piaţa a noi instrumente comerciale care să asigure funcţionalitatea pieţei. Peste 30 de noi instrumente comerciale au fost introduse pe pieţele gazelor naturale în ultimii 15 ani. Între acestea se găseşte şi capacitatea de backhaul.

 • Gazele neconvenţionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gazele neconvenţionale

  Multiplele întrebări privind gazele neconvenţionale, asociate adesea cu gazele şist, îşi pot găsi răspunsul în analiza modului de formare a gazelor în scoarţa terestră, a condiţiilor geologice în care acestea se formează şi se acumulează.

 • Preţul gazelor pe o piaţă liberalizată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preţul gazelor pe o piaţă liberalizată

  Preţul gazelor pe o piaţă liberalizată l-aş definii ca o rezultantă unitară a valorii de piaţă reprezentand suma pentru care o cantitate poate fi schimbată la o dată, între un cumpărător hotărât şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie echilibrată, după un marketing adecvat, în care fiecare parte acţionează în cunoştinţă de cauză (informat), prudent şi fără constrângeri.

Modifică Setările